śmietanowie - 6000 przepisów (strona:65/400)

Ciasto kubuś 218

proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 700 ml Kubusia (banan,jabłko,brzoskwinia), 200 g masła, 2 łyżki cukru, masa śmietanowa: 330 ml śmietanki 30 %, 1 śmietan fix, 1 łyżka cukru, dodatkowo: ok. 20 herbatników kakaowych. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka(...)całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy miękką kostkę masła i ucieramy. Masę wylewamy na biszkopt. Ciasto chowamy do lodówki. masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Układamy herbatniki i schładzamy- najlepiej całą noc, wtedy ładnie będzie się kroić. Ciasto podałam na Porcelana Bogucice

Aga w kuchni
Tort czekoladowo-truskawkowy 202

cukrem, dodajemy przesianą mąkę i na koniec delikatnie mieszamy z mąką. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni. Mój tort składał się z sześciu spodów. Masa tortowa : 600 ml. śmietany 36 % 200 g. białej czekolady Śmietanę ubijamy na sztywno, a czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Ważne jest aby spód naczynia bezpośrednio nie dotykał wody, a woda się nie gotowała ale była(...)gorąca. Gdy czekolada jest rozpuszczona należy ją dodać powoli do ubitej śmietany energicznie mieszając. Nasz tort przekładamy wystudzonym spodem biszkoptowym, którego nasączamy rozpuszczoną galaretką truskawkową i masą z białej czekolady. Przełożony tort schowałem do lodówki na godzinę, a następnie go udekorowałem

Full Smaku
Babeczki czekoladowo – karmelowe z pistacjami. 222

Kolejny szybki przepis na słodkie babeczki. W każdej jest zatopiony karmel ,na wierzchu odrobina śmietany i pistacje .Nie może być smaczniej.Skusicie się? . Składniki : na 12 muffinek. 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 150 g cukru mała torebka cukru waniliowego 140 g masła ,rozpuścić ,ostudzić 2 jajka 170 ml mleka Dodatkowo:Karmel ,gęsty ,z mleka skondensowanego(...)śmietana kremówka i pistacje . Suche składniki połączyć razem. Roztopione masło rozmieszać z mlekiem . Do mokrych składników dodac suche i wymieszać krótko. Nakladamy masę do połowy foremek na muffinki ,dodajemy karmel ,tyle ile lubicie i przykrywamy go masą czekoladową. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut . Po przestudzeniu dekorujemy śmietaną i pistacjami

Ladylaura.
Puree z skorzonery / wężymorda 126

skorzonery , 3 łyżki zimnego masła, 2 łyżki gęstej śmietany*, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, Skorzonerę obrać starannie, obraną wkładać do miski z wodą, z dodatkiem soku z cytryny, aby nie sczerniała. Pokroić na kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą – tylko tyle wody, aby przykryć kawałki skorzonery. Dodać szczyptę soli i cukru. Gotować aż zmięknie. Ugotowaną skorzonerę zmiksować, doprawić(...)smaku solą i pieprzem. Gotować aż masa zgęstnieje. Przetrzeć przez sito.    Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać a następnie dodać zimne masło. Wymieszać. Podawać jako dodatek do mięs.   *śmietanę można pominąć   zastawa

królestwo garów
Tort naleśnikowy z mięsem 139

mięsa z rosołu, 2 cebule, 3 czerwone papryki, oliwa, sól, cukier, ostra papryka, pieprz, 300 g mozzarelli, 7 naleśników , 1 jajko, 2 łyżki śmietany Ja do naleśników zamiast mleka użyłam piwo. Cebule pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki wielkości około 2:3 cm. Mięso drobno pokroić, nie mielić. Cebule lekko poddusić ze szczyptą soli i cukru, dodać paprykę(...)dnie ułożyć naleśnik, ułożyć na nim 1/7 farszu mięsnego, posypać 1/7 mozzarelli. Przykryć kolejnym naleśnikiem... . Na ostatnim, siódmym naleśniku również ułożyć farsz mięsny oraz posypać mozzarellą. Jajko wymieszać ze śmietaną i doprawić, solą, pieprzem, papryką. Polać wierzch mieszaniną jajka ze śmietaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Nie smarujemy całej powierzchni farszem, a tylko go „niedbale

królestwo garów
Ziemniaki tłuczone 125

ziemniaków, sól, 4 łyżki masła, 2-3 łyżki gęstej śmietany. Ziemniaki umyć, cienko obrać, zalać zimną wodą, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (do gotowania można dodać zioła, np. rozmaryn). Odcedzić, odparować. Dodać masło. Utłuc kartofle razem z masłem. Dodać śmietanę i wymieszać. Śmietanę dodajemy do uzyskania odpowiedniej, ulubionej przez nas konsystencji. Doprawić solą. Ziemniaki tłuczone przyrządzam z tego

królestwo garów
Polewka jurajska na poziomie 511 142

maślanki, 250 ml śmietany, 150 g boczku wędzonego, 1 cebula, sól, pieprz, 1 łyżka mąki pszennej 300g ziemniaków, 2 łyżki masła Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rozgrzanego garnka, smażyć na złoto. Dolać maślankę, śmietanę. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Zrobić zaklepkę (mąka rozprowadzona w wodzie, mleku lub śmietanie – służy do zagęszczenia sosu lub zupy), powoli wlewać

królestwo garów
Mus z czosnkiem niedźwiedzim 129

serka mascarpone, 300 m l śmietany 30%, 15-20 g czosnku niedźwiedziego , sól, sok z cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, 8 g żelatyny, 50 ml gorącej wody, pęczek rzodkiewek, kawałek korzenia chrzanu. Czosnek posiekać, zmiksować z serkiem mascarpone i 100 ml śmietany. Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do miseczki(...)rozpuszczoną żelatyną dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać, wlać żelatynę do masy serowej i dokładnie wymieszać. Ubić na sztywno 200 ml śmietany z dodatkiem łyżeczki cukru. Następnie dodać masę serową i wymieszać. Naczynka na mus opłukać zimną wodą. Włożyć mus, miseczką delikatnie postukać o blat aby pozbyć się powietrza. Odstawić w chłodne miejsce. 3/4 rzodkiewek zetrzeć na tarce o średnich

królestwo garów
ogórki z czosnkiem niedźwiedzim 143

ogórki, liście czosnku niedźwiedziego, śmietana, sól. Proporcji nie ma co podawać, ponieważ sałatka ma nam smakować, jedni lubią więcej ogórków inni więcej czosnku. Ogórki obrać, pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą, wymieszać. Odstawić na 10 minut. Odcisnąć, przełożyć do salaterki. Dodać pokrojony drobno czosnek niedźwiedzi, śmietanę i wymieszać. Zamiast śmietany można dodać oliwę doprawioną sokiem z cytryny i cukrem

królestwo garów
Schab pieczony w cebuli i marchewce 187

Kruchy i mięciutki schab, otulony cebulą i marchewką w śmietanie. Polecam na rodzinny obiad. 500 g schabu 3 cebule 1 marchew Pieprz młotkowany z kolendrą Przyprawa do wieprzowiny Ostra czerwona papryka 3 łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki bulionu Sól Pieprz Olej Schab kroimy w plastry (około 1,5 cm). Nacieramy dokładnie przyprawą do wieprzowiny, ostrą czerwoną papryką, pieprzem młotkowanym(...)średnich oczkach.  Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z marchewką i podduszamy. Gdy zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem i zaciągamy śmietanką. Dokładnie mieszamy. Warzywa ze śmietaną przekładamy na mięso. Pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut. Pod koniec  możemy zdjąć folię aby mięso się zarumieniło

VioletoweKucharzenie
Biało-czarny mus czekoladowy 170

coś od życia. Do przygotowania deseru dla 5 osób będziemy potrzebowali jedynie trzech produktów i 15 minut pracy. Składniki : 100 gram białej czekolady 100 gram mlecznej czekolady 500 ml. śmietany 36 % Obie czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Ważne jest to aby nie doprowadzić wody do wrzenia oraz by miseczka nie dotykała się wody od spodu. Śmietanę ubijamy i dzielimy(...)dwie części. Delikatnym strumieniem wlewamy czekoladę do bitej śmietany i łączymy oba składniki rózgą. Oba musy nakładamy delikatnie do kieliszka lub naczynia w których chcemy go podać. Aby przełamać słodki smak czekolady na dół kieliszka możemy dodać galaretkę o dowolnym smaku. SMACZNEGO

Full Smaku
Ciasto pijany pingwin 463

sobotnie przedpołudnie zapraszam na ciasto z alkoholem i bitą śmietaną. To idealny deser do kawy lub herbaty. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Poncz: 1,5 łyżki wody, 5 dag margaryny, 1 łyżka kakao, 1 szklanka cukru, 100 ml wódki, Masa śmietanowa(...)śmietany 30%, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Z przestudzonego biszkoptu zdejmuję papier. Końcem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Strudel z jabłkami i orzechami 210

Dziś coś prostego, ale pysznego. Klasyczne połączenie, czyli ciasto, jabłka, cynamon i orzechy. Do tego lody lub bita śmietana, jeśli nie jesteście na diecie :) Przy okazji, wyjaśniam, że strudel to coś innego niż strucla. Strucla to zawijana rolada z ciasta drożdżowego, a strudel to również rolada, ale z cienkiego ciasta półkruchego, czasem francuskiego. Ponieważ apfelstrudel pochodzi z austro-węgier, niemieckie(...)rodzynek sok i skórka z połowy cytryny pół szkalnki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki roztopionego masła do smarowania ciasta cukier puder do posypania ciasta lody lub bita śmietana do podania Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche składniki na ciasto i mokre składniki na ciasto. Łączymy jedne i drugie wyrabiając kilka minut rękami lub mikserem z mieszadłem hakiem, do uzyskania

W kuchni wieczorem
Babeczki bakaliowe 245

niedużych babeczek (moje foremki mają 7,5cm średnicy i 3cm wysokości). Babeczki bakaliowe Składniki: ciasto kruche 165g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1-2 łyżki kwaśnej śmietany krem czekoladowy 2 jajka 70g czekolady deserowej 30g czekolady mlecznej 50ml soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z pomarańczy 2 łyżeczki domowego cukru z wanilią 125g bakalii (u mnie po równo(...)suszonych daktyli, moreli, kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynek i płatków migdałowych) dekoracja 25g płatków migdałów 25g kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: CIASTO KRUCHE - masło i śmietana powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać, dodać cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem, szybko zagnieść, dodając tyle śmietany, by ciasto nie było za suche - ciasto zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce

Smakołyki Bereniki
Cytrynowy sernik 198

otartej skórki cytrynowej; 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku cytrynowego; 4 duże jajka ( o pokojowej temperaturze); 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 cukier waniliowy; 1/4 łyżeczki soli; 1/2 szklanki śmietany kremowej 36-40%; Cytrynowa glazura: 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny; 2 duże jajka; 1 żółtko; 1/2 szklanki cukru; 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kosteczkę; 1 łyżka śmietany(...)ubijać do uzyskania gładkiej masy. Potem dodać jajka (po 2 na raz), wymieszać, dodać sok z cytryny, wanilię i sól. Mieszać krótko-około 5 sekund. Na koniec dodać śmietanę kremówkę, lekko wymieszać i gotową masę wylać na podpieczony wcześniej spód. Przygotować gazety: kilka kartek złożyć wzdłuż na pół i jeszcze raz na pól. Przygotowane opaski włożyć do miski napełnionej zimną

In my kitchen