przepisie ET. Składaniki:- 1 op. makaronu 400 g (ja użyłam kolorowy ze szpinakiem i bazylią)- 2 serki topione kremowe- mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza )- pół szkl. śmietany 18%- przyprawy : bazylia, sól czosnkowa, sól ziołowa- 1 szkl. wody ( im więcej wody tym sos będzie bardziej rzadszy)Należy ugotowac makaron w osolonej wodzie.Warzywa gotowac na parze(...)min.Aby przyrządzic sos , należy śmietanę wraz z wodą podgrzac do wrzenia , dodac serki topione wraz z przyprawami . Pogotowac ok. 5 minut na małym ogniu. Na końcu użyc blendera , aby uzyskac kremowy sos ,jak również ,aby uniknąc długiego gotowania śmietany . Na tym koniec , wystarczy tylko poporcjowac makaron, wyłożyc warzywa i polac sosem .:)Smacznego
Słodkości i nie tylkosię w końcu, że bazą była kremówka i nie żałuję. Składniki: Ciasto: 250g mąki 2 żółtka Pół kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% 2 łyżki kakao Pół szklanki cukru Krem kokosowy: 200-250g wiórek kokosowych 500ml kremówki 2 łyżki masła lub margaryny Pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: Polewa czekoladowa(...)mnie deserowa) Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę. Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Na cieście położyć papier do pieczenia, obciążyć tarte
Fabryka pomysłówkokilki o średnicy 11 cm: Ciasto: 100 g zimnego masła 200 g mąki 4 łyżki zimnej wody Krem: 4 żółtka 8 łyżeczek cukru pudru 4 łyżki mąki 360 ml śmietany 30% 2 cukry waniliowe + 1-2 łyżeczki cukru Ok. 30 szt. wiśni Przygotowanie: Masło zetrzeć na tarce lub pokroić na drobne kawałki. Rozrobić z mąką na okruchy. Dodać wodę(...)Podzielić ciasto na 4 części. Rozwałkować placki. Kokilki wysmarować tłuszczem. Wyłożyć nimi ciasto. Umieścić w lodówce. Krem: Żółtka wymieszać z cukrem pudrem, a następnie mąką. Do rondelka wlać śmietanę i cukier waniliowy wraz z cukrem. Zagrzać (nie doprowadzać do wrzenia). Śmietanę przelać do żółtek, dobrze wymieszać. Przelać z powrotem do rondelka. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje
Fabryka pomysłówSkładniki4 tortille,Makrela wędzona,8 pomidorów koktajlowych,8 małych cebulek z octu,Sałata np. Rukola,Ząbek czosnku,Gęsta Śmietana,Trochę zielonej pietruszki, bazylii i szczypiorkuSól i pieprz.Przygotowanie Zioła drobno kroimy czosnek wyciskamy i dodajemy do Śmietany która przyprawiamy solą i pieprzem. Pomidory kroimy na połówki. Rybę dobrze obieramy z skóry i ości jednocześnie dzieląc ja na mniejsze(...)kawałki. Na foli plastikowej kładziemy tortille i smarujemy łyżka gęstej śmietany z ziołami. Na to układamy pasek z trochę ryby sałaty pomidorków i cebulek. Dokładnie i ciasno zawijamy tortille i obwijamy folia spożywczej. Wkładamy do lodówki.I przystawka na przyjecie gotowaSmacznego
cookplspód: 180 g ciastek typu Oreo 50 g masła roztopionego Na masę serową jasną : 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 150 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 165 g drobnego cukru do wypieków skórka starta z połowy pomarańczy 1 łyżka likieru pomarańczowego 2-3 krople olejku pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej Na masę(...)czekoladową : 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 150 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 165 g drobnego cukru do wypieków 100 g startej czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka likieru kawowego 3 łyżki mąki pszennej Do dekoracji : posypki w kolorze czerwonym i niebieskim oraz Decorada o smaku mango
vaniliowoczekoladowaprzekąską na świątecznym stole. Składniki: 2 małe cebule mała czerwona papryka mała zielona papryka ok 500 g filetów śledziowych 3 ogórki konserwowe sól i pieprz, pieprz czosnkowy 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin. Odsączamy i kroimy na ok 5 cm kawałki. Cebule kroimy w piórka i zalewamy gorącą(...)wodą na 10 minut. Odsączamy. Ogórki kroimy w plasterki, papryki w paski. Majonez, śmietanę, jogurt i przyprawy mieszamy ze sobą. Na dnie szklanego naczynia układamy śledzie, następnie cebulę, ogórki i paprykę. Całość zalewamy sosem majonezowym. Sałatkę odstawiamy na pół godziny do lodówki
e-PrzepisyKulinarnebakalie.Nakładać łyżką do foremek i piec ok. 20-30 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.Po wystudzeniu udekorować. 500 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu zielony barwnik spożywczy posypka do dekoracji Śmietanę ubić z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać szczyptę barwnika. Krem przełożyć do szprycy i wyciskać na babeczki.Ozdobi
Moje domowe kucharzeniegłów, ogonków i pancerza 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g cebuli, grubo pokrojona 1 ząbek czosnku 2 jajka, lekko roztrzepane (dodaj sól i pieprz) 100 g śmietany (18%) 100 g mozzarelli porwanej na drobne kawałki posiekana pietruszka i szczypiorek, do smaku sól, pieprz cytryna przygotowanie Ciasto: Formę na tartę ( robiłam w foremce o średnicy 20 cm) posmarować grubo(...)sokiem z cytryny, dodać do cebuli, smażyć tylko kilka minut, do czasu aż się zrobią lekko pomarańczowe. Nie smażyć długo, będą się jeszcze piekły! W misce wymieszać jajka, śmietanę, ser pietruszkę i szczypiorek. Dodać przestudzone krewetki z cebulą. Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C, piec ok 20 - 30 minut. Tarta jest
Stare Garyjutro do pracy na drugie śniadanie. Składniki (na 8 kibinów): Ciasto 420 g mąki + mąka do podsypania 135 g miękkiego masła 2 jajka + 1 małe do smarowania 150 ml śmietany(użyłam jogurtu greckiego) pół łyżeczki soli Farsz 400 g siekanego drobno mięsa (użyłam filetu z indyka) 2 cebule 40 g posiekanej kapusty (użyłam pekińskiej, bez głąba) sól pieprz mielony Mąkę(...)wymieszać z solą, masłem pokrojonym na kawałki i rozbełtanymi dwoma jajkami. Stopniowo dodawać śmietanę/jogurt i wyrabiać ciasto - powinno być jednolite i plastyczne. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny. Cebule obrać i drobno posiekać. Mięso pokroić na małe kawałki, a potem posiekać bardzo ostrym nożem lub tasakiem na jeszcze mniejsze. W misce wymieszać
Weekendy w domu i ogrodziewędzonego boczku 350g ziemniaków (najlepiej młodych) 75g suszonych pomidorów z oleju 1 duża czerwona cebula (180g) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano sól czarny pieprz świeżo mielony 100ml słodkiej śmietany (18%) 4 duże (L) jajka Kruche ciasto 400g mąki pszennej 200g masła 1 łyżeczka soli 1 jajko + 1 żółtko Instrukcje Kruche ciasto przygotowujemy wg ogólnych zasad : starte lub drobno pokrojone(...)łykowate końcówki – odcinamy je, ewentualnie również częściowo obieramy. Wkładamy na 2-3 minuty do wrzącej wody, a po odsączeniu kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. W misce roztrzepujemy 4 jajka, dodając śmietanę oraz nieco soli. Wlewamy do ciasta w formie, a następnie wykładamy równomiernie składniki z patelni oraz szparagi. Umieszczamy w piekarniku (180 stopni / termoobieg) i zapiekamy 15 do 20 minut
Kulinarna Pokusamrożone owoce, jakie tylko lubicie :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM: 400 g śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej w lodówce, najlepiej 12 h) 500 g mascarpone (dobrze schłodzonej w lodówce) 5 łyżek cukru pudru ziarenka z 1 laski wanilii DODATKOWO: 2 galaretki truskawkowe(...)stopni C przez około 20 - 22 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do przestudzenia. * KREM: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj mascarpone (najlepiej po 2-3 łyżki), cukier oraz ziarenka wyłuskane z wanilii i zmiksuj krótko, ale dokładnie krem. Składniki ponczu wymieszaj
Słodko-Słony Świat Ilonytortowej 1,5 łyżki oleju+ olej do smażenia Krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 100 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 1 kopiasta łyżka kakao 250 g śmietany kremówki 30% 100 g serka mascarpone Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Dodatkowo: kostki czekolady, pokrojone(...)zmiksować przez około 1 minutkę. Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i krótko zmiksować. Na powierzchni masy powinny pojawić się bąbelki, a sama masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe włożyć do lodówki na 60 minut (można pozostawić na całą noc, a rano tylko usmażyć naleśniki). Po tym czasie patelnię o średnicy
Nastoletnie Wypiekaniedodaniem rozpuściłam w łyżeczce wody) 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mus truskawkowy: 1/3 szklanki wrzącej wody galaretka truskawkowa 1 szklanka zblendowanych truskawek Masa śmietanowa : 700 ml śmietany 30% 1 opakowanie (250g) serka mascarpone. 2 łyżki cukru pudru Wykonanie : Do miski wsypać mąkę , cukier , sól i kakao. W drugim naczyniu roztrzepać widelcem jajka , dolać do nich(...)blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 40 min w 180'C Wystudzić. Galaretkę rozpuścić we wrzątku , połączyć z truskawkami , odstawić do czasu aż całość zacznie lekko tężeć. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodać serek i połączyć na jednolitą masę. Z wystudzonego ciasta odciąć cieniutką warstwę wierzchnią, (tylko ten twardszy , spieczony wierzch ) Pokruszyć
Malinowa Kawiarenkaboczku w plasterkach 100g żółtego sera 2 cebule Pęczek natki pietruszki Masło Odrobina bułki tartej Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa. Dodatki: jogurt naturalny lub śmietana 12%, rzeżucha lub inny zielony dodatek Ugotowane ziemniaki rozbijamy na gładkie puree. Cebule kroimy w dowolny kształt w zależności od upodobań. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną masła i obsmażamy cebulę(...)masę ziemniaczaną do przygotowanej tortownicy i pieczemy około 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podajemy na ciepło lub zimno (choć my zdecydowanie wolimy wersje na ciepło) z kleksem śmietany i zielonym dodatkiem. Smacznego
Kolizje Smakówpatelni, odłożyć na bok. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i obsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Jak już woda z grzybów wyparuje to oznacza, że są już gotowe. Wlać śmietanę na patelnię i lekko podgrzać. Dokładnie wymieszać. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso, obłożyć kawałkami ananasa. Na górę wylać śmietanę i obsypać potartym serem. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec
Kuchnia Pokoleń