śmietanowie - 6000 przepisów (strona:68/400)

Kasztany, kasztany... 117

spróbowałam odtworzyć ten smak w domu (chociaż bez porzeczek). Tym razem zmieniłam nadzienie- na mirabelkowe oczywiście:)  KASZTANOWE MUFFINY Z MIRABELKOWYM WNĘTRZEM Mokre: 40g rozpuszczonego i ostudzonego masła 100ml śmietany 30 lub 36% 4 łyżki śmietany 18% 1 jajko 4 łyżki dżemu kasztanowego (my mieliśmy ten , ale nie za osiem dolców tylko za osiem złotych w Hali Targowej we Wrocławiu(...)składniki i suche składniki. Następnie łączymy dwie mieszanki, nie przejmując się grudkami. Mąka kasztanowa mocniej chłonie wilgoć od zwykłej mąki, dlatego ciasto nie jest takie rzadkie- można dodać łyżkę śmietany 18% jeśli jest mocno za gęste. Do form na muffiny wkładamy po łyżeczce ciasta, następnie trochę konfitury (u mnie około trzech mirabelkowych połóweczek) i przykrywamy ciastem. Foremki powinny być prawie

les mirabelles
Spaghetti Alfredo, Hotel Splendide 167

Dziś bardzo tłusto, kalorycznie, ekspresowo i oczywiście smacznie. Tradycyjny sos Alfredo składa się ze śmietany, parmezanu i natki pietruszki. Jako, że w lodówce miałam kilka suszonych pomidorów i kapary, dorzuciłam je do tego dania. Zmieniajcie, próbujcie i smakujcie różnych wersji:). Składniki: 250 g makaronu spaghetti 2-3 łyżki masła 1 szklanka śmietany 200 g startego, twardego żółtego sera sól, pieprz(...)łyżki posiekanej natki pietruszki opcjonalnie: kilka posiekanych suszonych pomidorów 1-2 łyżki marynowanych kaparów Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. W garnku rozgrzej masło, dodaj śmietanę i ser. Gotuj ok. 5-10 minut na małym ogniu, aż ser lekko się roztopi. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem, dodaj natkę pietruszki, pomidory i kapary. Dokładnie wymieszaj. Następnie wmieszaj sos z makaronem

Qlinarnie i Qlinarnie
Sernik z ricottą i mascarpone 141

garść rodzynek 4 duże jajka skórka otarta z połowy cytryny Składniki na ciasto: 200 g mąki, 140 g zimnego masła 70 g cukru pudru 2 żółtka Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru 1 granat Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na  1 godzinę. Po tym czasie wyjąć. Ciasto rozwałkować(...)mieszając łyżką.   Piec w temp 160  st..C  w piekarniku  z termoobiegiem  przez 1, 5 godziny. Pozostawić po upieczeniu do ostygnięcia w piekarniku. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przełożyć do szprycy i udekorować sernik po wierzchu. Na śmietanie rozrzucić pestki granatu. Smacznego

Gosia gotuje
Surówka marchewkowa z chrzanem 155

Bardzo lubię surówkę ze słodkiej marchewki i ostrego chrzanu, z dodatkiem śmietany i majonezu smakuję rewelacyjnie. Proporcji nie podaję: marchewki majonez gęsta śmietana chrzan ze słoiczka sól, pieprz, cukier Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach, dodać przyprawy i wymieszać. Majonez i śmietanę w równych proporcjach wymieszać, dodać chrzan (ilość wg uznania) i dokładnie wymieszać

Jadło i czytadło
Gulasz indyczy w śmietanowym sosie 164

mówi, że już nic nie trzeba i zajada się ze smakiem. Polecam :) Składniki - mięso gulaszowe z indyka 60 dkg - czosnek 2 ząbki - papryka mielona - domowa wegeta - roztarty majeranek - śmietana 12% - mąka 3 łyżeczki Wykonanie. Mięsko kroję w większą kosteczkę, podsmażam na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Dodaję przecisnięty czosnek, paprykę, wegetę, majeranek. Kiedy już się zrumieni podlewam gorącą przegotowaną(...)wodą, tylko tyle aby zakryło mięsko. I dusze do miękkości .Do garnuszka wlewam śmietanę, dodaję do niej mąkę dolewam wody i wszystko mieszam energicznie rogolką. Gdy mięso jest już miękkie, wlewam śmietanę z mąką, mieszam i gotuję jeszcze kolejne 3 minuty.  Jeśli sos jest za gęsty można jeszcze odrobinę podlać przegotowaną wodą. My lubimy gęsty. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i serem 179

takie danie smakowało nam bardzo. Bardzo prosta w wykonaniu, z kilkoma składnikami, które zawsze znajdą się w domu. 1 kg ziemniaków 3 jajka Sól Pieprz Tymianek 3 łyżki śmietany 18% 2 cebule 2 ząbki czosnku 150 g sera Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w delikatnie posolonej wodzie. Następnie kroimy je w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Jajka rozbijamy(...)mieszamy ze śmietaną. Cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na patelni. Mieszamy z ziemniakami. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy jajkami ze śmietaną. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 200*C. Pod koniec posypujemy startym serem

VioletoweKucharzenie
Deser RAJSKA WYSPA z ksylitolem 168

Egzotyka na progu wiosny? czemu nie! 3 najbardziej ciekawe smakowe owoce sprawią że od razu zrobi ci się cieplej. Świeża soczysta truskawka skąpana w bitej śmietanie, pyszny i zniewalający melon galia i super aromatyczne mango. To zestaw na który trzeba sobie czasem pozwolić :) do chrupania będzie migdał i suszona morwa biała. Polecam również dla milusińskich! Czas przygotowania: 10 minut(...)migdały morwa biała suszona ksylitol Przygotowanie: 1/ Ubijamy zimną kremówkę, dodając pod koniec ubijania ksyliol, a na sam koniec drobno posiekane truskawki. W ten sposób otrzymamy truskawkową bitą śmietanę. 2/ Kroimy mango i melona na malutkie kosteczki i układamy po dwóch osobnych stronach. Na środek nakładamy truskawkową bitą śmietanę a na nią migdały i morwę. SMACZNEGO! if (typeof CeneoAPOptions == "undefined

Kuchnia PROzdrowotna
zupa ogórkowa 201

żeberka wieprzowe - jednym słowem coś mięsnego na czym będziemy nasza zupę gotować. 1 marchewka 1 pietruszka 1/6 bulwy selera 1/3 białej części pora 6-8 ziemniaków 10 ogórków kiszonych śmietana (opcjonalnie) 1 łyżka mąki (opcjonalnie) 1 duży lub 2 male listki laurowe 1/2 łyżki soli pieprz Przygotowanie: wywar na zupę  1. Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy(...)mieszamy by nie było grudek, po czym wlewamy do zupy mieszając jednocześnie zupę. 7. Doprawiamy do smaku i chwilkę gotujemy by wszystkie składniki się przegryzły. 8. Podajemy ciepłą, ze śmietaną lub samą. Można ją jeść z chlebem. Ja nigdy nie dodaje śmietany bezpośrednio do garnka z zupa, ponieważ zupa wtedy się szybciej psuje

Kulinarnie z Polką na Kresach
Jem zdrowo: Tortilla z papryką i indykiem 182

przepis Składniki 6 placków tortilla 0,5 dużej piersi z indyka 1 puszka pomidorków pelati 2 średnie czerwone cebule 2 średnie czerowonej papryki 2 opakowania sera mozzarella 2 łyżki śmietany 18% 4 łyżki oliwy do smażenia przyprawy sól, pieprz, oregano, papryka ostra w płatkach, bazylia, oregano listonic_name = "Jem zdrowo: Tortilla z papryką i indykiem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1(...)listonic_content = "6 placków tortilla 0,5 dużej piersi z indyka 1 puszka pomidorków pelati 2 średnie czerwone cebule 2 średnie czerowonej papryki 2 opakowania sera mozzarella 2 łyżki śmietany 18% 4 łyżki oliwy do smażenia przyprawy sól, pieprz, oregano, papryka ostra w płatkach, bazylia, oregano " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mięso kroimy w kostę, przyprawiamy solą i pieprzem odstawiamy

CoolinarniePL
Poziomkowo-śmietankowy torcik z truskawkami 187

ostatni kawałek... Składniki: 400 g jogurtu naturalnego typ grecki o temperaturze pokojowej 2 galaretki poziomkowe 1 szkl. gorącej wody 1 szkl. truskawek 1 opakowanie serka mascarpone (200g) 200 ml śmietany kremówki 36% 2 1/2 łyżki cukru pudru posypka czekoladowa Przygotowanie: Poziomkowy spód: W szklance wody rozpuszczamy 2 galaretki o smaku poziomkowym. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Po czym łączymy przy(...)użyciu ręcznej ubijaczki z jogurtem greckim (powoli wlewamy jogurt do naszej galaretki. Poziomkową masę wlewamy do przygotowanej formy i wkładamy do lodówki do stężenia. Śmietankowy krem: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy powoli serek mascarpone. Mieszamy łyżką. Krem śmietankowy wykładamy na poziomkowy spód. Na brzegach formy układamy połówki truskawek. Środek

Słodkie okruszki
Tort kajmakowy 188

kajmakowy Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki ciasto 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej krem kajmakowy 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) dekoracje płatki migdałowe (prażone ) 0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl) nasączenie 0,5 szkl(...)łyżka miodu listonic_name = "Tort kajmakowy (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) płatki migdałowe (prażone ) 0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl) 0,5 szkl wody (ciepłej

CoolinarniePL
Sernik na zimno z truskawkami 144

Zrobiłam go na Wielkanoc z truskawek hiszpańskich, ale już niedługo zacznie się zbiór naszych rodzimych. Już czekam na to truskawkowe szaleństwo Składniki: 400 g serka waniliowego homogenizowanego 300 ml śmietany kremówki 30 % 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki truskawkowe 1 łyżeczka żelatyny 300 g świeżych truskawek kilka łyżek domowej konfitury truskawkowej Sposób przygotowania: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie wg proporcji(...)opakowaniu minus 100 ml. Rozmieszać, ostudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę zmiksować z pudrem, dodać rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody, schłodzoną już żelatynę i połączyć. Odłożyć 2-3 łyżki do dekoracji, resztę dodać do serka.  Połączyć w całość.  Na dno naczynia, ja użyłam  płaskiej miski, ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką ( odłożyć 1/2 szklanki

Gosia gotuje
Podgrzybki w sosie śmietanowo-koperkowym 103

więc zaczęłam od grztbów. Zresztą danie pasuje też na Wigilę. Składniki: około 1 kg grzybów leśnych ( u mnie  mrożone podgrzybki ) 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 150 ml śmietany słodkiej 18% ( takiej do zup i sosów)  pęczek koperku ( bez twardych gałązek) kilka gałązek szczypiorku sól do smaku Składniki: około 1 kg grzybów leśnych ( u mnie  mrożone podgrzybki(...)duże cebule 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 150 g śmietany słodkiej 18% mały pęczek koperku ( bez twardych gałązek) kilka gałązek szczypiorku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej i wrzucić  pokrojoną w piórka cebulę i lekko zeszklić. Rozmrożone grzyby poprzekrajć  na mniejsze kawałki i dodać do cebuli. Dusić pod przykryciem często mieszając około

Gosia gotuje
Barszcz ukraiński 108

Kolejna potrawa do zakładki "kuchnia z kresów", to jedna z nielicznych zup, które uwielbiam. Smakuje wybornie, jest sycąca, lekko słodkawa, z nutką grzybową i smakiem pysznej śmietany. Kto jeszcze nie próbował powinien natychmiast naprawić ten błąd, choć myślę, że niewiele jest takich osób. Zatem zapraszam do mojej kuchni....   Składniki na garnek  3 litrowy : 1 duży korpus z kurczaka(...)jasiek 2 średnie ziemniaki 1/4 średniego selera 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1/4  małej główki białej kapusty ( około 25 dkg) kila suszonych prawdziwków 150 g słodkiej dobrej śmietany ( u mnie Łowicz ) 1 czubata łyżka pokrojonego koperku 1 łyżka suszonego majeranku 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE :  Korpus z kurczaka umyć

Gosia gotuje
Walentynkowy torcik z kremem czekoladowym 145

boki wysmarować masłem. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut. Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru Czekoladę rozpuścić na małym ogniu. Dodać do serka mascarpone i wymieszać łyżką, rozcierając grudki.  Śmietanę ubić na sztywno(...)koniec dosypując cukier. Przełożyć śmietanę do czekoladowej masy i delikatnie, krótko zmiksować. Umieścić w lodówce do czasu przełożenia. Polewa : 150 g czekolady gorzkiej 30 g masła Masło umieścić w garnuszku i rozpuścić na małym ogniu, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej polewy.  Wykonanie :  Całkowicie wystudzone ciasto czekoladowe przekroić na dwa blaty (dolny blat może

Chocolate Muffin Blog