skorzystamy z sera wiaderkowego.Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm.Sernik gotowany na kruchym cieście makowymSkładniki:kruche ciasto makowe360g mąki pszennej160g masła120g cukru pudru100g suchego maku1 jajko1 żółtko3 łyżki (60g) śmietany 18%3/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa450g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego90g masła70g cukru pudru50ml mleka 2 żółtka15g mąki ziemniaczanejolejek migdałowypolewa śmietankowa150ml śmietanki 30%50g białej czekoladygarść orzechów laskowych(...)masę serową - w temperaturze pokojowej KRUCHE CIASTO MAKOWE - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wypłukany i odsączony mak, zimne masło, jajko, żółtko i śmietanę- składniki posiekać razem, zagnieść elastyczne ciasto- ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować, schłodzić w lodówce- piekarnik nagrzać do 190 stopni- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia- jeden z kawałków ciasta
Smakołyki Berenikilat.Potrzebne składniki:-mąka pszenna-4 łyżki-mąka ziemniaczana-2 łyżki-cukier-9 łyżek-4 jajka-2 łyżki oleju-aromat śmietankowy-żelatyna-galaretka cytrynowa i truskawkowa-2 kubeczki śmietany 18%- po 400 ml-jabłka-cukier puder Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem Ubijamy na sztywno pianę z białek.Dodajemy 4 łyżki cukru nadal(...)Dowolnie układamy galaretkę i jabłka. Pozostawiamy ok. 1/3 biszkoptu bez wypełnienia. Do rondelka z gorącą wodą wstawiamy szklankę z żelatyną (4 łyżeczki) do rozpuszczenia.Lekko ubijamy śmietanę, dodajemy 5 łyżek cukru, miksujemy i przyspieszamy tempo,ponieważ kiedy wlejemy żelatynę śmietana zacznie się szybko ścinać.Musimy zdążyć napełnić roladę, zwinąć i posmarować po wierzchu. Posmarowaną dekorujemy
Maminek kulinarnyszklanki mąki-2 jajka-2 łyżki oleju-szczypta soli i cukru Wypełnieniem będą truskawki - ok. 1/2 kg wystarczy na 8-10 naleśników.Do tego przyda się śmietana kremowa lub jogurt owocowy. Śmietanę ubijamy i dosładzamy. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki.Lekko dosładzamy cukrem. Z podanych składników sporządzamy ciasto(...)naleśnikowe.Na patelni smażymy naleśniki.Wypełniamy je truskawkami i zwijamy. Dodajemy ubitą śmietanę lub jogurt i deser gotowy.....a jaki smaczny!....Smacznego
Maminek kulinarnySkładniki na 4-6 porcji:500 ml słodkiej śmietany 36 proc.100g cukru25g żelatynyLaska waniliiSposób przyrządzania:W połowie śmietany rozpuścić cukier i ziarenka wanilii. Powoli dodac żelatyne rozpuszczona w szklance wody. Resztę śmietany ubić na sztywno, wszystko wymieszać, przelać do naczyń i ostudzić w lodówce. Podawać z sosem owocowym
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:250g wiórków kokosowych100ml śmietany 36%60g cukru pudru70g masła300g mlecznej czekoladyPrzygotowanie:W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy śmietanę. Zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy wiórki kokosowe z cukrem, a następnie wlewamy masło ze śmietaną. Wszystko razem mieszamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane kulki wkładamy do zamrażalki na około 2 godziny.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Schłodzone kulki obtaczamy
Smakowity Blog Kulinarnywierzchu, miękkie w środku. Świetnie komponują się z kremowym mascarpone. To deser dla prawdziwych fanów słodkości!Składniki na 4 porcje:250 g serka mascarpone100 g cukru pudru200 g śmietany 30%likier amaretto100 g ciasteczek amaretticzekolada deserowa (roztopiona w kąpieli wodnej)Przygotowanie:Ciasteczka amaretti rozdrabniamy blenderem. Ubijamy śmietanę. Serek mascarpone ucieramy z cukrem na puszysty krem. Następnie delikatnie łączymy z bitą(...)śmietaną (nie miksujemy, mieszamy łyżką). Pokruszone ciasteczka i krem nakładamy warstwami do szklanek lub kieliszków. Każdą warstwę amaretti skrapiamy likierem. Na wierzchu każdego deseru układamy kilka całych ciasteczek i dekorujemy płynną czekoladą
Smakowity Blog Kulinarnymade by Karolina & Agatka Składniki na 8 małych porcji:150 ml śmietany 30%350 ml mleka40 g cukru1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)3 łyżeczki żelatyny1/2 szklanki borówki amerykańskiejłyżeczka kwiatów lawendyPrzygotowanie:Zagotowujemy śmietanę z mlekiem i cukrem. Dodajemy łyżkę ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody i odstawiamy(...)minut. Do gorącej śmietany dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy lawendę i borówki. Płyn przelewamy do silikonowych foremek na muffinki, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Smakowity Blog Kulinarnyzrobiłam dzień wcześniej, na noc zostawiłam je w tortownicy w temperaturze pokojowej, przykryte z wierzchu papierem. Przełożenie: Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ubić mocno schłodzoną śmietanę razem z cukrem pudrem, dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Żelatynę połączyć z likierem i wlewać po trochu do śmietany, cały czas ubijając na średnich obrotach. Ciasto pokroić na 3 blaty(...)żelatynę w 50 ml wody, ubić 350 ml śmietanki z cukrem pudrem. Dosypać do miski 2-3 łyżki wiórek i delikatnie pomieszać. Likier połączyć z żelatyną i dodać do śmietany, ubijając na średnich obrotach. Gotową masą pokryć boki i wierzch tortu. Pozostałymi wiórkami obficie posypać wierzch. Maliny umyć, osuszyć i udekorować nimi boki tortu. Można też
W poszukiwaniu inspiracjimasła50 g cukru2 jajka60 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia40 g mielonych orzechów laskowychmasa serowa:800 g serka kremowego450 g puree z dyni350 g słodzonego mleka skondensowanego250 ml śmietany kremówki (38%)3 łyżki budyniu waniliowego (proszek)1/2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki ekstraktu z waniliiskórka otarta z 1 pomarańczy5 jajekpolewa:90 g ciemnej czekolady (65%)100 ml śmietany kremówki (38%)Czekoladę(...)najniższych obrotach miksera.Ciasto równomiernie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 175 st. C. przez 15 minut.Przestudzić.Serek zmiksować na gładką masę z dyniowym puree, mlekiem, śmietaną, budyniem, cynamonem, ekstraktem i skórką pomarańczową. Na końcu po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Masę serową wyłożyć na upieczony spód.Piec w 175 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzekażdym razie nie zużyliśmy wszystkich. Dawno, dawno temu ugotowałam krem z porów, który był pyszny. Szczęśliwym trafem zapisałam składniki, jednak nie mogę znaleźć źródła. Poza tym pozmieniałam proporcje, dodałam śmietanę zamiast mleka, więc nadałam zupie mojego smaku. Wyszła gęsta za sprawą ziemniaków, które też sprawił, że smak pora jest delikatniejszy. Kremowa, sycąca, rozgrzewająca - idealna! Gałka muszkatołowa nadaje jej wyjątkowości(...)ciemno i zimno wieczorami.Zupa krem z poraSkładniki:(na 4 porcje)3 pory (tylko białe i jasnozielone części)4 małe ziemniaki2 łyżki masła1 łyżeczka soku z cytryny1 litr bulionu200 ml śmietany kremówki (38%)3/4 łyżeczki gałki muszkatołowejsólkolorowy pieprzPory pokroić w talarki, ziemniaki w kostkę.W średnim garnku rozgrzać masło, wrzucić najpierw pory, podsmażyć 2-3 minuty, następnie dodać ziemniaki. Gdy warzywa
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzypomniało mi się, że kiedyś robiłam deser z owsianą kruszonką, który bardzo nam smakował. Niewiele myśląc, postanowiłam przygotować coś podobnego. Ilość kruszonki nieco zmniejszyłam, a zamiast twarożkowego kremu wymieszałam śmietanę z jogurtem - akurat miałam w lodówce bananowo-jagodowy, który nadał deserowi słodyczy i słodkiego, różowego koloru (który nie jest, niestety, za dobrze widoczny na zdjęciach). Oczywiście możecie użyć dowolnego jogurtu(...)chrupiąca i będzie świetnie kontrastować z delikatną, kremową masą.Deser owsiano-jogurtowySkładniki:(na 6 porcji)kruszonka owsiana:60 g płatków owsianych20 g jasnego brązowego cukru20 g masłamasa:60 ml śmietany kremówki (38%)250 g jogurtu jagodowo-bananowegoMasło rozpuścić z cukrem na patelni. Wsypać płatki, smażyć 4-5 minut, aż płatki nabiorą złotej barwy. Zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzetajemnicy Wam wyznam, że kilka dni temu mi się przyśniło - dokładnie wiem, jaki efekt chcę osiągnąć, i miejmy nadzieję, że wszystko pójdzie tak, jak sobie zaplanowałam. Będą truskawki, bita śmietana, delikatny biszkopt i... Mam nadzieję, kropka nad i. Póki co zapraszam Was na deser, właściwie zupełnie nie urodzinowy. Pewnego pięknego dnia oglądaliśmy jakiś program kulinarny (nie mogę sobie(...)dowolnymi dodatkami, i już. Okazało się jednak, że mleka nie mam wystarczająco... W przypływie paniki i wizji przypalonego ryżu, dodałam kremówkę. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Śmietana bowiem nadaje całości niewiarygodnej więc, cudownie kremowej konsystencji. Rewelacja! Musicie tego spróbować!W ramach urozmaicenia wystąpiły śliwki, które akurat zalegały w naszej zielonej, owocowej misce. Wyszło pysznie.Waniliowy pudding ryżowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczerwone laski. Truskawek póki co wszędzie pełno - duńskich, słodkich i tak pysznych, że nie mam serca ich zapiekać. Zamiast tego zjadam je prosto z koszyczka lub podaję z bitą śmietaną. W końcu jednak zdecydowałam się na ciasto - nie byle jakie, bo bezę. Z kakao. Nie tak dawno Ansia narzekała, że jej kakaowa beza nie chce wyjść. Jest(...)kapryśna - to fakt. Trzeba z nią postępować ostrożnie i delikatnie, uważać jeszcze bardziej, niż przy klasycznej. Jednak kiedy się uda - olśniewa. Najlepsza tego samego dnia, kiedy jeszcze nie nasiąknie śmietaną, i zachowuje swoją charakterystyczną strukturę - chrupiąca z wierzchu, mięciutka i lekko ciągnąca w środku. Dlatego przygotowałam porcję z zaledwie trzech białek - żebyśmy zdążyli zjeść, zanim straci walory. Okazało się
Pożeraczka, czyli raz adobrzelodówce. Hmm... Jak widać, i profesjonalistom zdarzają się wpadki.Ciasteczka naprawdę są wspaniałe - chrupkie ciasto francuskie, do tego naprawdę słodki - choć bez cukru - krem marcepanowy, całość zwieńczona delikatną bitą śmietaną i kwaskowym rabarbarem, świetnie równoważącym słodycz nadzienia. Delikatne, a jednocześnie zaskakująco sycące. Idealne na pożegnanie rabarbarowego sezonu - choć ja jeszcze w tej kwestii nie powiedziałam ostatniego słowa.Ciasteczka kopenhaskieSkładniki(...)sztuk)450 g mrożonego ciasta francuskiegonadzienie:200 g marcepanu100 g serka kremowego1 białkododatkowo:1 żółtko2 łyżki śmietany kremówki (38%)krem:160 g serka kremowego100 ml śmietany kremówki (38%)rabarbar:200 g rabarbarusok z 1 pomarańczy2 łyżki cukru2 płatki żelatynyCiasto rozmrozić, pokroić na 12 kwadratów.Marcepan, serek i białku utrzeć na gładki krem.Na każdy kwadrat ciasta wykładać porcję nadzienia, sklejać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam bezy. Mega słodkie - praktycznie sam cukier, z niewielkim dodatkiem białek. Mają jednak w sobie coś uzależniającego - chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, najlepiej z górą bitej śmietany i świeżymi, orzeźwiającymi całość owocami. Klasyczna Pavlova podbiła moje serce, kiedy pierwszy raz jej spróbowałam. Od tamtej pory upiekłam ich całkiem sporo, w różnych wariacjach smakowych i kolorystycznych. Moja ukochana(...)wzięłam z Cheesecakes, pavlovas and trifles wydawnictwa The Australian women's weekly - marshmallow Pavlova to bowiem moja ulubiona wersja - niemal puchata w środku, bardzo delikatna i efektowna. Następnie ubiłam śmietanę, a wierzch przygotowałam fantazjując na temat zawartości lodówki - skarmelizowałam rabarbar i dodałam truskawek, które świetnie się z nim uzupełniają. Całość wyszła obłędna. Wiem, że nie brzmi to skromnie, ale musicie
Pożeraczka, czyli raz adobrze