śmietanowie - 6000 przepisów (strona:131/400)

Słoneczna tarta z kremem waniliowym i brzoskwiniami/ Cukiernia Lidla 157

kolejna pozycja z tej książki, którą z czystym sumieniem polecam do wykorzystania :) Składniki: Kruche ciasto  - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 2 żółtka - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12% - 70 g cukru pudru Masa waniliowa - 200 ml mleka - 2 żółtka - 60 g cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 2 łyżeczki mąki pszennej - szczypta soli - 300 g brzoskwiń - niewielka(...)cukru pudru Kruche ciasto:   Mąkę przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników). Ciasto zawijamy w folię, a następnie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy

upichcona
Pleurotus do syta czyli leśny gulasz w sosie boczniakowym, z suszoną śliwką i pieczarkami 152

gotującego się ryżu jaśminowego z dodatkiem krojonego koperku :) Składniki (na 4 porcje) - opakowanie boczniaków - opakowanie pieczarek - 8 sztuk suszonych śliwek -  jedna podwójna pierś z kurczaka - 1/4 szklanki słodkiej śmietany 30% - koperek - 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej rozpuszczonej w szklance wody) - olej rzepakowy do podsmażenia - 4 woreczki ryżu jaśminowego (jedna porcja to jeden woreczek) Na rozgrzaną(...)pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, podsmażamy kolejne 3 minuty. Całość zalewamy szklanką bulionu drobiowego, dodajemy przekrojone w pół suszone śliwki, podgotowujemy na małym ogniu ok 10 minut. Dolewamy śmietanę (w zależności od gustu nie musi być akurat 1/4 szklanki, można mniej), jeszcze chwilę zostawiamy na ogniu. Podajemy z ryżem jaśminowym oraz świeżym koperkiem. PS. wykonanie 'babeczki z ryżu' Tuż

upichcona
Domowe lody rabarbarowe bez maszyny 130

syropy owocowe. Przygotowanie: Rabarbar pokroić w drobne kawałki (im drobniej pokrojony, tym szybciej się rozpadnie), dodać 3 łyżki wody i połowę cukru, dusić 5 minut. Mleko zagotować ze śmietaną i z przeciętą laską wanilii, żółtka ubić z cukrem. Ze śmietany wyjąć laskę wanilii, i małymi porcjami dodać do żółtek cały czas ubijając blenderem na małych obrotach.  Masę przestudzić, ewentualnie

SzczyptaSmaQ
Plasterki w cieście naleśnikowym 153

Jabłka po upieczeniu stają się mięciutkie a pokrywające je ciasto chrupiące :)  Składniki: - 1 kg jabłek - 200 g mąki pszennej - 2 jajka - 100 ml mleka - 6 łyżek śmietany 18 % - 1 łyżka cukru kryształu - 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem oraz śmietaną. Mąkę mieszamy z cukrami i łączymy z płynną masą. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda

Zainspirowana w kuchni
Udany kulinarny mariaż | Wyśmienite śledzie z rodzynkami w sosie chrzanowym 235

śledzie. SKŁADNIKI 4-6 śledzi  a'la matias  3-4 jajka ugotowane na twardo spora garść rodzynek 2-3 łyżki chrzanu mielony pieprz gęsty jogurt lub śmietana majonez cukier (opcjonalnie) WYKONANIE Filety moczymy w mleku lub wodzie do momentu, aż stracą nadmiar soli. Wrzącą wodą zalewamy rodzynki. Wymoczone śledzie kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy na talerzu. Kroimy(...)jajka i posypujemy nimi śledzie. Zabieramy się za sos. W tym celu mieszamy jogurt lub śmietanę z majonezem, dodajemy kilka łyżek chrzanu oraz odsączone rodzynki, doprawiamy pieprzem i ewentualnie cukrem. Polewamy śledzie i jajka gotowym sosem i odstawiamy do lodówki na godzinę. SUGESTIA Dodatek świeżej pietruszki bardzo dobrze komponuje się z tym sosem. Również świetnie smakuje wersja bez jajek. Może

Zofiana
Bitki schabowe z sosem grzybowym 483

Składniki: 5 plastrów schabu, 5 dużych pieczarek, garść suszonych grzybów, cebula, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, 2 łyżki mąki, 0,5 litra bulionu, 2 łyżki gęstej śmietany, olej, koperek, natka pietruszki. Wykonanie: Plastry schabu myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków. Wszystkie przyprawy oprócz soli mieszamy i nacieramy nimi mięso. Mięso wstawiamy na 30 minut do lodówki(...)podsmażamy 2-3 minuty. Mięso podlewamy wodą z grzybów oraz bulionem i dusimy przez około 30 minut.  Doprawiamy solą i jeśli mięso jest już miękkie to dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i posypujemy koperkiem i pietruszką.   Smacznego

paapilotkaa
Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym 221

słodki dodatek do popołudniowej kawy lub przekąska na pikniku. Kruche ciasto:  300g mąki pszennej,  3 żółtka,  150g masła lub margaryny, 50g cukru pudru,  2 łyżki śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło i śmietanę. Posiekać, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 4mm. Wycinać krążki do wylepienia

Z miłości do słodkości
„Pudding” z figami i szynką serrano 95

kromek chleba tostowego, 3 figi, 6 plasterków szynki serrano, 6 jajek, 3 łyżki śmietany kremówki, masło, bułka tarta, krem balsamiczny, Formę do muffinek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Szynkę pokroić w paski. 1/6 pasków szynki podprażyć na suchej patelni. Figi pokroić wzdłuż na 6 części. Jajka porządnie roztrzepać ze śmietaną. Chleb tostowy namoczyć w jajkach. Kromki ułożyć w zagłębieniach

królestwo garów
Odwrócona tarta z figami - tarta Tatin z figami 108

masła, 2 żółtka, 50 g cukru pudru, skórka otarta z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru, 50 ml miodu pitnego, 5 fig,   sos: 3 łyżki cukru, 150 ml śmietany kremówki 30%, sól, ekstrakt waniliowy, Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kostkę, zawinąć w ściereczkę(...)powinno się zrumienić. Foremkę z ciastem na chwilę odstawić. Przykryć dużym talerzem i całość odwrócić do góry nogami. Zdjąć formę do pieczenia. Na patelni rozpuścić 3 łyżki cukru, wlać śmietanę, mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego. Smażyć aż sos zgęstnieje. Doprawić solą. Ciasto podawać z sosem. zastawa

królestwo garów
Zupa krem ze skorzonery / wężymordu 80

skorzonery, 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku, masło, 200 ml śmietany kremówki, sól, cukier, pieprz, ostra mieszanka przypraw (Kamis), sok z cytryny. Skorzonerę obrać z czarnej skórki i wkładać do miski z wodą, do której dodać sok z cytryny, aby nie sczerniały. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek posiekać. Na maśle, w garnku, poddusić cebulę z dodatkiem szczypty soli i cukru(...)dodać czosnek oraz pokrojoną skorzonerę. Chwilę podsmażyć. Zalać wodą, tylko aby przykryć warzywa. Gotować aż skorzonera będzie miękka, Zmiksować. Doprawić ostrą mieszanką przypraw, pieprzem, solą. Przetrzeć przez sito. Dodać śmietanę, zagotować. Aby otrzymać pożądaną gęstość dolać trochę wody lub odparować przez gotowanie. Ja podałam zupę z chipsami z skorzonery. Obraną skorzonerę pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle na złoty

królestwo garów
Ciasto drożdżowe z figami 78

maki pszennej, 1/4 l mleka, 50 g drożdży, 60 g masła, 100 g cukru, 3 żółtka, sól, skórka otarta z 1/2 cytryny, mąka do podsypywania, nadzienie: 150 ml śmietany kremówki, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 100 g migdałów, ekstrakt waniliowy, 7-8 fig 1 białko, Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki(...)roztopione masło i dalej wyrabiać. Lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie: Migdały zmiksować (nie obierać). Figi pokroić w plasterki. Żółtka utrzeć na kogel-mogel. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Dodać zmiksowane migdały, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować go na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Ciasto posmarować nadzieniem, zostawiając wolne około

królestwo garów
Łazanki z serem zapiekane 103

ciasto*: 300 g mąki pszennej, 1 jajko, sól 300 sera białego półtłustego, 3 żółtka, 150 ml śmietany 30%, 2-3 łyżki cukru Do mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia. Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić pasy szerokości około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie(...)pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Ser zetrzeć. Ser, żółtka, cukier, śmietanę wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Podawać same lub z owocami. Do środka można dodać rodzynki, żurawinę lub skórkę pomarańczową. *Lub!!! użyć 250 g świeżego makaronu na lasagne ;) zastawa

królestwo garów
puszyste ciasto Kubuś 360

zagotowujemy. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie. Do wrzącego soku wlewamy budynie, zagotowujemy, odstawiamy i wkładamy masło mieszamy, do momentu całkowitego rozpuszczenia masła. Gorącą masą przekładamy biszkopty. masa śmietanowa: 1/2 śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 65 g wody dodatkowo: 50 g czekolady Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i ostudzoną żelatynę

Domowy Smak Jedzenia
Kruche babeczki z budyniem 209

wydarzeniu. Składniki i przepis od Pawła i Magdy .       Składniki na ciasto: - 300g mąki pszennej (krupczatka) - 150g schłodzonego masła - 50 g cukru pudru - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 3 żółtka Krem budyniowy (podane poniżej proporcje zwiększyłam o połowę): - 1 szklanka mleka - 3 łyżki masła - 3 łyżki mąki krupczatki - 1 łyżka cukru - 2 żółtka - 1 laska wanilii Dodatkowo: - cukier puder(...)składników zagniatamy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy i dokładnie mieszamy. Schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na drobną kruszonką. Dodajemy żółtka i śmietanę – wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Szklanką lub foremką wykrawamy krążki i wylepiamy nimi foremki. Ja użyłam silikonowych, więc nie musiałam

mojewypiekiinietylko
Sernik czekoladowy z serka mascarpone z mrożonymi malinami 127

czerwonego wina pół wytrawnego 4 jajka 80-100 g cukru 500 g serka mascarpone 250 g gorzkiej czekolady, najlepiej z dużą zawartością kakao; u mnie 78% kakao 150 ml śmietany 36% Dekoracja: 150-200 g  mrożonych malin Dodatkowo potrzebne będą: mikser garnuszek/rondelek misa o wysokich ściankach szpatułka/łyżka Przygotowanie: Spód: 1. Ciasteczka rozkruszyć na drobno w dłoniach, część(...)temperaturze 180 stopni Masa serowa: 1. W misie połączyć serek mascarpone, mąkę, cukier, jajka, wino. 2. Ubijać składniki mikserem do otrzymania gładkiej masy. 3.  W małym rondelku podgrzać śmietanę oraz rozdrobnioną czekoladę (nie gotować). Gdy czekolada w całości połączy się ze śmietanką podgrzewać jeszcze 3-4 minuty i przelać jeszcze ciepłą do masy serowej. 4. Ubijać mikserem do połączenia

KreatywnePiny