Składniki na masę makową; 40 dag gotowej masy makowej 5 dag masła 1 duże jajko Składniki na masę serową; 30 dag twarogu tłustego lub półtłustego 3 łyżki gęstej śmietany 1 duże jajko pół łyżki maki ziemniaczanej pół szklanki drobnego cukru Polewa kajmakowa; 3 dag masła 5 dag brązowego cukru 150 ml śmietany kremówki
Radość kipiąca uśmiechem.kakao 50 g zmielonych orzechów laskowych 180 g cukru muscovado 1 łyżka waniliowej pasty lub ekstraktu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła 100 ml kwaśnej śmietany szczypta soli 200 g czekolady, 70% kakao 80 g orzechów laskowych, prażonych Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC lub wedle piekarnika). Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, zmielone(...)orzechy i 100 gram grubo pokrojonej czekolady wymieszaj w osobnej misce i odstaw. Masło z cukrem roztop i ostudź, a następnie wymieszaj z roztrzepanymi jajkami, śmietaną i szczyptą soli. Dodaj suche składniki i za pomocą szpatułki wymieszaj masę. Formę do muffinów wysmaruj tłuszczem i każde wgłębienie napełnij masą do ¾ wysokości. Resztę czekolady grubo pokój i posyp mufinny, lekko dociskając. Uprażone
codojedzeniaprostu kawałka mięcha np. takiego prosto z grilla :) http://www.rynek-rolny.pl/kategoria/czosnek/ Przepis jest niezwykle prosty, potrzebujemy tylko: *2-3 ząbki czosnku *łyżka jogurtu naturalnego *łyżka śmietany 18% *sól i pieprz Czosnek rozgniatamy w prasce lub (jeśli ktoś lubi) kroimy na mega cienkie plasterki. Dodajemy jogurt i śmietanę i mieszamy, po czym do smaku doprawiamy solą i pieprzem
Wspólne smakiSkładniki: 40 dkg buraków 25 dkg włoszczyzny 1 i 3/4 l wody 1/4 l kwasu burakowego 1/8 l śmietany 3 dkg mąki sól cukier 1-2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Warzywa opłukać, buraki opłukać, obrać, pokrajać w cienkie talarki, zalać wrzącą wodą, osolić, gotować do miękkości. Mąkę rozmieszać z niedużą ilością zimnej wody, połączyć z przecedzonym wywarem, zagotować. Dodać(...)smaku kwas burakowy, przyprawić czosnkiem roztartym z solą i cukrem. Wymieszać ze śmietaną. Podawać z jajkami gotowanymi na twardo, z fasolą perłową lub dużą "Jaśkiem", ziemniakami
Przepisy kulinarne babci Antoninyprzygotować troszkę wcześniej. Schab w sosie pieczarkowym należy do jednych z ulubionych mięs mojej rodziny Składniki: 10 plastrów schabu 30 dag pieczarek kilka gałązek natki pietruszki 300 ml śmietany 30% sól,pieprz 4 ziarna ziela ang, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 3 liście laurowe olej do smażenia mąka do obtaczania 3 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Plastry schabu delikatnie rozbijamy, oprószamy solą(...)dość grubo pokrojone plastry pieczarek. Do gotowych pieczarek dolewamy bulion, wkładamy schab, dodajemy ziele ang, listek,pieprz w ziarenkach. Dusimy razem ok 15 minut. Po tym czasie dolewamy śmietanę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Chwilkę dusimy, żeby sos mógł zgęstnieć
Z Majeczką w kuchniszczawiowy doskonale współgra z makaronem. Składniki makaron świderki sól Sos : 200 ml rieslinga 300 ml śmietany kremówki 80 g szczawiu (może być ze słoiczka 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki masła natka pietruszki Przygotowanie Wino zagotowałem na patelni. Do wina wlałem śmietanę, gotowałem bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparowała. Masło włożyłem do lodówki
R'n'G Kitchenporcja -265 kcal) 500 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka mąki (u mnie razowa) 1 biała cebula 300 g borowików (u mnie mrożone) 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietany 18 % 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki masła PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę ( w temperaturze pokojowej) kroimy na 2,5 cm plastry, które obtaczamy(...)Szklimy cebulę, aż będzie miękka, dodajemy grzyby i smażymy razem kilka minut. Przekładamy wszystko do garnka i zalewamy winem. Odparowujemy wino przez 1-2 minuty na średnim ogniu. Dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy razem 10 minut na wolnym ogniu często, ale delikatnie mieszając. Pod sam koniec dodajemy posiekany koperek. Podajemy z ulubionymi
Moje Kuchenne Rewelacjeprezentuje, jest podzielne i zachwyca gości :) Ciasto jasne: 3 3/4 szkl. (500 g) mąki pszennej 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, a następnie odstawiamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto ciemne(...)szkl. (300 g )mąki pszennej 3/4 margaryny 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g orzechów włoskich słoik kwaśnego dżemu lub marmolady Ciasto ciemne przygotowujemy tak jak ciasto białe. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Ciasto jasne dzielimy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaszklanki kaszy manny (nie ugotowanej) pół szklanki oleju po pół łyżeczki pieprzu, majeranku, papryki i cząbru kilka plasterków boczku do wyłożenia formy i na wierzch (200 g) kwaśna gęsta śmietana do dekoracji Jak przygotować babkę ziemniaczaną z marchewką? Od kiedy odkryłam, że warzyw nie trzeba trzeć na tarce i że można użyć do tego przystawki do blendera, dużo częściej robię(...)masę i układam na niej resztę boczku. Piekę w 180 stopniach przez godzinę. Ostatnio babka smakuję mi jako dodatek do dań hinduskich, zamiast placka nan. Ale klasyczna wersja ze śmietaną też jest dobra. Zwykle jem ją prosto z pieca, ale na zimno też jest super. Następnego dnia można ją pokroić w grube plastry i podsmażyć. Oczywiście jak coś nam zostanie
Ugotowane pozamiataneduży pomidor pokrojony w kostkę 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory pokrojone w kosteczkę 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 3 średnie ogórki konserwowe pokrojone w kostkę 200 g śmietany 12% przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk, zioła prowansalskie, curry, przyprawa do kurczaka 1/5 szklanki wody olej do smażenia Przygotowanie: na oleju przesmażyłam cebulkę wraz z czosnkiem(...)dodałam suszone pomidory; gdy składniki zmiękły dodałam pierś pokrojoną w średnią kostkę, pomidora i ogórki, przyprawiłam i smażyłam do miękkości mięsa i warzyw; po tym czasie dodałam śmietanę, w razie czego jeszcze przyprawcie do smaku, dolejcie wodę; podawajcie z ugotowanym ryżem
Zasmakuj Kuchnipuszki kukurydzy 1/2 puszki zielonego groszku 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 100g sera żółtego cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka majonezu 3 łyżki śmietany sól pieprz Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – przepis: Na patelni na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek, a następnie pokrojonego w kostkę kurczaka . Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem(...)słodką papryką. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Kukurydzę, groszek odsączamy z zalewy i mieszamy z pokrojoną w kostkę papryką i ostudzonym kurczakiem. W misce mieszamy majonez, śmietanę, jajko i starty na tarce żółty ser. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Formy do tartaletek wykładamy ciastem francuskim , a następnie układamy na nim kurczaka z warzywami i całość polewamy masą śmietanowo- jajeczną. Tartaletki pieczemy przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lodówce na obiad. Po ciężkich zakupach to świetna sprawa! Polecam! Składniki : * 500g żeberek wieprzowych * włoszczyzna * kilka ziemniaków * 2-3 ogórki kiszone * 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Włoszczyznę razem z mięsem ugotować do miękkości, wyciągnąć z wywaru. Przyprawić i d odać ziemniaki. Gdy będą miękkie, dodać marchewkę, starte ogórki kiszone oraz(...)mięso od dzielone od kości. Przyprawić zupę do smaku. Zagęścić śmietaną
Magiczne Życie Martyzaserwować nieco odmienne menu (oczywiście w granicach rozsądku). Składniki: ciasto: 6 dag drożdży 6 łyżek mleka 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru sól jajko do posmarowania białko do zlepienia pierożków farsz: 50 dag wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 1 duża cebula szklanka suszonych grzybów (namoczonych przez(...)Czekamy aż się rozpuści. Studzimy. Do mleka dodajemy łyżkę cukru. Podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Dodajemy resztę mąki, cukru, szczyptę soli, śmietanę, jajka i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy
Pobite gary Barbarytemperaturze pokojowej) 1 czubata łyżka kakao szczypta soli Masa serowa: 750 g twarogu (zmielonego trzykrotnie) 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 125 g masła 125 g cukru 100 ml śmietany 30% 1 op. budyniu waniliowego (40 g) Dodatkowo: 750 g wiśni (świeżych lub mrożonych – mrożone uprzednio rozmrażamy) Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Masa serowa: Masło ucieramy razem z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po kolei jajka, twaróg, śmietanę oraz budyń. Krótko miksujemy (do połączenia). Okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wylepiamy równomiernie spód częścią (ok. 3/4) ciasta czekoladowego. Masę serową wykładamy
MyCookBook.plpietruszki 3 jajka 1 łyżka masła 3 plasterki sera żółtego sól, pieprz, przyprawa do ryb składniki na sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 250 ml wody 250 ml śmietany 12% sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Robimy sos: 1 łyżkę masła roztapiamy w rondelku, posypujemy mąką, rozcieramy i zalewamy wodą, rozprowadzamy na gładko, dolewamy śmietany i doprawiamy solą
Mój pomysł na