mocno czekoladowy, mazisty i nie zawiera mąki – smakuje jak brownie. Kremy są lekkie i świetnie uzupełniają smak ciasta. Torcik prezentuje się bardzo elegancko, pamiętajmy tylko o nabyciu dobrej śmietany – to od niej w dużej mierze zależy sukces tortu. Tort jest zmodyfikowaną wersją ciasta kukułka z Moich Wypieków . Ciasto czekoladowe (spód): 70 g masła 170 g gorzkiej czekolady, posiekanej(...)duże jajka 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków szczypta soli Krem kawowo – czekoladowy: 300 ml śmietany kremówki 36% 170 g mlecznej czekolady 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku (nie granulowanej) Warstwa biszkoptowa: podłużne biszkopty 1/3 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej 3 łyżki whisky, rumu lub wódki Krem Kukułka: 300 ml śmietany kremówki 36% 120 g cukierków ‘Kukułki
Poezja smakuPiątek, a zatem u Nas w domu coś bezmięsnego...dzisiaj proponuję pyszne placuszki ziemniaczane z kwaśną śmietaną. Dodajcie jej koniecznie do masy, wtedy wyjdą rumiane i chrupiące...polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku(...)olej do smażenia Dodatkowo: gęsta kwaśna śmietana kilka gałązek świeżego tymianku opcjonalnie cukier Sposób przygotowania: Obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, roztrzepanymi jajkami, śmietaną i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietana w masie na placki powoduje, że te nie ciemnieją, zachowując estetyczny
Gosia gotujeWąsate babeczki robiłam z okazji Dnia Dziadka. Chrupiące czekoladowe muffinki, krem śmietankowy i czekoladowa dekoracja były kombinacją idealną :) W przepisie na proste babeczki czekoladowe część mleka zastąpiłam śmietaną kremówką i to był strzał w dziesiątkę! Babeczki są cięższe dlatego nie rosną tak bardzo jak w oryginalnym przepisie, ale za to są idealnie miękkie w środku i kruche na zewnątrz. Składniki(...)szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanka mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 opakowanie bitej śmietany w proszku +czekolada do rozpuszczenia, patyczki do szaszłyków, foliowa koszulka, woreczek strunowy
Ciastkozercy30gr proszku budyniowego szczypta soli ok 2kg jabłek 1,5 opakowania galaretki truskawkowej 500 ml śmietany kremówki 30% 2 śmietan-fixy 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Białka ubić ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukry(...)Następnie dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Biszkopt przekroić na pół i wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim biszkoptem (pozostawić w tortownicy). Wstawić do lodówki do schłodzenia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Cały torcik pokryć śmietaną. Ja do 3 łyżek śmietany dodałam kakao i zrobiłam ala pajęczynkę
Amatorka kuchennasłodko. Wolę omlety, bo się łatwiej smaży:) Nie trzeba uważać, przy odwracaniu na drugą stronę, żeby się "nie porwały":) Są grubsze, a tym samym bardziej treściwe. Z dodatkiem bitej śmietany lub cukru pudru są jak deser, ale jeśli ktoś lubi drugie dania na słodko to również polecam:) Świetne danie dla dzieci. U mnie dodatkowo z łyżką przerobionych owoców z kompotu(...)czereśnie z jabłkiem. Składniki: 3 jajka 2 budynie waniliowe 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 0,5 - 1 szkl. mąki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody Oddzielamy białka od żółtek, u bijamy białka na sztywną pianę. Potem dodajemy cukier puder i chwilkę miksujemy Następnie miksujemy żółtka. Do żółtek dodajemy oba budynie, śmietanę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBrytyjski klasyk, popularny niezmiennie od XIX wieku. Niezawodny, przepyszny deser gotowy w niecałe 15 minut! Eton mess czyli bałagan z Eton to genialne połączenie bitej śmietany, słodkiej, kruchej bezy i soczystych, lekko kwaskowych truskawek. Deser na szybko, wrażenie na znacznie dłużej! Uda się każdemu :) Polecam! Składniki na 2 wysokie pucharki: 500 g truskawek 300 g schłodzonej śmietany(...)łyżeczki cukru pudru * W wersji "fit" połowę śmietany można zastąpić jogurtem greckim. 250 g truskawek lekko rozgnieść widelcem, wymieszać z 1 łyżeczką cukru. Śmietanę ubić, pod koniec dodać 1 łyżeczkę cukru. Bezy połamać na mniejsze kawałki i dodać do śmietany. Delikatnie wymieszać. Na dno każdego z pucharków włożyć trochę rozgniecionych truskawek. Resztę truskawek dodać do śmietany i wymieszać. Powstały krem
maniapieczeniapierwszy zapadła mi w pamięć najbardziej. Sos był aksamitny i delikatny, a jednocześnie pełen smaku. To mój niedościgniony ideał. Z tego też powodu w przepisie, który Wam prezentuję dodaję śmietanę i cukier, a nie tylko jogurt. Tam musiała być śmietana.Korma oznacza dusić i faktycznie warto dać mięsu czas, żeby odpowiednio doszło. Polecam szybkowar, który przyspiesza gotowanie. Dodatkowo wszystkie przyprawy(...)buzują w nim uwalniając swój pełen czar. Jeśli zdecydujecie się go użyć, kolendrę, migdały, chilli i śmietanę dodajcie już po jego otwarciu, kiedy mięso jest miękkie. Ostatnie słowo dla osób, które nie lubią świeżej kolendry. Ja też jej nie lubię. Nie pomijajcie jej jednak w tym przepisie. Dodana ilość jest symboliczna i delikatnie zmienia smak dania. Nie zostawia wyraźnego
W kuchni wieczorempysznym kremem i orzechem w środku. Moja mam na wyjątkowe okazje zawsze robiła ciasto "Raffaello". Mimo, że jest kaloryczne.. Nie ma co oszukiwać krem składa się z śmietany 36% i białej czekolady, ale czasem można pozwolić sobie na odrobinę rozpusty.Składniki:*Biszkopt:4 jajka1 szklanka mąki1 szklanka cukrupół łyżki octu1 łyżka wody2 łyżeczki proszku do pieczenia*Masa kokosowa(...)opakowania śnieżki na mleko0,5 l śmietany 36%2 opakowania wiórek kokosowych2 sztuki dobrej jakości białej czekolady*Dodatkowo:paczka płatków migdałowychWykonanie:Robimy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy po każdym z nich. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wodę i ocet. Mieszamy delikatnie! łyżką. Gotową masę
Piekę, bo lubięJest to jedno z pierwszych ciast jakie nauczyła mnie robić mama. Moje ulubione jest wtedy gdy masy jabłecznej jest więcej niż biszkoptu. Na wierzchu ciasta koniecznie musi być bita śmietana :). Yakie ciasto zawsze się obroni. Zdjęcia wykonałam w pięknych, jesiennych promykach słońca :)Składniki na ciasto na blachę 30x40cm:4 jajka1 szklanka cukru1 cukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczeniaPół kostki margaryny(...)czyli 125 g2 szklanki mąki – mała blacha, na dużą blachę 2,5 szklanki mąki100 ml śmietany 18 %Składniki na masę jabłkową:ok. 10 sztuk jabłekPół szklanki cukru1 galaretka brzoskwiniowa albo pomarańczowadodatkowo:bita śmietana albo cukier puder do dekoracjiCiasto: Bardzo dokładnie miksujemy jajka z cukrem i z cukrem waniliowym, następnie dodajemy pół miękkiej margaryny i wciąż miksujemy. Przesiewamy mąkę i dodajemy
Bon Appetit Małgorzatyszklanki wody2 łyżeczki cukru pudru1 łyżeczka soku z cytrynykilka kropel aromatu śmietankowego2 łyżeczki kawy (w wersji dla dorosłych)SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO NA WIERZCH I DO DEKORACJI:600 ml śmietany kremówki 36%3 łyżki cukru pudru3 łyżki cappuccino w proszku3 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)DODATKOWO:15 dag jeżyn (do dekoracji)WYKONANIE:BISZKOPT:Wszystkie składniki na biszkopt muszą być(...)wodzie rozpuść cukier puder, dodaj sok z cytryny i aromat śmietankowy (opcjonalnie rozpuszczalną kawę - ja nie dodałam ze względu na Dzieci). Ostudź.KREM CAPPUCCINO NA WIERZCH I DO DEKORACJI:Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder, śmietan-fixy i cappuccino.SKŁADANIE TORTU:Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części.Pierwszy blat nasącz 1/3 ilości ponczu. Posmaruj
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na ciasto:5 jajeksok z 1 cytryny125 g cukru pudru100 g mąki pszennej25 g mąki ziemniaczanejszczypta proszku do pieczeniaSkładniki na krem śmietanowy:500 ml śmietany kremówki 30%75 g cukru pudru2 opakowania Śmietan-Fix400 g truskawek50 g wiórków kokosowychDodatkowo:kilka truskawek w całościkokosowe kulki (np. Rafaello)łyżka cukru Tym razem zaproponuje połączenie dwóch smaków - truskawkowego z kokosowym. Muszę(...)piekarnika (fot.2). Piec około 15 minut w temp. 180ºC.Jeszcze gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem kryształem. Usunąć papier i zwinąć je wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką (fot.3).Śmietanę ubić z 75 g cukru pudru oraz Śmietan-Fixem. Dodać 50 g wiórków kokosowych.Ciasto rozwinąć, posmarować 3/4 ubitej śmietany. Ułożyć pokrojone truskawki (fot.4) i zrolować. Wierch posmarować resztą śmietany, udekorować
Świat Ciastaherbata 0,5l - 3 łyżki cukru- sok z połowy cytrynyKrem:- 1/4 szklanki cukru -opakowanie budyniu bananowego lub śmietankowego- 2 szklanki mleka- 150g masła- 3-4 banany Dekoracja/wierzch:- 500 g śmietany 36%- 3 łyżki cukru- 2 wagoniki gorzkiej czekolady- posypka czekoladowa (pałeczki) Sposób przygotowania:1.Biszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po jednej łyżce dodawać cukier oraz cukier waniliowy . Potem dodawać(...)dwie części i jedną z nich wykładamy na biszkopt. Następnie układamy pokrojonego banana w każde wolne miejsce. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, nasączamy i robimy to samo co wcześniej. 4.Bita śmietana:Do miski wlewamy śmietanę 36%. Dodajemy cukier i miksujemy przez 3-4 minuty do uzyskania bitej śmietany. Śmietana musi być schłodzona! 5.Górę tortu i boki smarujemy bitą śmietaną. Boki
Gotuj Z Muzykąjest wiele. Każda gospodyni ma pewnie swój. Głównym składnikiem zupy są oczywiście grzyby. Najlepiej żeby były świeże, przyniesione z lasu borowiki, kozaki, prawdziwki... Zupa grzybowa powinna być zabielona, najlepiej śmietaną 12 proc. do zup i sosów. Należy pamiętać, że nigdy nie dodajemy śmietany bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą. Najlepiej wlać kilka łyżek zupy do kubka, potem kilka łyżek(...)śmietany i wymieszać. Całość wlać do garnka. Wtedy śmietana się nie zetnie, a gładko rozprowadzi. Składniki:500g leśnych grzybów1 litr bulionu wołowego2 średnie cebule2 łyżki masłasól, pieprzśmietanamakaron łazanki ugotowany al dentenatka pietruszki Przygotowanie:Grzyby czyścimy, myjemy, suszymy i następnie kroimy.Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby i smażymy około
Smakowity Blog Kulinarnynitki makaronu.Śmietanowy, lekko kwaśny, gęsty sos.Pływające kawałki tuńczyka.Pycha! Składniki:250 g makaronu spaghetti;1 duża cebula;2 puszki tuńczyka w oleju;330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę(...)rozgrzać olej z obu puszek z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać tuńczyka, wymieszać. Całość podsmażać przez około 5 - 8 minut.Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.Makaron wymieszać z sosem i podawać do zjedzenia.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.Śmietanę
Gospodyni Miejska