Krem śmietankowy to taka ulepszona wersja bitej śmietany, która nie zjedzie z babeczek przy dekoracji :) Świetnie nada się nie tylko do wyciskania różyczek i ozdób, ale także do przełożenia tortów, ptysiów czy słodkich rolad. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Śmietanę wkładamy do zamrażarki na 10 minut przed ubijaniem. Żelatynę(...)napęcznienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Miseczkę z żelatyną wkładamy do gotującej się wody i mieszamy aż znikną wszystkie grudki, zestawiamy z ognia. Dodajemy łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Śmietankę z żelatyną wlewamy do reszty ubitej śmietany i miksujemy. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy krem wkładamy do lodówki na minimum
Ciastkozercyszybko robię taki oto deserek, który znika w mgnieniu oka i jest uwielbiany przez moje dzieci i nie tylko ;) Składniki: galaretka o dowolnym smaku 250 ml śmietany kremówki 30% pół tabliczki czekolady mlecznej 1 łyżeczka kakao ciemnego 2 łyżeczki cukru pudru około 100 g herbatników 1 zagęstnik do śmietany Przygotowanie: Galaretkę(...)skosem. W między czasie wkładamy herbatniki do woreczka i np. tłuczkiem do mięsa rozdrabniamy je. Pół tabliczki czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Gdy śmietana jest ubita dolewamy do niej roztopiona czekoladę, dosypujemy kakao i na małych obrotach ubijamy ją jeszcze przez parę sekund ( do momentu aż czekolada połączy
Amatorka kuchennasumie nie wiem dlaczego:) Jednak tym razem podam przepis na zupę i będzie to ogórkowa. Bardzo delikatna, kwaśna, ale nie wykręcająca buzi:) Ugotowana na piersi z kurczaka i zabielona śmietaną. Składniki: 2 - 2,5 l. wody (ilość wody zależy od tego, czy lubimy zupę gęstą czy bardziej rzadką) 1 pierś z kurczaka 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna(...)marchewka średniej wielkości 1 korzeń pietruszki 2 nieduże ziemniaki 6-7 ogórków kiszonych woda spod ogórków (ja daję 250-300 ml - tj. ok. 1 szklanki) 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% 1 łyżeczka natki pietruszki do dekoracji Pierś z kurczaka umyć i oczyścić ewentualne błonki. Pokroić w kostkę Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjeśli mamy mało czasu, albo dziecko jest strasznie głodne :) - to polecam! Składniki: 1 pierś kurczaka 1 nieduża cebula 1 puszka groszku 2-3 pieczarki (opcjonalnie - ja dodałam) 150 ml śmietany 12% lub 18% sól pieprz przyprawa do kurczaka granulowany czosnek lub 1 ząbek czosnku (ja dałam ząbek pokrojony w cienkie plasterki) Mięso umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kawałki(...)Przyprawić i odstawić na bok Zwilżyć garnek ciepła wodą (z kranu) i wlać śmietanę (dzięki wcześniejszemu zwilżeniu garnka, śmietana się nie przypali). Podgrzewamy mieszając Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek w cieniutkie plasterki, a pieczarki można pokroić w kostkę lub grubsze plastry Gdy śmietana jest ciepła, dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki i groszek - mieszamy delikatnie Dodajemy przygotowane wcześniej mięso - mieszamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdosłownie 5 cm (!) marchewki :) Składniki: 450 gramów (1 opakowanie) mrożonej fasolki szparagowej żółtej 1 marchewka 4 ziemniaki 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka śmietany do zabielenia zupy 4 ziarenka ziela angielskiego 4 listki laurowe sól i pieprz do smaku Fasolkę przekładamy do garnka (całe opakowanie) Marchewka obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki Ziemniaki obieramy(...)rosołową i przyprawiamy Wstawiamy na duży ognień, a od momentu zagotowania wody - ogień zmniejszamy i gotujemy ok. 20-30 minut (do momentu, aż warzywa będą miękkie) Do kubeczka przekładamy śmietanę i hartujemy ją wywarem z zupy: dolewamy jedną łyżkę wazową wywaru do śmietany i dokładnie mieszamy sprężynką. Następnie, tak zahartowaną śmietanę, przelewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia - wyłączamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comchyba moja ulubiona czekolada na gorąco. Gęsta, bardzo mocno czekoladowa z nutką ostrości, którą zawdzięczamy imbirowi. No i na wierzchu bita śmietana. Celowo napisałam, żeby jej nie słodzić podczas ubijania. Połączenie gorącej czekolady i zimnej śmietany rewelacja ! Smaki idealnie się komponują. składniki na 2 małe filiżanki 1 tabliczka gorzkiej czekolady mały kawałeczek imbiru ( wielkość kciuka) 0,5 szklanki mleka(...)łyżka śmietanki kremówki 36% 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu dodatkowo ubita śmietana kremówka 36% ( do dekoracji na wierzch) ubijamy śmietanę nie dodając cukru ! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
noteskulinarnyfigamoja pasja, która sprawia mi mnóstwo przyjemności każdego dnia. Z tej okazji specjalnie dla was przepis na pyszny truskawkowo kokosowy deser. składniki na 3 porcje 330 ml śmietany kremówki 30% galaretka truskawkowa 0,5 szklanki gorącej wody 6 dużych świeżych truskawek + kilka do dekoracji 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleczka kokosowego sposób przygotowania: truskawki miksujemy(...)galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, studzimy i następnie przelewamy do niej truskawkowy mus, wkładamy do lodówki ( mus ma być lekko ścięty). Ubijamy śmietanę na sztywno dodając po chwili cukier puder i stopniowo po łyżce mleczko kokosowe. Deser podajemy w wysokich szklankach lub kieliszkach do martini. Mus i śmietanę przekładamy warstwowo w kolejności: mus, śmietana, mus, śmietana. Dekorujemy świeżymy
noteskulinarnyfigałyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wody gorącej 130 g cukru 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa cappuccino 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 4 łyżeczki żelatyny do deserów 60 g cappuccino 2-3 łyżki cukru pudru Góra ciasta 250 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 20 g cappuccino PRZYGOTOWANIE: Ciasto: do miski(...)ciasto ma być suche przy sprawdzaniu patyczkiem. Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa płaty. Masa: serek mascarpone zmiksować z cappuccino. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej powoli cukier i miksujemy, pomalutku dodajemy żelatynę. Ubitą masę dodajemy do serka i miksujemy. Na górę ciasta należy ubić śmietanę z dodatkiem cukru
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWłaściwie ten sernik w nieco innej wersji pojawiał się już u Nas. Dla mnie wersja z cukrową nitką jest opcją zimową, natomiast ta z bitą śmietaną i owocami letnią. Wierzch ciasta można zalać jeszcze lub posmarować galaretką, ale nie jest to punkt obowiązkowy. Polecam to ciasto z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców, które najbardziej lubicie. Sernik ze śmietaną i owocami(...)mąki pszennej 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 g herbatników 100 g płatków owsianych 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki cukru 120 g masła 50 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny kilka truskawek 2 brzoskwinie 1 galaretka brzoskwiniowa PRZYGOTOWANIE: W rondelku roztapiamy masło. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Herbatniki kruszymy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiidealnie nadaje się na urodziny czy też inną uroczystość. Jego przygotowanie w gruncie rzeczy nie jest trudne, wymaga tylko troszkę czasu i dobrych chęci. Połączenie serka mascarpone z bitą śmietaną, czekoladą i owocami jest idealną kompozycją na przepyszną słodkość. Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą SKŁADNIKI: na biszkopt: 7 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na tort: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 350 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki fruktozy 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki dżemu truskawkowego 100 g czekolady gorzkiej wiśnie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy oczywiście od upieczenia biszkoptu. Jajka wyjmujemy z lodówki aby uzyskały temperaturę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki puree z dyni (do przygotowania około 1kg świeżej dynii) 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklaki cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego 125 ml śmietany 30% 50 g masła Polewa 400 g śmietany 18% 3-4 łyżki cukru pudru 50 g roztopionej czekolady PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło(...)dodajemy cukier puder i cukier waniliowy – miksujemy. Następnie dodajemy puree z dyni i mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy i dodajemy pojedynczo jajka na przemian z porcjami śmietany stale miksując. Na koniec dodajemy zimne masło, mieszamy. Z lodówki wyciągamy tortownicę, na ciasto wylewamy masę serową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczmy 25 minut, zmniejszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś "Tłusty Czwartek", a ja chce zaproponować pyszne pączki z bitą śmietaną. Są puszyste i wspaniale smakują. Czasami warto nie liczyć kalorii. SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mleka, 3 dag drożdży, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 2 żółtka, 75 dag mąki, 5 dag margaryny, 1,5 łyżki spirytusu, Bita śmietana: 300 ml śmietany(...)Wyrabiam ciasto. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na stolnicę, rozwałkowuję na grubość 1,5cm. Szeroką szklanką wykrawam w cieście krążki. Smażę na rumiano na rozgrzanym oleju. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Pączki przekrawam na pół. Ubitą śmietaną przekładam pączki. Z margaryny, kakao, cukru oraz wody gotuję polewę. Gęstą polewą smaruję pączki. Oprószam wiórkami kokosowymi
Tradycyjna kuchnia Kasicukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g mąki tortowej 3 łyżki wody NA KREM TRUSKAWKOWY I POLEWĘ 1 kg mrożonych truskawek 250 g serka mascarpone 500 g śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania śmietan-fix 2 galaretki truskawkowe 1/2 dżemu truskawkowego WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze(...)truskawkowy: Z odmrożonych truskawek odlać niepełną filiżankę soku i nasączyć nim dolny placek. Resztę truskawek wraz z sokiem umieścić w misie blendera i uruchomić urządzenie. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Z blendera odlać szklankę zmiksowanych truskawek
Passions hobbies life