śmietanowie - 6000 przepisów (strona:137/400)

Spaghetti serowo-brokułowe 337

piersi z kurczaka i brokuła. Sos można podawać w wersji bardzo gęstej lub nieco rzadszej. Porcja na 4-5 osób. SKŁADNIKI 1 brokuł 1 pierś z kurczaka 1 duża śmietana 18% (330 g) oliwa do smażenia 2 opakowania spaghetti 4 sery z brokułami Knorr fix sól, pieprz 1 opakowanie makaronu spaghetti (lub wedle uznania) 300 ml wody WYKONANIE Brokuł obrać(...)smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. W międzyczasie zacząć gotować makaron spaghetti (w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju). W garnuszku lub miseczce wymieszać 300 ml wody z śmietaną, wsypać saszetki Knorr i dobrze wymieszać. Przelać do mięsa, dodać brokuły i mieszać aż zgęstnieje. Jeżeli będzie za gęste, to można dolać jeszcze wody. Gotowy makaron warto przed podaniem polać

Passions hobbies life
Żurek 135

kiełbas; - 1 włoszczyzna; - 5 kulek ziela angielskiego; - 3 liście laurowe; - 3 l wody; - owsiany zakwas na żurek ; - ząbek czosnku w łupince; - czubata łyżeczka tartego chrzanu; - sól, pieprz; - 1/4 szklanki śmietany 30% - majeranek; Wykonanie: Białą kiełbasę zalać wodą, dodać ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe, zagotować. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić, dodać do wywaru i gotować około 1,5 godziny. Z zakwasu(...)wyłowić ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek, dokładnie wymieszać, dodać do wywaru, gotować około 15 minut, dodać chrzan. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dodał łyżkę majeranku, dodać śmietanę. Podawać najlepiej w miseczkach chlebowych z jajkiem. Posypać majerankiem. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Królik w sosie pomidorowym 178

laurowe 3 kulki ziela angielskiego łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wegeta domowa pieprz  czarny mielony  i sól do smaku kubek gęstej śmietany ( 180 ml) 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej Mięso królika  myję i dzielę na kawałki , każdy  nacieram obficie przyprawą do mięs. Odstawiam na parę godzin, minimum jedna(...)woda zakryła mięso. Dodaję przyprawy  i duszę 70 minut ( do miękkości mięsa) Gotowe mięso wyciągam , do sosu dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam, po czym zagęszczam skrobią wymieszaną w śmietanie.  Podaję z ziemniakami i korniszonami.  Zostawiam Wam gazetkę , niebawem super oferty , polecam

Takie tam pichcenie
Solianka 201

szklanka zalewy z ogórków kiszonych - lub do smaku koncentrat pomidorowy mały - dałam pastę pomidorową po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania przygotowanie Umyte mięsa zalać  1,5 l  wody, dodać warzywa ( marchewkę, pietruszkę, seler, por ) oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około 3 godzin(...)plasterki cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Solianka powinna być i kwaśna i trochę słona. Regulujemy to dolewając dolewając więcej lub mniej soku z ogórków. Zupę  podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Świetnie smakuje z chlebem. Smacznego! Uwagi: Wywar mięsny można też ugotować w wolnowarze - ja oczywiście tak zrobiłam. Wstawić na noc i rano będziemy mieli idealnie

Stare Gary
Mini Kisz Loren / Mini Quiche Loren 95

wody (około 6) / a few tablespoons of cold water (about 6) szczypta soli / pinch of salt Masa / mass: 150 g wędzonego boczku  / 150 g smoked bacon 300 ml śmietany 12% / 300 ml cream 12 % 4 jajka / 4 eggs 2 żółtek / 2 egg yolks szczypta pieprzu czarnego / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie(...)kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Kładziemy usmażony boczek na ręcznik papierowy by odsączyć go od nadmiaru tłuszczu. Potem jajka, żółtka sól i pieprz roztrzepujemy ze sobą. Dodajemy śmietanę i mieszamy ze sobą. Bierzemy foremki z ciastem, na który kładziemy trochę boczku i wylewamy trochę masy (około 3/4). Foremki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut

Projekty ze smakiem
Pizza na spodzie drożdżowym z sosem porowym, kurczakiem i pomidorami 162

piersi kurczaka 15 g pora 150 g sera żółtego sos: 100 g pora odrobina oliwy z oliwek wywar z ugotowanego kurczaka, bądź wywar warzywny (opcjonalnie bulion) 50 ml gęstej śmietany 36% sól, pieprz do smaku odrobina soku z cytryny łyżeczka sosu sojowego szczypta ostrej czerwonej papryki 15 ml przecieru pomidorowego do dekoracji świeży rozmaryn Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej(...)kilka minut aż wywar troszkę odparuje. Dodać sos sojowy i sok z cytryny oraz przecier pomidorowy. Dusić jeszcze przez chwilę aż smaki się połączą. Zdjąć por z ognia, dodać śmietanę, wymieszać (dla uzyskania gładkiej konsystencji sosu, można całość miksować blenderem). Sos układać na spodzie od pizzy. Następnie układać składniki farszu. farsz:  Pomidory i por pokroić w plastry. Kurczaka pokroić

KreatywnePiny
Bezowe serduszko Pavlova z jagodami i grillowaną pomarańczą 90

niecała łyżeczka octu winnego łyżeczka czerwonego barwinka w żelu 2 duże garście jagód 2 plastry pomarańczy odrobina whisky 100 g serka mascarpone szczypta cukru pudru- opcjonalnie 100 g bitej śmietany 30% listki świeżej mięty Przygotowanie: Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet(...)która jest bardzo krucha, także bardzo ostrożnie przenoście ją na paterę do ciasta. Można zostawić bezę na całą noc by odczekała przed podaniem kilka godzin, Podawać na zimno!  Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać ją z mascarpone na gładką masę, opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru. Grillujemy 2 plastry pomarańczą po czym kroimy je na małe trójkąty. Jagody podlewamy whisky

KreatywnePiny
Kurki wiedeńskie - mini serniczki 150

sera białego-twarogowego-mielonego 50 g miękkiego masła 1 jajko 70 g cukru 1/3 opakowania cukru waniliowego pół opakowania budyniu śmietankowego  łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% suszona żurawina 10-20 g cukier puder do posypania Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, nadal miksując dodać żółtko. Dodać masę serową do masy maślanej. Ubijać  mikserem(...)masy się połączyły i nie było grudek. Następnie dodać mąkę, budyń, nadal miksując dodać śmietanę. W osobnej misce ubić na sztywno pianę z białek. Przełożyć pianę do miski z masą i drewnianą łyżką za pomocą kilku ruchów wymieszać na jednolitą masę. Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami. Nakładać łyżkę masy,włożyć po 2-3 suszone żurawiny i przykryć całość kolejną łyżką

KreatywnePiny
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i pistacjami 186

kurczaka 30 g pistacji bez łupinek 80 g suszonych pomidorów saszetka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią (30 ml) sól biały pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Udka kurczaka trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości. Najlepiej robić to od strony wewnętrznej, tuż przy samej kości, ścinając również chrząstkę i nadmiar skóry. Mięso nacinamy(...)piekarnika i czekamy 10 minut, aż mięso wchłonie sos. Zdejmujemy folię z rolad. Pozostały na blaszce sos przelewamy na patelnię, podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki koncentaratu pomidorowego i 2 łyżki śmietany 18%, energicznie mieszamy aby stał się gładki i gęsty. Rolady z kurczaka kroimy w plastry. Podajemy z sosem pomidorowym i risotto

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa ogórkowa z ryżem 178

porcji  6 skrzydełek z kurczaka  4 spore ogórki kiszone 2 marchewki pietruszka 2 ząbki czosnku seler por cebula ziele angielskie liść laurowy 2 torebki ryżu pół szklanki śmietany 18% koperek sól i pieprz  przepis Skrzydełka dokładnie myjemy wkładamy do garnka z 2 litrami wody, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, wszystko gotujemy na małym ogniu. Dodajemy ziele angielskie i liść(...)Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy starte na tarce ogórki kiszone razem z sokiem z ogórków, gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec podprawiamy zupę śmietaną. Osobno gotujemy ryż. Zupę podajemy na talerzu z posiekanym koperkiem

Smakowite Dania
Chrust czyli faworki + film 116

mimo tego że są przysłowiową bombą kaloryczną to możemy sobie na nie pozwolić w te ostatnie dni karnawału. składniki na talerz chrustu 2 szklanki mąki 3 żółtka 6 łyżek śmietany 18% 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 500g smalcu do smażenia lub oleju cukier puder to posypania faworków przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę(...)dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder, wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę, na końcu wlewamy ocet. Starannie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wybijamy wałkiem około 10 minut aby do ciasta dostało się jak najwięcej powietrza, a następnie wałkujemy na dość cienki placek. Placek kroimy radełkiem lub nożem w paski o długości około 10 cm i szerokości około 3 cm. Pasy nacinamy wzdłuż

Smakowite Dania
Beza z musem brzoskwiniowym i truskawkami + film 193

składniki na 4 porcje 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 6- 7 sztuk połówek brzoskwiń z syropu 6-7 sztuk truskawek 300 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru przepis Białka wlewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę, w trakcie ubijania wsypujemy cukier a pod koniec mąkę ziemniaczaną oraz ocet i jeszcze chwilę(...)st.C około 50 minut po czym zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Do miski przekładamy 3 połówki brzoskwiń i miksujemy je blenderem. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Odsączone z syropu połówki brzoskwiń przekrawamy na mniejsze części, a truskawki wzdłuż na połówki. Na wystudzoną bezę nakładamy ubitą kremówkę i polewamy ją musem brzoskwiniowym

Smakowite Dania
Wafle z masą śmietankowo - truskawkową + film 179

śmietankowo - truskawkową czyli szybki i prosty sposób na słodką przekąskę i niezapomniany smak z dzieciństwa. składniki na prostokątnego wafla 1 opakowanie kruchych prostokątnych wafli 250 g margaryny 250 ml śmietany 30 % 5 łyżek cukru 2 opakowania galaretki truskawkowej przepis Margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, a gdy się roztopi wsypujemy cukier i wlewamy śmietanę kremówkę, całość mieszamy

Smakowite Dania
Tarta z ciasta francuskiego z czekoladą i malinami + film 159

żmudnego wyrabiania ciasta, wystarczy tylko wyjąć je gotowe z opakowania.  składniki na  tartę o wymiarach 30 na 32 cm opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 białko 1 szklanka śmietany kremówki 50 g margaryny 300 g gorzkiej czekolady 1/2 litra malin przepis Gotowe ciasto francuskie rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i delikatnie nacinamy jego boki, tak aby powstały(...)półtora centymetrowe ranty, a następnie całe ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C. Do garnka wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy margarynę oraz połamaną czekoladę, wszystko rozpuszczamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Rozpuszczoną masę zdejmujemy z ognia i studzimy. Upieczone ciasto francuskie przestudzamy a następnie delikatnie wgniatamy widelcem wybrzuszony środek ciasta

Smakowite Dania
Potrawka z kurczakiem, oliwkami i porem + film 168

ryżem lub ziemniakami . składniki na 3 porcje 60 dag piersi z kurczaka garść czarnych oliwek 3 łyżki masła + 1łyżka oliwy z oliwek do smażenia por 1 łyżka mąki 1szklanka śmietany 15 dag sera żółtego 1łyżka przyprawy do kurczaka czarny pieprz sól przepis Czarne oliwki i pora kroimy w plastry. Umyte i oczyszczone mięso kroimy w paski a następnie w niezbyt(...)układamy w naczyniu do zapiekania. Na tłuszcz pozostały po smażeniu kurczaka wrzucamy oliwki oraz pora, całość mieszamy, oprószamy mąką i wszystko rumienimy do momentu aż por będzie miękki. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. Patelnię zdejmujemy z ognia do sosu wsypujemy starty żółty ser i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos nakładamy

Smakowite Dania