śmietanowie - 6000 przepisów (strona:106/400)

prowansalski tort 165

smaczny. Świetnie komponuje się z kruchymi, lekko gorzkimi migdałowymi blatami. składniki: blaty: 200 g migdałów 300 g cukru pudru 10 białek sok z jednej cytryny krem: 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru 3 łyżki amaretto ponadto: 50 g ciemnej, gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka Wysuszone migdały zmielić dość drobno. wymieszać z połową cukru pudru. Białka(...)termoobiegiem). Blaszki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, po 10 minutach obniżyć temperaturę do 160 stopni, piec blaty około 1,5 godz. Wyjąć, wystudzić, delikatnie odkleić od papieru. Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder. Mascarpone wymieszać z amaretto. Obie masy delikatnie połączyć. Kremem przełożyć bezowe blaty. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, polać nierównomiernie wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce

6niebo
133. Na początek rozgrzewamy czyli: sycąca zupa krem z ciecierzycy i pomidorów z pieczoną kostką z buraka. 160

sezamowego  kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia  garść rukoli  pół szklanki nasion sezamu  świeżo zmielona sól i pieprz dodatkowo - odrobina świeżej gałki muszkatołowej  śmietana - do ewentualnego zabielenia zupy , świeże zioła Przygotowanie:  Cieciorkę namaczamy w zimnej wodzie, według instrukcji na opakowaniu (ok.12h) - więc najlepiej robimy to wieczorem w dniu poprzedzającym. Piekarnik nagrzewamy do ok.190(...)odpowiednio miękko :(). Zupę doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową i finalnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i podajemy z podpieczoną kostką buraka i opcjonalnie - z kleksem śmietany, pokropioną olejem sezamowym - lub JAK ZAWSZE - wedle Waszego gustu, kochani.  Życzymy smacznego! :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Symfonia Smaków
Pawi ogon Siostry Anastazji . 5032

oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki typ 450 1 kostka margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 3 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Marmolada Jamar Krem ajerkoniakowy : 600 ml mleka 2 kremy Dr. Oetkera o smaku ajerkoniaku Lub krem budyniowy : 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 cukier(...)papierem do pieczenia , tylko spód.     Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Wykonanie ciasta kruchego: Do miski przesiać mąkę, dodać , cukier, cukier waniliowy,jajka, śmietanę i proszek do pieczenia, zarobić ciasto. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść, jak będzie się kleiło dodajcie odrobinę maki.Ciasto podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem

Sama słodycz i szczypta chili
Kakaowe naleśniki z mąki graham z bitą śmietaną i owocami 167

łyżki kakao - 3-4 łyżki oleju(ja użyłam olej Polski rzepakowego)+do smażenia - 1 łyżeczka cukru waniliowego - szczypta soli Nadzienie: 500ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan fixy dowolne owoce-ja użyłam brzoskwiń,bananów i truskawek do dekoracji Przygotowanie: Mąkę graham namoczyć w 1,5 szklanki wody przez 1 godzinę (będzie łagodniejsza).  Po godzinie dodać mąkę(...)pszenną, mleko, jajka, kakao, szczyptę soli, cukier i olej,zmiksować na gładkie ciasto. dokładnie wymieszać. patelnię smarujemy delikatnie olejem Smażymy jak normalne naleśniki ubijamy śmietankę,na koniec dodajemy śmietan fixy wymieszane z cukrem pudrem nakładamy śmietankę na naleśniki,na to pokrojone owoce,i zawijamy w rulonik można polać roztopioną czekoladą,lub posypać cukrem pudrem,ja nie daje nic na wierzch

Swojskie jedzonko
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 161

wieczory Karnawałowe miodowe kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie(...)owsianych - Honey & Nuts Pralines with Oats - Praline di avena al miele e noci autorka: Angela  | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Pierniczki na śmietanie autorka: komu dokładkę? | blog: Komu dokładkę? Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań, jeśli kochasz" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Rogaliki budyniowe 176

zamiast budyniu waniliowego. Składniki: 200 g mąki pszennej Młynomag, 100 g cukru, 120 g masła, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1-2 kropelki olejku waniliowego, 2 żółtka, 1 łyżka kwaśnej śmietany. Przygotowanie:  Do miski wsypujemy sypkie składniki i dodajemy śmietanę, olejek, żółtka i masła. Zagniatamy, im krócej tym rogaliki będą bardziej kruche. Ciasto schładzamy ok. 15-20 minut w lodówce

Aga w kuchni
Pyszna szarlotka klasyczna 223

mąki 6 jajek (żółtka i białka osobno) 0,5 + 0,5 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 325 gr zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki bułki tartej Wykonanie Masa jabłkowa Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce. Podlewamy je 1/2 szkl. wody i dodajemy cukier oraz cynamon. Dusimy(...)jabłka się rozpadną. Pod koniec duszenia, dodajemy rozrobiony w 1/3 szkl. wody kisiel. Ciasto Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, 0,5 szkl. cukru, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier waniliowy. Masło siekamy w kostkę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół. Odstawiamy obie połówki do lodówki lub zamrażalki na ok. 1h. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ścieramy

Mieszam w Garnku
Zupa ogórkowa 82

średnich marchewek 2 średnie pietruszki 1/2 małego selera 7-9 średnich ziemniaków 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego ok. 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (12% lub 18%) 1 łyżka masła koperek Wykonanie: Marchew, pietruszki oraz selera myjemy, obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlewamy 2,5-3 litry wody(...)masła przez kilka minut (dzięki temu podkreślimy i wydobędziemy jeszcze bardziej ich kwaśny smak). Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy ogórki kiszone, całość mieszamy i chwilę jeszcze gotujemy. Do śmietany, cały czas mieszając, wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru, aby się zahartowała, a następnie wlewamy ją do zupy. Zupę ogórkową pod koniec doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i sosem sojowym. Jeśli smak

MyCookBook.pl
Ciasto "Pawi ogon" z serową roladą 609

szklanka cukru kryształu 4 łyżek mąki krupczatki 4 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%) 1 jajko 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych orzechów włoskich Powidła śliwkowe Wkładka serowa: 300g białego sera 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu(...)wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy do suchego patyczka w temp 180st C (ok 20-25minut). Studzimy. 2. Kruche ciasto z wkładką serową: Przesianą mąkę siekamy z margaryną, kwaśną śmietaną, jajkiem, żółtkiem, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy serownik: Żółtka ucieramy z cukrem kryształem, dodajemy podwójnie zmielony

Kuchnia w czekoladzie
Najlepsze faworki (chrust) – przepis mojej mamy 193

tłuszcz szybko będzie trzeba wymienić. Drukuj Najlepsze faworki (chrust) – przepis mojej mamy Składniki 200 g mąki 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 3-4 łyżki śmietany 1,5 kostki smalcu 1/2 szkl oleju. cukier puder do posypania Wykonanie Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli nie będzie nam się dobrze kleiło, dodajemy śmietany. Jak ciasto będzie już

Mieszam w Garnku
Quiche z brokułami i gorgonzolą 141

Piec spód około 15 minut. Ciasto powinno tylko lekko się zarumienić. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia. Farsz: 500 g brokułów 250 g sera gorgonzola lub Lazur 300 g śmietany 18 % 3 jajka sól i czarny pieprz do smaku oraz:  około 30 g płatków migdałowych do posypania wierzchu Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Wrzucić do gotującej się osolonej wody i krótko(...)Lazur pokroić lub pokruszyć na małe kawałeczki. Na podpieczony spód wysypać połowę sera pleśniowego. Ułożyć na nim ciasno ugotowane brokuły, posypać je pozostałym serem. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać sól i pieprz do smaku.  Wylać masę jajeczną na brokuły. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Piec quiche przez około 40 - 45 minut, do momentu zezłocenia

maniapieczenia
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 234

pozostałą ilość kremu i przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą czekoladową. Polewa: 125 g masła, 5 łyżek cukru, 3 łyżki kakao, 1 łyżka żelatyny, 2 łyżki wody, 4-5 łyżek śmietany 18%,  Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Margarynę, cukier i kakao podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Dodajemy żelatynę, mieszamy by się rozpuściła, a następnie studzimy(...)przestygniętej masy dodajemy śmietanę. Gotową polewę wylewamy na ciasto

Cynamonowe szczęście
Sałatka śledziowa z buraczkami i jabłkiem 183

płatów śledziowych w zalewie octowej - 1 średni surowy czerwony burak - 3 cebule dymki ze szczypiorem - 1 jabłko - 2 małe ogórki kiszone - 1 czubata łyżeczka chrzanu - 300 ml kwaśnej śmietany 18% - 1/2 łyżeczka majeranku - 1/2 pęczka koperku  - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz  wziąć(...)Cebulę pokroić w małą kostkę, szczypior poszatkować. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone również pokroić w małą kostkę. Koperek drobno posiekać. Warzywa wymieszać ze śmietaną, chrzanem, koperkiem i majerankiem. Całość doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. Płaty śledziowe osączyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałatki, całość wymieszać i odstawić

Świat Smaku
podniecająca sałatka z gravlaxa 160

delikatna. rozsądna. przepis na 4 porcje 400 gram gravlaxa albo wędzonego łososia kilka listków boćwiny 4 łyżeczki chrzanu - świeżo tartego 2 łyżeczki gęstej kwaśnej śmietany 2 słodki gruszki 1 łyżeczka oliwy młotkowany czerwony pieprz  ECOBLIK kiełki mięty Gravlax przygotowujemy z tego przepisu  KLIK    Gruszkę kroimy na cienkie plastry marynujemy w oliwie i czerwonym pieprzu następnie grillujemy(...)około 2 minut. Chrzan mieszamy ze śmietaną i smarujemy liście boćwiny na to układamy plastry łososia i zwijamy w rulon. Ruloniki z łososia oraz gruszkę układamy na talerz , posypujemy czerwonym pieprzem i dekorujemy kiełkami mięty. Smacznego

na gazie
100 przepisów na Sylwestra 1308

ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Gremolata Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Koktajl

Moja smaczna kuchnia