śmietanowie - 6000 przepisów (strona:67/400)

Knedle z truskawkami + film 108

Pyszne i letnie danie z truskawkami w roli głównej z idealnie gładkim ziemniaczanym ciastem to znakomita propozycja na obiad dla najmłodszych. Polane śmietaną lub roztopionym masłem i posypane cukrem smakują wybornie. składniki na ok 15 knedli ok 50 dag truskawek 75 dag  ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko płaska łyżeczka soli 2 łyżki(...)cukru do truskawek + cukier do posypania knedli 1/2 szklanki śmietany lub roztopione masło do polania knedli przepis Obrane z szypułek, umyte i osuszone truskawki przekładamy do miski i posypujemy cukrem. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz jajko, dłonią wyrabiamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy dwa wałki. Wałki kroimy

Smakowite Dania
Zupa z kurkami + film 106

doskonale zaspokoi nasz apetyt i będzie doskonałym daniem obiadowym dla całej rodziny. składniki na 3 porcje 400 g kurek 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła 200 g śmietany 18% 1 litr rosołu 2 gałązki natki pietruszki 60 dag ugotowanych ziemniaków lub 200 g makaronu sól i czarny pieprz przepis Cebulę siekamy a ząbki czosnku kroimy w plasterki. Oczyszczone(...)wszystko dusimy jeszcze około 10 minut. Całość doprawiamy szczyptą soli oraz sporą ilością czarnego pieprzu. Do podduszonych kurek wlewamy rosół i wszystko gotujemy około 5 minut. Do miski przekładamy śmietaną i wlewamy chochlę gorącego wywaru, wszystko dokładnie mieszamy. Zupę zabielamy śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Na końcu drobno siekamy natkę pietruszki. Gorącą zupę podajemy z osobno ugotowanymi

Smakowite Dania
Naleśniki z serem truskawkowym 203

łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Ser 250 twarogu 2 szklanki mrożonych truskawek 3 łyzki cukru (lub według własnego smaku) 1/2 cytryny-sok Smietana 250 ml śmietany kremówki Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje(...)cukier. Zagotować. Przygotowany mus truskawkowy wlewać do twarogu małymi porcjami, aby nie było za rzadkie. Resztę pozostawić do polania naleśników. Zawijać nalesniki z serem i polać sokiem Udekorować bitą śmietaną. Ja nie dodaję cukru do śmietany, ale można dodać cukier puder

O kuchni z uczuciem
Bliny drożdżowe po Wileńsku 166

maślanki 1 jajko 1  szklanka gazowanej wody mineralnej 30 g drożdży 1/4 szklanki mleka szczypta cukru szczypta soli olej kujawski do smażenia Dodatkowo: 6 jaj 1 opakowanie gęstej śmietany (150 g) 1 laska  białej kiełbasy  ( u mnie wyrób własny, poświąteczne zapasy) 100 g peklowanej słoniny Przygotowanie ;    Do miski przesiać mąkę, dosypać sodę i sól(...)tego jakie lubicie. Do tego dania pasują idealnie z lekko płynnym żółtkiem. Na talerz wykładamy jajka, kiełbaskę i skwarki, polewamy wytopionym tłuszczem. Dekorujemy na górze jajka dużym kleksem śmietany. Bliny zwijmy, przekrawamy na pół, i jemy maczając w śmietanie, zagryzając kiełbaską i jajkami.  Kto raz zasmakuje ten nie uwolni się od tego smaku. Zatem smacznego życzę

Gosia gotuje
Omlet jaglany z wanilią 223

lekka w smaku a po trzecie przewyższa sporo właściwości zdrowotne mąki pszennej. Moja propozycja to bardzo szybkie omlety na bazie mąki jaglanej z nutą wanilii i chmurką z bitej śmietany obsypaną bakaliami. Rewelacja na śniadania! Mąkę polecam kupić z tej firmy bo wychodzi najtaniej  http://marketbio.pl/maka-z-kaszy-jaglanej-1-kg-targroch.html  . Dla 1 osoby Czas przygotowania: kilka minut Składniki(...)łyżki mąki jaglanej 2 łyżki śmietany 18% tł. 2,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 jajko EKO Olej kokosowy rafinowany Przygotowanie: 1/ Mieszamy wszystkie składniki prócz oleju w misce stożkowej energicznie łyżką do utworzenia podobnej konsystencji jak przy naleśniku. 2/ Rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i utworzone z ciasta placki obsmażamy do zarumienienia z dwóch stron. 3/ Podajemy przekrojony

Kuchnia PROzdrowotna
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 256

cebuli 1 główka białej kapusty 5 łyżek wody   Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 100g śmietany kremówki 350ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól, świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Ugotować ryż, wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę(...)rozgrzanego rondla wsypać mąkę oraz masło. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Mieszając, smażyć przez minutę. Wlać bulion, wymieszać, zagotować. Gotować ok. 3-4 minut. Śmietanę wlać do kubeczka, dodać do niej 2-3 łyżki gorącego sosu. Dobrze wymieszać. Następnie wlać całą zawartość do rondla. Wymieszać, zagotować i dobrze przyprawić. Słodka śmietana zrównoważy kwaśny smak przecieru

Moja Delicja
Naleśniki z brzoskwiniami 155

przesmażenia miodu, odrobiny masła, cynamonu i goździków z brzoskwiniami, to propozycja dla tych, którzy uwielbiają dania na słodko, pomimo braku dodawania białego, niezdrowego cukru. Do tego kleks bitej śmietany lub odrobina lodów śmietankowych/waniliowych i jesteśmy w raju :) Polecam wszystkim łasuchom. Danie bez śmietany i lodów świetne dla dzieci. Składniki: (2-3 porcje) 4 dojrzałe brzoskwinie 3 łyżeczki miodu(...)czasu na usmażenie niż pierwsza. Wyłożyć na talerz. Gotowy, ciepły sos wraz z owocami układać na naleśnikach i od razu podawać. Świetnie pasuje tutaj odrobina lodów śmietankowych lub bita śmietana :) źródło: Brzoskwiniowe nadzienie na podstawie pomysłu z Biedronki :) The post Naleśniki z brzoskwiniami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Alpejska pianka z porzeczkami 336

pieczenia 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki wody  Na różową piankę 2 galaretki wiśniowe (ewentualnie o smaku owoców leśnych lub ciemnej porzeczki) 700 ml wody 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru Pozostałe 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona) 1/2 słoika dżemu (z czerwonych owoców, czyli może być wiśniowy, truskawkowy itp.) WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być(...)zaś porzeczki wyłowić sitkiem i zostawić do ostygnięcia. Pianka: W garnuszku zagotować 700 ml wody, wyłączyć palnik i wsypać mieszając dwie galaretki o wybranym smaku. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę wlać do miski i ubijać, pod koniec dodać cukier puder, wstawić do lodówki. W momencie gdy galaretka zacznie już lekko tężeć, dodawać ją partiami do ubitej śmietany i miksować. Jeżeli

Passions hobbies life
zupa pomidorowa i panna cotta z koziego sera 227

koza zjadła pomidora. przepis na cztery porcje KOZIE KULE 250 ml śmietany kremówki 100 mleka 60 gram koziego sera 3 łyżeczki żelatyny sól ,biały pieprz i pieprz gruboziarnisty do smaku Śmietanę i mleko lekko podgrzać-nie doprowadzać do wrzenia ! dodać pokrojony kozi ser podgrzewać i  mieszać trzepaczką aż się rozpuści , następnie odlać troszkę i wsypać żelatynę mieszając by się(...)rozpuściła i wlać  ponownie do śmietany z mlekiem i serem kozim ,doprawić do smaku i podzielić na dwie części do jednej wsypać gruboziarnisty pieprz .Wlać do foremek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. MUS POMIDOROWY 1 puszka pomidorów sól i cukier do smaku 1 łyżka masła Pomidory odcedzić z soku i smażyć na maśle około

na gazie
Gwiezdny tort błękitna laguna, w trzech kolorach niebieskich, z galaretką i ptasim mleczkiem, na każdą okazję :) 144

objeżdżamy boki ciasta nożem (by się nie połamało), a następnie otwieramy tortownicę, odrywamy ciasto z papieru i wkładamy go z powrotem na spód tortownicy, którą zamykamy. Ptasie mleczko: 400ml śmietany kremówki (30%) 1 niebieska galaretka 1 łyżeczka żelatyny + niebieski barwnik Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w połowie wody tzn. ok. 225ml. Pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretka jest zimna możemy przystąpić(...)ubijania śmietany kremówki. Najlepiej ubijać śmietanę mikserem, w wysokim naczyniu, o pojemności większej niż litr. Kremówkę ubijamy, do czasu, gdy jest lekko sztywna, następnie wlewamy do niej małym strumieniem wystudzoną galaretkę i ubijamy na wolnych obrotach, do chwili, gdy masa połączy się w całość. Gotową masę przekładamy do tortownicy i wygładzamy, przy czym pozostawiamy około 1/5 masy w pojemniku

Smakowy Raj
Biszkoptowe omleciki z śmietankowo – adwokatową nutą i czekoladą 143

Omleciki idealnie się sprawdzają na różne spotkania. Są szybkie w przygotowaniu, a do tego leciutkie i smaczne. Można je zrobić z samą bita śmietaną lub z dodatkiem ajerkoniaku lub innego gęstego likieru. Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 Niepełna szklanka mąki Plaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany kremówki 50ml ajerkoniaku 1 cukier waniliowy Dodatkowo: 50g czekolady Białka(...)około 7 minut, na jasno złoty kolor. Następnie wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe, delikatnie odrywamy z papieru, i składamy na pół. Można do tego użyć cienkiego noża. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, a gdy będzie już sztywna dodajemy do niej advocat. Na koniec faszerujemy omleciki i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej

Smakowy Raj
Kasztanki, kakaowe pralinki o smaku migdałowo – kokosowym, z dedykacją dla Babci i Dziadka 125

kasztanki przypadną do gustu każdemu:) Są mięciutkie i pyszne. Nadają się na prezent zamiast kupionych w sklepach bombonierek :) A jeśli chcecie zrobić je dla dzieci, zamieńcie alkohol na śmietanę :) Kasztanki zrobiłam z dedykacją dla babci i dziadka, którzy niestety już od dłuższego czasu nie żyją. Gdyby żyli, na pewno dostaliby kasztanki ode mnie w prezencie. Z podanego przepisu wychodzi około(...)przechowywać do 2 – 3 tygodni w lodówce. Składniki: 280g herbatników 200g masła 160g cukru pudru 3 łyżki kakao (gorzkiego) 3 łyżki wódki lub rumu ¾ buteleczki aromatu migdałowego 50ml śmietany 30% Dodatkowo: 50 - 100g kokosu Herbatniki mielimy maszynką lub malakserem na proszek. Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy do niego cukier puder, kakao, olejek migdałowy i alkohol. Całość mieszamy i dodajemy

Smakowy Raj
Waflowo – czekoladowy tort Pischinger 207

matki :) Składniki: 1 opakowanie wafli okrągłych (6 sztuk) Warstwa czekoladowa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej)       50g cukru pudru 1 łyżka masła (ok. 30g) 100ml śmietany kremówki 30% 100g orzechów   włoskich i/lub laskowych (drobno posiekanych lub mielonych) Warstwa z białej czekolady: 150g białej czekolady 50g cukru pudru 1 łyżka masła (ok. 30g) 100ml śmietany kremówki(...)masła Przykładowa dekoracja: 50g orzechów włoskich (np. prażonych)** 50g płatków migdałowych Kolorowe posypki do ciasta Masę z białej i czarnej czekolady przygotowujemy osobno, ale w ten sam sposób, czyli śmietanę, masło, cukier puder i posiekaną drobno czekoladę rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu, mieszając. Gdy masa się zagotuje dodajemy do białej masy siekane migdały lub kokos, a do czekoladowej siekane

Smakowy Raj
Czekoladowe Cupcakes 161

zielono-biało-pomarańczowe to dodatek Guiness’a w cieście zdecydowanie to rekompensuje. Babeczki są czekoladowe, mocno wilgotne, rozpływające się w ustach. Przyozdobione pysznym kremem czekoladowym na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone smakują obłędnie. A wisienką nad i jest okrągłe toffifee. Polecam Wam bardzo. Są pyszne, nie wymagają nakładu pracy a ucieszą niejednego. Składniki na 12 sztuk(...)wysokości. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut lub do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem śmietankowo-czekoladowy: 150 g czekolady mlecznej 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 12 toffifee Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera i ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Wlewamy

Made By Mom And Son
Ale Meksyk na grillu! Fajitas wołowe – polecane przepisy, metody przygotowania i akcesoria 146

dużej cebuli pokrojonej w plasterki 1 średnia zielona papryka, pokrojona w cienkie paski 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 2 plasterki cytryny 4 tortille 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki salsy Przyprawa do fajity: (wszystkie składniki wymieszać) 1 łyżka chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki soli czosnkowej 2 łyżki wody Przygotowanie: Grilla rozgrzać(...)drewnianą podstawę do serwowania, wycisnąć sok z cytryny na d warzywami i wołowiną. Łyżką nabierać kawałki mięsa i warzyw z patelni i wykładać w centrum tortilli. Dodać kwaśną śmietanę, salsę i inne dodatki, które lubimy. Zawinąć Wyjątkowe fajitas z wołowiny Składniki: ¼ szklanki soku z limonki 2/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki

naRuszcie