herbatniki 15g masła 2-3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich 1/3 łyżeczki cynamonu MASA SEROWA 300g twarogu, dwukrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka (u mnie Piątnica) 50g śmietany 18% 50g białej czekolady 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko 2 łyżeczki (10g) mąki pszennej 60g bakalii (u mnie po równo suszone morele, daktyle, rodzynki, kandyzowane wiśnie, orzechy włoskie i migdały) FROSTING(...)godziny wcześniej z lodówki) - bakalie zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić, ostudzić - ostudzone bakalie pokroić na bardzo drobną kostkę, także rodzynki, oprószyć 1 łyżeczką mąki - do miski przełożyć twaróg, śmietanę, jajko, domowy cukier waniliowy oraz 1 łyżeczkę mąki, składniki krótko zmiksować lub wymieszać, np. ręczną trzepaczką - białą czekoladę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce - do masy serowej dodać oprószone
Smakołyki BerenikiAddio Pomidory . Szarlotka krucho-drożdżowa ciasto: 450 g mąki tortowej + ok. trochę na podsypanie i do wałkowania 250 g masła szczypta soli 4 żółtka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki cukru 25 g drożdży nadzienie: 1,2 kg jabłek 5 łyżkami cukru 1 łyżka mąki 1 łyżeczka zmielonego cynamonu, szczypta kardamonu i mielonej wanilii 1/2 – 3/4 szkl(...)bułki tartej ( można zastąpić 6 łyżkami mielonych migdałów) lukier: 2 łyżki kwaśnej śmietany ok. 1 szkl. cukru pudru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy jabłka z 5cioma łyżkami cukru i przyprawami. Obsmażamy je krótko, do momentu, aż zaczną puszczać sok, krótko odparowujemy owoce a kiedy przestygną obsypujemy całość łyżką mąki, mieszamy. Drożdże
Dzieje kuchennej Wiewiórymnie do jego zrobienia i posmakowania. No i musze powiedzieć, że było warto. Smakiem przypomina słynny już Kopiec kreta, ale cytrynowa galaretka i poncz fajnie przełamują słodycz bitej śmietany. To takie orzeźwiające, słodko-kwaśne ciacho. Takie lubię:) Przepis zaczerpnęłam stąd. Biszkopt kakaowy (na blaszkę 25x35cm) 6 dużych jaj szczypta soli do białek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki(...)cukru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem straciatella: 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 50g posypki czekoladowej lub grubo startej czekolady gorzkiej 1 łyżka kopiata żelatyny +1/3 szklanki zimnej wody masa na wierzch: 250g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki
Maślane ciasteczkomielonych orzechów laskowych Masa serowo-dyniowa: 125 g serka mascarpone 75 g serka typu philadelphia 100 g białej czekolady 1/2 szklanki puree z dyni (przepis) 25 ml śmietany 30% 2 jajka 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru Karmel: 100 g cukru 1 łyżka wody 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła szczypta soli morskiej Dodatkowo: orzechy(...)foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Masa: Białą czekoladę i śmietanę podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż czekolada się roztopi. Studzimy. Następnie do wystudzonej czekolady dajemy pozostałe składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej) i mieszamy do momentu aż się połączą. Masę serową
Smakowity Blog Kulinarnyupieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Dekoracja: 200 g śmietany kremówki 36% 1 czubata łyżeczka cukru pudru cynamon do oprószenia Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przełożyć ubitą śmietanę do worka cukierniczego zakończonego końcówką dużą gwiazdką. Schłodzony sernik udekorować śmietaną(...)wedle uznania. Oprószyć śmietanę lekko cynamonem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Pur é e z dyni - najprostsze! Pumpkin Pie - amerykański placek dyniowy
maniapieczeniamałej i 3 blaty w dużej tortownicy. Czas pieczenia ok 30 minut w 190 C. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Masa; 750 ml słodkiej śmietanki, 30-36% 3 śmietany śnieżki w proszku 5 opakowań śmietan fixu 20 dag wiórków kokosowych 3 białe czekolady Dodatkowo kilka łyżek kokosu do obsypania tortu i kuleczek. 1. Czekoladę rozpuszczamy na parze(...)następnie odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy śmietanę, a następnie dodajemy śmietanę śnieżkę w proszku oraz śmietan fix, dokładnie miksujemy. Do masy śmietankowej przelewamy wystudzoną czekoladę oraz wiórki kokosowe i dokładnie miksujemy. 2. Gotową masę przekładamy blaty, łopatką smarujemy boki. Z pozostałej masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w kokosie i dekorujemy tort. Jeśli macie orzechy to do każdej kuleczki można
Apetyczna babeczkamiało nic nie być a wyszło jak wyszło...znowu jest.Pyszne ciasto s Anastazji,kolejne które z czystym sumieniem mogę Wam serdecznie polecić. Pyszny kwaskowy mus śliwkowy oraz delikatny puch śmietany z kokosem - połączenie doskonałe i bardzo smaczne.Niestety pogoda dzisiaj nie sprzyja na robienie zdjęć,ja fotografem nie jestem...zdjęcia nie są rewelacyjne i długo zastanawiałam się czy w ogóle pisać(...)koniec gotowania odkryć do wyparowania wody.Następnie całość zmiksować.Dosłodzić do smaku,dodać suche galaretki i chwilę gotować,ciągle mieszając aż się rozpuści żelatyna. Krem śmietankowy: 2/3 l śmietany kremówki 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i ostudzić.Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puch.Dodać żelatynę
Niespełnione zdolności kulinarnemój kolejny sposób na połączenie przyjemnego z pożytecznym. W kilka chwil powstają pyszne, domowe babeczki - które zapewnią rodzince słodkości na cały weekend. Kolejne pół godziny zajmie dzieciom dekorowanie ich śmietaną i kolorowymi posypkami - w tym czasie dorośli mogą chwilę odetchnąć, zanim będą musieli po tym dekorowaniu posprzątać. Ciasto waniliowe, które jest podstawą babeczek, to chyba najprostsze ciasto na świecie(...)przepyszne! Wystarczy je posypać odrobiną cukru pudru, choć i bez niego smakują wyśmienicie. Oczywiście, aby stały się deserem godnym księżniczki trzeba je tym i owym udekorować. Proponuję bitą śmietanę i różnokolorowe posypki - dzięki nim zwykłe babeczki staną się przysmakiem na specjalną okazję. Poczęstowani goście będą zaskoczeni jedną kwaskową malinką ukrytą w babce pod wielką czapą bitej śmietany;) Składniki
Kulinarne InspiracjeGrzyby w śmietanie to chyba jedno z najprostszych i najbardziej popularnych dań z grzybów ... Może danie niezbyt wyszukane, ale jakie pyszne! Poza tym przywołujące u mnie wspomnienia domu i dzieciństwa. Piękne wspomnienia ... Składniki: dowolne leśne grzyby (kurki, maślaki, prawdziwki, podgrzybki lub inne ulubione) 2 cebule śmietana ukwaszona 18% (nie podaję ilości, zależy ile sosu chcemy(...)wrzącą wodę i parzymy około 5 minut. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli przekładamy grzyby. Solimy, pieprzymy i dusimy około 15- 20 minut. Następnie dodajemy śmietanę. Może być tłusta (np. 22%), może być chudsza 12%, wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Ja korzystam przeważnie z 18% lekko ukwaszonej śmietany. Mieszamy całość i dusimy grzyby ze śmietaną
Walijskie Pichceniesuper ciasta.Postanowiłam więc zrobić śmietanowca,który z dodatkiem owoców i galaretek jest wyśmienitym deserem na taką pogodę.Kolorowo,smacznie i orzeźwiająco.Serdecznie polecam. Składniki: 1,5 l śmietany 36% 10-15 dag cukru pudru(u mnie 10 dag) 5 galaretek różne smaki ok 8 łyżek żelatyny rozpuścić w 150 ml gorącej wody dowolne owoce- u mnie maliny(...)rozpuścić w 1 szklance gorącej wody,każdą osobno.U mnie były to : niebieska,czerwona i zielona.Zostawić do całkowitego stężenia. Gdy galaretki stężały,każdą pokroić w kostkę i wymieszać razem.Śmietanę mocno schłodzoną ubić ,dodając cukier puder,następnie rozpuszczoną żelatynę.By nie zrobiły się grudki należy dodać do żelatyny dwie łyżki ubitej śmietany i wymieszać,następnie znowu dwie łyżki śmietany
Niespełnione zdolności kulinarnezmrożone dodałam do galaretki.Ciasto przeciąć na 3 części,nasączyć i na pierwszy blat wylać galaretkę z malinami.Przykryć drugim blatem,nasączyć,wsadzić do lodówki. Masa straciatella: 1 l śmietany 36% 1 serek mascarpone czekolada deserowa lub gorzka śmietan-fix 4 łyżki cukru pudu Mocno schłodzoną śmietanę ubić,dodać cukier puder i śmietan- fix. Na samym końcu dodać(...)się do pracy.Mianowicie....Papier z czekoladą przykładamy naokoło tortu,lekko dociskając.Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę,po tym czasie próbujemy delikatnie ten papier oderwać. Górę tortu udekorowałam śmietaną bez czekolady wyciskając przez dekorator z gwiazdką. Serduszka zrobione z masy cukrowej. https://www.youtube.com/watch?v=L-RM7JyToew Można sobie obejrzeć filmik dla większej jasności
Niespełnione zdolności kulinarneŚmietana kremówka – ½ litra Truskawki – 70 dag Cukier – 6 łyżek Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Listki mięty Śmietanę kremówkę schłodzić i ubić z 2 łyżkami cukru oraz z cukrem waniliowym, odłożyć ze 2 łyżki a resztę śmietany zmiksować 5 sztukami oczyszczonych i umytych truskawek. Resztę truskawek też oczyścić z szypułek, opłukać, dodać do miksera, dodać cukier i razem wszystko zmiksować(...)niskich szklaneczek umieścić najpierw śmietanę zabarwioną lekko truskawkami , na wierzch mus truskawkowy i zrobić kleks ze śmietany. Można przed podaniem jeszcze troche schłodzić. Ozdobić miętą
Camilla w kuchniMocno czekoladowe, wilgotne ciasto z delikatnym, lekkim kremem na bazie śmietany kremówki oraz aromatycznych i uwielbianych przez wielu malin to idealne połączenie smaków i świetny pomysł na niedzielny deser. Przepyszny w smaku, nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym elegancki i pięknie się prezentujący czekoladowy tort, któremu mało kto jest się w stanie oprzeć. Tort Czekoladowo Malinowy - Składniki: Ciasto(...)oleju 2/3 szklanki brązowego cukru niepełne 1/2 szklanki białego cukru cukier waniliowy 150 mąki 30 g kakao 1/3 łyżeczki sody plaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietany kremówki (schłodzonej) fix do ubijania śmietany ok. 4 łyżki cukru pudru ok. 500 g malin Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady 80 ml śmietanki kremówki 30% Tort Czekoladowo Malinowy - Sposób przygotowania
Słodka Stronakrupczatka 1 szklanka, cukier waniliowy 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki, szpinak mrożony 450 gram, jogurt truskawkowy 330 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, truskawki świeże 50 dag, śmietana kremowa 30% 330 ml, śmietan fix 1 opakowanie, czekolada gorzka 60% Goplana 100 gram, borówki 10 dag szpinak mrożony odmrozić na drobnym sicie, odcisnąć nadmiar wody jajka, cukier, cukier waniliowy(...)wierzchu poukładać truskawki, kilka zostawić do dekoracji, jogurt wymieszać z galaretką rozmieszaną w 3/4 szklanki gorącej wody, tężejący jogurt wyłożyć na truskawki i do lodówki na 2 godziny zimną śmietanę 30% ubić z 2 łyżkami pudru cukru i śmietan fixem na sztywno, wyłożyć na całe ciasto na śmietanie rozsypać pokruszone ciasto łącznie z bokami, czekoladę gorzką Goplana rozptopić w kąpieli
W Mojej Kuchni Lubiękremów. Taki jest tort truskawkowo - śmietankowy. Tort oparty jest na niezawodnym biszkopcie, przełożony delikatnym, bardzo lekkim kremem z serkiem ricotta (ricotta ma trzy razy mniej kalorii niż klasyczna bita śmietana) i kawałkami białej czekolady, nadziany całą masą, bo aż kilogramem truskawek. Charakteru ciastu dodaje likier Amaretto, którym biszkopt jest nasączony. Polecam na wszelkie okazje! Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej(...)zabiegowi biszkopt pozostanie idealnie równy. Odstawić ciasto do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem. Krem śmietankowy: 750 g schłodzonego serka ricotta 300 g schłodzonej śmietany 36% 100 g cukru pudru 100 g płatków z białej czekolady lub 100 g białej czekolady Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Stopniowo dodawać serek ricotta
maniapieczenia