śmietanowie - 6000 przepisów (strona:182/400)

Krem grzybowy , cielęcina , żurawina czyli Tydzień Restauracji z Groupon w C.K. Browar / Kraków 132

cielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną z pieczonymi ziemniaczkamiMama : Galicyjskie zraziki cielęce z sosem kaparowym i kładzionymi kluseczkami3. DESERJa : Szarlotka na ciepło z lodami , bitą śmietaną i owocamiMama :  To samoDODATKOWO: Soki pomarańczowe świeżo wyciskaneNasza oferta wyglądała tak :http://www.groupon.pl/oferty/krakow/ck-browar/42363569 czyli :zamiast 202 zł zapłaciłam 99,99 zł  ( w cenie 3-daniowa uczta : zupa , danie główne(...)przyjemności , gdy po chwili obsługujący nas Pan , przyniósł talerz ze smakołykami.Ciepła ( jeszcze delikatnie parująca ) szarlotka … przypominająca tę babciną , z cynamonem …. zimne kremowe lody … wspaniała bita śmietana i świeże owoce.Połączenie IDEALNE!!!Absolutnie nie można nic zarzucić!Wręcz przeciwnie , z przyjemnością chce się sięgnąć po dokładkę!***PODSUMOWOWUJĄC :Bez ściemy!Dawno , ale to dawno nie jadłam tak pysznego

Ostra na Słodko
BRZOSKWINIOWE KISIELOWE 337

cukier – 3/4 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* mąka pszenna – 4 łyżki* mąka ziemniaczana – 1 łyżkaMASA :* masło – 100 g* kisiel brzoskwiniowy – 2 op* galaretka brzoskwiniowa – 1 opPIANKA:* śmietana 36% – 100 g* galaretka pomarańczowa– 2 opDODATKOWO:* brzoskwinie– ok. 400 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy ze szczyptą soli.Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę mieszamy.Żółtka mieszamy(...)Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.Odstawiamy do przestudzenia.PIANKA:Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu ( w 2 szklankach ).Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia.Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno.Mieszamy z chłodnymi , ale jeszcze nie tężejącymi galaretkami.CAŁOŚC:Ostudzony biszkopt pokrywamy masą brzoskwiniową.Układamy na niej pokrojone w kosteczkę owoce.Wkładamy do delikatnego stężenia ,a następnie

Ostra na Słodko
Pierniczki nadziewane 551

poniższego przepisu upiekłam około 60 sztuk, średnica każdego pierniczka to około 4-4,5cm.Pierniczki nadziewane Składniki:300g mąki pszennej50g mąki ziemniaczanej75g masła75g miodu75g cukru pudru60g (3 łyżki) kwaśnej śmietany 18%1 jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej200g powideł śliwkowych Wykonanie:- do miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder i kakao, dodać miód (jeśli(...)jest twardy, rozpuścić go i ostudzić), posiekane zimne masło, jajko, przyprawę do piernika i sodę roztartą ze śmietaną- składniki najpierw posiekać nożem, następnie zagnieść gładkie, elastycznie ciasto- nie podsypywać mąką (chyba że za mocno się klei, ale nie powinno), gotowe ciasto zafoliować, schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce- piekarnik rozgrzać do temperatury 175-180 stopni - schłodzone ciasto wyjąć

Smakołyki Bereniki
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 1995

dodaje energii na resztę dnia. Smacznego!Składniki:8 ziemniaków250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)250 g mrożonych warzyw (brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, groszek)sól, pieprz2 cebule200 ml śmietany 18%20 dag żółtego sera1 jajkoszczypta chilizioła prowansalskieszczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła Wykonanie:Jedną cebulę obrać i drobno pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.  Cebulę(...)rozmrozić i podsmażyć na patelni. Doprawić do smaku.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami.Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec

Pasja Smaku
Karczochy nadziewane, z ziemniaczaną przystawką -dla weganów 169

warzywo a raczej kwiat jest bardzo cenione przez naszą "wątrobę ". Z karczochow produkuje się wiele leków korzystnie wpływających na wątrobę,  obniżających choresterol i trojglicerydy.SKŁADNIKI1 karczochpół cytrynynać pietruszkiłyżkę śmietany sojowej2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych50 g sera Violife do pizzy300 g ziemniaków 3 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki czosnkusól SPOSÓB PRZYGOTOWANIAOdciąć łodygę u nasady karczocha. Obrać z dolnych(...)też jest jadalna, ale należy odciąć zewnętrzną część łodygi i również namoczyć w wodzie z cytryną. W międzyczasie przygotować nadzienie . Pokroić nać pietruszki i połączyć z płatkami owsianymi, śmietaną, ząbkiem czosnku, serem pokrojonym w kostkę posolić do smaku i dokładnie wymieszać. Wypełnić nadzieniem karczocha i przełożyć do szybkowaru zawierającego oliwę z oliwek , ząbek czosnku.Wypełnić szybkowar ziemniakami pokrojonymi

zielonacukinka
Ciasto, zaorane zielone pole 242

Cake, green fieldSkładniki.3 białka10 dag sałaty mix15 dag cukru15 dag mąki2 dag masła6 orzechów włoskichwanilia25 dag dżemu agrestowego250 ml śmietany kremówki1 łyżeczka cukru pudruWykonanie.Sałatę sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zmiksować.Białka ubić na pianę dodając cukier.Dodać mąkę, wanilię, zmiksowaną sałatę, zmielone grubo orzechy i stopione masło. Dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do średniej ,natłuszczonej formy. Piec w temp.180 stopni(...)minut. Jeżeli użyjemy sałatę bez buraczków ciasto będzie bardziej zielone. Tak wygląda spód mojego.Po wystudzeniu posmarować dżemem agrestowym ,posmarować ubitą śmietaną z cukrem i z zagęstnikiem i "zaorać" pole widelcem, tworząc bruzdy.Ciasto jest naprawdę smaczne i można wykorzystać białka

Kulinarny karnet Christophera
Wigilijny żur z grzybami 155

wywaru warzywnego 350 ml zakwasu na żur 2 garści suszonych grzybów 8 ząbków czosnku 1 niewielka cebula 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pół szklanki słodkiej śmietany 18% cukier i sól do smaku świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki majeranku Do wywaru dodać grzyby, listki laurowe, pokrojoną w plastry cebulę i obrany czosnek. Gotować ok. 20 minut. Wlać zakwas(...)Śmietanę zahartować gorącym wywarem, wlać do garnka. Dodać majeranek, sól i cukier do smaku oraz świeżo mielony pieprz. Podawać bez dodatków lub z groszkiem ptysiowym

Czerwień i błękit
Sałatka owinięta śledziem 196

Święta…..śledzie…..sałatka….. :)Składniki:4 filety śledziowe np. korzenne,4 jajka,2 ogórki kiszone,2 łyżki groszku konserwowego,1 łyżka majonezu,2 łyżki śmietany jogurtowej,1 łyżeczka musztardy francuskiej,sól do smaku,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,kiełki rzodkiewki do dekoracji,świeża rukola,ziarna kapary.Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na gruba kostkę. Jedno jajko(...)zostawiamy niepokrojone. Ogórek i śledzie kroimy w kostkę. Dwa filety zostawiamy w całości. Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, ogórki, śledzie, groszek, dodajemy sos śmietanowo - majonezowy i całość ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki się

Moniki Smakołyki
Greckie ciasto orzechowe, Karithopita 350

upieczeniu karithopita nasączana jest słodkim syropem aromatyzowanym pomarańczą, dzięki czemu jest cudownie wilgotna, ale wcale nie za słodka. Możecie dodatkowo podać ją z porcją lodów waniliowych albo odrobiną śmietany.P.s. Zajrzyjcie do Chantel, Gin i Mirabelki, które również przygotowały korzenne wypieki na Święta. Greckie ciasto orzechoweKarithopitana podstawie przepisu z MyGreekDish, proporcje syropu zmniejszyłam o połowę, bo było(...)wsiąknie w ciasto. Możesz posypać po wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi.Ciasto orzechowe jest pyszne do herbaty lub kawy. Sprawdzi się także w połączeniu z waniliowymi lodami lub odrobiną śmietany. Smacznego :)***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Świąteczne drożdżowe ciasteczka. 270

mnie to idealna alternatywa, dla pierniczków i innych korzennych łakoci, których po prostu nie toleruję ;). Składniki:. 750 g mąki pszennej 3 żółtka 1/2 szkl kwaśnej śmietany 18% Mlekovita200 g masła Polskie Mlekovitakostka smalcu 50 g drożdży cukier waniliowyWykonanie:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne posiekane masło i smalec, dokładnie rozkruszone drożdże, śmietanę, żółtka i opakowanie

Malinowe Pocałunki
Muffinki z powidłami śliwkowymi 177

równie wspaniale jak smakują. Przepis został zapożyczony ze strony mojewypieki. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: 12 babeczekSkładniki:Niecała szklanka mąki pszennej½ szklanki kakao½ szklanki śmietany 18%¾ szklanki brązowego cukru120g masła50g ciemnej gorzkiej czekolady2 duże jajka2 łyżeczki cynamony1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika½ łyżeczki sody oczyszczonej¾ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 szklanka powideł(...)dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy kakao i mieszamy szpatułką. Jajka i cukier ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz masę czekoladową. Na końcu dodajemy śmietanę na zmianę z suchymi składnikami mieszając szpatułką do połączenia składników.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżkę ciasta, na to łyżeczką powideł i ponownie ciasto do ¾ wysokości papilotek. Pieczemy około

Kolizje Smaków
Świąteczna terrina z łososiem 212

terrina wielkanocna z szynkąŚwiąteczna Terrina z łososiem jest gotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie masy w lodówce, zapraszam po przepis.250 g  wędzonego łososia2 łyżki żelatyny250 ml śmietany 30%250 ml sosu chrzanowego Winiaryświeży koperek i natka pietruszkisok z cytrynysól i biały pieprzŻelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści(...)zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski i ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, podczas łączenia uważamy aby nie było grudek. Mus przekładamy np. do kokilek lub silikonowej ozdobnej formy z kominkiem, wstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Milanais - świąteczne ciasteczka z Mediolanu 147

były to owoce woskowane)500 g mąki1 płaska łyżeczka kurkumy (opcjonalnie, w oryginalnej wersji są białe) 2-3 łyżki maku (opcjonalnie)1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką śmietany do posmarowaniaPrzygotowanie:Masło utrzyj z cukrem i solą do białości. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy, mąkę oraz mak. Dokładnie wszystko wymieszaj przy pomocy miksera(...)pieczenia i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.  (To bardzo ważne, dzięki temu nasze ciasteczka nie odkształcą się podczas pieczenia). Następnie posmaruj je roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Studź na kratce, a następnie zapakuj do pudełek.*Ciasteczka można również ozdobić dowolnymi kolorowymi posypkami, wtedy należy je położyć na ciastka przed

Food Square
Wędzony łosoś z dipem 407

łatwiejszego!Przygotowujemy najpierw dip. Kostka sera trafia do miseczki, do tego pzeciśnięty przez praskę, posiekany drobniutko koperek - mój ulubieniec i latem, i zimą, do tego 1-2 łyżki śmietany, sól, pieprz do smaku. Mieszamy bardzo dokladnie, aby ser rozbił się dobrze. (pomyślałam o zblendowaniu tego dipu, ale nasz łosoś nie poradziłby sobie z taką konsystencją).Oddzielamy plastry łososia

Kuchnia moimi oczami
Drobiowa roladka z pieczarkami 250

będzie pyszne!Składniki :* 4 pojedyncze filety z kurczaka* sól, pieprz świeżo mielony* ulubiona przyprawa do kurczaka  * 200g pieczarek* łyżka oliwy z oliwek  * 2 ząbki czosnku* łyżka gęstej śmietany 18%Przygotowanie :Mięso umyć, rozbić. Przyprawić. Rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek oraz pieczarki, przyprawić i poddusić. Wymieszać ze śmietaną, odparować. Przestudzić. Nadzienie rozłożyć na mięso, zwinąć w roladkę. Przyprawić

Magiczne Życie Marty