jeden raz. Przepis znalazłam tu . Składniki: 5 galaretek o różnych kolorach (brzoskwiniowa, truskawkowa, niebieska, agrestowa i wiśniowa). 5 szklanek gorącej wody 400 g serka homogenizowanego waniliowego 400 g śmietany 30% 8 łyżek cukru pudru ewentualnie barwniki spożywcze Każdą galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody - najlepiej robić to stopniowo. Odstawić do ostudzenia. Do serka dodać 4 łyżki cukru pudru(...)części. Pierwszą tężejącą galaretkę zmiksować z 200 g serka i ewentualnie odrobiną barwnika dla wzmocnienia koloru. Masę wyłożyć na dno tortownicy i wstawić do lodówki do stężenia. 200 g śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietany wlewać stopniowo galaretkę i barwnik, cały czas miksując. Wylać na masę serową. Trzecią tężejącą galaretkę zmiksować z resztą serka i barwnikiem
Ewusiowe Smakitylko na gorąco, ale na zimno też, jeśli oczywiście cokolwiek zostało jeszcze w naczyniu :) Pyszny, kremowy, waniliowy ryż z dodatkiem słodkich jabłek z cynamonem podaję z porcją gęstej, kwaśnej śmietany, a wierzch oprószam cynamonem i cukrem. Tak przygotowany zapiekany ryż może stanowić samodzielne danie obiadowe lub tylko deser, wybór pozostawiam Wam :) SKŁADNIKI (na około 4 porcje(...)cukier wanilinowy 0,5 łyżeczki soli 4-5 słodkich jabłek (opcjonalnie + 2 łyżki cukru w przypadku mniej słodkich jabłek) 1 łyżeczka cynamonu + odrobina do posypania 100 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki masła + odrobina do wysmarowania formy DODATKOWO: gęsta kwaśna śmietana 18 % lub 12% cukier do posypania WYKONANIE: W garnku z grubym dnem zagotuj mleko wraz z wodą
Słodko-Słony Świat Ilonywskazówkami w ramce Roladki wołowe mini po ugotowaniu wyjmij na talerz wszystkie roladki wywaru nie wylewaj Roladki ułożone a grzybach - przed gotowaniem w szybkowarze. Roladki zaraz po ugotowaniu. Śmietana wymieszana z częścią wywaru dodana z powrotem do garnka. Sos Składniki wywar z gotowania roladek ok. 2 łyżki kwaśnej śmietany 20% sól i czarny pieprz Przygotowanie odlej do miseczki parę(...)łyżek gorącego wywaru do odlanego wywaru dodaj kwaśną śmietanę całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą wymieszany wywar ze śmietaną wlej do reszty sosu w szybkowarze połącz ubijaczką wszystkie składniki dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem pogotuj ok. 2 min na małym ogniu Serwuj roladki z sosem na ciepło, udekorowane ulubionym ziołem. Roladki wołowe mini, udekorowane świeżą
Szybko Szybkowargotowego, należy go zmielić 2x) 3 duże jajka 170g cukru, najlepiej drobnego do wypieków 1 laska wanilii (ewentualnie 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią) 3 łyżki mąki 250 ml śmietany 36% 500g świeżych malin (zimą można zastąpić mrożonymi) 300 ml śmietany 36% 100 g cukru 4 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny garść drobnych bezików Wykonanie: Ciastka zmielić(...)malakserze i ugnieść z masłem. Wyłożyć dno tortownicy przygotowanym spodem. Twaróg (musi być, podobnie jak reszta składników, w temperaturze pokojowej) zmiksować z cukrem, jajkami, mąką, śmietaną i wanilią (laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i ostrzem noża, najlepiej okrągłym, wyskrobać ziarna wanilii). Przygotowaną masę serową wylać do tortownicy. Składniki miksujcie krótko, tylko do ich połączenia (inaczej sernik za bardzo się
Pociąg Do Kuchniszklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY: 250g. truskawek 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki cukru pudru 400ml. śmietany kremówki 36% DO OZDOBY: 250g. świeżych truskawek DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 250g. serka mascarpone(...)śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) pół szklanki cukru pudru Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem
Domowe Tortypęczka natki pietruszki - 1/3 pęczka kolendry - 1/4 pęczka cienkiego szczypiorku - 8 szt młodych ziemniaków - 7 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości - 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cytrynowego - 1 opakowanie śmietany 18% - sól - ewentualnie bulion krewetkowy w proszku ( do kupienia na dziale kuchnie świata) WYKONANIE: - marchewkę i ziemniaki obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy na drobno - filet z łososia myjemy(...)czemu, zupę łatwiej się je a ryba nie rozpadnie się w zupie. Ryba spokojnie dojdzie w prawie gorącej zupie przez około 4 do 6 minut. W tym czasie do śmietany dodaj łyżkę gorącej zupy wymieszaj w kubku i dodaj do zupy. Dzięki temu zabiegowi, śmietana się nie rozwarstwi. Całość powinna się delikatnie zagotować i jest już gotowa! Zupę podajemy
SMYKWKUCHNIupalne dni najlepszy jest galaretkowiec. Kawałki kolorowej galaretki w bitej śmietanie to niesamowity deser - różnobarwny, lekki, pyszny. Składniki: 4 galaretki w różnych kolorach 4 szklanki gorącej wody 1/2 l słodkiej śmietany 3-4 łyżeczki żelatyny cukier do smaku Każdą galaretkę (osobno) rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia, następnie kroimy(...)drobną kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej gorącej wody, następnie dodajemy ubitą śmietanę, cukier do smaku. Dokładnie mieszamy. Pokrojone galaretki układamy w tortownicy i warstwami zalewamy bitą śmietaną. Deser schładzamy w lodówce. Smacznego
Pyszności Słodkościupalne dni, polecam przygotować mleczny koktajl. Shake truskawkowy to połączenie zimnego mleka, lodów i zmiksowanych truskawek. Taki koktajl warto udekorować ubitą, słodką śmietaną i kolorową posypką. Podawać od razu po przygotowaniu. Składniki na 2 porcje: 200 g obranych truskawek 1 szklanka zimnego mleka (250 ml) 150 g lodów, np. śmietankowych do dekoracji bita śmietana cukrowa posypka świeże truskawki Do kielicha(...)blendera przełożyć truskawki, wlać mleko i dodać lody. Całość ze sobą zmiksować. Przygotowany koktajl przelać do pucharków. Od razu udekorować bitą śmietaną, kolorową posypką i świeżą truskawką. Jeżeli będziecie chcieli pominąć śmietanę to do shake wsypcie trochę cukru (do smaku
Ugotowaćzrobienie herbaty z sokiem malinowym ;) Ale może komuś się przyda.... jak mnie kilka lat temu. Nie miałam możliwości zapytać już mojej mamy w czym tkwi sekret dobrej śmietany do sałaty, dowiedziałam się dopiero od teściowej. Jadłabym taki zestaw codziennie. P.S. Sałata z działki, ołjeeee. Pyszna, krucha i maślana. Ma tylko jeden minus.... ziemi i piasku ma tyle(...)myję ją i myję, a mąż mówi, że dalej trzeszczy między zębami :) Składniki: sałata maślana 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% 1 łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki cukru szczypta soli ew. szczypiorek i rzodkiewka Przygotowanie: Sałatę dobrze myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy w specjalnej suszarce lub ręcznikiem papierowym. Rwiemy na mniejsze kawałki
bistro mamadanie główne. Ja na przykład bardzo lubię podawać quiche z zieloną sałatą doprawioną sosem winegret. Dla 4 osób: ● 120 g ricotty ● 2 średnie cukinie ● 3 jajka ● 30 cl gęstej śmietany* ● 60 g świeżo tartego żółtego sera** ● 2 ząbki czosnku ● 2 gałązki tymianku ● 1 opakowanie ciasta francuskiego*** ● Kilka łyżek oliwy z oliwek ● 2 szczypty gałki muszkatołowej ● Sól, pieprz Cukinie pokrój(...)oliwie na patelni, dodaj drobno posiekane ząbki czosnku i rozdrobnione listki tymianku. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do schłodzenia. W misce ubij trzepaczką jajka, dodaj śmietanę i świeżo starty żółty ser, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rozwiń ciasto francuskie, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskabiszkopt: 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao (płaskie) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru Składniki na krem: 400 g śmietany kremówki 200-250 g mlecznej czekolady 1 śmietanyFix lub inny utrwalacz do bitej śmietany +kawa rozpuszczalna na poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci(...)właściwą konsystencję), dowolne słodycze Kinder do dekoracji Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca
Ciastkozercydodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie - podczas gotowania nie żałujemy smalcu i śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak - tak rzecze madziarska tradycja i trudno się z nią nie zgodzić. Zupa gulaszowa narodziła się na rozległych terenach stepów, gdzie węgierscy pasterze(...)litry bulionu wołowego 3 duże czerwone papryki 4 pomidory *** 4 ziemniaki 6 ząbków czosnku 6 łyżek papryki wędzonej łagodnej ** 2-3 łyżki papryki wędzonej ostrej ** 2-3 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki smalcu 2 liście laurowe pieprz czarny sól Tarhonya 1 małe jajko 4 łyżki mąki sól Instrukcje Dzień wcześniej wołowinę kroimy w kostkę, dodajemy 3 łyżki papryki wędzonej łagodnej
Wędrówki po kuchniCiasto półkruche podobnie jak kruche wyrabia się z czerech podstawowych składników: mąki, masła, cukru i żółtka. Zasadniczą różnicą jest jednak dodatek proszku do pieczenia, białek z jaj i kwaśnej śmietany. Składniki te sprawiają, że ciasto półkruche jest bardziej wilgotne, miękkie, wyrośnięte, delikatne, a jednocześnie kruche. I nie trzeba go wcześniej podpiekać przed nałożeniem farszu. W Internecie jest mnóstwo przepisów(...)maki pszennej tortowej (typ 450) 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru wanilinowego 140 g cukru szczypta soli 200 g masła 2 jajka 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Jabłka: 3 kg jabłek 100 g cukru 1 łyżka cynamonu sok wyciśnięty z połowy cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto półkruche: 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy
W kuchni Katiemoimi zmianami (tym razem niemałymi). Składniki na spód – proporcje na tortownicę 26cm (ciasto półkruche): - 250 g mąki krupczatki - 62g cukru pudru - 125g masła - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 łyżka lodowatej wody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy serowej: - 900g tłustego twarogu - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie Crème fraîche(...)Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Wyrobione przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto wyjmujemy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy ciasto
mojewypiekiinietylkonieco. Biszkopt (przepis tu , zamiast kakao jest mąka ziemniaczana) Masa truskawkowa: 400 ml zmiksowanych truskawek (ja miałam mrożone i zmiksowane wcześniej) 1 galaretka truskawkowa Masa brzoskwiniowa: 300 ml śmietany kremówki 1 galaretka brzoskwiniowa kilka brzoskwiń z puszki Masa maślana: 0,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 1- łyżki mleka (opcjonalnie) Lukier plastyczny (przepis tutaj ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie tężała wyłożyć na spód biszkoptowy, przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i wstawić do lodówki. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Pozostawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania wlać zimną ale płynną galaretkę i dokładnie rozmieszać. Brzoskwinie pokroić na plasterki (lub kostkę, jak kto woli) i ułożyć na biszkopcie. Zalać tężejącą śmietaną
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie