śmietanowie - 6000 przepisów (strona:41/400)

Biała Truskawka - Tort księżniczka Zosia 743

delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu.   Biszkopt przekrajamy na 3 części. Krem z białej czekolady: 400 g białej czekolady (u mnie z Lidla) 500 ml śmietany kremówki 36% Białą czekoladę kruszymy. Śmietanę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady(...)frużeliny, Całość przykrywamy 2 częścią biszkoptu, nasączamy 1/3 szklanki wody z cytryną, następnie pozostała część kremu i pozostała część frużeliny. Przykrywamy 3 warstwą biszkoptu. Wierzch tortu możemy ozdobić ubitą śmietaną 30% z cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Lub jeżeli ma to być tort na urodziny dla dziewczynki przygotować dekorację z masy cukrowej. Przygotowanie tortu pod dekorację z masy cukrowej. Przełożony

kulinarnyswiatdomi
Kopytka 210

gumowe, ale też nie rozlatują się :) Składniki: około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka 0,5 kg pieczarek 2 cebule łyżka masła sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Kopytka: Ugotowane ziemniaki przepuś ci łam przez maszynkę do mielenia. Ziemniaki wyrównałam w misce, podzieliłam na 4 części i jedną z nich odłożyłam na bok w to miejsce dosypałam(...)podsmażamy ją na maśle. Pieczarki obieramy tak aby nie oderwać nóżki i kroimy w plasterki. Do podsmażonej cebulki dodajemy pieczarki. Wlewamy pół szklanki wody i czekamy aż zmiękną. Zabielamy śmietaną. Mnie niestety nie raz kwaśna śmietana się zważyła i od pewnego czasu robię tak : do miseczki wlewam około pół szklanki zimnej wody i mieszam ją ze śmietaną aby miała konsystencję

Amatorka kuchenna
Zupa ziemniaczana na boczku 152

czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na taki rarytas ;) Składniki: 300 gramów ziemniaków 300 gramów wędzonego boczku 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 pora 2-3 łyżki śmietany do zabielenia sól pieprz Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku tłuszcz sam się wytopi) Por pokroić na cienkie plasterki i dodać do boczku(...)Zupę gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie Następnie zabielamy zupę tak, jak to omawiałam w przepisie na zupę  zupę ogórkową :  do kubeczka wlać śmietanę i uzupełnić wywarem z zupy - dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką).  UWAGA: nigdy nie wlewamy zimnego do gorącego tylko gorące do zimnego. Jesli zrobimy odwrotnie to śmietana się zetnie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pulpeciki w sosie pomidorowym 155

mielonego jajko bułka tarta 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu 1/2 kostki rosołowej warzywnej lub drobiowej (można dać całą kostkę rosołową - według uznania) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki śmietany lub jogurtu naturalnego do zabielenia (ale niekoniecznie) przyprawy według uznania, u mnie sól, pieprz i mielona słodka papryka Mięso przełożyć do miski, wbić jajko i wsypać taką ilość bułki tartej(...)dodajemy kostkę rosołową i dusimy na małym ogniu od 30 do 45 minut - zależy od mięsa - trzeba sprawdzać czy są miękkie Gdy już mięso jest zrobione dodajemy koncentrat ze śmietaną (opcjonalnie - jogurtem naturalnym). Ja daję śmietany 2 łyżeczki z kopką. Zasada taka sama jak przy zabielaniu zup: pieczarkowa , pomidorowa , ogórkowa , ziemniaczana na boczku . Różnica jedynie polega na tym, że zagęszczamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Marchewka z groszkiem - dodatek do drugiego dania 147

marchewka z groszkiem. Do obiadu. Składniki: kilka sztuk małej, młodej marchewki groszek w łupinkach 1/2 kostki bulionu z zielem angielskim i listkiem laurowym 1/3 kostki bulionu warzywnego 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka mąki Marchewkę oczyścić, pokroić wzdłuż na pół. Zazwyczaj kroję marchewkę w małą kostkę, ale w tym przypadku zależało mi na zachowaniu kształtu małej marchewki Groszek wyłuskać Warzywa(...)przełożyć do garnuszka, zalać wodą, dołożyć kostki rosołowe i gotować do miękkości Gdy warzywa będą miękkie, zagęścić sos śmietaną z mąką ( podobnie jak robiłam przy sosie do pulpetów ): śmietanę i mąkę przełożyć do kubeczka, wymieszać i podlać wywarem spod warzyw. Dokładnie wszystko połączyć i całość przelać do garnka z marchewką i groszkiem. UWAGA. Należy pamiętać o zahartowaniu śmietany, czyli zawsze

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Red velvet sowa. 187

szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/zapach waniliowy 1 łyżka octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej   czerwony barwnik spożywczy- ja dałam półtorej łyżeczki w proszku 500 ml śmietany Polskiej36% 500 g mascarpone cukier ok 3 łyżeczki cukier waniliowy opcjonalnie barwnik spożywczy opcjonalnie 2 łyżeczki żelatyny biała masa cukrowa plus barwniki, lub gotowa masa kolorowa. Wykonanie: Na samym początku robimy dekorację(...)stopni i pieczemy ok 30 min do tzw suchego patyczka. 1 łyżeczkę żelatyny zalewamy 2 łyżkami zimnej przegotowanej wody i odstawiamy do napęcznienia.  Mocno schłodzoną śmietanę 250 ml wlewamy do miski i dodajemy zimne 250 g mascarpone. Ubijamy mikserem, pod koniec dodając ok półtorej łyżeczki cukru i cukier waniliowy do smaku i połowę rozpuszczonej w mikrofali, bądź w kąpieli

Malinowe Pocałunki
Gorąca czekolada z nutką cynamonu i bitą śmietaną 129

takie dni, że nic nie potrafi "postawić mnie na nogi" tak dobrze jak...gorąca czekolada. A podana z górą bitej śmietany jest ucztą dla mojego podniebienia. Uwielbiam, gdy chłodna, słodka bita śmietana rozpuszcza się w gorącej czekoladzie... Składniki: 2 szklanki mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70%) 1/2 łyżeczki cynamonu 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru(...)drobno połamaną gorzką czekoladę. Rozgrzewamy aż zacznie się gotować. Dosypujemy cynamon. Mieszamy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 3-4 minuty cały czas mieszając. W misce ubijamy śmietanę. Gdy zdąży już mocno zgęstnieć dodajemy cukier puder. Jeszcze chwilę miksujemy. Wkładamy na chwilę do lodówki. Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanek (wcześniej jeszcze raz chwilkę energicznie ją mieszamy

Słodkie okruszki
SURÓWKA Z PORA, MARCHEWKI I JABŁKA 7028

surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka i lekkiej śmietany wspaniale niweluję tę ostrość.  Fajnie komponuje się z mięsem, ale pasuje także i np. do smażonej ryby. Staram się ją przyrządzać jak najczęściej, szczególnie jesienią i zimą, aby dostarczyć organizmowi(...)więcej witamin.  Składniki: białe czę ści z 2 porów 2 marchewki 4 rzodkiewki 1 nieduże jabłko sól szczypta cukru śmietana 12% koperek Wykonanie:  Por myjemy dokładnie i kroimy w paseczki. Marchew, jabłko i rzodkiewkę ścieramy na oczkach na tarce. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Dodajemy śmietanę (ja dodałam 2 łyżki). Jeśli nie liczymy

Walijskie Pichcenie
Słodkie środy - babeczki makowe 126

jestem prawdziwym łasuchem i babeczko maniakiem to z przyjemnością przedstawiam i zapraszam na makowe babeczki. Przepis dotyczy standardowej ilości czyli 12 sztuk. Babeczki zostały podane w towarzystwie bitej śmietany i czekoladowej dekoracji. Tak teraz myślę sobie że smakowałyby mi one również gdyby śmietana była ubita z serkiem mascarpone i odrobiną cukru pudru. Ahh  rozmarzyłam się, a tak naprawdę(...)miękkiego masła 125 g cukru 125 ml mleka 2 jajka 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g sera białego 40 g maku Do dekoracji: bita śmietana, czekoladowe ozdoby i cukrowe perełki Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Mąkę przesypać do misy miksera i dodać cukier, miękkie masło, jajka i mleko i miksować. Na koniec dodać

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - murzynek z kakaową bitą śmietaną 123

już miejsca ani na kawałeczek takiego murzynka ale po świętach kiedy zatęsknimy za smakołykami może okazać się właśnie ten murzynek strzałem w dziesiątkę :)  Murzynek z kakaową bitą śmietaną    SKŁADNIKI:   ciasto    3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 5 łyżek ciemnego kakao(...)szklanki mleka   bita śmietana    500 ml śmietany 36% 5 łyżeczek żelatyny 1 szklanka wody gorącej 4 - 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: Do garnka wkładamy masło, dodajemy cukier, mleko oraz kakao - doprowadzamy do wrzenia, mieszamy stale przez około 7 minut.  Z uzyskanej czekolady odlewamy około pół szklanki.  Do pozostałej przestudzonej czekolady dodajemy przesianą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Ciepłe lody z truskawkami 182

przygotowywania takich smakołyków, nie tylko dla dzieci...   Ciepłe lody z truskawkami  SKŁADNIKI: 8-10 kubeczków wafelkowych do lodów 1 łyżeczka żelatyny 150 g truskawek 200 g śmietany 30 % 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru listki melisy lub mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody (ok 1/4 szklanki). Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej(...)puder do smaku i serek mascarpone i dalej ubijamy. Wlewamy cienkim strumieniem ostudzoną żelatynę i łączymy składniki. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na małe kawałki. Truskawki mieszamy ze śmietaną. Taką przygotowaną śmietaną z truskawkami napełniamy kubeczki. Dekorujemy listkami melisy lub mięty i kawałkami truskawek. Odstawiamy do całkowitego stężenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Sernik nowojorski z nutą czekolady 202

szklanka mąki  pszennej Masa serowa 1kg sera  z wiaderka 3 czubate łyżki  mąki ziemniaczanej 4 jajka ¾ szklanki cukru białego 3 łyżeczki cukru waniliowego 125 ml śmietany  30% schłodzonej 50 g masła  Polewa 400 g śmietany  18% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego Krążki czekoladowe do dekoracji    PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto(...)studzimy. Do miski przekładamy ser, dodanemu cukier i cukier waniliowy i całość miksujemy, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną stale miksując. Kolejno dodajemy na przemian po jajku i po odrobinie śmietany – całość miksujemy na niedużych obrotach. Na koniec dodajemy zimne roztopione wcześnie masło i dokładnie miksujemy.  Masę serową wylewamy na spód ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wuzetka z mascarpone 701

pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao 3 łyżki oleju Poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki cukru pudru 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietany 30% 300 g sera na serniki z wiaderka 200 g mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 125 ml śmietany(...)dodajemy cukier puder oraz ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt.  Przygotowujemy krem:  W wodzie namaczamy żelatynę, kiedy napęcznieje podgrzewamy ją w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy porcjami ser i mascarpone. Na koniec dodajemy ciepłą żelatynę i miksujemy do połączenia.  Składamy ciasto: Dolną nasączoną część biszkoptu przekładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierniczki alpejskie 170

mnie niezwykle cieszy. Przepis od Doroty . Polecam! Składniki: -1 kg mąki pszennej - 8 żółtek - 3 białka - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - 3 łyżki kakao - 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną(...)miodu Wykonanie: Dzień przed pieczeniem Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić – śmietana zwiększy swą objętość. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki

dom-agi.pl
Sernik owocowy na blacie biszkoptowym. 171

tortownica o śr. 26 cm Masa serowa : 40 dkg mielonego twarogu ( mielonego ) 10 dkg cukru 50 dkg mieszanki małych owoców ( np. borówka,porzeczka ) 8 łyżeczek żelatyny 30 dkg śmietany 36% 1 cytryna ( sok i otarta skórka ) Dekoracja : 25 dkg różnych owoców ( truskawki,borówki,porzeczki itp. ) 2 łyżki cukru 250 ml soku z czerwonej porzeczki 10 dkg śmietany(...)namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody,a następnie ją rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki naszej masy serowej,wymieszać ,a następnie połączyć z pozostałą częścią masy serowej. Ubić śmietanę na sztywno,dodać do masy twarogowej. Na końcu dodajemy przygotowane owoce i delikatnie mieszamy. Gdy masa serowa zacznie tężeć wylewamy ją do tortownicy wyłożonej naszym blatem biszkoptowym, a następnie wkładamy

Przepisy i porady kulinarne