Truskawki – 30 dag Woda – 200 ml Cukier – 8 dag Żelatyna- 5 łyżeczek Bita śmietana Motylki Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować, następnie dodać cukier i gotować 15 minut na małym ogniu. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Kompot przecedzić i rozpuścić w nim żelatynę i dokładnie wymieszać. Galaretkę rozlać do szklanek i odstawić(...)zastygnięcia. Gdy zastygnie udekorować śmietaną i motylkami
Camilla w kuchnipokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę 250 ml wytrawnego cydru 300 ml bulionu drobiowego ½ łyżeczki suszonej szałwii (lub łyżeczkę posiekanej świeżej) 75 ml śmietany 18% 2 jabłka, pokrojone w ósemki 4 łyżki zamrożonego groszku Składniki na chrupiące ziemniaki: 400 g ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki(...)garnku, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut i odcedź. Po 90 minutach zapiekania zwiększ temperaturę do 190 oC, wyjmij polędwiczkę z piekarnika, wymieszaj ze śmietaną i włóż jabłka i groszek. Dopraw jeżeli to konieczne. Odcedzone ziemniaki włóż do miski, wymieszaj z oliwą. pietruszką, bułką tartą, serem, dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wyłóż
karmelowyżółtek łyżeczkę suszonego majeranku ½ łyżeczki soli łyżka posiekanego świeżego oregano łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki zmielonych otrąb owsianych 4 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wsadziłam do miski i hakiem do ciasta z grubsza wyrobiłam. Zbiłam ciasto w zgrabną kulkę, owinęłam w folię i wsadziłam an 40 min do lodówki. Po tym czasie natłuściłam(...)łyżeczki Grzyby kroimy w ładne plasterki, podsmażamy na maśle z czosnkiem, solą i pieprzem. Odsączamy na ręczniku. Bryndza : 0,5 kg bryndzy lub dowolnego sera 2 jajka 3 łyżki śmietany czosnek niedźwiedzi suszony sól, pieprz Ser miksujemy ze wszystkimi składnikami. Próbujemy i doprawiamy. Ostrożnie z solą. Jajka zwiążą nam farsz. W trakcie pieczenia ser trochę urośnie i będzie sprawiał wrażenie
ladykitchenszyja z indyka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 średnie ziemniaki 2 średnie czerwone papryki 400 g tomatery (sos pomidorowy) 1 cebula 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki płatki chilli sól pieprz Do garnka włożyć szyję z indyka i zalać 3 litrami wody dodać marchewkę, pietruszkę, seler(...)podsmażyć na maśle po czym dodać paprykę drobno pokrojoną i chwilę smażyć wlać do garnka z zupą. Wlać tomaterę doprawić chilli, solą i pieprzem .Gotować około 7 minut . Ja śmietanę dodaję już na talerzach. zupa paprykowa
O kuchni z uczuciemopakowanie ciasta francuskiego 3 dojrzałe figi 90 g sera pleśniowego ( najlepiej gorgonzola ) 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 2 jajka 5 łyżek śmietany 18% sól i pieprz listki bazylii Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Figi pokroić(...)plastry. Boczek pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na chrupiąco. Na podpieczonym spodzie ułożyć plastry fig, dodać pokrojony w kostkę ser i boczek. Posypać listkami bazylii. Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą i porządnie pieprzymy. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno
Atlas Smakówkurczaka Składniki: podwójna pierś z kurczaka, 1/2 puszki kukurydzy, cebula, papryka ostra, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, cząber, 2 łyżki mąka, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, łyżka śmietana. Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszmy za pomocą papierowych ręczniczków i kroimy w kostkę. Kurczaka podsmażamy, opruszamy go odrobiną soli i pieprzu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i również podsmażamy(...)angielskie, liść laurowy, łyżeczkę paprykę ostrą i słodką, szczyptę tymianku i cząbru) i zagotowujemy. Dodajemy cebulę, mięso i gotujemy do miękkości kurczaka. W miseczce mieszam mąkę z odrobiną wody, śmietaną i przecierem pomidorowym. Całość wlewamy do wywaru z kurczakiem i cebulą i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pół puszki odsączonej kukurydzy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
paapilotkaamnie Słoneczne Pola Ziarenkowo -80 g masła -750 ml lekko ciepłego mleka -1 łyżeczka miodu -półtorej łyżeczki soli -50 g świeżych drożdży -1 żółtko i 2 łyżki śmietany do posmarowania chleba -tłuszcz do posmarowania keksówki -ziarna do posypania chleba Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie. Wkruszyć drożdże i wlać pół szklanki mleka- ująć z tych 750 ml. Naczynie przykryć(...)tłuszczem i posypać mąką. Do wyrośniętego ciasta dodać ziarna i wyrobić chwilkę ponownie , aż składniki połączą się. Przełożyć do keksówki i odstawić na 20 minut. Żółtko roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i posmarować chleb. Na koniec posypać ziarnami. Piec w temperaturze 220 około 10 minut, następnie zmniejszyć temepraturę do 200 stopni i piec jeszcze do godziny. Sprawdzać. Chleb wyjąć z foremki
Z Kuchni Do Kuchnibiałej. Też wyszło bardzo pysznie. Może troszkę bardziej słodko. Ale co tam:) Na 15 kuleczek użyłam: 20dkg wiórków kokosowych 7 dkg masła 5 dkg cukru pudru 100 ml śmietany kremowki 30% Do polewy: 20 dkg białej czekolady ( lub mlecznej) 50 ml mleka lub śmietanki ( opcjonalnie) Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem. Śmietanę i masło podgrzać w rondelku
Maślane ciasteczkorozumieć:) Proporcje składników na 2 filiżanki: szklanka wrzątku 2 kopiate łyżeczki dobrej, drobno zmielonej kawy 3 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka (nie gotowanego) bita śmietana i starta czekolada do dekoracji Kawę, czekoladę i cukier zalać wrzątkiem, przykryć spodeczkiem i odstawić na 10 min. Filiżanki ogrzać, mleko lekko spienić. Kawę przecedzic przez bardzo gęste sitko(...)wlać do filiżanek do połowy wysokości, uzupełnić spienionym mlekiem. Udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekolady
Maślane ciasteczkobrokuł podzielić na różyczki, umyć i gotowac ok. 10 min z solą i masłem. Odcedzić, szklankę wywaru zachować. Sos serowo-śmietanowy: 15 dkg startej mozzarelli 2 łyżki gęstej śmietany 18% szklanka zachowanego wywaru łyżka masła łyżka mąki sól i pieprz do smaku dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania naczynia do zapiekania pęczek natki pietruszki Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i lekko(...)przyrumienic. Zalać wywarem, mieszać i rozcierać ewentualne grudki. Dodać starty ser i śmietanę. Zagotować. Piekarnik nagrzać do 200 st. C Warzywa ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zalać sosem. Posypać posiekaną natką pietruszki. Zapiekać przez
Maślane ciasteczkopasowały do pełnoziarnistego ciasta. GRUSZKI: 50g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki 30% 500g twardych gruszek CIASTO: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki kwaśniej śmietany 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Gruszki powinny być twarde, inaczej się rozpadną w karmelu. Obrać, wycinając gniazda nasienne(...)można dać nieco większą. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pełnoziarnistą oraz spulchniaczami. Jajka utrzeć z cukrem do białości, wlać powoli olej i połączyć ze śmietaną. Wsypać mąkę i zmiksować. Ciasto wyłożyć na gruszki i wyrównać. Piec w 180*C przez około 60min. Przestudzone ciasto, wyjąć ostrożnie z formy odwracając do góry dnem, aby gruszki były na wierzchu. Wyrównać wierzch
https:KKuchniaMniamsmakuje z czerwonym barszczykiem i jest piękną ozdobą stołu. Składniki: Na ciasto: 65 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju Na nadzienie: 3 garści suszonych grzybów, 5 cebul średniej wielkości, sól, pieprz, siemię lniane do posypania, jajko do posmarowania wieńca Sposób(...)mleka, łyżki mąki, drożdży i cukru zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę. Gdy zaczyn wyrośnie wlać go do mąki, dodać jajka, resztę mleka, śmietanę, sól i olej. Wyrobić gładkie ciasto ( ciasto będzie dość luźne - w razie potrzeby podsypywać mąką podczas wyrabiania). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ( u mnie
Nie tylko w kuchnipopołudniowej kawy. Przygotować je możemy z ulubionymi owocami. Ja polecam również wersję ze śliwkami :) Składniki (foremka 40x28): 390 g mąki tortowej, 300 g cukru, 4 jajka, ¾ szklanki kwaśnej śmietany, ¾ szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 2 łyżki soku z cytryny, puszka brzoskwiń, cukier puder, szczypta soli Sposób przygotowania: Brzoskwinie odcedzić z zalewy(...)porcjami cukier – ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z sokiem z cytryny i wlać cienkim strumieniem do białek stale mieszając mikserem na średnich obrotach. Do masy wlewać porcjami olej, następnie śmietanę i dalej ubijać na średnich obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy – miksować na małych obrotach do czasu połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć
Nie tylko w kuchnipyszne na ciepło ale i na zimno niczego im nie brakuje. Z jednej strony to zasługa przepisu, a z drugiej, no cóż - użyłam produktów pochodzących z gospodarstwa - masełko, śmietanę, mleko, jaja i niełuskaną soczewicę dostałam oczywiście od mojej teściowej :) Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej, 200 g masła, 1 łyżeczka soli, 2 żółtka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
Nie tylko w kuchnimąki tortowej, 300 g cukru, 5 łyżek kakao, 4 jajka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 375 g masła, 300 ml coli, 100 ml mleka Krem: 500 ml śmietany 36 %, 400 ml jogurtu greckiego, 6 łyżeczek żelatyny, 2 łyżki cukru pudru, 175 g ciastek typu oreo Dodatkowo: 2,5 szklanki świeżych lub mrożonych malin, 3 galaretki malinowe Polewa: 100 g gorzkiej(...)stężenia. Spód ciasta przełożyć z powrotem do foremki, wyłożyć na nim galaretkę i poukładać maliny (lekko wcisnąć). Odstawić do lodówki. Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać jogurt, cukier puder i przestudzoną żelatynę - zmiksować. Do kremu dodać pokruszone ciasteczka i delikatnie wymieszać ( 3- 4 ciastka odłożyć do dekoracji). Krem wyłożyć
Nie tylko w kuchni