śmietanowie - 6000 przepisów (strona:151/400)

Galette pigwowo-cytrynowa 149

owoców pigwowca, żółte i pokryte kutnerem. Są też bardzo aromatyczne i twarde, dzięki czemu po upieczeniu nie rozpadają się. Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 18 proc. 80 g masła 1 jajo 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki białego cukru 1 cukier wanilinowy 2 owoce pigwy 1 cytryna Sposób przygotowania: Do robota wsypać mąkę, dodać zimną(...)śmietanę i zimne, wcześniej pokrojone w cienkie plastry i masło. Całość zmiksować w jak najkrótszym czasie - tak, by składniki połączyły się, ale pozostały zimne. Ciasto wyjąć z robota, zagnieść w kształt płaskiego placka, po czym owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. W czasie, w którym ciasto będzie się chłodzić, owoce pigwy obrać, pokroić na ćwiartki

W SMAK
Krem cebulowo-czosnkowy 103

czosnku włoszczyzna 8 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 1 łyżka masła klarowanego 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka żółtej pasty curry 330 ml śmietany 30 proc. szczypta gałki muszkatołowej pieprz sól Sposób przygotowania: Włoszczyznę umyć, włożyć do garnka i zalać tylko taką ilością wody, by ją przykryła. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziele angielskie(...)minut, doprawić solą i pieprzem, po czym zdjąć z palnika i nieco przestudzić. Zmiksować razem z ugotowaną wcześniej włoszczyzną (bez marchewki - jedynie białe warzywa: pietruszka, seler, por). Dodać śmietanę i zmiksować ponownie na gładki krem

W SMAK
"Gwiazdkowa" panna cotta 156

Święta za pasem, więc dziś pierwszy ze świątecznych przepisów – „gwiazdkowa” panna cotta. Panna cotta to deser z gotowanej śmietany. Zwykle robię ją z owocową galaretką, a śmietanę gotuję z trzcinowym cukrem pudrem (przepis znajdziecie tu ). Tym razem zdecydowałem się na dodatek karamboli, czyli oskomiana pospolitego. Po przekrojeniu ma on kształt gwiazdy, więc doskonale pasuje do świąt Bożego Narodzenia. Oskomian naturalnie

W SMAK
Mule w białym winie z szafranem 133

też nadaje im charakterystyczny smak. Składniki: 1 kg świeżych omułków kilka nitek szafranu 1 łyżka masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wtrawnego białego wina 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób przygotowania: Szafran włożyć do małej miseczki i zalać niewielką ilością wrzątku. Zostawić na ok. 15 minut. Świeże, żywe omułki oczyścić(...)potrząsnąć, uważając, by nie wylać sosu. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika mule wyjąć z naczynia łyżką cedzakową na rozgrzany półmisek. Do sosu dodać śmietanę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżą bagietką lub ciabatą, które będziemy maczać w sosie

W SMAK
Krem z pora 178

warzywo to jest na tyle gładkie, że nie ma takiej potrzeby. Składniki (dla 4-5 osób): 2 duże pory 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu 400 ml śmietany 30 proc. mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Pora umyć i pokroić w talarki. Swój krem robię także z zielonych części liści, ale jeśli wolicie,  by był on biały(...)kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Łyżką cedzakową ugotowane warzywa przełożyć do miksera, dodać dwie łyżki wazowe bulionu, w którym się gotowały i zmiksować razem ze śmietaną na gładki krem. Przelać do pozostałego w garnku bulionu, dokładnie wymieszać i podgrzać, ale nie gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze szczypiorem, grzankami lub parmezanem

W SMAK
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 166

gościć na moim stole. To delikatne mięso przyrządzałem już  w sosie kaparowym  i  w sosie kurkowym . Tym razem podałem je z  sosem pieczarkowym na bazie śmietany . Składniki (dla 2-3 osób): 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 1 kg) 2 łyżki klarowanego masła oliwa z oliwek  mielony czarny pieprz sól na sos pieczarkowy: 500 g pieczarek(...)niezbyt duża cebula 1 łyżka klarowanego masła 400 ml śmietany 30 proc. mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy ręką w poprzek włókien, tak by miał grubość ok. 1 cm. Mięso z obu stron skrapiamy oliwą z oliwek

W SMAK
Makaron z sosem z gorgonzoli z dodatkiem czarnych oliwek 194

gorgonzoli jest biały, więc lepiej będzie wyglądał na kolorowym makaronie. Ja użyłem trójkolorowego trofie lucane.  Składniki (dla 3 osób): 300 g makaronu 150 g pikantnej gorgonzoli 200 ml śmietany 30 proc. ok. 10 czarnych oliwek szczypta mielonego czarnego pieprzu Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie przygotować sos: do rondla wlać śmietanę, dodać gorgonzolę

W SMAK
Colowiec 1287

SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30%, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 100 ml wody, Dodatkowo: 500 ml coca coli, 2 opakowania galaretki bursztynowej o smaku coli. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną(...)Ciasto wylewam na blaszkę o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaję przestudzoną, jeszcze płynną żelatynę. Miksuję. Masę wykładam na upieczony biszkopt i wyrównuję. Odstawiam do stężenia. 3. Coca colę przelewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babeczki korzenne 207

oczyszczona (1 łyżeczka), proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki), przyprawa korzenna do piernika (około 3 łyżeczki) 4 jajka 1,5 szkl.cukru  2 łyżeczki aromatu migdałowego 0,5szkl. kwaśnej śmietany 18% 0,5szkl. oleju 250g masła 50g mlecznej czekolady ok. 150g kakao powidła śliwkowe W garnuszku umieszczamy masło i roztapiamy, dodajemy czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady zestawiamy z ognia i dodajemy(...)cukrem i ekstraktem migdałowym. Dokładamy stopniowo masę czekoladową. Po dokładnym połączeniu składników, dodajemy na przemian suche, wymieszane składniki (mąka, cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, przyprawa do piernika), śmietanę i olej. Natłuszczona formę do muffinek wykładamy papilotkami, następnie umieszczamy połowę ciasta w foremkach, równamy - kładziemy łyżeczkę powideł na środek i przykrywamy drugą częścią ciasta. Tak przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika

Gotuj z Natką
Cupcake czekoladowo-truskawkowe 162

rozmrożonych truskawek i wypełnić ciastem foremki do 3/4 wysokości. Pic w temperaturze 180 C około 20 minut. Ostudzić na kratce.  krem: 20 dag rozmrożonych truskawek 200 ml bitej śmietany 3 łyżki cukru pudru Ubić śmietanę prawie na sztywno, dodać cukier, ubijać, wmieszać truskawki. Krem nakładać szprycą lub łyżką bezpośrednio przed podaniem

Humanistka w kuchni
CIASTO W 8 MINUT – BANANOWE Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 2709

łyżek * olej – 6 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * budyń bananowy ( ew.waniliowy ) – 1 op * jajko – 2 szt GLASAŻ / GLASAGE * czekolada deserowa – 100 g * śmietana kremówka – 60 g * masło – 10 g DODATKOWO: * orzechy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko i olej. Wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i budyń. Wszystko razem dokładnie mieszamy(...)wlewamy do miseczki żaroodpornej. Wkładamy na najwyższą moc! mikrofalówki na 6 minut. GLASAŻ / GLASAGE: Śmietanę z masłem zagotowujemy, zalewamy pokruszoną czekoladę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. CAŁOŚĆ: Polewą oblewamy przygotowane ciasto ( ściany lekko wierzch ) i obsypujemy prażonymi orzechami. Smacznego! UWAGA! CIASTO NADAJE SIĘ TYLKO DO PRZYRZĄDZENIA PRZED SAMYM PODANIEM. Później dość szybko wysycha

Ostra na Słodko
Kruche z powidłami i pianką 122

Składniki : 3 szklanki mąki i troszkę do podsypania  1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka jogurtu Fantasia lub kwaśnej śmietany 3 żółtka  1 kostka margaryny Kasi 2 łyżki kakao 1 słoiczek powideł śliwkowych  6 białek 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniacznej Wykonanie(...)stolnicę przesiać mąkę z proszkiem , dodać , cukier cukier waniliowy ,   margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka i jogurt lub śmietanę . Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować gruby wałek . Podzielić na 2 części z tym że jedna jest dużo mniejsza około 10 cm z wałka. Do mniejszej części dodać kakao i zagnieść. Odłożyć do zamrażarki na około 15 minut . Blaszkę wyłożyć papierem

Sama słodycz i szczypta chili
Babeczki - Różyczki z Aksamitnym, Delikatnym Kremem z Mascarpone 187

masła w temperaturze pokojowej 225 g cukru cukier waniliowy 3 jajka 130 ml mleka odrobina soli Krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g mascarpone fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru odrobina barwnika czerwonego lub różowego Muffinki/Babeczki Waniliowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mleko(...)się masło). Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder wymieszany z fixem, odrobinę barwnika i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.  W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone, po czym dodajemy ubitą śmietanę i bardzo delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka umieszczamy ją w lodówce do momentu zgęstnienia. Za pomocą szprycy z tylką w kształcie gwiazdki dekorujemy

Słodka Strona
Sernik na zimno z brzoskwiniami 147

brzoskwiń z puszki Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy z cukrem w 0,5 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy masa żelatynowa wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć, ubijamy na sztywno śmietanę za pomocą miksera. Do ubitej śmietany dodajemy jogurt lub serek oraz masę żelatynową i delikatnie mieszamy całość łyżką. Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Na biszkopty wlewamy masę jogurtową i odstawiamy

dom-agi.pl
Zupa ogórkowa 139

weekendowe dolegliwości Miseczka takiej gorącej zupki napędza optymizmem na cały dzień. Składniki: - udko kurczaka; - włoszczyzna; - mała cebula; - 6 średnich ziemniaków; - 5 średnich kiszonych ogórków; – 4 łyżki śmietany 30% - sól, pieprz, lubczyk, łyżka kucharka (albo czegoś podobnego) Wykonanie: Udko zalać 2,5-3 l zimnej wody, lekko posolić. Włoszczyznę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy woda się(...)oleju. Dodać do zupy. Gdy mięso będzie już ugotowane wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać ogórki. Zagotować. Dodać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku. Smacznego   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl