śmietanowie - 6000 przepisów (strona:56/400)

ROLADA BEZOWA ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 185

górę nakrywam drugim arkuszem papieru, nakładam kratkę z piekarnika i całość odwracam. Zdejmuję blaszkę, następnie delikatnie odrywam papier i odstawiam bezę do odparowania. W tym czasie ubijam na sztywno śmietanę z dodatkiem łyżki pudru. Ubitą śmietanę wykładam na bezę, na niej układam owoce i przy użyciu papieru delikatnie roluję całość (zwijam ciasno roladę). Przekładam na talerz i odstawiam do schłodzenia(...)dnia, ale na drugi, gdy odstawimy ją do lodówki bez przykrycia, również jest super. Smacznego :-) Polecam także torty bezowe: Wiosenna Pavlova: Tort bezowy z kremem kawowym: Tort bezowy ze śmietaną i owocami: Tort dacquoise z orzechami: beza Pavlovej

Smaczne Zdrowe
Jogurtowe ciasto z czarnymi jagodami 180

cisza i spokój na jakiś czas się skończą Przepis zaczerpnęłam z bloga Julianny Obiad gotowy - polecam jest na nim całe mnóstwo niezawodnych przepisów! Zmieniłam jedynie drobne składniki tzn zamiast śmietany użyłam jogurtu greckiego, oleju użyłam słonecznikowego oraz dołożyłam skórkę z cytryny i odrobinę soku. Julianna pisze, że ciasto można upiec z każdymi owocami wiec w przyszłym tygodniu może(...)czarnymi jagodami 300 g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2/3 szklanki cukru 2 jajka 200 ml jogurtu greckiego (można użyć naturalnego lub śmietany) 100 ml oleju słonecznikowego (Julianna używa kokosowego) 1,5 szklanki jagód Kruszonka: 80 g masła 80 g cukru 2/3 szklanki mąki Ciasto przygotowujemy na takiej samej zasadzie jak muffiny. Mieszamy

sierotka maRysia w kuchni
Kurczak w sosie koperkowym 172

kurczaka (opcjonalnie pierś) 1 cebula duży pęczek koperku 250ml wody 90g cukru (można dać nieco mniej) 100ml białego octu 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 żółtko 120ml śmietany 750 bulionu z kurczaka sól, pieprz oliwa/masło do smażenia Przygotowanie :  Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni aż się zeszkli. Dodać pokrojonego na kawałki wielkości kęsa kurczaka(...)bulionem. Dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki, gdy sos będzie się powoli gotował dodać do niego kurczaka, chwilę gotować, aby mięso się zagrzało.  W niedużej miseczce wymieszać śmietanę z żółtkiem.  Do sosu dodać koperek wymieszać, a pod sam koniec gotowania, najlepiej gdy sos już nie będzie się gotował, można zdjąć z ognia wlać śmietanę z żółtkiem, dokładnie wymieszać

Codzienne Gotowanie
Flaczki wołowe 88

angielskiego i pieprzu czarnego 2 łyżki majeranku (suszonego łyżka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka ostrej papryki łyżeczka mielonego czarnego pieprzu sól ,gałka muszkatołowa imbir sproszkowany 150 ml słodkiej śmietany 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mąki   Przygotowanie   Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem. Wołowinę gotowałem w bulionie do miękkości wraz(...)podgotowanej wołowiny wrzuciłem przygotowane wcześniej flaki , dodałem podsmażone warzywa doprowadziłem do wrzenia. Doprawiłem sola , pieprzem , majerankiem , imbirem , gałką muszkatołową . Gotowałem do miękkości warzyw. Mąkę wymieszałem z 3 łyżkami śmietany, rozprowadziłem niewielką ilością bulionu, wlałem do flaczków, gotowałem 5 minut. Następnie dodałem resztę śmietany i koncentrat

R'n'G Kitchen
Torcik jeżynowy 129

oraz ciągle nowych, rządnych wiedzy uczniów. 100 LAT!!!!!! Zapraszam do odwiedzenia stron: www.akademiakulinarnawhirlpool.pl/ www.marcoghia.pl/   Składniki: 750g jeżyn 1/2 szklanki mąki 4 jajka 300g cukru 330g jogurtu naturalnego 330g śmietany kremówki 1 cukier waniliowy skórka otarta z 1/4 cytryny 10 łyżeczek żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 1 opakowanie galaretki cytrynowej Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na kremową masę(...)łyżki cukru i połączyć z przetartymi jeżynami. Przygotowanym syropem wysmarować biszkopty. Na jednym biszkopcie zapiąć obręcz tortownicy o średnicy 24 cm. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Przetrzeć 400g jeżyn i wymieszać z 150g cukru i sokiem z cytryny. Całość wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, jogurtem i ubitą śmietaną. Lekko schłodzić. Połową kremu posmarować spód

kuchnia doski
Shake malinowy z lodami 143

Zmiksowane owoce dodają mu charakteru, a dodatek lodu idealnie go schładza :D Składniki (na 8 dużych porcji): 2 litry lodów kostki lodu garść malin 800 ml mleka 1 bita śmietana/śmietana kremówka domowy mus malinowy Wykonanie: Kostki lodu wrzuć do blendera, wlej mleko, dorzuć umyte maliny, dodaj lody i zmiksuj na najwyższych obrotach. Kieliszki oblej sosem malinowym, przelej shake(...)schłodź w lodówce. Ubij bitą śmietanę i przyozdób shaki, na wierzchu ułóż malinki i polej sosem malinowym. Gotowe

Kulinarna (nie)codzienność
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 166

szczypta soli 3 ząbki czosnku Usmażony boczek wymieszać razem z uduszonymi porami, cebulą i czosnkiem. Przyprawić porządnie świeżo mielonymi czarnym pieprzem i ewentualnie solą (boczek jest słony, więc spróbować) . Śmietanę, jaja oraz żółtka zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu. 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Na podpieczony spód wyłożyć farsz. Posypać(...)połową startego sera Gruyère (farsz rozprowadzić po całej powierzchni, ale go nie wygładzać . Łyżką „podziabać” w kilku miejscach – dzięki temu wylana śmietana nie spłynie poza brzegi ciasta, lecz równomiernie wypełni stworzone przez nas nierówności) . 30 g sera Gruyère Tartę postawić na wysuniętej z piekarnika blaszce (dzięki temu minimalizujemy ryzyko rozlania nadzienia, podczas przenoszenia tarty do pieca) . Wylać

Moja Delicja
Młoda zasmażana kapusta w śmietanie a jednak dietetycznia 109

dodatkiem śmietany a jednak dietetyczna. Po pierwsze, w zdrowej diecie nawet odchudzającej potrzebujemy tłuszczy. Wiele minerałów i witamin przyswaja się w naszym organizmie tylko z tłuszczami. Po drugie, to co powoduje, że czujesz się głodna/y, to podniesiony poziom cukru we krwi. Produkty zawierające niski poziom IG (Indeks Glikemiczny) sprzyjają diecie, bo nie podnoszą nam poziomu cukru we krwi(...)żabek czosnku (zmiażdżony) 1 łyżka oliwy lub oleju do podsmażenia kilka gałązek koperku 1 marchewka 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego 200 ml gęstej śmietany 12% 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę obrać. przekroić na pół, a każdą połówkę przekroić na 3-4 części Kapustę poszatkować w dość grube paseczki Rozgrzać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Rogale marcinkowickie 125

marcepanowej 80 g orzechów włoskich 80 g obranych migdałów 2 pokruszone biszkopty 3/4 szklanki cukru pudru 1 lub 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej lub domowej smażonej 2-3 łyżki śmietany 18% Oprócz tego: 1 jajko z odrobiną mleka garść posiekanych orzechów/migdałów szklanka cukru pudru i 3-4 łyżki gorącej wody Mak z orzechami zalewamy wrzątkiem i zaparzamy(...)razie konieczności przechować np. jeden dzień w lodówce przed dalszymi przygotowaniami. Następnie rozdrobniony marcepan łączymy z cukrem, dodajemy do maku. Dodajemy biszkopty i skórkę oraz na początek łyżkę śmietany, mieszamy, jeżeli jest za sucha, sypie się mocno, dodajemy trochę śmietany, do uzyskania spójnej masy, ale niezbyt mokrej. Teraz masa powinna już być gotowa. Pora wyjąć z lodówki ciasto - po pół

I tu będę miała takie te
Chrzanimy tę zupę 118

plus jakieś 15 minut, obejmujące krojenie składników. Potrzeba: 30 dag boczku wędzonego 4-5 ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 1 ziarno ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 3 łyżki śmietany 1 duża łyżka mąki pszennej 2-3 łyżki startego chrzanu 1 łyżka majeranku woda Z powyższych składników przygotować można 6 dużych porcji zupy lub 8 mniejszych, jeśli planujemy po niej(...)prawie ugotowane, tak około 10 minut, ale to powinno się już odbywać na zmniejszonej temperaturze gotowania, ma tylko lekko "mrugać".  Nim upłynie ten czas trzeba rozetrzeć mąkę w śmietanie odwróconą łyżką, następnie dodajemy do zupy praktycznie równocześnie chrzan, zahartowaną gotującą się odrobiną zupy śmietanę oraz majeranek. Gotujemy 2 minuty, chodzi tylko o przegotowanie zupy,  aby mąka straciła swój

I tu będę miała takie te
Wiosenna młoda kapustka alla bigos 159

rodzaj szybkiego bigosiku. Potrzeba: - 1 główkę młodej kapusty - 3 laski dobrej kiełbasy śląskiej - 1 laska pikantnie doprawionej kiełbasy podsuszanej - 1 duża cebula - pęczek natki pietruszki - duża łyżka kwaśnej śmietany - liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziaren czarnego pieprzu - pół łyżeczki kminku - sól, pieprz Na kostkę kroję cebulkę i obie kiełbasy Najpierw w rozgrzanym naczyniu umieszczam mięso, po chwili, kiedy(...)oraz kminek. Mieszam delikatnie, kapusta powoli zmniejsza swą objętość i wkrótce lekko pokipuje, można teraz ją przykryć i udusić do miękkości. Wystarczy na to około 15 minut. Teraz dodaję śmietanę, mieszam i dosmaczam po zagotowaniu solą i pieprzem. W innej wersji można zamiast śmietany dodać trochę pasty pomidorowej. Już po wyłączeniu kapusty dodaję całkiem sporo posiekanej pietruszki. Idealne uzupełnienie bigosiku

I tu będę miała takie te
Zupa szczawiowa 106

przepis na pyszną sezonową zupę. Przepis zaczerpnięty z gazetki Przepisy czytelników 6/2016. Polecam. Składniki: 1 pęczek szczawiu 1,5 litra rosołu 1 marchewka 1 pietruszka 6 ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki jajka 1/2 laski kiełbasy sól pieprz Warzywa obrać i razem z kiełbasą pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do gotującego się rosołu i gotować na małym ogniu(...)umyć i posiekać w cienkie paski. Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodać szczaw i przesmażoną kiełbasę. Gotować jeszcze około 15 minut. Jajka ugotować na twardo. Mąkę połączyć ze śmietaną i odrobiną wody. Dolać trochę zupy i zahartować śmietanę. Wlać do garnka. Chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami

Ewusiowe Smaki
przepyszny i prosty deserowy przysmak z truskawkami... 128

Składniki: biszkopt jasny 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml/zimna, galaretka 1 opakowanie, truskawki 50 dag, skrobia ziemniaczana 1 opakowanie/tortenguss red, woda zimna 250 ml/z sokiem truskawkowym, listki mięty - ile potrzeba biszkopt gotowy przydaje się gdy na szybko potrzebny jest słodki deser, bo goście niespodziewani będą... tortenguss wymieszać w zimnej wodzie z sokiem truskawym i doprowadzić do zagotowania mieszając cały czas(...)zdjąć z ognia i wsypać pokrojone w plastry truskawki, delikatnie zamieszać i wystudzić zimną śmietanę 30% ubić mikserem w wysokim naczyniu i pod koniec wsypać galaretkę, ubić na sztywno ubitą śmietanę rozsmarować na biszkopcie, na wierzch wyłożyć truskawki, schować do lodówki na 2-3 godziny, lubię z listkiem mięty zjeść porcję - prawdziwy w sumie na szybko przysmak deserowy..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron ryżowy z truskawkami, kokosową śmietanką i chipsami kokosowymi {v, gf, sf} 141

Ryż z truskawkami i śmietaną… Pamiętacie ten smak? To niewątpliwie moje wspomnienie z dzieciństwa, tak samo jak makaron z truskawkami! Pamiętam to jak dziś – makaron, twaróg, roztopione masło, cukier i truskawki – kwintesencja wszystkiego czego jeść nie powinnam! Wspomnienia tego smak powracają do mnie zawsze gdy robi się nieco cieplej, kwiaty kwitną, truskawki pojawiają się w sklepach, a do mnie(...)potruskawkowych zapominam ;)). Dzisiaj mam dla Was mój smak dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu – jak zawsze bezglutenowym i bezcukrowym, ale także wegańskim. Zamiast pszennego makaronu, w nawiązaniu do ryżu – makaron ryżowy. Śmietanę i twaróg zastępuje tutaj śmietanka kokosowa, którą przygotowałam z dodatkiem wanilii. Z truskawek zrobiłam sos, który po wymieszaniu ze śmietaną robi się idealnie kremowy. A całość posypałam prażonymi i chrupiącymi

Fill The Bowl
Torcik z kremem muślinowym i truskawkami 96

jajka (w temperaturze pokojowej) 100 g zmielonych migdałów 7 lekko czubatych łyżek cukru pudru 6 czubatych łyżek mąki pszennej szczypta soli Krem muślinowy: 350 ml mleka 100 ml kwaśnej śmietany 12-18% 3 żółtka laska wanilii 6 lekko czubatych łyżek cukru pudru 3 pełne (nie czubate) łyżki mąki pszennej 120 g masła (w temperaturze pokojowej) Poncz (nasączenie): 1 łyżka Amaretto(...)minut. Zdejmujemy obręcz tortownicy (uprzednio nożem należy odkroić ciasto od brzegów formy), usuwamy papier do pieczenia, a biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Krem muślinowy: Mleko wraz ze śmietaną przelewamy do garnka. Podgrzewamy je, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Żółtka ucieramy z ziarenkami wanilii oraz cukrem pudrem, na gładką masę. Dolewamy do masy jajecznej kilka łyżek ciepłego mleka i mieszamy

MyCookBook.pl