udziałem karmelu to moja zguba! Zguba, z która nie walczę, lecz systematycznie ulegam i dzielę się z Wami przepisem na sos karmelowy :) Składniki: szklanka cukru 200 ml tłustej śmietany (min 30%) 50 g masła szczypta soli Wykonanie:Do rondelka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy śmietanę i masło. Mieszamy
Taste Of My Dayłyżki rozpuszczonego masła 1 łyżka kakao 1 małe jajko 1/6 szklanki gorącej wody 1/6 łyżeczki proszku do pieczenia (szczypta) Mała szczypta sody oczyszczonej Malutka szczypta soli Krem 50ml śmietany kremówki ½ łyżeczki serka mascarpone ½ łyżeczki cukru pudru Pomarańczowy barwnik Posypka halloweenowa W rondelku ustawionym na średnim gazie rozpuszczamy masło z dodatkiem kakao i gorącą wodą. Odstawiamy na chwilkę. Jajka wraz(...)składników. Powstałą masę nakładamy do papilotek (najlepiej podwójnych) do 2/3 wysokości. Pieczemy około 9 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. (Kontrola czy rosną:)) Śmietanę kremówkę ubijamy dodając cukier puder i serek mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik. Nakładamy na wystudzone babeczki i posypujemy posypką. Smacznego
Kolizje Smakówsosem czosnkowym lub z musztardą ..lub z jednej strony musztarda a z drugiej sos...pycha.. polędwiczka wieprzowa przyprawa do mięsa Knorr sól, pieprz 2 -3 łyżki śmietany 2 jajka musztarda stołowa Develey sos czosnkowy Develey bułka tarta mąka Polędwiczki pokroić na plastry i delikatnie rozbić.Jajko wymieszać ze śmietaną i przyprawą. Bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem
Moje domowe kucharzeniepoporcjować na kawałki, i z każdego kawałka ciasta, wykrajać foremką małe dynie. CIASTO JASNE 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 4 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia Odrobina kwasku cytrynowego, lub sok z połowy cytryny. Z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę Masło utrzeć(...)puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia sok z cytrynowy i miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. W foremce ułożyć, wykrojone pomarańczowe dynie, zalać ciastem piec około 50 minut w temperaturze
RAROSSAseler 1 por 2 małe pietruszki 3 cm imbiru 2 liście laurowe 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu szczypta ostrej papryki Do podania: śmietana 18% grissini lub makaron dwujajeczny CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, imbir kroimy w kostkę - wkładamy do garnka. Czosnek(...)wody i gotujemy 40 minut na średnim ogniu. 2. Po 40 minutach z zupy wyławiamy liście laurowe, por, seler i pietruszkę, resztę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy śmietaną 18% i podajemy. Smacznego
My Culinary Artogórkowa małosolna jest bardzo smaczna. Ma delikatnie kwaskowy smak. Polecam. Składniki: 1 litr rosołu z kurczaka 10 szt małosolnych ogórków, 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki, 50 ml słodkiej śmietany 30 % 3 szt. ziela angielskiego, 2 szt. liście laurowe, 1 łyżeczka soli chili w młynku grzanki PRZYGOTOWANIE: 250 ml wody zagotowujemy z niewielką ilością soli, ziela angielskiego i liściem laurowym(...)Wiewamy rosół i gotujemy ok. 3 minut, wrzucamy starte ogórki i gotujemy 2 minuty. Doprawiamy zupę ogórkową chili i miksujemy zupę blenderem na krem. Na koniec wlewamy do zupy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy. Zupę ogórkową małosolną rozlewamy do talerzy, dekorujemy cienkimi plastrami ogórków małosolnych, obsypujemy grzankami i dekorujemy natką pietruszki. Zupę jemy ze smakiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: Na naleśniki: 0,5 litra mleka 1 ½ szklanki mąki 1 jajko Szczypta soli Na farsz: ½ słoika dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego dżemu, konfitury, powideł) Ok. 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowujemy ciasto na naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w głębokim naczyniu i mieszamy przy pomocy robota. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Jeśli jest zbyt(...)mineralnej, jeśli jest za rzadkie dosypujemy mąki. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni nasmarowanej odrobiną oliwy. Gotowe naleśniki smarujemy dżemem. Składamy na pół i jeszcze na pół, aż powstanie trójkąt. Śmietanę kremówkę ubijamy przy pomocy miksera na puszystą pianę. Nakładamy na naleśniki, dajemy kleks dżemu i obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Kolizje Smakóworzeszki ziemne w miodzie) 2 łyżki masła 200 g sera z wiaderka 150 g serka mascarpone 2 łyżki pasty tahini 50 g cukru do wypieków 2 jajka 200 ml śmietany 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii czekolada mleczna do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 160 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Masło topimy na patelni, a gdy ostygnie, wrzucamy(...)końca. 3. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 25 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. 4. Śmietanę ubijamy krótko, dodajemy cukier i ekstrakt i ubijamy na masę o pożądanej konsystencji. Wkładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy serniczki. Całość posypujemy wiórkami mlecznej czekolady i ozdabiamy orzechami. Smacznego! :) Ten przepis
My Culinary Artfrancusku. Składniki (5-6 porcji): 1 kg filetu z indyka 1 kg pieczarek natka pietruszki - pęk 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 łyżka masła klarowanego 200 ml gęstej śmietany 18% 500 g makaronu penne olej, najlepiej arachidowy oliwa z oliwek sól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Indyka posypujemy solą, pieprzem, polewamy kilkoma łyżkami oleju i odstawiamy(...)rozgrzaną patelnię i mieszając drewnianą łyżką, przesmażamy. Dodajemy łyżkę klarowanego masła, mieszamy aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wino i na dużym ogniu odparowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. 4. Na talerzach układamy kolejno: makaron, pieczarki, świeżą pietruszkę, a na wierzch filet pokrojony w plastry. Polewamy tłuszczykiem powstałym podczas pieczenia i podajemy. Smacznego
My Culinary Artbaaardzo! Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 dużych ogórków gruntowych 2 szklanki wywaru z warzyw 2 łyżki oliwy sól, pieprz szczypta chilli+ do podania: koperek, śmietana kwaśna,grzankiCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Ogórki obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek(...)chwilę podsmażamy. Ogórki i cebulę przekładamy do garnka, wlewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli i gotujemy 20 min. Całość miksujemy na gładką masę. Na koniec zabielamy kwaśną śmietana i posypujemy koperkiem i grzankami. Smacznego
My Culinary ArtMiękkie wilgotne ciasto z mąki razowej, i jabłkami posypanymi cynamonem idealne ciasto na jesienne wieczory. składniki 2 szklanki mąki razowej 3 jajka szklanka cukru 2 łyżki gęstej śmietany ¾ szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże twarde jabłka łyżeczka cynamonu Wykonanie Jabłka obrać pokroić w plasterki Żółtka, oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem(...)puch, cały czas miksując wlewać po woli olej i dokładnie wymieszać następnie dodać śmietanę oraz mąkę i wszystkie składniki miksować około 3 minut,aż ciasto będzie gładkie. Na końcu dodać sztywną pianę z białek delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć plasterki jabłek i posypać cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku 60 minut
RAROSSAminut pieczenia Ilość porcji: 8 muffinek Składniki: 220g mrożonego szpinaku (przed odsączeniem) 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki cukru ¾ szklanki oleju 1 jajko 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Nasiana granatu Szpinak rozmrażamy na sitku o małych oczkach (jeśli zapomnieliśmy wyjąć szpinak odpowiednio wcześnie z zamrażalnika to rozmrażamy w mikrofali). Nie zależnie(...)babeczki. W tym celu nóż z ostrym końcem wbijamy pod skosem w babeczkę i okręcamy. Powinien wyjść wierzch babeczki wraz z nieco stożkowatym zakończeniem. Górę muffiny kruszymy na talerzyku. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na bitą pianę. Nakładamy do muffinek. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem. Ozdabiamy nasionami granatu i na chwilkę wkładamy do lodówki. Smacznego
Kolizje Smakówniekoniecznie) 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 500 ml wywaru z kurczaka (może być z kostki) garść świeżej bazylii klika listków świeżej melisy 1 łyżeczka oregano sól, pieprz + do podania: śmietana 18% CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, oregano i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pomidory i smażymy(...)doprawiamy solą, pieprzem. Wrzucamy listki melisy i bazylii. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem. Przekładamy do miseczek, dekorujemy świeżą bazylią, dodajemy po łyżeczce śmietany. Do naszego kremu możemy również dodać po 3 kulki sera mozzarella :) Smacznego
My Culinary Artmiski wsypujemy szklankę mąki, szczyptę soli, 2 łyżki oleju, 1 jajko i 1,5 szklanki piwa. Wszystko mieszamy trzepaczką i sprawdzamy konsystencję, która musi przypominać gęstą śmietanę (czyli lać się z podniesionej łyżki jednolitym strumieniem). W razie potrzeby dodajemy nieco mąki lub dolewamy piwa. Ciasto wg reguły powinno odczekać z 30 minut aby było lepsze, ale my nigdy nie mamy(...)układamy każdy naleśnik obok drugiego w żaroodpornej formie wysmarowanej lekko masłem lub olejem. Jeśli zostało nam trochę sosu, polewamy nim wierzch ułożonych naleśników. 10. SOS ŚMIETANOWY (2 min): do śmietany dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, nieco soli i pierzu. Mieszamy i równomiernie polewamy sosem wierzch naleśników. Możecie zrobić także sos beszamelowy zamiast śmietanowego – http://nerdskitchen.pl/2013/03/27/spaghettitagliatelle-ze-szpinakiem/
Nerds Kitchensię gumowy. 4. SER TOPIONY (1 min): do garnka dorzucamy ser topiony. Doda ciekawego smaku, ale można go pominąć, ponieważ do najzdrowszych nie należy (ma sporo fosforanów). 5. KUKURYDZA + ŚMIETANA (3 min): do garnka dorzucamy pół puszki kukurydzy (lub całą, ale wtedy sos wyjdzie dość słodki) i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy ok. 3 min, doprowadzając do wrzenia – kiedy
Nerds Kitchen