jednym kawałku. Moje ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm i na taką blachę podaję proporcje.SeromakSkładniki:ciasto półkruche140g mąki pszennej65g masła40g cukru pudru1 żółtko1 łyżka (20g) kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniamasa makowa260g suchego maku (ok. 460g ugotowanego i zmielonego)75g miodu60g masła60g cukru2 jajkaolejek migdałowy do smakumasa serowa650 twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka100g cukru pudru(...)łyżki (30g) mąki ziemniaczanej1 łyżka cukru z waniliąskórka otarta z jednej pomarańczyszczypta soliWykonanie:CIASTO PÓŁKRUCHE- mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać, dodać zimne, posiekane masło, żółtko oraz śmietanę, wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić- schłodzonym ciastem wylepić dno formy (ja swoją wykładam w całości papierem do pieczenia)- nakłuć widelcem, podpiec przez 15-20 minut w 190 stopniach- podpieczone
Smakołyki Berenikiłyżeczka proszku do pieczenia1/2 szkl. suchego makuWarstwa wiśniowa:1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1 szkl. wrzątku1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 400g)Masa:750 g mascarpone750 ml śmietanki 30%3 śmietan-fixy12 łyżek cukru pudru2-3 łyżki nutelli1. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Lekko tężejącą wymieszać dokładnie z dżemem. Odstawić jeszcze na chwilę do lodówki żeby zgęstniała. 2. Biszkopt(...)chciało się trzymać można pomóc sobie wykałaczkami), w środek wyłożyć galaretkę z dżemem. Odstawić do lodówki to stężenia. 6. Czekając aż galaretka zastygnie, robimy masę. Śmietankę ubić lekko, dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Odłożyć część masy, do której chcemy dodać nutellę (może to być
Kto ugości moich gości?posolić ,odstawićgdy warzywa są miękkie do wywaru dołożyć pokrojonego dorsza,łyżkę koncentratu pomidorowego,zamieszać,doprowadzić zupę do wrzenia .Zdjąć garnek z ognia,odstawić na kilka minut ,by dorsz doszedłzahartować śmietanę i połączyć z zupąna talerzach posypać natką zielonej pietruszki(...)ŻYCZĘ SMACZNEGO!UWAGI:dodatek śmietany można pominąć i podać czystą zupę rybną.Przed dodaniem kawałków dorsza warzywa mozna zmiksować na krem ,zupa stanie się wtedy bardzo elegancką przystawką.Oprócz dorsza można dodać każde inne kawałki ryb,krewetki lub raki co bardzo wzbogaci jej smak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki śmietany1 łyżeczka skórki otartej z cytryny5 dag migdałów5 łyżek cukru gruby kryształ3 łyżki cukru brązowego1 białkoWykonanie.Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier z proszkiem, jajo, żółtko, śmietanę, skórkę z cytryny i zagnieść.Ciasto wałkować cienko i wykrawać kółka. Posmarować białkiem. Połowę posypać kryształem, a drugą płatkami migdałów i cukrem brązowym. Piec na złoty kolor w temp.190
Kulinarny karnet ChristopheraChristmas tree with apple jamSkładniki.15 dag mąki5 dag masła5 dag cukru pudru1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 laski wanilii1-2 łyżki śmietany 18%1 jajo3 łyżki dżemu z rajskich jabłek1 łyżeczka cukru brązowegoWykonanie.Mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z tłuszczem. Zagnieść dodając jajko, śmietanę, cukier i wanilię.Ciasto rozwałkować, wyciąć dwa takie same trójkąty. Jeden posmarować dżemem, przykryć
Kulinarny karnet Christopherapołowy podanych w przepisie składników)+ cukierki do dekoracjiMasło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka.Składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość około
Ciastkozercyreszta do słonecznika),mąkę, sól, przyprawy zmielone i jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Kulę zawinąć w folię i na 2 h do lodówki.Ziarna słonecznika, resztę miodu, masła i śmietanę zagotować i wystudzić.Ciasto rozwałkować, wycinać okrągłe placuszki o średnicy 3-4 cm, ułożyć na natłuszczonym papierze. Na każde ciasteczko nałożyć po 1 łyżeczce masy słonecznikowo - miodowej. Piec w temp.180.stop
Kulinarny karnet Christopherakutii-25 dkg maku-3 czubate łyżki miodu-cukier do smaku-po 10 dkg orzechów włoskich i laskowych, moreli suszonych, rodzynek, migdałów i wiórków kokosowych-500 ml słodkiej śmietany 30 - 36%-aromat migdałowy-szczypta soli Pszenicę wsypujemy do sitka i dokładnie płuczemy wodą.Wsypujemy do garnka, zalewamy wodą na ok. 2-3 cm ponad poziom pszenicy,dodajemy(...)Dodajemy miód i mieszamy.Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy bakalie, dosładzamy cukrem i dodajemy aromat migdałowy.Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.. Kiedy masa jest zimna dolewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i dekorujemy. Kutia gotowa na świąteczny stół.Smacznego
Maminek kulinarnyświeżego szpinaku baby,Garść młodych listków krwawnika,1 duża pigwa,300 ml jasnego bulionu drobiowego,150 ml białego wytrawnego wina,100 ml cydru lubelskiego,100 ml płynnej śmietany 18%,4 łyżki miodu akacjowego,Soki i skórka otarta z połowy cytryny,2 łyżki masła,20 g żelatyny w listkach,Gałązki macierzanki cytrynowej,Do smaku biały pieprz, pieprz Cayenne i sól,Łyżeczka(...)uzyskania konsystencji puree. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny, przełożyć do rondla.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Szpinak i krwawnik zmiksować. W rondlu podgrzać śmietanę, dodać dwa odciśnięte płatki żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować). Dodać zmiksowany szpinak, skórkę z cytryny, doprawić do smaku solą i białym pieprzem, rozlać do czterech kokilek
SzczyptaSmaQkawałki schabu-najlepiej z polędwiczką 200-300 g dynii Hokkaido1 duże kwaśne jabłko3-4 cm imbiru5 gałązek zielonego majeranku2 łyżki mąki4 łyżki masła ghee lub oleju1 cebula200 ml śmietany kremówkisól,pieprzWykonanie:porcje schabu rozbić pod płatem folii spożywczej.Mięso posolić,oprószyć pieprzem ,następnie obtoczyć w mące,strzepując jej nadmiar.Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty(...)kostkę.Jabłko obrać i pokroić także w kostkęposiekać majeranekdo schabu na patelni dołożyć dynię z jabłkiem,posypać majerankiem i dusić jeszcze 6-8 minut.Pod koniec duszenia podlać śmietaną kremówką.Ewentualnie dosolićpodawać z ulubionymi dodatkami.Do dania pasują kluseczki,kasze lub puree ziemniaczane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łączenie smacznego ciasta,chrupiącego wierzchu i gładkiego kremu daje wyjątkowy efekt.Spód drożdżowy jest to ciasto bardzo maślane typu brioszka,a krem budyniowy najczęściej można spotkać z dodatkiem bitej śmietany.Znalazłam wersję typowo jesienną,bo z dodatkiem jabłek i uboższą w kalorie,ponieważ dodatkiem do kremu budyniowego jest twarożek zamiast bitej śmietany.Składniki na spód: 230 g mąki orkiszowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Biszkopt :2 duże wiejskie jajka2 łyżki mąki pszennej typ 5001 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki cukruŚmietana :300 ml śmietany 30%1 śmietan fix2 łyżki cukruGalaretka :1 szk mrożonych jagód3/4 szk wody1 galaretka agrestowaRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniłyżeczki imbiru2 czubate łyżki cukru-nadzienie:150g dyni pokrojonej w średniej wielkości kostkę3 łyżki wody2 łyżki cukru trzcinowego (lub białego)cynamon, imbir - do smakunasiona z jednej laski wanilii1 łyżka śmietany 18% 200g twarogu półtłustegokruszonka:50g mąki20g cukru25g masła 82% tłuszczu5 g cynamonuPrzygotowanie:Całą pracę rozpoczynamy od sporządzenia zaczynu. Do dość głębokiej miski dodajemy drożdże i cukier. Składniki łączymy(...)oraz suszony imbir, całość finalnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia w chłodne miejsce. Gdy kostki dyni wystygną łączymy ją z nasionkami wanilii oraz twarogiem przedwcześnie wymieszanym z 1 łyżką śmietany oraz z łyżką cukru (my pominęłyśmy cukier, jednak niektórzy z nas wolą słodsze nadzienia). Nadzienie odstawiamy do lodówki i zabieramy się za sporządzenie ciasta drożdzowego.Do głębokiej miski przesiewamy pozostałą
Symfonia Smakówciasto proponuje zrobić nawet już dziś :) Możemy je przechować do Świąt i nie straci nic na swej świeżości. Może warto wypróbować.Składniki :3 łyżki kakao20 dag cukru3/4 szklanki śmietany 30 %12,5 dag masła2 jajka17,5 dag mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie :Do rondelka wlać śmietankę, dodać 10 dag cukru i kakao, ubić i zagotować ciągle mieszając(...)lodówce :)Glazura kakaowa na ciasto:5 dag cukru pudrułyżka kakaołyżka lub dwie wrzątkuDo cukru i kakao wlać ostrożnie gorącą wodę i ucierać łyżką. Polewa ma mieć konsystencję gęstej śmietany
Proste Potrawywody1/2 szklanki brązowego cukru4 łyżki miodu1 łyżeczka mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonego cynamonuSkładniki na gorącą czekoladę:2 szklanki mleka3 łyżki syropu piernikowego1/2 szklanki dobrej jakości mlecznej czekolady, posiekanejcukier (opcjonalnie)bita śmietana, do podaniapokruszone ciasteczka, do podaniaPrzygotowanie:W celu przygotowania syropu, w małym rondelku wymieszaj wodę, cukier brązowy, miód, imbir i cynamon. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu wrzenia, po czym zmniejsz(...)czekoladę i gotuj mieszając aż się całkowicie rozpuści. Następnie wmieszaj syrop piernikowy i dodaj cukier jeżeli uznasz napój za mało słodki. Przelej czekoladę do kubków i podaj z bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami lub innymi ulubionymi dodatkami.*Rada: Zamiast mlecznej czekolady możesz wykorzystać gorzką jeżeli ją bardziej lubisz.Smacznego!English versionGingerbread hot chocolate(2 porcje)Prep:10 minutesIngerdients for the gingerbread
karmelowy