śmietanowie - 6000 przepisów (strona:82/400)

Tarta półkrucha ze śliwkami 320

łyżeczka proszku do pieczenia (8g)  1 mały cukier wanilinowy (16g)  1/3 szkl. cukru (75g)  2 żółtka - duże jaja, jeśli małe to 3 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 12% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym  PIANA:  3 białka - do ubicia na pianę  szczypta soli  bułka tarta - do posypania wyłożonej piany(...)być twarde i schłodzone - prosto z lodówki.  Składniki posiekać drobno szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka i śmietanę - również schłodzone, wyjęte prosto z lodówki. Posiekać nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść rękoma. Należy trzymać się jak najkrótszego czasu zagniatania - "przerobione" ciasto nie jest delikatne, lecz

Grunt to przepis!
JEDZENIE NA CZCZO MI SZKODZI – kradzione ciastko czekoladowe 171

brązowego cukru 2 duże jajka 350 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 125 ml kefiru 125 ml wody 125 g masła 0,5 l śmietany 30% ziarenka z jednej laski wanilii kilka suszonych śliwek i listki mięty Miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę oraz proszek do pieczenia. Dalej miksujemy(...)partiami mąkę, nie przerywając miksowania. Łyżką wykładamy małe porcje na papier do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego pieca na 10 min. Temperatura 180 stopni. Upieczone ciastka wyciągamy i studzimy. Ubijamy śmietanę z dodatkiem wanilii. Ciastka przekładamy konfiturą wiśniową i ubitą śmietaną. Posypujemy drobno pokrojonymi śliwkami z miętą. I na koniec myśl dnia, którą wygłosiła jedna z pań degustujących „ macie maggi

ladykitchen
Szwajcarsko – góralskie placuszki z jabłkiem, schabem i grzybami 208

kuchnia szwajcarska w góralskim wydaniu. Na początek Rösti. Szwajcarskie placuszki ziemniaczane. Ja proponuję placuszki w wersji z jabłkiem. Podane na aromatycznym schabie z oscypkiem, grzybami leśnymi i odrobiną śmietany. Danie proste i aromatyczne. Składniki: kotlet schabowy (po jednym na osobę) 8 surowych i obranych ziemniaków 1 duże jabłko słodkie sól pieprz gałkę muszkatołową rozmaryn tymianek żółtko z jednego jajka kilka(...)łyżek mąki sok z połowy cytryny plastry oscypka 0,3 kg grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki) 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku olej do smażenia łyżka dobrego masła śmietana gęsta, kwaśna Surowe ziemniaki ścieramy na grubych oczkach. Tak samo robimy z jabłkiem. Jabłko z ziemniakami mieszamy razem i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Przekładamy na sitko i dajemy

ladykitchen
Najprostszy sos serowy do makaronu 290

lubimy go, o zgrozo !!! z makaronem spaghetti ! Sos robi się dosłownie sam... Najprostszy sos serowy do makaronu Składniki: 2 prostokątne serki topione Hochland ementaler lub śmietankowy 1 duże opakowanie śmietany 18% 10 dag szynki konserwowej 5 dag  twardego żółtego sera świeżo zmielony czarny pieprz 30 dag suchego dowolnego makaronu2 łyżki startego parmezanu do posypania Wykonanie: Do garnuszka(...)wrzucamy oba serki, wlewamy śmietanę i podgrzewamy na bardzo małym ogniu do całkowitego roztopienia się serków. Jest bardzo ważne, aby ogień był mały, inaczej śmietana może się nam zważyć. Gdy serki się rozpuszczą dodajemy pokrojoną  w kostkę szynkę i starty żółty ser. Dalej delikatnie podgrzewamy przez 5-10 minut. Przyprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki z konfiturą pomarańczową 236

Ciasto naleśnikowe 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masławoda mineralna Nadzienie: konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami konfitura pomarańczowa z kardamonem śmietana 18% ewentualnie kakao do posypania Wykonanie: Składniki ciasta, oprócz wody miksujemy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy tyle wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji rzadkiej(...)śmietany. Naleśniki smażymy z obydwu stron na mocno rozgrzanej patelni, nie ma już potrzeby dodawania tłuszczu do smażenia.  Układamy jeden na drugim na talerzu, a następnie póki są jeszcze ciepłe smarujemy je konfiturą i składamy. Dekorujemy śmietaną i kakao

Kulinarne przygody Gatity
Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą 215

potem jeszcze trochę koniecznie świeżo startego parmezanu i pyszne danie gotowe. Sos śmietanowy z  szynką i gorgonzolą Składniki:2 podłużne topione serki śmietankowe 400 ml gęstej śmietany 100 g sera gorgonzola100 g szynki konserwowejsólświeżo zmielony pieprz1 ząbek czosnkuodrobina płatków chili1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej3 łyżki świeżo startego parmezanu do posypania Wykonanie:Do garnuszka wrzucamy(...)serki, wlewamy śmietanę, dodajemy pokruszoną gorgonzolę i podgrzewamy na bardzo małym ogniu do całkowitego roztopienia się serków. Jest bardzo ważne, aby ogień był mały, inaczej śmietana może się nam zważyć. Gdy serki się rozpuszczą dodajemy pokrojoną  w kostkę szynkę i przyprawy. Dalej delikatnie podgrzewamy przez 5-10 minut

Kulinarne przygody Gatity
Makowe z kremem "biała dama" 207

ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Krem "biała dama": 2 śmietany 30 % 2 serki homogenizowane po 20 dag każdy 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki żelatyny Serki homogenizowane, cukier waniliowy, cukier puder miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej(...)ilości wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do przestudzonej żelatyny stopniowo dodajemy bitą śmietanę połączoną z masą serową. Ciasta makowe kroimy na 2 placki i przekładamy kremem "biała dama". Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową. Smacznego

Salonik smaków
Czekoladowe Mini Serniczki Oreo 169

ciasteczkowym Oreo spodzie i pokruszonymi ciasteczkami na wierzchu. Bardzo Wam polecam. A szczególnie tym, którzy jeszcze nigdy mini serniczków nie robili.     Składniki na około 15 serniczków:   200 ml śmietany kremówki 36% 200 g ciemnej czekolady (min. 50% kakao) 5 łyżek mleka 3 jajka 100 g cukru 500 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao około(...)ciasteczek Oreo                 Śmietanę podgrzewamy, wrzucamy do niej czekoladę, rozpuszczamy, dodajemy mleko, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy zmielony twaróg i budyń czekoladowy. Ucieramy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy kakao i przestudzoną czekolado-śmietanę. Ucieramy krótka chwilę. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki dajemy ciasteczko Oreo. Zalewamy masą serową do 3/4 wysokości

Made By Mom And Son
Filet z kurczaka w sosie z musztardy francuskiej 268

Składniki : filet z kurczaka , na jedna osobę (niezbyt głodną ) wystarczy pojedynczy filet musztarda francuska śmietana, olej sól , pieprz ,ewentualnie kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie : Fileta lekko rozbić (ale niekoniecznie) , pokroić w drobną kostkę i obsmażyć krótko na oleju Podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i gotować do miękkości (uważać , by nie przypalić, podlewać wodą !), wtedy mięso posolić(...)łyżki musztardy rozmieszać z 3/4 szklanki słodkiej śmietany ( jeśli odpowiada nam ostrzejszy smak to dodajmy więcej musztardy ) Gdy mięso już będzie miękkie wlać do niego śmietanę połączoną z musztardą - wymieszać  Wszytko pogotować chwilę , dodać jeśli trzeba soli , szczyptę pieprzu mielonego, sok z cytryny Sos powinien być dość gęstej konsystencji o lekko ostrym smaku  Jeśli wyszedł nam zbyt rzadki

Proste Potrawy
KONKURS na moim blogu BIG-ACTIVE 247

gorzka czekolada 2 torebki liściastej herbaty zielonej z cytryną i pamelo ( u mnie Big-Active) 2 płaskie łyżeczki żelatyny 2 jajka ( mogą być małe ) 5 dag cukru niepełna szklanka śmietany 30 % ( około 150 ml ) Przygotowanie: Do 150 ml wody o temp 90 stopni C wrzucamy torebki z herbatą i parzymy około 3 min, wsypujemy żelatynę i dobrze mieszamy (wpierw wyjąć(...)gotujmy go ! Środek babeczek smarujemy rozpuszczoną w łaźni wodnej-czekoladą Dalszy tok zaczynamy jak napar z żelatyną zacznie lekko tężeć Białka oddzielamy od żółtek i żółtka ucieramy z cukrem Śmietanę ubijamy, białka ubijamy na pianę Łączymy: utarte żółtka z ubitą śmietaną i z pianą oraz  z tężejącym naparem herbacianym - delikatnie ucierając Krem gotowy, jesli mamy specjalną szprycę do kremów

Proste Potrawy
Rogaliki krucho drożdżowe z nadzieniem 168

jeszcze jedna  propozycja na Tłusty Czwartek.Składniki : 3 szklanki mąki 250 ml gęstej śmietany - 18 % wystarczy 25 dag masła 1 łyżka cukru pudru 6 dag świeżych drożdży, szczypta soli na nadzienie marmolada lub np. nutella odrobina maku Przygotowanie: Drożdże, cukier i 1/3 szklanki śmietany wymieszać i pozostawić w cieple do wyrośnięcia  Masło posiekać z mąką, dodać wyrośnięty rozczyn(...)sól i resztę śmietany - zagnieść ciasto Przykryć folią pozostawić w lodówce do dnia następnego Po wyjęciu ciasta wyrobić je ponownie i rozwałkować cienko na około 4-5 mm w kształt koła- takiego by móc podzielić je na 8 części,( trójkątów)  Na każdy trójkąt kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta formułując rogaliki Każdy rogalik można posmarować rozmąconym jajkiem

Proste Potrawy
Kostki kokosowe 235

niego korzystam. Kostki pięknie się prezentują obok innych ciast i ciasteczek. Stanowią doskonałą ozdobę każdego stołu. Ciasto: 25 dag g masła3/4 szklanki cukru1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%1 opakowanie(16g) cukru wanilinowego2,5 szklanki mąki pszennej2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia3 jajka2 żółtka   Masło, cukier, cukier wanilinowy i śmietanę zagotować razem, do momentu roztopienia się(...)pieczenia mąkę. Wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC. Polewa:12,5 dag masła1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%10 łyżek cukru3 - 4 łyżki kakao Wszystkie składniki ogrzewać na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej polewy. Do obtaczania:30dag wiórków kokosowych Wystudzone ciasto pokroić. Każdą kostkę zamoczyć

Praktyczna pl
Czekoladowa Rozkosz z Jeżynami 211

ciasta.  Ciasto czekoladowe: 5 jajek 250 g cukru trzcinowego Skworcu 25 g gorzkiej czekolady 150 g masła 50 g kakao 60 ml mocnej kawy 100 g kwaśnej śmietany 3 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W rondelku rozpuszczamy masło, zestawiamy(...)ognia, wrzucamy połamaną na kosteczki czekoladę i pozostawiamy do przestudzenia. Za kilka chwil musimy przemieszać masło, aby czekolada ładnie rozmieszała się z masłem. W miseczce mieszamy kakao, śmietaną, mleko i przestudzoną kawę. Odstawiamy. Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Odstawiamy. Następnie wyciągamy dużą miskę, do której wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy. Dodajemy cukier

Blondynka Gotuje
Najlepsze na świecie gofry! 373

szklanki mleka 1,5% tł.  2 łyżki gazowanej wody mineralnej 1 szczypta soli 5 łyżek oleju  2 łyżeczki aromatu waniliowego lub esencji waniliowej  świeże maliny szklanka śmietany kremówki i cukier do smaku kokos do posypania Przygotowanie:  Do dużej miski dodajemy jajka, mleko, mąkę, gazowaną wodę mineralną, sól, olej, aromat waniliowy, miksujemy mikserem wszystkie składniki(...)ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego.  Śmietanę ubijamy mikserem, w trakcie ubijania dosypujemy cukier.  Smażymy gofry w rozgrzanej gofrownicy, ostudzone podajemy z kleksem śmietany i malinami

Moja smaczna kuchnia
Ciasto Charlotte z malinami i ryżem 200

połączyć z ugotowanym ryżem. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z ryżem. Gotową masę przełożyć na paterę. Wstawić na 2 godziny do lodówki.     Wierzch: 200ml śmietanki 30%, śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru, kilka truskawek do dekoracji.     Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając śmietan-fix. Zdjąć obręcz z patery i rozsmarować śmietanę

Z miłości do słodkości