śmietanowie - 6000 przepisów (strona:45/400)

Ciasto "Zemsta teściowej" (inaczej) - dla gości 9060

żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka ponad 0,5 szklanki cukru (110 g)  płatki migdałowe (tyle co do posypania po wierzchu) Śmietana: 300 ml śmietany 30% 1,5 fixa 1 łyżka cukru pudru (10 g) Środek: 1 konfitura wiśniowa niskosłodzona (tu: Łowicz 240 g) Przygotowanie: 1. Składniki na ciasto łączymy i wygniatamy. Dzielimy na pół(...)piekarnik do 160 stopni). 4. Gdy obie części się upieką - czekamy aż ostygną, na samo ciasto wykładamy konfiturę wiśniową, wkładamy do lodówki. 5. Gdy ciasto się schłodzi ubijamy bitą śmietanę i wykładamy ją na warstwę konfitury. 6. Część ciasta z bezą wyjmujemy z keksówki i przykrywamy nią warstwę bitej śmietany. 7. Teraz niech się ściśnie w lodówce (ja zostawiłam

Malowane smakiem
Ogórkowe ragout z pulpecikami z metki. 217

ragout with meatballs. To danie dedykuję szczególnie zapracowanym. Jest smaczne, oryginalne i gotowe w kilkanaście minut. Składniki na 2 osoby. 30 dag kiełbasy metki wieprzowej 2 ogórki  100ml śmietany kremówki 100ml bulionu instant 2 cebule 1 łyżka oleju 1/2 łyżki mąki sól. pieprz koperek lub pietruszka 0,5 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany kwaśnej Gotujemy ziemniaki(...)robimy puree z masłem i śmietaną kwaśną. Kiedy gotują się ziemniaki przygotowujemy pulpeciki z metki i ragout ogórkowe. Metkę kroimy na talarki o grubości 0,5-1 cm i smażymy na rozgrzanym oleju około 8 minut. Obrane ogórki przekroić wzdłuż ,usunąć nasiona i miąższ pokroić na 4-ro centymetrowe słupki. Cebule obrać i posiekać. Pulpeciki zdjąć z patelni

Kulinarny karnet Christophera
Pulpety z suszoną śliwką w sosie curry. 227

Meatballs with dried plums. Składniki: 1,5 kg  kurczak świeży 1 bułka 12 śliwek suszonych 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól, pieprz 2 cebule 1 ząbek czosnku 0,5 l bulion z kurczaka 150 ml śmietana kremówka 1,5 łyżeczki pasta curry bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka(...)wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać  namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar mleka odcisnąć), jajko, 1 łyżeczkę śmietany, 1 łyżeczkę curry w proszku. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Masę dobrze wyrobić, podzielić na 12 części, uformować kulki, do każdej włożyć  1 suszoną śliwkę. Kulki obtoczyć w małej ilości bułki tartej. Smażyć na złoty kolor we frytkownicy, albo

Kulinarny karnet Christophera
Rolada bezowa z czarną porzeczką. 250

Meringue with black currant. Składniki. 6 białek 300 g cukru pudru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól 500 ml śmietany 36% 2 torebki śmietan-fix 1 łyżeczka cukru pudru 1,5 szklanki porzeczki czarnej Wykonanie. Blaszkę o wymiarach 35 x 32 cm wyłożyć papierem i natłuścić oliwą. Białka ubić z solą, dodając ocet i mąkę ziemniaczaną. Ubitą(...)rozsmarować na papierze. Piec 15 min w temp. 140 stop. i 20 min w obniżonej do 100 stopni. Pozostawić przy włączonym nawiewie jeszcze 5 minut. W tym czasie ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru, śmietan-fixem i garścią porzeczki. Wyjąć z piekarnika, trochę odczekać i wyłożyć bezę na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę spodem do góry. Beza nie spadnie, bo trzyma

Kulinarny karnet Christophera
Zraz zawijany z mielonego. 231

Rolls of minced meat. Składniki. 50 dag mięso mielone 1 cebula 0,5 bułki namoczonej w mleku 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony majeranek maggi 4 plastry szynki wędzonej 1 ogórek kiszony 1 cebula Sos. 3 dag grzyby suszone 1 kostka bulion grzybowy 100 ml. śmietana kremówka 36% pieprz mąka ziemniaczana Wykonanie. Sos. Grzyby zalać(...)mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Najlepsze będzie mięso samodzielnie zmielone np. łopatka wieprzowa. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Odstawić na 0,5 godziny do lodówki, będzie bardziej zwarte. Ogórek pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Mięso podzielić na 4 części. Teraz

Kulinarny karnet Christophera
Langosz węgierski przysmak 286

Langosz  ziemniaczany z czosnkiem, śmietaną i serem. Langos sajtos tejfolos Innym braterskim przysmakiem obok kutroszy jest,  pochodzącym z Węgier, obecnym  na Słowacji  i w Czechach ,no i w Polsce jest LANGOS-langosz. Ta słynna potrawa węgierska, której z pewnością skosztował każdy podróżujący tam turysta ,jest niezwykle prosta ,a przy tym pozwala na olbrzymią różnorodność podawania. Langosz(...)pieczony w piecu chlebowym ,a obecnie szybko na głębokim oleju. Langosza kocham bo jest kaloryczny ,tłusty, podnosi poziom cholesterolu ,żołądek go nie lubi, prawdziwa bomba kaloryczna z dodatkami jak śmietana i ser. Ale jeżeli go szybko wysmażymy ,osączymy ,albo upieczemy w  piekarniku to mogą go pokochać  wszyscy, nawet ci z dobrym cholesterolem. Żarty, żartami i zabieramy się

Kulinarny karnet Christophera
Szarlotka z białym winem 225

Wytworna szarlotka z białym winem, trójwarstwowy przekładaniec, nie za słodka, a dla łasuchów polecam podanie tego ciasta z bitą śmietaną. Pyszny owocowy deser :) Składniki na ciasto na dużą blachę: 40 dag mąki pszennej 20 dag margaryny 20 dag cukru pudru 4 żółtka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią z Owocowego Raju(...)łyżki kwaśnej śmietany  Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę posikać nożem. Żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę dobrze ubić. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Jabłka: 2 kg jabłek, polecam szarą renetę Jabłka obrać, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne Masa z białym winem: 2 szklanki białego wina 2 szklanki soku jabłkowego szczypta cynamonu 4 jasne budynie

Apetyczna babeczka
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 271

wielkości ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 cm startego, świeżego imbiru (można zastąpić suszonym) pół pęczka świeżego koperku 1 łyżka masła lub oliwy do smażenia 2 łyżki śmietany 150g wędzonej makreli świeżo zmielona sól morska i pieprz 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki kurkumy szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej kilka gałązek koperku, po łyżeczce śmietany i kilka pierścieni surowego(...)ciepłej wody.  Krem doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, kurkumą, startą gałką muszkatołową i imbirem oraz dodajemy posiekany koperek. Odlewamy zupę do wysokości 1/2 kubka, dodajemy 2 łyżki śmietany tym samym tą część zabielając i kolejno dolewamy ją z powrotem do zupy. Całość dokładnie mieszamy. Makrelę obieramy z lśniącej skóry i kroimy ją w drobne paski i dodajemy

Symfonia Smaków
Kasza gryczana z sosem pieczarkowym 244

palona! Składniki: 1 szkl. kaszy gryczanej niepalonej 2 szkl. wody + do sosu 0,5 kg pieczarek 1 średnia cebula sól pieprz masło klarowane 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej lub śmietana do zup  Kaszę płuczemy, odcedzamy i zalewamy dwoma szklankami wody. Solimy i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem 15-20 minut, do całkowitego wchłonięcia wody. Nie mieszamy! Po ugotowaniu(...)doprawiamy solą, pieprzem, przykrywamy garnek i dusimy do czasu, aż pieczarki zmniejszą swoja objętość. W międzyczasie robimy zasmażkę z mąki i masła jeśli chcemy zabielić sos zasmażką lub mieszamy śmietanę z niewielką ilością gorącej wody z sosu, a następnie dodajemy całość do garnka. Zasada z zasmażką jest taka - albo ona, albo danie, do którego ją dodajemy powinna być zimna

chwile dla mnie
Tort śmietanowo czekoladowy 249

śmietanowo czekoladowy SKŁADNIKI: Biszkopt: 6  -  jajek 1 - szkl cukru 1 - szkl mąki 1 - łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 - łyżki kakao tłuszcz do formy KREM 750 ml - śmietany czekoladowej 30% 1 - słoik dżemu wiśniowego 2- śmietan fix PONCZ 1/2 szkl  przegotowanej wody 2 - łyżki soku z cytryny 1 - łyżeczka cukru 2 - łyżki spirytusu DODATKOWO: 3 - łyżki mielonych(...)wysmarowanej tłuszczem tortownicy, włożyć do piekarnika, piec ok.35 minut w 175 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na 3 krążki. PONCZ Składniki ponczu połączyć, wymieszać. KREM: Dobrze schłodzoną śmietanę czekoladową, ubić na sztywno, dodać śmietan fix, dalej ubijać. PRZEŁOŻENIE TORTU: Krążki ciasta nasączyć ponczem. Pierwszy i drugi krążek posmarować dżemem wiśniowym i kremem czekoladowym. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch

Kuchnia Danusi
Słodkie gruszki z słoną nutą 210

darami jesieni. Mamy ich pod dostatkiem, więc możemy na rożne sposoby łączyć te składniki i tworzyć z nich przepyszne desery. Dodając lekko słone ciasto francuskie, słodką czekoladę i bitą śmietanę, uzyskamy niepowtarzalny smak, który będzie rozpływał się w naszych ustach, rozpieszczając nasze kubki smakowe. Składniki na 4 porcje: 4 gruszki, woda, 4 płaskie łyżki cukru brązowego, 4 łyżki miodu(...)łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, 1 laska wanilii, 12 kostek czekolady mlecznej, 4 łyżki zmielonych orzechów, 200 ml śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, rodzynki.       Ciasto francuskie: 100 ml wody 1 łyżeczka soli, 250 g miękkiego masła, 200 g mąki pszennej. Przygotowanie:  Przygotowanie ciasta francuskiego: Do miski wsyp mąkę, dodaj wodę i sól

Moniki Smakołyki
Deser z malinami 248

Składniki : 3 szklanki malin 250 g śmietany tortowej 36 % , a jeśli 30 % to dodatkowo mały śmietan - fix   cukier puder 4 płaskie łyżeczki żelatyny Przygotowanie : Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody - wymieszać Odmierzone maliny zmiksować z pudrem , ilość cukru według uznania i słodkości owoców Dodać przestudzoną żelatynę i ponownie zmiksować Rozlać do ozdobnych szklanek , wstawić do lodówki Śmietanę ubić(...)puch, dodać tyle cukru, by deser nie był zbyt słodki Na stężały mix malinowy wyłożyć śmietanę, ozdobić. Wykonanie tego deseru jest proste i dość szybkie, jedynie oczekuje się by stężała masa malinowa z żelatyną. ...a właściwie każda wersja tego deseru z malinami będzie pyszna

Proste Potrawy
Ucierane ciasto z kakaowym paskiem 211

mąki25 dag cukru0,5 szklanki gęstej śmietany2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru wanilinowegoMargarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z ciastem.Ciasto kakaowe:20 dag mąki15 dag cukru1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao1 łyżka majonezu2 jajka1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia3-4 łyżki(...)gęstej śmietanyWszystkie składniki wymieszać. Śmietany dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję zbliżoną do ciasta jasnego i aby można je było rozprowadzić.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić równomiernie połowę jasnego ciasta, następnie ciasto ciemne i drugą część jasnego. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Serniczki na Zimno 184

szybko bo biegnę do pracy a później kilkugodzinna męcząca przyjemność tj siłownia ;) Składniki:4 duże jabłka250 gram sera na serniki 200 gram śmietany 18% lub śmietana kremówka 2 opakowania ŚmietanFixu pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny owoce do dekoracji  Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody  Ser miksujemy z cukrem pudrem przez(...)minut na największych obrotach dodając powoli rozpuszczoną żelatynę.  Śmietanę miksujemy na sztywną pianę  Mieszamy ze sobą ser oraz śmietanęJabłka kroimy na pół wydrążamy miąższ i wypełniamy jabłka  naszą masa serową.  Odstawiamy do lodówki i chłodzimy min. 2 godz.Idealnie sprawdza się również w wersji na ciepło. polane karmelem

NaKońcuJęzyka
Eton mess 166

Eton mess, czyli słodki bałagan z trzech pysznych składników: truskawek, bitej śmietany i bez. Klasyczny angielski deser, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut :) Proporcje nie są ważne - zawsze smakuje wybornie... Składniki na dwie porcje: 500 g truskawek 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 ml śmietany 30 % kilkanaście małych bez Truskawki pokroić na ćwiartki i zasypać cukrem. Odstawić, aby puściły trochę soku(...)Śmietanę ubić, ale nie na sztywno. Wystarczy, aby była gęsta. Bezy pokruszyć i dodać do ubitej śmietany. Wsypać również większość truskawek. Delikatnie wymieszać. Nałożyć deser do pucharków, wierzch udekorować pozostałymi truskawkami

wyzwania kuchenne