wielokrotnie mielonego, niesłodzonego200 g serka naturalnego, np. Twój Smak7 jajek3/4 szklanki cukrułyżka cukru waniliowego2 łyżki mąkiskórka otarta z jednej cytryny i połowy pomarańczyew. paczka herbatnikówdo podania: kilka truskawek, bita śmietana, cukier puderWykonanie:Żółtka wraz z połową cukru ubijamy na puszysta pianę, dodajemy do niej stopniowo sery i dalej ubijamy.Białka wraz z reszta cukru ubijamy na sztywna pianę i delikatnie(...)ciasto jest wilgotne, że wcześniejsze pszypruszenie cukrem będzie niewidoczne. Podobnie wszelkie polewy wsiąkną w ciasto i zabarwią je.Ja dodatkowo talerz wzbogacam musem z truskawek i ew. małym "kleksem" bitej śmietany
Taste Of My Dayzarazem ciekawe pomysły mogą przyjść do głowy gdy mamy jakieś dziwne smaki w lodówce ciasto francuskie.Składniki :opakowanie ciasta francuskiego150 g szynki150 g sera żółtego gouda2 łyżki gęstej śmietany kilka listków pietruszkiszczypiorek lub natkę z młodej cebuli1 jajko pieprzPrzygotowanie :Szynkę oraz ser kroję w małą kosteczkę, dodaję do nich śmietanę i poszatkowaną pietruszkę. Mieszam i doprawiam pieprzem. Wykładam
Mechanik w kuchnipszennej* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka soku z cytryny* 1/4 szklanki cukrumasa* 250 g truskawek* 10 łyżeczek żelatyny* 500 ml jogurtu naturalnego* 100 g cukru* 250 ml śmietany kremówki* 1/2 opakowania galaretki truskawkowejdodatkowo* 500 g winogrona lub innych owoców Sposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka od żółtek. Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając(...)min.masaTruskawki zmiksować z cukrem.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody,a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Do truskawek dodać jogurt i wszystko razem zmiksować, następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną.Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy truskawkowej i delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, otoczony obręczą, na wierzchu ułożyć dowolne owoce.Na owoce wylać rozpuszczoną w 200 ml i delikatnie
Mix smakuzaczerpnęłam od Sandry z bloga Ooomnomnomnom! Wykonanie – z moimi modyfikacjami i bez dodatku barwnika. Składniki: - bezy (upieczone z przepisu), kupne też mogą byćKrem:- 250g serka mascarpone- 300g śmietany kremówki 30% lub 36% ( mocno schłodzonej )- 2 łyżki cukru pudru- 1 galaretka o smaku kiwi (77g) Przepis na bezę włoską już podałam tutaj. Teraz dalsza jego część. Blaszkę wyłożyłam(...)niespodziewanych gości. Ale oczywiście nie tylko, to w ogóle dobry sposób na bardzo szybki deser dla wszystkich. Dzisiaj zrobiłam tylko krem i to też w ekspresowym tempie. Ubiłam śmietanę, dodałam serek mascarpone, wsypałam galaretkę i cukier puder. Na najniższych obrotach połączyłam robotem składniki. Kremem przybrałam bezy, udekorowałam listkami mięty i suszoną żurawiną.Włoskie bezy z kremem kiwi, to deser
mojewypiekiinietylkowodynasączenie0,5 szkl wody2 łyżki soku z cytryny2 łyżeczki cukrumasa budyniowa2 budynie śmietankowe0,5 szkl soku z cytryny1,5 szkl wody3/4 szkl cukru100g masłamasa śmietanowa1 galaretka cytrynowa1 szkl wody500ml śmietany 36%2 łyżki cukru Sposób przygotowania Krok 1Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy na wolnych obrotach, aby masa jajeczna nie opadłą. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia(...)zgęstnieje. Mamy budyń cytrynowy. Studzimy go i miksujemy z miękkim masłem. Smarujemy masą nasączony biszkopt. Krok 4Natępnie rozpuszczamy galaretkę w szklance wody. Studzimy, aż będzie lekko gęstnieć. Ubijamy śmietanę, na koniec dodając cukier. W taką masę wlewamy galaretkę i ubijamy. Przekładamy masę na ciasto. Niech sobie zastyga, a my w międzyczasie możemy sprażyć płatki migdałowe na patelni. Posypujemy po wierzchu
CoolinarniePLkońca są takie jakie być powinny. Ale tak duszone grzyby są pyszne, więc warto się trochę pomęczyć.składniki1 kg podgrzybków1/2 kg prawdziwków2 cebule2 ząbki czosnku200 g śmietany 18%natka pietruszkisól, pieprzczerwone wino do podlania przygotowanieGrzyby oczyścić, opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki, ale nie za małe - w zależności od wielkości kapelusza, na pół lub na cztery. Cebulę pokroić w piórka(...)stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C., jeżeli trzeba, możemy trochę grzyby podlać winem. Dusić jeszcze ok 1,5 - 2 godzin. godzinę przed końcem dodać śmietanę, dobrze wymieszaći kontynuować pieczenie. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, podawać z ziemniakami Smacznego
Stare Garyrezultat.Rolada bezowa – składniki:5 białek (o temperaturze pokojowej)225 g drobnego cukru1/2 łyżeczki białego octu winnego1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)1/2 łyżeczki esencji waniliowejNa krem:250 ml śmietany 30-36%cukier puderok. 5 łyżek kremu cytrynowego (tzw. lemon curd – przepis poniżej) Etap 1:Przygotować lemon curd:90 ml wyciśniętego soku z cytrynypół łyżeczki otartej skórki cytrynowej90(...)min.Po wyjęciu i ostudzeniu roladę wykładam upieczoną górą w dół aby mniej chrupki spód był na wierzchu na przygotowany kawałek papieru do pieczenia, który posypuję cukrem pudrem.Ubijam śmietanę i na koniec dodaję do niej 4 łyżki wystudzonego kremu cytrynowego.Masę wykładam na roladę. Rozsmarowuję równomiernie, wzdłuż brzegu rozsmarowuję pozostałą łyżkę kremu cytrynowego, a następnie roluję dłuższy bok pomagając sobie papierem
UgotujmyTo.plsprawdzają się różne przepisy na odpowiednik naszych kremówek… Dzisiaj polecam przepis na Millefeuilles z owocami, cudownie lekki i soczysty…Napoleonka inaczej – składniki:opakowanie ciasta francuskiego250 ml śmietany 30-36 %cukier puder do posypaniaok. 400 g owoców (truskawki, maliny)Krem:375 ml mleka4 żółtka60 g cukru3 łyżki mąki2 łyżki rumu Podgrzewam mleko w rondelku do momentu zanim(...)drugiej strony ok. 10 min. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe ciasto wykładam na blat i ostrym nożem odkrawam brzegi a pozostałą całość dzielę na 3 części.Ubijam śmietanę i mieszam z kremem.Nakładam pół kremu na jeden kawałek ciasta, układam owoce, nakładam drugi kawałek dodaję resztę kremu i owoców.Przykrywam ostatnim kawałkiem a na wierzch posypuję cukier puder
UgotujmyTo.plwarsztaty fotograficzne i owszem. Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowySkładniki:Spód:250 g ciastek digestive120 g rozpuszczonego masłaMasa:3 x 150 g serka Almette z gruszką i jabłkiem250 g śmietany 30-36%2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki żelatynyMasa jabłkowa:3-4 jabłka2-3 łyżki cukru1 galaretka agrestowaGruszki:3 gruszkido gotowania: sok z 1 cytryny, cynamon, goździki, cukierdo karmelizowania(...)wrzątku, mieszać do rozpuszenia żelatyny i odstawić do ostygnięcia. Serki (w temperaturze pokojowej) zmiksować z cukrem pudrem i cynamonem. Do masy dodać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Ubić śmietanę i delikatnie po 1-2 łyżce dodawać do masy. Całość wylać na gruszki na ciasteczkowym spodzie. Wstawić do lodówki na około 1 godziny. 4. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć
UgotujmyTo.plTarta cebulowo serowaSkładniki:Spód:200 g mąki pszennej100 g chłodnego masła1 łyżeczka ziół prowansalskichszczypta soliokoło 30-50 ml zimnej wodyFarsz:3 cebule80 g startego żółtego sera2 jajka100 ml śmietany 30-36%sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskieolej rzepakowy do smażenia1. Masło posiekać z mąką, ziołami i solą aż zrobią się okruszki. Dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy szybko aż ciasto zrobi(...)przykrywamy pokrywką i zostawiamy – co jakiś czas mieszając – na około 10 min. Studzimy. Do przestudzonej cebuli dodajemy 3/4 sera i mieszamy. Wykładamy na upieczony spó d. Śmietanę mieszamy z jajkami i wylewamy na masę. Posypujemy resztką sera i wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 30 minut. Smacznego Post Tarta cebulowo serowa pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plwykorzystać ciasto piernikowe w nietypowy sposób i upiec piernikowe gofry. Do przygotowania gofrów wykorzystałam wymienne płytki z mojego opiekacza do pieczenia gofrów. A jak gofry, to musi być bita śmietana, ale posypana mieszanką przypraw do deserów z cynamonem, cukrem, skórką cytrynową, goździkami i kardamonem. Ale możecie też upiec tradycyjne pierniczki : świąteczne pierniczki, świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. Dzieciak(...)piernikowe gofry ok. 10 minut w 160 stopniach z termoobiegiem na złocisty kolor, studzimy, wtedy doskonale odkleją się od metalowej formy na gofry. Piernikowe gofry możemy podać z bitą śmietaną i posypane cynamonem, czy przyprawa do deserów.The post Piernikowe gofry appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na spód:2 łyżki śmietany 30% lub 36%1 żółtko200 g mąki pszennej40 g cukru110 g zimnego masłaszczypta soliSkładniki na nadzienie:2 szklanki różnych orzechów1 łyżka miodu1 1/4 szklanki cukru pudru1/2 szklanki wody1/3 szklanki śmietany 30% lub 36%szczypta soliCZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 90 MINCZAS CHŁODZENIA: 2-3 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na spód mieszamy
My Culinary Artcukru150 g mąki pszennej3 duże jajka150 ml mleka130 ml oleju rzepakowego1 łyżka esencji waniliowej60 g kakaopól łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM:250 ml śmietany kremówki 36%250 serka mascarpone1,5 łyżki cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii SKŁADNIKI NA OWOCOWĄ FRUŻELINĘ:250 g owoców (użyłam truskawek, malin, czarnych porzeczek(...)ciasta odetnij wystającą górną część i pokrusz. Resztę ciasta przekrój wzdłuż na pół. KREM:Wszystkie składniki na krem muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. W naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Dodaj do niej po łyżce mascarpone i ubij jeszcze krótko. Na koniec dodaj cukier i wanilię lub ziarenka z laski. OWOCOWA FRUŻELINA:W garnku wymieszaj owoce
Słodko-Słony Świat Ilonytort jest dla Was!:) Nie musicie sobie już odmawiać odrobiny przyjemności! Wykonanie jest banalnie proste, 20 minut i tort gotowy! Wystarczy dorodny, soczysty arbuz oraz mascarpone i śmietana kremówka (tak wiem, to już nie jest light, ale kto mówił, że odrobinę nie można zgrzeszyć?:) ) Do tego garść ulubionych owoców, cudowne prażone migdały - wprost uwielbiam ten smak i zapach rumieniących się(...)patelni migdałów - i tort gotowy! Ważne, aby arbuza przed przystąpieniem do robienia tortu, porządnie schłodzić w lodówce. Polecam!SKŁADNIKI:1 średniej wielkości arbuz250 g mascarpone300 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudruowoce do ozdoby50 g płatków migdałowychWYKONANIE:Arbuza połóż na blacie i odkrój tył i przód, tak aby w środku pozostał "okrąg - placek" o wysokości
Słodko-Słony Świat Ilonyprawdziwą wanilią (lub wanilinowy) 16 g1 1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)2 szklanki mąki krupczatki3 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaSKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ:250 g śmietany remówki 36%250 g mascarpone3-4 łyżki cukru pudruSkórka otarta z 1 limonki2 łyżeczki soku z limonkiDODATKOWO:1 granat (lub w sezonie jagody, borówki, jeżyny, maliny, porzeczki albo inne drobne owoce(...)formy, odepnij obręcz i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ:Smietana kremówka i mascarpone muszą być wcześniej porządnie schłodzone w lodówce, najlepiej przez noc.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.Dodaj do niej mascarpone, cukier puder, startą na tarce o drobniutkich oczkach skórkę z limonki oraz sok z limonki i zmiksuj całość krótko, ale dokładnie.SKŁADANIE CIASTA
Słodko-Słony Świat Ilony