śmietankowego (z cukrem), jeżeli jest bez cukru to + 3 łyżki cukru400 ml mleka1 opakowanie cukru wanilinowego60 g masła500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)2 łyżki cukru pudru2 opakowania - śmietan-fixpół szklanki słonecznikaWYKONANIE:Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm.Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami.Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy(...)Podgrzać masę krówkową, która została i przełożyć na warstwę herbatników.Rozgrzać patelnię i uprażyć słonecznik (na pustej patelni). Odłożyć do ostygnięcia.Ubić śmietankę kremówkę i dodać do niej 2 śmietan-fix oraz cukier puder. Połączyć dokładnie, aby masa była delikatna i jednolita.Wyłożyć bitą śmietanę na warstwę masy krówkowej i obsypać zimnym słonecznikiem.Włożyć do lodówki na całą
Serce zamknięte w formie pysznościryby także pojawiają się na moim stole (i to nie w wersji panierowanych kotletów), więc dziś mam dla Was właśnie taką prostą propozycję z nimi w roli głównej. Makaron, śmietana, koperek i łosoś – te 4 składniki stworzą nam pyszne danie, które można zrobić szybko, gdy nie ma się za dużo czasu, a i gwarantuję, że nie raz go zrobicie powtórnie(...)Pierwszy raz mnie nim poczęstowano i sama do niego teraz wracam.Składniki na 2 porcje:100g łososia wędzonego200 ml śmietany 30%½ pęczku koperku250 g makaronu np. kokardkiSólPieprzŁyżka soku z cytrynyOlejPrzygotowanie:Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Łososia pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce oleju, dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać posiekany
Fabryka pomysłówSkładniki:3 szklanki mąki3 żółtka3/4 kostki masła lub margaryny4-5 łyżek gęstej śmietany do ciastasólPrzygotowanie:1. Na stolnicę wysypać mąkę, posolić2. Dołożyć twardą masło i szybko posiekać nożem 3. W trakcie dodawać po jednym żółtku i ciągle siekać masę nożem4. Ciasto jest niezbyt elastyczne, dołożyć zatem zimną śmietanę, wyrobić całość szybko mokrymi rękami5. Ugniatamy ciasto w kulę i można odłożyć(...)upieczeniu nie będzie można ich zsunąć )8. Pieczemy na złoty kolor. trwa to ok. 20- 25 min ( w zależności od piekarnika)9. Wystudzone napełniamy ulubionym kremem lub śmietaną. Tym razem będzie to krem z białek.Masa z białek do rurek3 białka 200 g cukru125 ml wodysok z połowy małej cytryny lub syrop malinowyPrzygotowanie kremu z białek
Proste Potrawybiałych.składniki (na 2 porcje)ok 200 g małych pieczarek, pokrojone w plasterki 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę2 ząbki czosnku, rozgniecionegarść siekanej natki pietruszkimasło150 ml bulionu100 ml śmietany 18%sól, pieprzprzygotowaniena patelni rozgrzać masło,dodać cebulę i chwilę podsmażać, dodać pieczarki, posolić i smażyć przez 5 min albo do momentu aż będą miękkie i lekko się zrumienią(...)Wlać bulion , zagotować, doprawić śmietaną (do śmietany w kubeczku dolać trochę gorącego sosu i szybko dokładnie wymieszać , dopiero taka mieszanką zalać sos) dodać pietruszkę i łyżeczkę masła, gotować ok 5 minut, mieszając , aż sos nieco zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Stare GaryPrzepyszna zupa krem z lekkim smakiem anyżku. Wiosna na talerzu. Można zrezygnować ze śmietany - zupa i bez niej jest pyszna. Przepis znalazłam tutajskładniki8 dużych łodyg selera - pokroić na 2 cm kawałki1 koper włoski (fenkuł) pokrojony na mniejsze kawałki4 duże ząbki czosnku, całe nie obrane3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki białego pieprzu3 średnie ziemniaki, obrane(...)pokrojone w kostkę6 szklanek bulionu z kurczaka1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie)2 łyżeczki świeżego soku z cytrynySól i pieprz do przyprawieniaLiście selera i kopru, do dekoracjiOliwa z oliwek do skropieniaPrzygotowanieRozgrzać piekarnik do 180 st C.W misce wymieszać fenkuł, seler i czosnek. Dodać sól, pieprz i oliwę, wymieszać i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku przez
Stare GaryCiasto najlepiej przygotować dzień lub dwa dni wcześniej ponieważ musi nawilgnąć od masy a wtedy rozpływa się w ustach. Ciasto: 4 szkl mąki pszennej2 jaja¾ szklanki kwaśnej śmietany½ szklanki cukru½ kostki margaryny1 łyżka maki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego2 łyżeczki amoniaku1 łyżeczka proszku do pieczenia Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto i podzielić(...)minut w 180 st. C, placki nie powinny się zbyt zrumienić. Masa:3 szkl mleka¾ margaryny¾ szkl cukruZagotować 2,5 szkl mleka z cukrem i margaryną.1 szkl śmietany 18% lub 12%2 budynie śmietankowe1 łyżka mąki pszennejcukier waniliowyŚmietanę rozmieszać z pozostałym mlekiem, dosypać budynie, mąkę i cukier waniliowy i dokładnie rozmieszać. Mieszankę wlać do gotującego się mleka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakolację wigilijną podaje się barszcz czerwony. U nas, oprócz niego, jest zupa rybna i od kilku lat grzybowa. Grzybowa obowiązkowo z najlepszych suszonych grzybów i z dodatkiem dobrej kwaśnej śmietany. Każdy dostaje po filiżance każdej z zup :) I po tych kilku latach nie wyobrażamy już sobie chyba, żeby święta mogły być między innymi bez tych trzech zup. Oczywiście, nie chodzi(...)porcje:3 spore garście suszonych grzybów,4 średnie marchewki,ćwiartka średniego selera,3 średnie pietruszki,kawałek pora (około 10-12 cm),3-4 łyżki oleju,200 ml dobrej śmietany (najlepiej kwaśnej),1 łyżeczka mąki pszennej,sól, pieprz do smaku,2 średnie liście laurowe,pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego,pół łyżeczki ziaren pieprzu,natka pietruszki.Grzyby namoczyć w zimnej wodzie
Codzienna kuchnia niecodziennaciasta w jakiejś innej, nowej dla mnie odsłonie. Troszkę poszperałam i znalazłam idealny przepis w książce C.Bretherton „Baking”. Na dzisiaj więc proponuję włoską wersję biszkoptu z bitą śmietaną i malinami zwaną „Genoise Cake”. Ciasto to jak każdy biszkopt z owocami można też przyrządzić z dodatkiem różnych owoców sezonowych albo też różnych kremów. Polecam:)!Włoski biszkopt(...)malinami- składniki:40g masła (niesłonego) plus extra do wytłuszczenia blachy4 duże jajka125g cukru125g przesianej mąki1 łyżeczka olejku waniliowegootarta skórka z 1 cytrynyNa krem:450 ml śmietany 30-36%350g malin1 łyżeczka cukru pudruMasło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do wystygnięcia. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i natłuszczam foremkę o średnicy 20 cm, którą wykładam papierem do pieczenia – proponuję
UgotujmyTo.plrazie jest zbyt pochłonięty sprawami technicznymi związanymi z blogiem Dlatego przedstawiam dzisiaj przepis na makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym. Robiłam już podobny sos ale na bazie samej śmietany, a tutaj śmietanę wykorzystuję tylko do rozrzedzenia sosu. Jakoś bardzo pasuje mi połączenie szpinaku z pieczarkami, a dodatek ricotty to oczywisty wybór do takiej kombinacji…Makaron z kurczakiem i szpinakiem(...)żeby nie dotykać rękoma oczu czy ust.5. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i chili, dodajemy kurczaka i pieczarki ze szpinakiem a następnie serek i kilka łyżek śmietany.Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.Smacznego Post Makaron z kurczakiem i szpinakiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plsyta i smakująca praktycznie każdemu.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić nacienkie plasterki. Obgotować przez 10-15 minut w osolonej wodzie. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić na cienkie plasterki.Śmietanę wymieszać z jajkami i dobrze doprawić przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na maśle.Następnie w wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą byłką żaroodpornym naczyniu ułożyć wartswami:- połowę ziemniaków(...)połowę startego żółtego sera- połowę podsmażonej cebuli- połowę pokrojonej w platerki kiełbasy- resztę podsmażonej cebuli- resztę ziemniaków- resztę pokrojonej w platerki kiełbasy- resztę startego żółtego sera.Całość zalać śmietaną z jajkami. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Można podawać z surówkami
Świat Domowej Kuchnibiałego, zmielonego sera4 jajka3 szklanki mąki 8 łyżek stopionego masła1 kg truskawekcukier do smaku250 ml śmietany 18%cynamonsólNazwa knedle - wywodzi się od niemieckiego Knödl. Na szczęście przy pomocy kuchni monarchii austro-węgierskiej, potrawa ta zrobiła się również popularna na terenie Polski. Knedle można nadziewać różnorakimi owocami i polewać śmietaną z cukrem i cynamonem lub bułką tartą(...)dalej tak samo, aż do wykończenia składników.W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Knedle wrzucać na wrzątek. Gotować 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Podawać polane śmietaną z cukrem i cynamonem
Świat Domowej Kuchniśrednie buraczki3 podudzia z kurczakawłoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty)1/2 cebuli2 ziemniaki3 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki soku z cytryny1/2 szklanki śmietany 18%1 łyżka mąkisól, pieprzMimo, że jest to jedna z moich ulubionych zup - to do tej pory nie pokusiłam się o jej wykonanie. Moje nastawienie zmieniło się jednak w momencie(...)zatrzyma kolor zupy). Starać się jak najmniej zupę podgrzewać po dodaniu buraczków, gdyż spowoduje to utratę jej intensywnego koloru i przechodzenie z bordowego w czerwono - pomarańczowy.Do zupy wlać śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić solą oraz pieprzem. Po dodaniu śmietany, zupy już nie leży gotować.Źródło: kwestiasmaku.com
Świat Domowej KuchniSkładniki na ciasto:50 dag mąki 5 dag drożdży 1 margaryna (250g) 1/2 szk. śmietany 18% 1/2 szk. cukru aromat waniliowy 3 żółtka szczypta soli Masa makowa:50 dag dwukrotnie zmielonego maku aromat migdałowy 1 jajko 1 białko rodzynki1/2 szk. cukru 4-5 łyżek bułki tartej Dodatkowo:2 białka margaryna do smarowania lukierTo jest wyśmienity przepis na makowiec, który(...)znalazłam na blogu magoldie. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, dodać trochę śmietany, 2 łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, miękką margarynę, resztę śmietany i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto. Nie powinno być zbyt luźne bo inaczej rolady się rozleją przed piecze- niem. Bardzo ważne! Ciasta
Świat Ciastałyżki cukru3 łyżki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakaoPoncz:1/2 szklanki herbatykilka kropli aromatu waniliowegoWarstwa jagodowa:szklanka jagód250 ml śmietanki kremówki4 łyżki cukru2 łyżeczki żelatynyWarstwa waniliowa:300 ml śmietany kremówki2 łyżki ekstraktu waniliowego3 łyżki cukru2 łyżeczki żelatynyDodatkowo:100 g startej czekolady do posypaniaNajpierw należy przygotować biszkopt, ponieważ to on będzie stanowił podstawę naszego ciasta. Białka ubić na sztywną(...)oraz kilku kropli aromatu waniliowego. Wtedy nasza baza nie będzie taka "sucha".Teraz czas na warstwę jagodową. Jagody dokładnie zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie dodać jagody i żelatynę. Delikatnie (najlepiej ręcznie) wymieszać. Przelać masę na biszkopt (fot.1), wyrównać i wstawić do lodówki
Świat CiastaSkładniki:(na 4 porcje)- 4 duże piersi z kurczaka , przekrojone na pół (8 części)- 5/6 średnich pomidorów - 2 duże cebule - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany - sól, majeranek, oregano, papryka ostraSposób przygotowania:1.Kawałki piersi delikatnie solimy i smażymy na patelni. Przekładamy na talerz i zostawiamy.2.Pomidory w misce zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na parę minut(...)złotego koloru. Dodajemy czosnek i pomidory. Mieszamy na małym ogniu. Nie przykrywamy sosu przykrywką, po to aby woda mogła wyparowywać. W małej ilości wody rozrobić dwie łyżki śmietany i dodać do pomidorów. Następnie przyprawić do pożądanego smaku (dużo majeranku i oregano).4.Kawałki piersi wkładamy do sosu , by się delikatnie zabarwiły i ogrzały. 5.Polecam podawać z ziemniakami
Gotuj Z Muzyką