prawie nie używam. Zobaczyłam przepis na puszce mleka Nestle i tak mi się spodobał, że to mleko kupiłam i oto rezultat…Deser cytrynowySkładniki:ok. 400g mleka skondensowanego150 ml śmietany 30%4 szt. cytrynySos:1 łyżka świeżych liści mięty,1 łyżeczka cukru1 cytrynabiszkopty (opcjonalnie) Skórkę z 4 cytryn ścieram na tarce a sok wyciskam do miseczki, najlepiej przez sitko(...)było pestek. Powinno go być ok 150 ml. Mieszam mleko skondensowane z sokiem z cytryn i startą skórką i mieszam szybko bo bardzo gęstnieje.Śmietanę ubijam na sztywno. Łączę śmietanę z mlekiem.Rozdzielam do pucharków (4-6 w zależności od wielkości).Umyte liście mięty drobno siekam. Ścieram skórkę z cytryny. Wyciskam sok z połowy cytryny. Łączę posiekaną miętę
UgotujmyTo.plBanoffee pie czyli angielski deser składający się z warstwy toffi, bananów i bitej śmietany. Obłędnie słodki i obłędnie pyszny! Zapraszam. Potrzebne będą:200 g ciastek kruchych (ja użyłam digestive)100 g masła2 puszki mleka skondensowanego lub masa krówkowa (2 x 397 g)4-5 dojrzałych bananów500 ml śmietany 30-36%kawałek gorzkiej czekoladyCiastka rozkruszam na drobno – wkładam do szczelnie(...)puszki zanim nie ostygnie!!! Dlatego gotuję je dzień wcześniej.Tak przygotowane toffi wykładam na warstwę ciastek.Na toffi układam obrane i pokrojone w plasterki banany.Na warstwę bananów natomiast wykładam ubitą śmietanę. Całość posypuję startą gorzką czekoladą.Smacznego Post Banoffee Pie pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plcynamonu1/2 łyżeczki imbiru mielonego1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej1/8 łyżeczki mielonych goździków28 g mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu waniliidynia – 270 g gęstego puree z dyni*5 dużych jaj110 g kwaśnej śmietany w temp. pokojowejPolewa:1 puszka mleka niesłodzonego -410g (evaporated milk)70 g masła150 g ciemnego cukru muscovado* Dynię obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki można ugotować w wodzie(...)ścianek). Dodać wanilię i puree z dyni i zmiksować do połączenia składników. Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując masę po każdym dodaniu jajka. Delikatnie mieszając drewnianą łyżką dodać kwaśną śmietanę. 3. Piec w temperaturze 150 stopni około 70-80 min aż wierzch będzie ścięty i tylko środek powinien odrobinę się ruszać jak poruszymy tortownicą. Zostawić na około godziny w piekarniku
UgotujmyTo.plpewno jeszcze go nie raz przygotuję :)! Zapraszam na pyszny makaron :)!Makaron z boczkiem i cukiniąSkładniki (porcja na 4-6 osób):400-500g makaronu rurki300g wędzonego boczku500g cukinii300ml śmietany 36%3 ząbki czosnku1-2 filiżanki rozmrożonego groszkuskórka z 1 cytrynyparmezan do posypaniasól, pieprz, zioła prowansalskiegarść posiekanej pietruszki/koperku -opcjonalnie1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, aż będzie al dente.2. W trakcie(...)Smażymy aż cukinia zmięknie (około 5-7 minut).3. Dodajemy rozmrożony groszek, skórkę otartą z 1 cytryny, posiekane zioła i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dolewamy od razu śmietanę i mieszamy podkręcając gaz, żeby śmietana zaczęła się gotować i jak wystarczająco zgęstnieje odstawiamy z palnika i podajemy z makaronem, posypując parmezanem. Smacznego Post Makaron z boczkiem i cukinią pojawił
UgotujmyTo.plromantyczną kolację można śmiało pokusić się o dodanie do niego białego wina – polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* makaron spaghetti – 300 g* wędzony boczek – ok. 100 g* śmietana 18% słodka – 200 ml* duże żółtko – 1 szt* czosnek – 2 ząbki* cebula – 1 szt* parmezan – 4 łyżki* sól , pieprz* oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Makaron gotujemy(...)odrobienie oliwy.Po ok. 5 minutach ściągamy z patelni.Na pozostałym tam tłuszczu podsmażamy drobniutko posiekaną cebulę , po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek.W osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtko , dodajemy do niego połowę śmietany oraz 2 łyżki parmezanu.Resztę śmietany wlewamy na patelnię , dodajemy podsmażony boczek i na bardzo wolny ogniu! podgrzewając dodajemy masę śmietanową.Doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.Podajemy gorące
Ostra na Słodkodzięki łaskawości sąsiada, żyję ;) Składniki:3 duże paczki kakaowych herbatników (około 400 gramów)1 mleko skondensowane "krówka"2 budynie śmietankowe2 opakowania "Śnieżki"3/4 litra mleka600 ml. śmietany 30%2/3 kostki masła2 wafelki w czekoladzie (np. "Grześki")Budyń ugotować na mleku, wystudzić. Utrzeć masło i stopniowo dodawać budyń. Ja robiłam to mikserem, jednak na niewielkich obrotach.Śmietanę ubić(...)Śnieżką".Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać warstwowo:- herbatniki,- krówka - najlepiej troszkę w rondelku ją podtopić, żeby była płynniejsza- herbatniki,- masa budyniowa,- herbatniki.- bita śmietana.Na wierzchu zetrzeć na grubej tarce jarzynowej wafelki.Ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej kilka godzin... i uzbroić się w cierpliwość ;)Nam tej cierpliwości zabrakło...ciasto zniknęło zanim udało się zrobić przyzwoite
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj postanowiłem sobie kulinarnie dogodzić. W końcu są Mikołajki. A co może być lepszego niż wielki soczysty kawał mięsa wołowego z pysznym sosem na bazie śmietany, whisky i zielonego pieprzu? Niewiele znam takich rzeczy. A biorąc jeszcze pod uwagę argument, że danie można przygotować w pół godziny po prostu nie mogłem sobie go odmówić.Do przygotowania dania użyłem:Steaka(...)antrykotu wołowego (około 200 gram),1 ząbka czosnku,50 ml whiskey,30 gram masła,2 łyżeczek marynowanego zielonego pieprzu,100 ml śmietany 30%,oliwy,czarnego świeżo mielonego pieprzu,soli.Jak zawsze powtarzam najważniejsze do przygotowania pysznego steaka jest dobrej jakości mięso wołowe. Ja dzisiaj użyłem antrykotu, ale dobry steak może być równie dobrze przygotowany z rostbefu lun polędwicy. Najważniejsze jest
Wyprawy kulinarneNastępnego dnia kroimy galaretki w kostkę. W rondelku rozpuszczamy żelatynę w 100 ml wody, gotujemy przez chwilę i odstawiamy do ostudzenia. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy cukier puder i ubijamy około 5 minut. Następnie do ubitej śmietany dodajemy małymi porcjami ostudzoną żelatynę i delikatnie mieszamy, uważając żeby śmietana nie opadła. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i mieszamy
W poszukiwaniu inspiracjipyszną śmietanową polewą, którą uwielbiam.Sernik jagodowy z polewą śmietanowąSkładniki:(na formę o średnicy 26 cm)spód:140 g ciastek digestive75 g masłamasa serowa:800 g twarogu 3krotnie mielonego100 ml śmietany kremówki (38%)4 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1 łyżeczka ekstraktu z cytryny250 g jagód (świeżych lub mrożonych)polewa śmietanowa:500 ml kwaśnej śmietany (18%)3 łyżki cukru(...)jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu wlać jagody, wymieszać na jednolitą masę.Masę serową przełożyć na wcześniej przygotowany spód.Piec w 180 st. C. przez 55 minut.Śmietanę krótko zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wyjąć sernik, na wierzch wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię.Piec kolejne 10 minut w 180 st. C.Piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwiczki i zostawić sernik
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSięgnęłam do Vidunderlige is variatoner - duńskiej książki poświęconej lodom. Wariacji jest tam mnóstwo - od klasycznych, poprzez zupełnie niespodziewane połączenia smakowe. Są lody z jajkami, bez jajek, na mleku, na śmietanie, jogurtowe i sorbety, granity i wszystko, co w lodowej materii może się człowiekowi zamarzyć. Kiedy z zaciekawieniem przewracając strony trafiłam na lody rozmarynowe, aż zaświeciły mi się oczka. Rozmaryn bowiem(...)będą tak pachnieć, i udało się! Wyszły bowiem naprawdę niesamowite.Przygotowuje się je bez dodatku jajek: gotujemy kremówkę z wanilią i rozmarynem, przecedzamy i mieszamy z creme fraiche. W oryginale śmietana była pół na pół z jogurtem, ale że akurat nie było takowego w lodówce, nieco zmieniłam recepturę. I muszę przyznać, że źle to mojemu deserowi nie zrobiło...Jeśli macie maszynkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzesprawia, że pascha będzie jeszcze bardziej tradycyjna.Zrobienie twarogu w domu to wbrew pozorom rzecz niezwykle prosta. Najdłużej trwa zagotowanie dwóch litrów mleka - potem idzie z górki. Wymieszać jajka ze śmietaną, wlać do mleka i czekać, aż stanie się magia. Po zaledwie kilku minutach zaczynają tworzyć się grudki twarogu - najpierw malutkie, później coraz wyraźniejsze. Odcedzić, odstawić. I tutaj zaczyna się(...)jedliście paschy - spróbujcie. Jestem pewna, że zachwycicie się jak ja.Waniliowo-migdałowa pascha z białą czekoladą i rodzynkamiSkładniki:(na miskę o pojemności 2 l)2 l mleka6 jajek500 g kwaśnej śmietany (18%)1 laska wanilii150 g miękkiego masła40 g cukru pudru100 g białej czekolady50 g rodzynek50 ml amaretto40 g słupków migdałowychdodatkowo:30 g blanszowanych migdałówLaskę wanilii przekroić na pół, wyskrobać nasionka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeduża marchewka;Płaska łyżeczka vegety lub innej ulubionej przyprawy do zup;1 czubata łyżka masła;1 czubata łyżeczka mąki pszennej;50 ml zimnej wody;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pieprz;Sól.Sposób przygotowania:Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę.Na dużej patelni(...)przykryciem, na małym ogniu, przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.Do miseczki wlać 50 ml zimnej wody, dodać czubatą łyżeczkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Powstałą mieszankę wlać do pieczarek.Całość gotować jeszcze przez około 5 minut, stale mieszając.Na koniec przyprawić pieprzem i solą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić
Gospodyni MiejskaSmacznego! Składniki:450 g mrożonego szpinaku (brykiet lub rozdrobniony);2 średnie marchewki;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3 ząbki czosnku;1,5 litra zimnej wody;Sól;Pieprz.Dodatkowo:4 średnie ziemniaki;1 średnia cebula;1 czubata łyżka masła;Jaja - po 1 na talerz.Spos(...)się całkowicie rozmrozi, a zupa ponownie zagotuje.Ugotowaną zupę przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i peiprzem do smaku. Zupę zdjąć z ognia. Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy i wymieszać.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie.Cebulę zeszklić na maśle na złoty kolor.Jaja ugotować
Gospodyni Miejskainne ulubione zioła i dusimy bez przykrycia, na wolnym ogniu ok. 15 min – 20 min, aż większość płynu wyparuje a gulasz zgęstnieje i nabierze ciemno-brązowej barwy.5. ŚMIETANA (1 min)Wyłączamy palnik pod gulaszem i dodajemy śmietanę (najlepiej najpierw śmietanę zahartować czyli wymieszać w kubku z odrobiną gulaszu i dopiero wlać), mieszamy całość, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.PODANIEGulasz
Nerds Kitchenbardzo cienkie i kruche, mam nadzieje, że wypróbujcie przepis Składniki rurki:125 g masła125 g cukru3 jajka150 g mąki pszennej3 łyżki wodyłyżeczka mąki ziemniaczanejmasa:200 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny4 łyżki przyprawy do piernikaWykonanie:Wszystkie składniki na ciastka mieszamy w wysokim naczyniu mikserem i nakładamy na urządzenie do wypiekania kilka łyżek(...)urządzenia i nawijamy na specjalny wałek i pozostawiamy do ostygnięcia. Z resztą ciasta postępujemy tak samo aż do wyczerpania. Z tej porcji powinno wyjść wam około 10 wafelków.Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier puder a następnie przyprawę do piernika. Na koniec żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do masy dokładnie mieszając
ciastkarnia na kruchym spodzie