śmietanowie - 6000 przepisów (strona:113/400)

Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 134

mąki pszennej, u mnie bułeczkowa 650 250 ml mleka 100 g masła 120 utłuczonych, ugotowanych ziemniaków 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki soli nadzienie: 1 łyżka śmietany 2 kwaśne jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu 150 g owoców jagodowych (u mnie jagody i jeżyny)\ 3 łyżki cukru trzcinowego kruszonka: 50 g masła 100 g maki pszennej 50 g cukru kilka(...)cukier i owoce jagodowe. Składniki kruszonki wkładamy do miseczki i zagniatamy palcami by powstały okruszki. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy z niego kulki, spłaszczamy ich środek. Robimy wgłębienie. Smarujemy śmietaną, nakładamy nadzienie i posypujemy kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Wyrośnięte bułki wkładamy do pieca na 15 - 20 minut by ładnie się zrumieniły. Studzimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pancake’i brownie 126

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka maślanki 1/4 szklanki oleju 1 jajko dropsy czekoladowe + 1/2 tabliczki czekolady, 100 ml śmietany kremówki, jogurt, owoce Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy, olej, jajko, i połowę maślanki. Dokładnie mieszamy, kiedy masa nie ma już grudek dodajemy resztę maślanki i mieszamy jeszcze(...)ręcznikiem zamoczonym w oleju, nakładamy po jednej łyżce ciasta naleśnikowego, smażymy z obydwu stron. Gotowe naleśniki podajemy z polewą czekoladową i świeżymi owocami. Do przygotowania polewy potrzebna będzie gorąca śmietana kremówka – zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę i odstawiamy na kilka minut. Dokładnie mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Placek ziemniaczany z gulaszem 238

słodka papryka w proszku, majeranek, czubryca, liść laurowy, ziele angielskie, olej do smażenia, 2 łyżki mąki pszennej Opcjonalnie: czubata łyżka koncentratu pomidorowego do sosu i po łyżce gęstej, kwaśnej śmietany na każdy placek tuż przed podaniem (ja tym razem pominęłam). Dodatkowo: drobno pokrojony czosnek lub zielenina do posypania Sposób przygotowania: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i porządnie oprószyć solą(...)środku każdego placka wyłożyć równomiernie sos z mięsem, placki złożyć na pół. Całość posypać drobno pokrojonym czosnkiem lub zieleniną. Podawać z surówkami i jeśli ktoś lubi - z kwaśną śmietaną

Nie tylko w kuchni
Szarlotka z budyniem 843

bardzo dobre. Składniki: 250 g mąki 80 g cukru płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g margaryny 2 łyżki śmietany 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 1 kg jabłek 2 budynie śmietankowe bez cukru 4 czubate łyżki cukru (do budyniu) 650 ml mleka (do budyniu) cukier puder do oprószenia ciasta(...)Wykonanie: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w małe kawałki margarynę i całość szybko rozcieramy w rękach. Dodajemy śmietanę oraz jajko i krótko wyrabiamy (tylko do momentu uzyskania jednolitej masy). 3/4 ciasta rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ja robię to widelcem, ponieważ ciasto klei się do rąk. Resztę ciasta wkładamy

Smak mojego domu
Lawendowe ciasto z poziomkami 153

weekendu. Zapraszam Was na lawendowe ciasto z poziomkami .  Składniki na lawendowe ciasto z poziomkami: 170 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka żółtko 4 łyżki śmietany 100 g cukru 100 g masła 2 gałązki lawendy 1/3 szklanki poziomek Sposób przygotowania ciasta: Do miski wsypujemy cukier dodajemy masło i rozcieramy. Następnie dodajemy jajka i miksujemy.Gdy masa się(...)połączy dosypujemy mąkę na przemian ze śmietaną i kwiatkami lawendy. Przygotowaną masę przekładamy do podłużnej formy do pieczenia (najlepiej formy keksowej) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy poziomkami. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 190`C piekarniku przez 55 minut. Studzimy w formie. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Moja Wuzetka 209

Udało mi się kupić śmietanę cukierniczą. Byłam ciekawa jej smaku i konsystencji. Postanowiłam użyć jej własnie do wuzetki. Śmietana jest już słodka i fajnie się ubija ale jednak ma inny smak niż kremówka. Po ubiciu jej konsystencja jest lżejsza i delikatniejsza niż zwykła kremówka i znacznie zwiększa objętość. Ale ogólnie jest dobra i nie podchodzi wodą jak to czasami się

Ewa w kuchni
Pancake’i z niespodzianką 303

mniej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka maślanki 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii + Nutella, do dekoracji: owoce, śmietana lub jogurt, cukier puder Przed zrobieniem ciasta naleśnikowego przygotowujemy nadzienie. Na papier do pieczenia nakładamy po łyżeczce Nutelli, całość wkładamy do zamrażarki. Suche składniki mieszamy razem w misce.   Dodajemy(...)niewielką ilością świeżego ciasta (czekolada nie może wystawać, bo będzie się przypalać na patelni). Pieczemy z obydwu stron na złoty kolor.   Naleśniki podajemy na ciepło z owocami, jogurtem, śmietaną lub cukrem pudrem.   Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym... 179

plastrów SOS PODGRZYBKOWY: podgrzybki 1 kg, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, sól - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana gęsta 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka obrane ziemniaki dokładnie rozdrobnić w pojemniku rozdrabniacza, dodać mąkę, kucharka, czosnek, pieprz, jajka, garam masala i dokładnie wymieszać naczynie żaroodporne 22 cm wysmarowac masłem(...)przestudzone podgrzybki oczyścić, zagotować z 5 minut, wylać na durszlak i opłukać zimną wodą, na maśle zeszklić cebulę z solą, dodać grzyby, pieprz, przyprawę w płynie,1/2 szklanki wody, śmietanę i dusić z 15 minut co jakiś czas mieszając, dodać koperek posiekany porcję babki podać z sosem - pyszny, smaczny, syty jesienny obiad..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Razowe ciastka studenckie z bakaliami 120

razowej mąki orkiszowej, typ 2000 150 g brązowego cukru ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki melasy (ewentualnie syropu klonowego lub miodu) 50 ml śmietany kremówki 36% 200 g mieszanki studenckiej lub ulubionych bakalii * PRZYGOTOWANIE Zimne masło ucieramy z brązowym cukrem. Następnie wsypujemy: mąkę, sól, proszek, do pieczenia oraz wlewamy melasę i kremówkę. Zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne(...)mieć konsystencję niczym plastelina. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki lub dolewamy śmietany. Następnie wsypujemy bakalie i łączymy razem z ciastem.  Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, a następnie w dłoniach je delikatnie spłaszczamy. Ciastka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 10-15 minut

Food Square
Tarta z kremem miętowym i malinami 171

mąki pszennej - 100 g masła  - 2 żółtka - szczypta soli - 2 łyżki zimnej wody - 30 g cukru pudru - 3 łyżki kakao *Na masę miętową: - 200 g śmietany 30% - 250 g mascarpone - opakowanie żelatyny deserowej - 4-5 łyżek syropu barmańskiego o smaku miętowym * Poza tym: - 250 g świeżych malin - skórka z limonki - cukier puder Przygotowanie:  Ciasto zagnieść i wstawić(...)wyłożyć nim formę na tartę i po nakłuwać spód widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20-25 minut. Gotowe ostudzić i wyjąć z formy.   Śmietanę ubić na puszysto, dodać mascarpone i zmiksować na gładką masę. Cały czas miksując dodać syrop miętowy i rozrobioną zgodnie z instrukcją na opakowaniu żelatynę. Wyłożyć masę na kruchy spód

W poszukiwaniu inspiracji
Wyrazista surówka z rzodkwi, selera i rukoli 261

jesienną porę! Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Rzodkiew biała - duża sztuka  Seler naciowy - 2 łodygi o dł. 10cm Rukola - mała garstka 4 łyżki śmietany 18%tł. Sól himalajska Świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: 1/ Rzodkiew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy pokrojony cienko w paseczki seler naciowe a następnie rukolę. 2/ Mieszamy składniki(...)dodajemy śmietanę, sól i pieprz i ponownie mieszamy. Przekładamy do miseczek. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Muffinki ze śliwkami 113

podkręcają smak słodkich muffinek. Wypróbujcie poniższy przepis - nie zawiedziecie się!   Składniki  na 17 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki zwykłego cukru 1/2 szklanki oleju 240 g śmietany 18% 60 g mleka 2 duże jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka sztuk śliwek węgierek Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek i sodę. Suche składniki połączyć(...)sobą. Następnie powoli wlać olej, mleko, dodać śmietanę i wbić jajka. Za pomocą miksera wszystkie składniki połączyć ze sobą. Śliwki przekroić na pół, pozbawić pestek i ponownie przeciąć na pół (tworząc ćwiartki). Przygotowane owoce dodać do ciasta. Za pomocą łyżki całość ze sobą wymieszać. Nakładać po 2 łyżki ciasta do jednej papilotki. Piec około 25-30 minut

Ugotować
szybkowar-gołąbki drobiowe we włoskiej kapuście ze świeżymi pomidorami... 126

mielonego 1 opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek siekany 1 pęczek, ryż ugotowany 4 woreczki, woda 2 szklanki, pomidory 1 kg, śmietana 12% 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1/2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku pomidory umyć, pokroić na kawałki ze skórką i w dzbanku miksera(...)szybkowar zamknąć i po zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie gołąbki przełożyć do miski, wywar wlać do rondla, wymieszać rózgą ze śmietaną, wodą, mąką i doprowadzić do zagotowania, doprawić przyprawą w płynie - gołąbki z szybkowara są delikatne, smaczne, nie rozwalają się................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pstrąg łososiowy pieczony, z sosem śmietanowo – maślanym z rukolą 140

mogło zaowocować tylko pysznym daniem i takie ono jest. Polecam. Składniki: 2 kawałki pstrąga łososiowego ( po około 250 gram ) Sól Otarta skórka z cytryny Oliwa Sos 100 - 150 ml śmietany słodkiej 18% 2 łyżki masła Sól Dodatkowo Świeża rukola Wykonanie: Z pstrąga usuwamy ości, opłukujemy i osuszamy. Ryby umieszczamy w naczyniu do zapiekania ( najlepiej na papierze do pieczenia ) skrapiamy oliwą(...)wyszorowaną skórkę z cytryny. Pozostawiamy na 15 minut do zamarynowania. Następnie zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 o C przez ok. 15 minut. W międzyczasie do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy i dodajemy masło. Przyprawiamy solą i gotujemy od czasu do czasu mieszamy trzepaczką do momentu uzyskania lekko gęstej konsystencji. Pstrąga po upieczeniu polewamy sosem i posypujemy świeżą rukolą. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy oraz fotorelacja z dyniowych warsztatów 183

sałatkę z pieczonej dyni; wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki; rybę w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy; dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi oraz rosti dyniowe i marynowanego indyka z patelni z ostrym sosem czekoladowym. Dziś polecamy przepis na rosti czyli placuszki dyniowe podane z marynowanym indykiem i ostrym sosem(...)jeszcze soczysty. Wszystkie  składniki skomponuj na talerzu. Smacznego :) Ryba w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy Sałatka z pieczonej dyni Dyniowe  proziaki  z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi

SzczyptaSmaQ