opasłym tomie „Kuchnia polska.Potrawy regionalne" znalazłem zwracający uwagę przepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki. Po trzecie bakalie - tylko orzechy laskowe. No i dużo skórki pomarańczy i cytryny. Zresztą ich smak jest zdecydowanie wyczuwalny, i charakterystyczny dla tego piernika.Kolor miąższu, w porównaniu z niedawno pieczonym piernikiem Benedyktynów, jest jaśniejszy(...)większymi dziurami.Ale ogólnie piernik jak to piernik - superpyszny... Składniki (2 foremki a 22 cm): 360 g miodu wielokwiatowego 200 g cukru 640 g mąki pszennej 550250 g śmietany 18% 3 jajka1 łyżka masła 100 g orzechów laskowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka zmielonych goździków2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy starta skórka z 1 cytrynystarta skórka z 1 pomarańczyPrzygotowanie
Grahamka, weka i kajzerkaponiższa receptura to po prostu podstawowy, najprostszy, ale i najłatwiejszy przepis.Skony najbardziej smakują swieżo upieczone, jeszcze ciepłe, ale nie gorące. Posmarowane miękkim masłem, z dżemem i odrobiną bitej śmietany. Dla małych i dużych łasuchów, na sobotni lub niedzielny poranek. Do przepysznej kawusi.Formując skony postąpiłem trochę innaczej, niż podczas robienia skonów melasowych. Nie rozwałkowywałem ciasta i nie wycinałem ich szklanką(...)około 12 minut, aż do ich lekkiego zbrązowienia.Wyciągnij skony z piekarnika i pozostaw na kratce. Podawaj ciepłe, ale nie gorące. Nie zapomnij o miękkim maśle, dżemie i bitej śmietanie.Gotowe skony.Gotowe skony bliżej.Gotowe skony jeszcze bliżej.Skon z bitą śmietaną i dżemem.przepis zaczerpnięty z książki Simply Scottish Cakes & Bakes
Grahamka, weka i kajzerkatort dla prawdziwych czekoladoholików:). Ciemny biszkopt nasączony likierem bananowym z gęstym kremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams(...)czekolady 60%, to proszę dodać jej wtedy 50g więcej, czyli razem 200g)50g masłaDodatkowo:około 100g dżemu porzeczkowego (ja użyłam malinowego)banan do pokrojenia na plasterki lub chipsy bananowebita śmietana do ozdoby (około 120g śmietanki)kakao do posypania 1. Śmietankę kremówkę (500g) wlać do rondelka z grubym dnem. Dodać 40g kakao i 60g cukru, zagotować. Zdjąć z ognia
Mała Cukierenkazupkę nadaje się idealnie.Do naszej krem-zupki będziemy potrzebować:- 3 cebule-sól-pieprz-imbir (dodaje pikanterii)-wywar z warzyw lub mięsny albo po prostu woda-mleko kokosowe lub śmietana najlepiej tłusta,ale to już zależy od Was.-liść laurowyPierwsze co robię to wstawiam wywar warzywny.Czyli tak ok 2 litry wody zagotowuję na małym ogniu z solą, zielem angielskim(...)lubi się przypalić.Mieszamy aż do momentu w którym dynia zrobi się szklista.Teraz dodajemy nasz wywar lub wodę.Doprawiamy według własnych upodobań.Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut.Dodajemy śmietanę,taką jaką lubimy ok 1/3 szklanki.Ja dodaję pół puszki mleka kokosowego i gotujemy jeszcze z 10 minut.Ostatni etap to zblendowanie lub zmiksowanie naszej krem-zupki.Ja podaję bez dodatków, ale fajnie pasuje
Pasje Jolkiwarstwą cynamonowych jabłek. Bardzo ładnie prezentuje się na stole :) Przepis podpatrzyłam tutajSkładniki ciasto kakaowe:4 szkl mąki pszennej1 margaryna3/4 szkl cukru5 żółtek3 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki śmietany 18% Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić na dwie części. Mniejszą część zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika. Większą rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(...)podpiec w piekarniku w 180 stopniach około 15 minut. W tym czasie przygotować wkładkę kokosową.Ciasto kokosowe:5 białek1 szkl cukruduży budyń śmietankowy, lub waniliowy1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki śmietany 18%cukier waniliowy150 g kokosuBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas miksować. Następnie dodać budyń, wiórki kokosowe i śmietanę. Na koniec mąkę ziemniaczaną.Wszytko dokładnie wymieszać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaulubionym nadzieniem, w moim przypadku jest to masa orzechowa, którą miałam zamrożoną jeszcze z piernika. Pyszne i dodatkowo dziecinnie proste ! :)Składniki : 50g drożdży4 szkl mąki1 szkl śmietany 18%200 g masła2 żółtka1 czubata łyżka cukru pudruszczypta solidodatkowo :cukier pudermleko do posmarowania rogalikówPrzygotowanie :Drożdże bardzo dokładnie mieszamy ze śmietaną.Mąkę przesiewamy wraz z solą na stolnicę. Dodajemy posiekane masło(...)śmietanę, żółtka, cukier puder, a następnie krótko zagniatamy gładkie ciasto.Dzielimy całość na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Kładziemy nadzienie i zwijamy ciasto formując rogalik.Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C ok. 20 - 25 min, a zależności od wielkości rogalików.Ostudzone obsypujemy cukrem pudrem.Smacznego
charlotte gotujeprzepisy trafia się po prostu przez przypadek. Albo dlatego, że robi się przegląd lodówki i jest w niej coś co powinno być zużyte. Ja w mojej znalazłam dwa kubeczki śmietany kremówki i serek mascarpone. Najprostszym połączeniem byłoby zrobienie śmietankowego kremu, jednak w takie upały śmietankowe kremy nie najlepiej znoszą oczekiwanie na gości. Co z tego wyszło? Mocno czekoladowe babeczki(...)lubi truskawek? Składniki na babeczki:2 szklanki mąki5 łyżek cukru5 łyżek kakao2 łyżeczki cukru waniliowego1,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej0,5 szklanki śmietany kremówki0,5 szklanki mleka0,5 szklanki oleju1 jajkoSkładniki na krem:250 g serka mascarponeNutella (lub inny krem czekoladowy)+truskawki do dekoracji Truskawki dokładnie myjemy i zostawiamy na ściereczce, żeby wyschły
Ciastkozercyłyżki cukru.Gdy sok zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do czasu aż masa zgęstnieje.Tak przygotowany gorący budyń wylewamy na zimny biszkopt.Masa śmietanowa:0,5 l śmietany kremówki 30 %2 łyżki cukru ( dodałam 1 łyżkę )1 galaretka agrestowa2 śmietan - fixy duże opakowanie delicji Wykonanie:Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno.Dodajemy zimną galaretkę ( rozpuszczona w 1 i 1/4 szkl(...)gorącej wody ).Dodatkowo zamiast żelatyny dodałam jeszcze 2 śmietan- fixy.Shrek:opakowanie delicji2 galaretki agrestoweWykonanie: Delicję układamy na budyń zielony i wykładamy na nie masę śmietanową.Na wierzch wylewamy 2 tężejące galaretki ( rozpuszczone w 3,5 szkl. gorącej wody ).Wstawiamy do lodówki aby całe ciasto stężało na całą noc.Smacznego
Słodkości i nie tylkoprzepadłyśmy. Powstała pierwsza propozycja - sernik wiśniowy w kokosowym cieście z towarzystwem bezy.SKŁADNIKI:/ CIASTO KOKOSOWE:- mąka kokosowa, 3/4 szklanki- mąka bezglutenowa, 1/4 szklanki- masło, pół kostki- żółtka, 2- łyżka śmietany,- cukier, 3/4 szklanki- łyżeczka proszku do pieczenie (bezglutenowego)/ MASA SEROWA O SMAKU WIŚNI- ser twaróg trzykrotnie mielony, 0,5 kg- masło 0,5 kostki- cukier, szklanka- jajka. 3- budyń(...)białka, 2- cukier, do smaku/KRUSZONKA- mąka kokosowa, pół szklanki- masło, pół kostki- cukier, pół szklankiWYKONANIE:/CIASTO:masło wrzucamy do dużego gara i kroimy na kostkę, dosypujemy pozostałe składniki(bez śmietany), szybko wyrabiamy i jeśli jest zbyt zbite, dodajemy łyżę-dwie łyżki kwaśnej śmietany, wyrabiamy, schładzamy w lodówce. Można zrobić dzień wcześnieji, wtedy będzie idealne. Ciasto wykładamy w tortownicy, nakłuwamy widelcem
Wypisz WymalujCIASTO 3BITSkładniki:- 700g herbatników- 600g kajmaku- 600ml śmietany 36%- 3 łyżki cukru pudru- fix do ubijania śmietany- 100g mlecznej czekolady- 2 opakowania kremu karpatkaSposób przygotowania:Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy pierwszą warstwę herbatników, miksujemy kajmak, aby zmiękł. Wylewamy kajmak na przygotowane w formie herbatniki i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Masę karpatkową przygotowujemy zgodnie z instrukcją(...)opakowaniu i wykładamy na drugą warstwę herbatników. Na masę karpatkową układamy trzecią warstwę herbatników. Ubijamy śmietanę dodając cukier puder i wykładamy na ułożoną trzecią warstwę herbatników. Całość posypujemy startą czekoladą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Mentor Smakuuczuleniu na żółtko jaja kurzego - 12 żółtek przepiórczych),* cukier wanilinowy,* 10 dkg cukru pudru (można zastąpić zwykłym),* 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ale my nie dajemy),* opcjonalnie: 2 łyżki śmietany lub wody.WYKONANIE:Ciasto bezglutenowe najwygodniej zagnieść w garnku ręką. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka (pomijając śmietanę/wodę).Pamiętajmy, że masło zimne kroimy w drobną kostkę. Szybko zagniatamy(...)ciasto. Jeśli nie łączy się zbyt dobrze dodajemy 2 łyżki śmietany lub wody.Ciasto bezglutenowe ma inną konsystencję niż zwyczajne ciasto kruche - bardziej pęcznieje i szybciej wysycha. Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika lub do lodówki, ale wtedy musi leżeć dłużej. Nam czasem zdarza się nie schładzać wcale (jedynie pozostawioną na kruszonkę
Wypisz Wymalujpyszne połączenie.Składniki (w zależności od Waszej formy):6 dużych, surowych ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki (można użyć nożyka, tarki do warzyw lub specjalny nożyk)1 ząbek czosnkukosteczka masła100ml śmietany 30%*1 jajkoduża szklanka tartego sera (u mnie trochę mozarelli oraz parmezanu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskieOpcjonalnie: 1 mała cebula, szynka (boczek również pasuje!)*wersja fit: zamiast śmietany(...)czosnkiem (nada to świetnego aromatu!).Surowe ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dosłownie kilka mm (inaczej będą twarde, co zepsuje całą potrawę).W osobnym naczyniu wymieszać jajko ze śmietaną, dodać przyprawy (pieprz, sól, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową). Już na tym etapie można dodać również trochę startego sera. Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków tak, by nachodziły na siebie, zalać masą jajeczną
Kitchens Alphabetmąki1 szkl. cukru1k.masła (ja dałam Kasię)1 cukier waniliowy3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia6 jaj7 łyżek kwaśnej śmietanydowolne owoce: ja miałam 200g borówek i 250g moreliWykonanie:Tłuszcz, jajka, śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki, ale wszystkie produkty miały pokojową temperaturę. Masło (margarynę) rozkręcamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno po 1 żółtku. Przesianą mąkę dodajemy partiami do ubijanej(...)masy wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i ubijamy aż do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy, nie ubijamy już mikserem tylko mieszamy całość delikatnie łyżką, aż białka połączą się z resztą składników.Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i posypujemy owocami, które wcześniej należy obtoczyć w bułce tartej. Pieczemy
Walijskie Pichceniecukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej śmietany ( dałam 12 % ) 2 białka 5 podłużnych biszkoptów Wykonanie: W oddzielnych miseczkach nasypać mak, orzechy włoskie, daktyle i figi . Zalać gorąco wodą i doczekać 30 minut. Następnie odcedzić na sitku(...)małych oczkach. Mak, orzechy figi , daktyle i migdały mielimy 2 razy. Masę marcepanową ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy zmielony mak z bakaliami. Następnie dodajemy pokruszone biszkopty ( mieliłam w blenderze ) i posiekaną skórkę pomarańczową. Masę bardzo dobrze mieszamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do nadzienia.. Delikatnie mieszamy. Jeśli nadzienie będzie za bardzo
Słodkości i nie tylkojedyny sport jak na razie. Coś czuję, że mi boczkiem wyjdzie. A miało być bez mięsa. Buhahaha! Naleśnik z piekarnika, czyli fińska kolacja szklanka mąki pszennej szklanka mleka szklanka śmietany 2 jajka 3 łyżki płynnego masła szczypta soli masło do wysmarowania foremki miód do podania Mąkę przesiałam do miski. Wbiłam jajka. Wlałam mleko i śmietanę. Dodałam masło. Posoliłam. Wymieszałam(...)pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiej, acz dość płynnej masy o konsystencji rzadkiej śmietany. Formę porządnie wysmarowałam masłem. Przelałam do niej naleśnikową masę. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180st. i zapiekałam przez 20-25min. do zarumienienia brzegów
bastalena