pyszne pomidory wkrótce się skończą .Przepis znalazłam tutaj składnikina ciasto250g mąki113 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę1 łyżeczka soli morskiej1 jajko1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody+ śmietana kremówka, do posmarowania ciastaDo wypełnienia60 g świeżo startego parmezanu60 g serka śmietankowego, (wymieszałam zwykły z kozim)60 g majonezu1 średnia cebula, pokrojona w kostkę1 łyżeczka świeżych liści tymianku(...)papierem. Na każde koło nałożyć masę serową, zostawiając ok 4 - 5 cm marginesu, ser posypać boczkiem (jeżeli używamy) następnie rozłożyć pomidory.Brzeg ciasta założyć na pomidory. Posmarować ciasto śmietaną . Wstawić blachę z plackami do piekarnikaPiec przez 50 do 60 minut lub do momentu, ciasto jest złote. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego
Stare Garyporozrywanego na małe kawałki100 g startego ostrego sera cheddar 1/4 do 1/3 szklanki posiekanej, zielonej cebuli 3 - 4 czubate łyżeczki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)2 ząbki czosnku, posiekanegook 20 g masła lekko stopionego2 bułki panini (moje ok 15cm x 5cm ) lub inne pieczywo np ciabata, bagietkaprzygotowanieW dużej misce wymieszać razem sery(...)zieloną cebulę. Wymieszać z majonezem i śmietaną. W oddzielnej małej misce wymieszaj masło i czosnek, aż masa będzie gładka. Wymieszać z masą serową. Rozgrzać grill w piekarniku. Bułki przekroić poziomo na pół. Położyć na blaszce skórą do dołu. Rozprowadzić na nich równomiernie masę serową. Umieścić pod grillem aż ser ładnie zbrązowieje, na około 3 do 5 minut.Wyj
Stare Garyząbki czosnku, drobno posiekane ok 1/4 szklanki mąki - 1 łyżka4 szklanki bulionu z kurczakaok 350 g czerwonych ziemniaków, obrane, umyte, pokrojone w małą kostkę 1 szklanka śmietany kremówkiok 350 g ziaren kukurydzy1/4 łyżeczki pieprzu cayenne1 liść laurowyprzygotowanieJeżeli używamy kukurydzy w kolbach, odciąć z kolb ziarenka, kolby zostawić. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć boczek, aż się zrumieni(...)mąka lekko zbrązowiała. W garnku zagrzać bulion, dodać kolby. Przełożyć warzywa z patelni, dodać ziemniaki i gotować ok 10 minut do czasu aż ziemniaki staną się miękkie. Dodać śmietanę, kukurydzę, cayenne i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Usunąć kolby kukurydziane. Zupę wlać do miski i udekorować chrupiącym boczkiem.Smacznego
Stare Garysmaku. Polecam.składniki:Duży brokuł podzielony na różyczkiok 90 g jarmużu1,5 l bulionu3 małe cebule lub 1 duża 2-3 ząbki czosnku sól, pieprzjogurt lub śmietana do podaniaprzygotowanie Przygotować jarmuż. Z jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Liście umyć , pokroić na paski. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę(...)brokuły i jarmuż. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami i kleksem jogurtu lub śmietany. Smacznego
Stare GarygoździkówNa kruszonkę110 g całych migdałów ze skórką75 g, schłodzonego masła, pokrojone na małe kostki175 g mąki przesianej 2 łyżeczki mielonego cynamonu110 g brązowego cukru do podanianp bita śmietana lub lodydo pieczenianaczynie do pieczenia o wymiarach 19 x 28 cm i wys.4,5 cm, lub okrągła forma żaroodporna do pieczenia o średnicy 24 cm i wys.4,5 cmprzygotowaniePiekarnik(...)minut, po tym czasie jabłka będą miękkie a kruszonka złocista i chrupiąca.Po wyjęciu zostawić na 10-15 minut przed podaniem, a następnie podawać z lodami lub bitą śmietaną. Smacznego
Stare Garyorkiszowa- 180 g** drożdże świeże- 35 g* jajka- 2 szt.* cukier trzcinowy- 80 g* mleko- 125 ml* masło- 75 g* sól- szczyptaMasa budyniowa:* budyń- 1 opakowanie* mleko- 350 mlPolewa:* śmietana 18%- 250 ml* cukier puder trzcinowy- 2 łyżki* cynamon- 1 łyżeczkaDodatkowo:* jajko do posmarowania bułek- 1 szt. oraz * mleko- 1 łyżkaBułeczki:Najpierw trzeba zająć się pure z dyni: dynię(...)min.Posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem.Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 min.Masa budyniowa:Budyń przygotować wg opakowania, tylko należy pamiętać o mniejszej ilości mleka!Polewa:Śmietanę dokładnie wymieszać z pudrem i cynamonem.Smacznego
Kraina Miodem Płynącawybornie!Ryba:* pstrąg cały- 2 szt.* boczek wędzony- 6 plastrów* cytryna- sok z połówki + 4 plastry* koper- garść* sól, pieprz* masło klarowane- do posmarowania foliiSos porowy:* por- 2 szt.* śmietana- 200 ml* masło klarowane- 40 g* sól, pieprzRyba:Piekarnik nastawić na 200 stopni.Pstrągi dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.Całą rybę (środek również) posolić (należy pamiętać, że boczek też(...)czasie przygotować sos porowy.Przekroić pora na pół, a następnie pokroić w talarki.Dusić pod przykryciem na rozgrzanym, sklarowanym maśle- do miękkości (około 7-8 minut)Wlać śmietanę (u mnie to 18%), doprawić solą oraz pieprzem, kiedy całość się zagotuje, zdjąć z palnika.Smacznego
Kraina Miodem Płynącapieczonego mięsa!* grzyby suszone- 30 g* marchewka- 1 mała* pietruszka- 1 mała* seler- mały kawałek* cebula- 1 szt.* suszona śliwka- 5 szt.* olej- do smażenia* wywar warzywny- 2 szklanki* śmietana 12%- 3-4 łyżki* ziele angielskie- 3 szt. listek laurowy, sól, pieprzGrzyby w garnku zalać 750 ml wrzącej wody i odstawić na około 30 minut.W tym czasie obrać warzywa oraz(...)ziele- gotować na małym ogniu, aż do miękkości warzyw.2 minuty przed końcem gotowania dodać suszone śliwki.'Wyłowić' ziele oraz listek, a całość zmiksować na gładki krem.Doprawić, zabielić śmietaną.Smacznego
Kraina Miodem Płynącajednym kawałku. Moje ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm i na taką blachę podaję proporcje.SeromakSkładniki:ciasto półkruche140g mąki pszennej65g masła40g cukru pudru1 żółtko1 łyżka (20g) kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniamasa makowa260g suchego maku (ok. 460g ugotowanego i zmielonego)75g miodu60g masła60g cukru2 jajkaolejek migdałowy do smakumasa serowa650 twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka100g cukru pudru(...)łyżki (30g) mąki ziemniaczanej1 łyżka cukru z waniliąskórka otarta z jednej pomarańczyszczypta soliWykonanie:CIASTO PÓŁKRUCHE- mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać, dodać zimne, posiekane masło, żółtko oraz śmietanę, wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić- schłodzonym ciastem wylepić dno formy (ja swoją wykładam w całości papierem do pieczenia)- nakłuć widelcem, podpiec przez 15-20 minut w 190 stopniach- podpieczone
Smakołyki Berenikiłyżeczka proszku do pieczenia1/2 szkl. suchego makuWarstwa wiśniowa:1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1 szkl. wrzątku1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 400g)Masa:750 g mascarpone750 ml śmietanki 30%3 śmietan-fixy12 łyżek cukru pudru2-3 łyżki nutelli1. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Lekko tężejącą wymieszać dokładnie z dżemem. Odstawić jeszcze na chwilę do lodówki żeby zgęstniała. 2. Biszkopt(...)chciało się trzymać można pomóc sobie wykałaczkami), w środek wyłożyć galaretkę z dżemem. Odstawić do lodówki to stężenia. 6. Czekając aż galaretka zastygnie, robimy masę. Śmietankę ubić lekko, dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Odłożyć część masy, do której chcemy dodać nutellę (może to być
Kto ugości moich gości?posolić ,odstawićgdy warzywa są miękkie do wywaru dołożyć pokrojonego dorsza,łyżkę koncentratu pomidorowego,zamieszać,doprowadzić zupę do wrzenia .Zdjąć garnek z ognia,odstawić na kilka minut ,by dorsz doszedłzahartować śmietanę i połączyć z zupąna talerzach posypać natką zielonej pietruszki(...)ŻYCZĘ SMACZNEGO!UWAGI:dodatek śmietany można pominąć i podać czystą zupę rybną.Przed dodaniem kawałków dorsza warzywa mozna zmiksować na krem ,zupa stanie się wtedy bardzo elegancką przystawką.Oprócz dorsza można dodać każde inne kawałki ryb,krewetki lub raki co bardzo wzbogaci jej smak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki śmietany1 łyżeczka skórki otartej z cytryny5 dag migdałów5 łyżek cukru gruby kryształ3 łyżki cukru brązowego1 białkoWykonanie.Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier z proszkiem, jajo, żółtko, śmietanę, skórkę z cytryny i zagnieść.Ciasto wałkować cienko i wykrawać kółka. Posmarować białkiem. Połowę posypać kryształem, a drugą płatkami migdałów i cukrem brązowym. Piec na złoty kolor w temp.190
Kulinarny karnet ChristopheraChristmas tree with apple jamSkładniki.15 dag mąki5 dag masła5 dag cukru pudru1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 laski wanilii1-2 łyżki śmietany 18%1 jajo3 łyżki dżemu z rajskich jabłek1 łyżeczka cukru brązowegoWykonanie.Mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z tłuszczem. Zagnieść dodając jajko, śmietanę, cukier i wanilię.Ciasto rozwałkować, wyciąć dwa takie same trójkąty. Jeden posmarować dżemem, przykryć
Kulinarny karnet Christopherapołowy podanych w przepisie składników)+ cukierki do dekoracjiMasło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka.Składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość około
Ciastkozercyreszta do słonecznika),mąkę, sól, przyprawy zmielone i jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Kulę zawinąć w folię i na 2 h do lodówki.Ziarna słonecznika, resztę miodu, masła i śmietanę zagotować i wystudzić.Ciasto rozwałkować, wycinać okrągłe placuszki o średnicy 3-4 cm, ułożyć na natłuszczonym papierze. Na każde ciasteczko nałożyć po 1 łyżeczce masy słonecznikowo - miodowej. Piec w temp.180.stop
Kulinarny karnet Christophera