białej czekolady smakują wyśmienicie. W dodatku prezentują się naprawdę świątecznie. Nie trudne do wykonania, choć nieco czasochłonne. Mi ciasto, mimo usilnych starań, nie dawało się zagnieść - jednak po dodaniu śmietany wszystko poszło gładko. Wszystko zależy od wielkości jajka - dlatego warto najpierw spróbować połączyć wszystko bez dodatku śmietany, a dolać ją dopiero, jeśli pojawią się problemy.Dziś udało mi się skorzystać(...)bliżej...Makowe gwiazdki z powidłami śliwkowymiSkładniki:(na 30-35 złożonych ciasteczek)200 g mąki pszennej75 g zimnego masła25 g cukru1 jajkoskórka otarta z 1 cytryny100 g suchego maku2 łyżki śmietany kremówki (38%)dodatkowo:80 g białej czekolady130 g gęstych powideł śliwkowychMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, makiem i skórką z cytryny. Dodać masło, całość posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść
Pożeraczka, czyli raz adobrzenadal jest bardziej cappuccino niż kawowy, ale smak jest na tyle wyraźny, że nie można pomylić go z niczym innym. Orzechowy spód genialnie komponuje się z całością, a bita śmietana na wierzchu sprawia, że jest wyjątkowo elegancki. Polecam wypróbować.Sernik cappuccino na orzechowym spodzieSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)spód:65 g ciastek digestive175 g orzechów laskowych50 g masłamasa(...)serowa:1 kg twarogu 3krotnie zmielonego250 śmietany kremówki (38%)200 g cukru35 g budyniu waniliowego (proszek)5 jajek200 ml mocnej, ostudzonej kawydodatkowo:150 ml śmietany kremówki (38%)12 kawowych ziarenek z czekoladyMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć. 75 g orzechów zmielić, resztę posiekać. Wymieszać z ciastkami i masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę dokładnie ugnieść
Pożeraczka, czyli raz adobrzekurczaka (waga około 250 g);200 g świeżych kurek;2 średnie, białe cebule;1 ząbek czosnku;Łyżka posiekanej natki pietruszki;2 łyżki masła;250 ml gorącej wody;150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;2 żółtka jaj;1 łyżka soku z cytryny;Sól;Biały pieprz.Sposób wykonania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebulę obrać, pokroić(...)kurek z cebulą dodać kurczaka i podsmażyć.Następnie zalać całość 250 ml gorącej wody i podduszać bez przykrycia, aż do odparowania większości wody (około 20 minut).W miseczce wymieszać śmietanę z żółtkami i wlać do sosu w chwili, gdy woda już w większości odparuje. Wymieszać. Zmniejszyć ogień.Całość doprawić sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki, solą i białym pieprzem.Podawa
Gospodyni Miejskasmak czosnku.Nieco inna, ale pyszna surówka do obiadu.Zapraszam!Składniki:3 duże marchewki;2 - 4 ząbki czosnku;1/2 łyżeczki białego cukru;1 - 2 łyżki majonezu;1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 łyżki soku z cytryny; Sól;Biały pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach (u mnie starta na grubych(...)oczkach, bo domownicy tak wolą).Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Startą marchewkę wymieszać z przeciśniętym czosnkiem.Dodać śmietanę, majonez i sok z cytryny i wymieszać.Przyprawić solą i białym pieprzem do smaku. Wymieszać.Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla około 4 osób.Jest to surówka dla lubiących czosnek, gdyż jego intensywny smak i aromat dominuje
Gospodyni Miejskarodziny czy przyjaciół! Składniki:250 g makaronu w kształcie ryżu;500 g pieczarek;100 g łuskanych ziaren słonecznika;Pęczek drobnego szczypiorku;2 ząbki czosnku;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 łyżki majonezu;Sól;Pieprz;Olej. Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Podsmażyć(...)dekoracji). Wymieszać.Słonecznik uprażyć na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki. Wymieszać.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do sałatki. Wymieszać.Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.Opcjonalnie wierzch sałatki posypać pozostawionym szczypiorkiem.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go śmietaną
Gospodyni MiejskaSurówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem...Wiórki białego, delikatnie chrupiącego kalafiora.Ziarna słodkiej kukurydzy i aromatyczny koperek.Całość oblepiona mieszanką majonezu i śmietany.Pyszny dodatek do obiadu czy dań z grilla.Zapraszam!Składniki:1 średni kalafior (o wadze około 500 g);Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);Pęczek koperku;1 łyżeczka soku z cytryny;3 - 4 łyżki majonezu(...)łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pieprz;Sól;1/2 łyżeczki cukru - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Kalafior sparzyć wrzątkiem. Ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do startego kalafiora. Wymieszać.Koperek drobno posiekać. Dodać do kalafiora z kukurydzą. Wymieszać.Dodać majonez, śmietanę i sok z cytryny i dobrze wymieszać.Przyprawić solą, pieprzem
Gospodyni MiejskaNachosy z dipem 4 - warstwowym...Kremowa pasta z czerwonej fasoli.Warstwa lekko pikantnej pasty z awokado.Na to salsa pomidorowa z cebulą i jalapeno.Na wierzchu kwaśna śmietana oprószona słodką papryką.A do tego chrupiące nachosy.Pyszna meksykańska przekąska!Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi!Składniki:Puszka czerownej fasoli konserwowej;1 miękkie awokado;Łyżka soku z cytryny;1 łyżeczka sosu tabasco;1 ząbek(...)czosnku;2 średnie pomidory;1 mała, czerwona cebula;3 plasterki marynowanej, zielonej papryczki jalapeno;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;2 opakowania nachosów (waga 1 opakowania - około 175 g).Sposób przygotowania:Fasolę odsączyć z zalewy i zblendować na kremową pastę. Pastę fasolową równomiernie rozłożyć na dnie płaskiego naczynia/salaterki.Awokado obrać i zblendować
Gospodyni Miejskabób otwarty.Zapraszam! Składniki:500 g bobu;1 duża, biała cebula;2 ząbki czosnku;50 g masła;1/2 pęczka koperku /+ do posypania po wierzchu - opcjonalnie/;50 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej wody + 1 płaska łyżka przyprawy do zup - vegety);1/2 łyżki majeranku; Sól;Pieprz;4 kromki chleba (około(...)chwilę razem podsmażać.Podsmażone warzywa zalać bulionem i gotować razem przez około 10 minut - starając się lekko rozgotować bób.Następnie dodać pieprz, majeranek, sól i drobno posiekany koperek. Wymieszać.Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. Zupę zestawić z ognia. Dodać zahartowaną śmietanę i wymieszać.Kromki chleba pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni
Gospodyni MiejskaMakaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym...Długie, sprężyste nitki makaronu spaghetti.Kawałkeczki tuńczyka, cebuli i pomidorów.Oblepione sosem na bazie kwaśnej śmietany.Pyszne, proste i szybkie.Polecam! Składniki:250 g makaronu spaghetti;Puszka tuńczyka w oleju (waga netto 185 g);1 średnia cebula;3 średnie pomidory;1 ząbek czosnku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)Wymieszać i chwilę razem podsmażać.Następnie dodać tuńczyka i całość podsmażać jeszcze przez około 5 - 8 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.Makaron wymieszać z sosem, wykładać na talerze i oprószać startym parmezanem (u mnie dodatkowo przyozdobiony świeżym oregano).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja dodaję
Gospodyni MiejskaMizeria...Cienkie plasterki świeżych, zielonych ogórków.I drobno posiekany, chrupiący szczypiorek.Otulone pierzynką z kwaśnej śmietany.Doprawione cukrem, solą, pieprzem i ocetam.Smaczny smak dzieciństwa.Zapraszam! Składniki:3 duże ogórki wężowe;1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką;3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżeczka soli;1 łyżka białego cukru;2 łyżki octu spirytusowego 10%;Pieprz.Sposób przygotowania(...)skóry, pokroić w cienkie plastry, posypać solą i odstawić na minium 1 godzinę, aby puściły sok. Po tym czasie odcisnąć sok z ogórków.W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę, cukier, ocet i pieprz. Dodać do odciśniętych ogórków. Wymieszać.Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do mizerii na samym końcu. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można
Gospodyni Miejskapapryka;1 średnia cebula;2 ząbki czosnku;500 ml przecieru pomidorowego;1 łyżka masła;1 czubata łyżka przyprawy do gyrosa;1 płaska łyżeczka słodkiej papryki;250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;150 g startego, żółtego sera;2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;Olej;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.Kurczaka umyć(...)łyżki) delikatnie podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną paprykę i cukinię i podsmażyć razem. Przyprawić solą i pieprzem.Przecier pomidorowy doprawić słodką papryką, solą i pieprzem do smaku.Do miseczki wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty, żółty ser i drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę makaronu, na to połowę
Gospodyni MiejskaSałatka z porem, serem, kukurydzą i jajkami...Cienkie plasterki wyrazistego w smaku pora.Wiórki ugotowanych na twardo jajek i sera.Słodkie ziarna złocistej kukrydzy.A całość oblepiona duetem majonezu i śmietany.Pychota! Składniki:2 średnie pory (biała część);250 g żółtego sera,5 jaj;Puszka kukurydzy (waga netto, po odcedzeniu 285 g);4 łyżki majonezu;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany(...)dużych oczkach. Dodać do miski z porami.Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do sałatki.Kukurydzę odsączyć. Dodać do sałatki. Wymieszać.Do sałatki dodać majonez i śmietanę i wymieszać.Sałatka nie wymaga przyprawiania. Opcjonalnie można ją posolić i popieprzyć.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Posłodzenie porów spowoduje, że nie będą takie ostre w smaku. Dzięki temu zabiegowi nie trzeba
Gospodyni MiejskaOszalejecie na punkcie tego zestawu. Tarte kluseczki jak u babci, aromatyczne borowiki, brązowe pieczarki portobello o smaku pieczonego mięsa, kremowa gorgonzola ze śmietaną i aromatyczna macierzanka (zapach bardziej intensywny od tymianku), idealnie pasująca do grzybów i sera. Jeśli szukacie prostych i zarazem wyjątkowych potraw, ta bez wątpienia powinna trafić na Waszą listę przebojów kuchennych. Użyte składniki są dostępne przez cały(...)minut + moczenie grzybówPorcje: 4 Składniki:1/2 opakowania makaronu Czaniecki tarte,4 duże pieczarki portobello,4 okrągłe cukinie,20 g suszonych borowików,700 ml bulionu,100 g śmietany 30%,2 czubate łyżki łagodnej gorgonzoli (np. Cremoso Galbani),1 szalotka,1 ząbek czosnku,2 łyżki masła,3 łyżki białego wytrawnego wina,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka octu jabłkowego,kilka gałązek
SzczyptaSmaQpropozycję co zrobić z ziemniaków które zostały z obiadu .Proponuję przygotowanie takich oto pysznych racuszków ziemniaczanych :) Można podawać je z dowolnym sosem , ketchupem lub kwaśną śmietaną .Placuszki są mięciutkie rozpływające się w ustach(...)śmietany1 płaska łyżeczka przyprawy pikantny kurczak Skworcu szczypta zielonego pieprzu Skworcu sól do smaku szczypta proszku do pieczenia Wykonanie :Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .Dodać żółtka , śmietanę, szczyptę proszku z mąką i przyprawić do smaku . Wszystko wymieszać mikserem.Białka ubić ze szczyptą soli , dodać do masy ziemniaczanej i delikatnie wymieszać łyżką .Na rozgrzaną oliwę kłaść
Sama słodycz i szczypta chilimrożonych jagódsok z połowy cytryny1/2 szklanki brązowego cukru2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach chłodnej wody2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ok. 4 łyżkach wodyok. 500 ml śmietany kremówki 30% DOBRZE SCHŁODZONA2 łyżki cukru pudru (można więcej/mniej, według upodobań)250 g serka MascarponePrzygotowanie masy do przełożenia i obłożenia tortu:Jagody wraz ze sokiem przelewamy do garnuszka. Dodajemy(...)się cukru. Następnie dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i mieszamy całość. Powoli dodajemy rozpuszczoną żelatynę.Zdejmujemy z ognia/palnika i odstawiamy do przestygnięcia.W osobnej misce (najlepiej metalowej lub porcelanowej) ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i pod koniec na niższych obrotach dodajemy cukier puder. Ubitą śmietanę wkładamy na chwilę do lodówki.W tym czasie umieszczamy w kolejnej misce przestudzoną masę jagodową
Eat Shrimps