śmietanowie - 6000 przepisów (strona:170/400)

Zupa grzybowa, wegańska 228

nigdy, opowiadał wśród znajomych jaką smaczną zupę jadł w Wigilię, więc podaję przepis na nową wersję :)Składniki:1 cebula50 g suszonych grzybów1 łyżka masła2 listki laurowesólpieprzdomowa vegetamała śmietana 18%1,5 l wodydomowa "kostka rosołowa" warzywnaGrzyby moczymy 2 godziny w zimnej wodzie, następnie odcedzamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z grzybami podsmażamy(...)maśle. Zalewamy ciepłą wodą, dodajemy listki laurowe i kostkę rosołową do smaku. Gotujemy do miękkości grzybów.Śmietanę lekko solimy i dodajemy kilka łyżek zupy. Całość dolewamy do garnka.Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.Smacznego

chwile dla mnie
Galaretka żurawinowa z lekką pianką 136

trzeba pilnować tężejących warstw, a co za tym idzie mieć sporo wolnego czasu.Potrzebne nam (na 2 porcje):- 1 opakowanie galaretki żurawinowej (ale oczywiście może być jakaś inna)- 250 ml śmietany 30%- kostka deserowej czekoladyPrzygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i dzielimy na dwie równe porcje. Jedną odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy lekko przestygnie wkładamy do lodówki(...)Drugą porcję zostawiamy na wierzchu. Do szklaneczek nakładamy po 5-6 łyżek galaretki i chowamy do lodówki. Gdy galaretka w szklankach stężeje, wyjmujemy z lodówki miseczkę z połową galaretki. Śmietanę miksujemy na wysokich obrotach przez 5 minut. Gdy będzie gęsta, dodajemy do niej porcjami galaretkę wciąż miksując. Gdy pianka będzie gotowa, nakładamy po 3-4 łyżki do szklaneczek z galaretką

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasto ze sliwkami 163

składniki* 3 szklanki mąki pszennej* 4 jajka* 1 szklanka cukru* 250 g margaryny* 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 kisiel czerwony* ok. 800 g śliwekSposób wykonania Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać same żółtka jaj, margarynę startą na tarce oraz śmietanę i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na dwie części, każdą osobno zawinąć w folię

Mix smaku
Roladki schabowe w pikantnym sosie 174

ogórki konserwowe* 1/4 papryki żółtej* 1 papryka czerwona* 2 średnie cebule* sól, pieprz* pikantny sos Piri Piri lub chili* czosnek granulowany* przyprawa kucharek* gałązka natki pietruszki* 1/2 szklanki śmietany 18%* 1 łyżka mąki pszennej* nić bawełniana* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaPlastry schabu umyć i rozbić jak najcieniej, uważając aby nie porobiły się dziury.Rozbite plastry rozłożyć na desce, posypać solą, pieprzem, przyprawą(...)łyżeczki lub więcej w zależności czy sos ma być pikantny, czy bardzo pikantny (w ostateczności zamiast sosu można użyć pieprz cayenne). Dusić jeszcze ok. 10 min.Dodać śmietanę, a następnie mąkę rozrobioną w odrobinie wody, zagotować i w razie potrzeby doprawić do smaku.Podawać z kaszą lub ziemniakami

Mix smaku
Ciasto jabłkowo-orzechowe 155

mąki* 100 g mielonych orzechów* 600 g jabłek* 1/2 szklanki oliwy* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 łyżeczka sody oczyszczonejpolewa czekoladowa* 1 mleczna czekolada* 60 g margaryny* 3 łyżki śmietany kremówki lub mleka zagęszczanegoSposób wykonaniaJabłka obrać i pokroić w drobniutką kostkę.Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po trochu cukier i po jednym żółtku.Mąkę przesiać razem z proszkiem(...)jabłka. Dokładnie wymieszaną masę wylać  do formy (24/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę i czekoladę, następnie dolać śmietanę lub mleko. Wszystko dokładnie połączyć ciągle podgrzewając. Gorącą polewę wylać na przestudzone ciasto. Udekorować według uznania

Mix smaku
Meduzy 275

składniki* 35 dag maki pszennej* 3 jajka* 2 czubate łyżki cukru* 2,5 dag masła* 3 łyżki słodkiej śmietany* szczypta soli* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)* cukier puder* owocowa herbatka rozpuszczalna granulowana (leśna, truskawkowa, malinowa)* olej do smażeniasposób wykonaniaMasło roztopić i wystudzić.Jajka ubić z cukrem. Do masy jajecznej mieszając dodać rozpuszczone masło, śmietanę, oraz stopniowo dosypywać przesianą mąkę

Mix smaku
Schabowy nieco inaczej 146

składniki* 4-6 plastrów schabu* 2 małe jajka* 50 ml śmietany kremówki ale może też być zwykła 18%* sól, pieprz* 1/4 łyżeczki vegety* mąka pszennaSposób wykonaniaW pojemniku wymieszać, aż do dokładnego połączenia się śmietanę i jajka, przyprawić pieprzem i solą do smaku.Schab włożyć do powstałej masy, tak aby było całe nią pokryte, pojemnik przykryć i odstawić do lodówki

Mix smaku
Wafle z masą galaretkową 135

składniki* 1 opakowanie wafli (5 sztuk)* 2 galaretki najlepiej w różnych smakach* 250 g margaryny* 2/3 szklanki cukru* 400 ml śmietany 18%Sposób wykonaniaW rondelku zagotować 125 g margaryny, 200 g śmietany i 1/2 przygotowanej ilości cukru. Zestawić z ognia, dodać 1 galaretkę i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Jeżeli się nie rozpuści podgrzać, ale nie gotować i mieszać

Mix smaku
Proste danie z kurczakiem, papryką i pieczarkami 248

składniki* 3 pojedyncze filety z kurczaka* 1 średnia czerwona papryka* 20 dag małych pieczarek* 5-6 łyżek śmietany* kostka knorr paprykowa i pieprzowa* sól* oliwa do smażenia* kuskusSposób wykonaniaKuskus (można zastąpić  makaronem lub ryżem) przygotować według przepisu na opakowaniu.Filety pokroić w paski. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski, pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki.Na patelni rozgrzać(...)podsmażać.Na   koniec dodać paprykę i wszystko razem jeszcze podsmażyć.Następnie dodać kostki smakowe, wlać nieco wody i dusić ok. 10 min. uzupełniając wodę.Na koniec dodać śmietanę, sól do smaku i jeszcze dusić 2-3 min.Podawać z kuskusem, ryżem lub makaronem

Mix smaku
Mój strogonow 661

składniki* 70 dag schabu lub szynki wieprzowej* 2 średnie cebule* 30 dag pieczarek* 2-3 ogórki konserwowe* 1-2 łyżki mąki* 200 ml śmietany* 2 kostki bulionowe najlepiej knorr* 3-4 łyżeczki niezbyt ostrej musztardy* sól, pieprz, papryka ostra* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaMięso umyć osuszyć, pokroić w niezbyt grube paski. Cebulę obrać posiekać w drobna kostkę. Pieczarki umyć oczyścić(...)szklanki wrzącej wody, dodać kostki bulionowe i dusić pod przykryciem na delikatnym ogniu ok. 30 min.Następnie dodać pokrojone ogórki, sól, pieprz, szczyptę, albo dwie papryki ostrej, musztardę, śmietanę i dusić do miękkości mięsa.Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, następnie dolewać po łyżce gorącego płynu z garnka ze strogonowem i mieszać mąkę i tak ze 3-4 łyżki

Mix smaku
Domowe bounty 155

składniki* 200 g wiórków kokosowych* 70 g cukru pudru* 100 ml śmietany kremówki* 90 g masła* 200 g mlecznej czekolady (cześć mlecznej czekolady   można zastąpić deserową lub gorzką)Sposób wykonaniaDo naczynia wsypać wiórki kokosowe i cukier puder.Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i podgrzewać, aż się masło rozpuści, następnie przelać do wiórków i cukru, wymieszać.Z powstałej masy

Mix smaku
Smażone ciasteczka 123

składniki* 350 g mąki pszennej* 50 g cukru pudru* 50 g masła* 2 jajka* 2 żółtka* 2 łyżki śmietany 18%* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaMąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, włożyć miękkie masło i posiekać nożem, aby połączyło się z mąką.Żółtka i całe jajka (bez skorupek) włożyć do naczynia, rozkłócić, dodać cukier puder(...)utrzeć przy pomocy robota.Nie przerywając ucierania, dodać śmietanę, a następnie mąkę z masłem.Kiedy ciasto zrobi się gęste wyjąć na stolnicę i dokładnie zagnieść (dodając resztę mąki jeżeli wszystka nie została dodana przy ucieraniu). Jeżeli będzie zbyt kleiste można dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki. Ciasto ma być dość miękkie, ale powinno ładnie odchodzić od dłoni.Wyrobione ciasto zawinąć

Mix smaku
Pierniczki bakaliowe 130

łyżeczka imbiru* 1,5 łyżeczki sody* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 4 jajka* 4-4,5 szklanki mąki pszennej* 1,5 szklanki mąki żytniej jasnej * 1/2 szklanki kwaśnej śmietany* 100 g suszonej żurawiny* 50 g posiekanych orzechów włoskich* 100 g płatków migdałowych* 100 g rodzynekSposób wykonaniaMiód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić(...)wystudzenia.Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać cynamon, imbir, masę miodowa, jajka, śmietanę i dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać bakalie (bakalie można nieco rozdrobnić przy pomocy blendera) i zmiksować.Naczynie z ciastem przykryć folią spożywczą i dostawić w chłodne miejsce na kilka dni lub nawet tygodni.Po tym czasie ciasto rozwałkowywać

Mix smaku
Zapiekanka brokułowa 1121

składniki* 250 g makaronu np kokardki* 1 średni brokuł* 150 g mini marchewek* 1 pomidor* 1 podwójny filet z kurczaka* 200 g sera żółtego* 3 łyżki śmietany 18%* 2 jajka* sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostramarynata do mięsa* 3 łyżki oleju* 3 łyżki sosu sojowego* 1 łyżka miodu* 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę* 1/2 łyżeczki mielonej papryki(...)wyłożyć na rozgrzaną patelnię i usmażyć.Pomidora umyć i pokroić w kosteczkę, większe marchewki pokroić na na mniejsze kawałki.Zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser, dodać do niego śmietanę, jajka, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.Naczynie do zapiekania wysmarować i wysypać bułką tartą.Na dno wyłożyć 2/3 makaronu, następnie usmażone mięso i 1/2 pokrojonego pomidora, na to rozsmarować 1/2 mieszaniny

Mix smaku
Pierniczki katarzynki 166

pieczenia* 2 łyżeczki kakao* 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietanySposób wykonaniaDo większego pojemnika wlać miód, dodać przyprawę, cukier, kakao, jajko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 1 łyżkę śmietany. Jeżeli ciasto nie będzie się dobrze kleiło tylko będzie się rozsypywało dodać do niego najpierw jeszcze jedną łyżkę śmietany, a w razie potrzeby i drugą łyżkę. Dużo zależy od gęstości miodu

Mix smaku