śmietanowie - 6000 przepisów (strona:109/400)

Paszteciki meksykańskie z mięsem z rosołu 183

tylko pyszny obiad, ale i świetną przekąskę na gorąco na wszelkie imprezy :) SKŁADNIKI: (ok 40 szt) Ciasto: 320 - 350 g mąki 200 g masła/margaryny 1 jajko 100 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500 g mięsa z rosołu marchewka z rosołu (można pominąć) 2 cebule 1 czerwona papryka kilka łyżek kukurydzy 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego(...)Mexicana od Folwark * sól, pieprz do smaku  Dodatkowo 1 jajko do posmarowania wierzchu czarnuszka do posypania *można zastąpić pikantnym keczupem 1. Ciasto: masło posiekać z mąką, dodać jajko, śmietanę i sól. Zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania farszu. 2. Farsz: cebule i paprykę drobno pokroić, podsmażyć na maśle, przykryć i poddusić do miękkości (w razie potrzeby można

Kto ugości moich gości?
Gałuszki 179

ziemniaków 0,5 szklanki posiekanych pestek dyni 3 łyżki mąki 3-4 łyżki gęstej śmietany 1 jajko 20 dag resztek wędlin pieczonego mięsa lub drobiu po 1 łyżce masła i oleju sól pieprz.  Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i obrać. Wędlinę przepuścić przez maszynkę, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Wymieszać z masłem, następnie połączyć z ziemniakami, jajkiem(...)śmietaną i mąką. Dodać przyprawy, dokładnie wyrobić masę. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kulki, ułożyć je na natłuszczonej olejem blasze. Piec na złoty kolor w temp. 200°C. Gałuszki podawać polane masłem, z dodatkiem surówek. Trochę mi sie spłaszczyły, moze miałam za duże ziemniaki? może mąki za mało? przepis pewnie jeszcze powtórzę i wprowadzę wtedy poprawki

Gotowanie jest łatwe
Tort z brzoskwiniami i polewą z nutelli oraz I urodziny bloga. 157

masła 15 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 100 g mleka w proszku 170 g brzoskwiń z puszki 2 łyżeczki soku z cytryny Polewa: 150 g nutelli 75 ml śmietany kremówki 2 łyżki masła Sposób przyrządzania: Składniki ciasta podzielić na połowę i upiec 2 placki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier puder(...)cytryny. Brzoskwinie osączyć (jedną połówkę zostawić do dekoracji), pokroić na kawałki i dodać do kremu. Placki przełożyć kremem. Ciasto wstawić do lodówki. Do garnuszka włożyć nutellę, masło i wlać śmietanę kremówkę, całość podgrzewać tylko do połączenia składników. Lekko ostudzić i wylać na ciasto. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce. Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Jabłecznik 168

Cisza. Wokoło ani jednej żywej duszy. Tylko liście szeleszczące pod stopami. Całe mnóstwo pięknych, kolorowych liści. Żółtych, czerwonych, purpurowych i złotych... Nad wszystkie wypasione ciasta z masami, kremami czy śmietaną  przedkładam te klasyczne i proste. Najlepiej z sezonowymi owocami. A jesienią królują jabłka. Mnóstwo jabłek. Małe, duże, czerwone, żółte, słodkie czy kwaśne. W rodzinnym sadzie mam ich mnóstwo(...)przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam ( klik ). Składniki na małą blaszkę Ciasto: 600 g mąki 200 g masła 200 g cukru pudru 2 jajka 3 żółtka 200 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie: 1,5 kg jabłek (waga po obraniu) 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki cynamonu 6 łyżek cukru 2-3 łyżki bułki

My simple kitchen
uśmiech teściowej 1793

składniki na ciasto kruche: 500 g mąki 1 szkl cukru 250 g masła 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, śmietanę oraz żółtka na końcu dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie zagniatamy cisto. Dzielimy na dwie równe części. składniki na masę: 1000 ml mleka

Domowy Smak Jedzenia
Ragoût z dzika z pieczarkami, z portobello 117

mięsa na gulasz z dzika, 1 kg pieczarek - (u mnie portobello), 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego), gałązka rozmarynu, pieprz czarny, sól, 100 ml brandy, 100 ml śmietany 22%, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), Mięso umyć osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wlać bulion, dodać 2-3 ziarna(...)dolewać wodę. Pieczarki oczyścić, pokroić na kawałki wielkości kawałków mięsa. Pieczarki smażyć partiami na rozgrzanej patelni na rumiano. Do mięsa wlać brandy, zapalić i wymieszać. Dodać pieczarki, zagotować. Wlać śmietanę, wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podałam z kluskami drożdżowymi kładzionymi. zastawa

królestwo garów
Pikantny krem z dyni 149

łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka białego pieprzu - płaska 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka soli – płaska 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego Dynię umyć, oczyścić z pestek, obrać ze skóry i pokroić na nieduże kawałki. Następnie włożyć do dużego garnka, zalać wodą i mlekiem, dodać obrane ząbki czosnku(...)Jeśli wody jest zbyt dużo, odcedzić trochę płynu do szklanki, aby w razie potrzeby dodać go później.   Całość zmiksować w garnku blenderem na jednolita masę. Dodać śmietanę oraz jogurt i jeszcze raz zagotować. Podawać w towarzystwie grzanek zapiekanych w piekarniku z masłem i czosnkiem granulowanym

Grunt to przepis!
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą 168

blanszowane liście świeżego szpinaku zachowują strukturę na tyle, aby ułatwić utrzymanie kształtu przez cannelloni nadziane miękkim przecież farszem. Niektórzy do cannelloni ze szpinakiem i ricottą dodają również nieco słodkiej śmietany. Można to oczywiście zrobić jeśli ktoś lubi, ale pamiętajmy, że już sama ricotta ma dość śmietankowy smak. Zawiera również sól, podobnie jak użyty w naszym przepisie bulion i sos pomidorowy(...)łatwo z nim przesadzić. Nawiasem mówiąc, zamiast sosu pomidorowego do przyrządzenia cannelloni z tego rodzaju nadzieniem stosuje się często beszamel . To jednak rozwiązanie dla wyjątkowych fanatyków połączeń sera, masła, śmietany czy mleka Przy odrobinie ostrożności w obchodzeniu się z gotowym daniem, może być ono wyjątkowo atrakcyjne wizualnie. Jako takie na pewno przyda się, jeśli zawartość talerza będzie miała z założenia

Kulinarna Pokusa
Zupa-krem kartoflana ze świeżym majerankiem 118

selera 1 pietruszka 3-4 marchewki 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 pęczek świeżego majeranku 6-7 średnich ziemniaków 2 łyżeczki suszonego lubczyku 100 ml śmietany 30% Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy Sposób przygotowania: Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy obrany kawałek selera i pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i trochę czarnego pieprzu(...)będą już miękkie (do zupy krem siekam z łodygą, do zwykłej obrywam same liście). Zupę doprawiamy do smaku jeszcze lubczykiem, pieprzem, pieprzem ziołowym i solą - sól na koniec. Zabielamy śmietaną i miksujemy na gładki krem. Rada: do zupy warto dodać łyżeczkę masła lub oleju rzepakowego, ponieważ większość witamin jest rozpuszczalna w tłuszczach. Można dodać też ząbek czosnku

Kolorowy Przepisownik
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni 130

kokosowego (400 ml) ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki wędzonej papryki ¼ łyżeczki płatków chili 5 cm imbiru 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Do podania: groszek ptysiowy lub grzanki kwaśna śmietana lub śmietanka kokosowa * PRZYGOTOWANIE Bulion Wszystkie warzywa umyj i obierz. Pietruszkę i marchew natnij na krzyż od strony grubszego końca. Cebulę przekrój na pół. Jedną połówkę podpal nad gazowym palnikiem(...)powrotem na ogień i zagrzej do żądanej temperatury. Rozlej pomiędzy talerze i podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Możesz również pokusić się o łyżkę kokosowej śmietanki lub tradycyjnej kwaśnej śmietany. Smacznego

Food Square
Bananowe naleśniki z jabłkowym musem 171

deser czy kolację, jak kto lubi. składniki: naleśniki 2 banany 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 2 łyżki śmietany kwaśnej 12 % 2 łyżki cukru jabłkowy mus 1,5 kg jabłek cukier waniliowy do smaku, ok 2-3 łyżki Przygotować ciasto naleśnikowe.  Banany obrać ze skórki i przełożyć do rozdrabniacza, zmiksować(...)gładki mus. Następnie bananowy mus przełożyć do miski. Dodać wodę, mleko, jajko, mąkę , cukier, olej i śmietanę. Wszystko dokładnie zmiksować na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki.  Przygotować jabłkowy mus.  Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na dużą patelnię i skopić sokiem z cytryny. Dodać cukier waniliowy i wymieszać. Smażyć chwilę

Monia miesza i gotuje
Tęczowa galaretka pod chmurką 140

pomarańczowa – 1 op               Galaretka cytrynowa – 1 op Galaretka jagodowa – 1 op Galaretka poziomkowa – 1 op Bita śmietana Biała czekolada   Normal 0 21 Każdą galaretkę w osobnej miseczce rozpuścić w 450 ml wrzątku dobrze wymieszać i zostawić do całkowitego ostudzenia. Jak już galaretki przestygną to zacząć(...)zamrażalnika, później wlewamy galaretkę cytrynowa do szklanek   i chłodzimy i tak dolewamy galaretki do wyczerpania kolorów, Po ostatniej galaretce można już włożyć do lodówki, Przed podaniem ozdabiamy bitą śmietaną oraz białą czekoladą

Camilla w kuchni
CIASTO Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I GRUSZKAMI 182

żółtka,na końcu wmieszać przesianą mąkę z pr do pieczenia oraz kropelki do zapiekania.Piec ok 25-30 min w 180st C. Masa czekoladowa: 3 tabliczki mlecznej czekolady 750 ml śmietany 30% lub 36%   Dodatkowo:   gruszki w syropie  lub  5 gruszek 1/2 szklanki cukru sok z 1 cytryny czekolada gorzka starta na wierzch Gruszki umyć,obrać,wydrążyć(...)gotować przez 10-15 min.Pilnować by nie były za miękkie i nie rozpadały się.Wyjąć z tej wody i ostudzić. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.Ubić śmietanę,dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.1/3 masy wyłożyć na ciasto.Na niej poukładać cząstki gruszek i przykryć pozostałą masą.Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.Posypać startą czekoladą Myślę

Niespełnione zdolności kulinarne
Halloween Pomysły na słone przekąski 322

twardo 2 łyżki majonezu 100 g żółtego sera w kostce pieprz i sól czarne oliwki do dekoracji szczypiorek Składniki na kościste krakersy: paczka krakersów serek kanapkowy do smarowania śmietana Ciasto na pizzeriny przygotowujemy według przepisu . Ciepłą wodę wlewamy do miski, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dajemy mąkę, sól, przyprawy, oliwę(...)koniec pieczenia nakładamy serowe duszki na pizzeriny. Z kawałków oliwek robimy uśmiechy i oczy. Kolejna propozycja to coś dla zapracowanych. Śmietankowy serek kanapkowy przekładamy do miseczki i dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Serek powinien być na tyle gęsty, żeby trzymać kształt i na tyle rzadki, żeby dało się go wycisnąć z woreczka. Serek przekładamy do woreczka strunowego i obcinamy mały rożek

Ciastkozercy
Kurczak z Makaronem Orkiszowym, czyli bardzo łatwy obiad 189

też obiad dla osób, które niezbyt dobrze radzą sobie w kuchni, bo trudno go spieprzyć. Składniki: makaron orkiszowy (możesz użyć taki jaki masz w domu) 1 ćwiartka z kurczaka śmietana kremówka masło sól pieprz Wykonanie: Ćwiartkę z kurczaka dokładnie umyłam pod bieżącą wodą, osuszyłam i przekroiłam na dwie części. W rozgrzanym woku rozpuściłam masło i dołożyłam mięso, które obsmażyłam(...)kości. W międzyczasie wstawiłam makaron. Mięso oddzieliłam od kości, doprawiłam solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedziłam i włożyłam do woka, wymieszałam wszystko, nadal trzymając wok na małym ogniu,wlałam śmietanę kremówkę i mieszałam wszystko przez kilka chwil, do momentu aż kremówka pokryje zawartość woka i lekko zgęstnieje. Teraz wystarczyło wyłożyć jedzonko do talerzy. My zjedliśmy z kiszonym ogórkiem

Blondynka Gotuje