Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Puszysty biszkopt, delikatny budyniowy krem, maliny i kopuła z bitej śmietany. Całość otula cienka warstwa marcepanu, której szczyt wieńczy urocza marcepanowa różyczka. Prinsesstårta występuje najczęściej w dwóch kolorach: zielonym i różowym choć pojawiają się również inne np. czerwony na święta(...)zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Przykryć wierzch kremu folią spożywczą, tak by folia dotykała kremu. Wystudzić krem. Schłodzić w lodówce. Krem można przygotować dzień wcześniej. oraz: 800 g schłodzonej śmietany kremówki 36 % 135 g świeżych malin 3 łyżki gęstego dżemu malinowego (bez pestek)* Dekoracja: 500 g gotowej masy marcepanowej różowy lub zielony barwnik spożywczy cukier puder do podsypania
maniapieczeniaTartaletki z jagodami i śmietaną, pychotka! I ta krucha gwiazdka... Polecam:) Składniki na około 14 tartaletek: Ciasto: 315 g mąki pszennej; 40 g cukru pudru; 3/4 łyżeczki soli; 225 g masła; około 120 ml bardzo zimnej wody*; Mąkę, cukier puder i sól przesiać przez sito, dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać wodę i zagnieść ciasto na jednolitą kulę(...)układamy po małym kawałeczku masła. Przygotowane tartaletki pieczemy w 180 st.C przez około 20-25 minut na lekko złoty kolor. Gwiazdki pieczemy około 10 minut. Upieczone tartaletki należy wystudzić. Śmietana: 300 ml śmietany 30%; 1 łyżka cukru pudru; 1 łyżka cukru waniliowego; 1 Śmietan-fix; Do zimnej śmietany dodać cukier, wymieszać. Następnie miksując dodać śmietan-fix i miksować do momentu
In my kitchenstronie Słodkich Fantazji ( tutaj) . Ciasto przygotowałam z troszkę innych proporcji. 7 paczek herbatników maślanych 460 g masy kajmakowej I masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany 36% 1 łyżka masy kajmakowej 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru 2 białe batony Lion (po 50 g) 2 czekoladowe batony Lion (po 50 g) II masa śmietanowa(...)śmietany 36% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Wierzch: Sypkie kakao Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x29 cm wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową delikatnie mieszamy widelcem, po to aby łatwiej rozsmarowała się na herbatnikach. W puszce pozostawiamy jedną łyżkę (potrzebną do masy śmietanowej). Masą dokładnie pokrywamy pierwszą warstwę herbatników, na niej układamy kolejną warstwę
VioletoweKucharzeniefarsz i lukier: 200 g mielonych orzechów laskowych (u mnie włoskie); 100 g cukru kryształu lub pudru; 2 krople olejku migdałowego; 2 jaja; 1 łyżka rumu; 4 łyżki śmietany; 150 g cukru pudru (dodatkowo); 8 g cukru waniliowego ( może być 16 g); Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito na stolnicę lub dużej miski, dodać pozostałe sypkie składniki przeznaczone do ciasta kruchego(...)ciasta utrzeć kremową jednolitą masę z orzechów (można je wcześniej uprażyć na patelni bez dodawania tłuszczu), 100 g cukru, olejku migdałowego, 1 całego jaja i 1 białka, 1 łyżki śmietany i rumu. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwiema warstwami folii spożywczej na możliwie najcieńszy prostokąt. Ciasto posmarować masą orzechową, pozostawić po jednej dłuższej stronie pasek o szerokości
In my kitchenkupnych kostek sklepowych! Składniki: (6 porcji) 1 litr bulionu warzywnego domowego * 1 kg zielonego groszku (świeży lub mrożony) 100 g masła + 50 g do przysmażenia jabłek 250 ml śmietany 36 % + 50 ml do bitej śmietany (dekoracja jabłek i zupy) 3 jabłka 1 pęczek mięty sól, pieprz, ew. cukier * Przepis na domowy bulion warzywny poniżej Przygotowanie: Do dużego rondla dodać(...)smażenia jabłek), gdy się rozpuści wsypać groszek. Wymieszać. Wlać litr gorącego bulionu warzywnego. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (około 15 minut). Zdjąć z ognia. 200 ml * śmietany przełożyć do kubka, wlać chochlę gorącej zupy, wymieszać i całość przelać do zupy (hartujemy śmietanę, aby uniknąć ewentualnego zważenia). Całą zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem
Moja Delicjadrobnych oczkach ¾ kostki margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 szklanki mąki Krem śmietankowy: 800ml śmietany kremówki 30% 4 ½ łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru waniliowego Warstwa pomarańczowa: Duży dżem pomarańczowy (400 – 500g) 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja: 1 łyżka gorzkiego kakao 1 łyżka słodkiego kakao Kawałek kandyzowanej(...)stwardniała. Uwaga: nie układamy warstw jednej na drugą. Żelatynę przeznaczoną do kremu wkładamy do garnuszka z gorącą wodą, by się rozpuściła. Gdy będzie płynna dolewamy około 50 – 70 ml śmietany (z 800ml), jeszcze raz mieszamy, po czym pozostawiamy na chwilę kubek w wodzie. W tym czasie ubijamy resztę śmietany z cukrem waniliowym. Kubek z żelatyną wyjmujemy z wody. Gdy śmietana
Smakowy RajKopę z ananasem zrobiłam niedawno. Zostało mi trochę biszkoptu, więc scaliłam wszystko razem i tak to powstało :) Polecam jeśli uwielbiacie ananasa, bakalie i bitą śmietanę :) Oczywiście możecie poza ananasem dodać też inne owoce, jakie w danej chwili macie :) Zobaczcie również Kopę Pszczyńską , która jest pierwowzorem kopy ananasowej :) Składniki: 200g biszkoptów (lub pokruszonego biszkoptu) 1 szklanka rumu(...)innego alkoholu np. wódki ½ szklanki rodzynek 1 szklanka różnych bakalii (orzechów, migdałów, fig, śliwek, moreli, etc.) 1 duża puszka ananasa 500ml śmietany kremówki 2 śmietan-fixy 1 łyżeczka cukru waniliowego Polewa: 40g czekolady 25ml mleka Rodzynki i pozostałe owoce kandyzowane parzymy i wkładamy do słoika, razem z posiekanymi migdałami i innymi orzechami. Całość zalewamy
Smakowy RajCzekoladowo, ja nie umiem się oprzeć czekoladzie, bitej śmietanie i mascarpone. Dla mnie to połączenie idealne. Ciasto to wykonałam na początek mam nadzieję przyszłych sukcesów. Już nie tylko zajmuję się domem i dziećmi, ale zaczynam rozwijać się zawodowo. Skończyłam studia z pasją i w tym kierunku się rozwijam. Założyłam firmę, projektowanie instalacji sanitarnych, a tu odnośnik do mojej firmy, jestem(...)mieszając. Gotową masę podzielić pomiędzy dwie tortownice o średnicy 20 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 – 40 minut. Masa śmietanowa: - 300 ml śmietany 36%; - 250 g serka mascarpone; - łyżka cukru pudru; Wszystkie składniki ułożyć w misie miksera i ubić do sztywności, masa wychodzi bardziej gęsta, niż sama bita śmietana. Polewa czekoladowa: - pół szklanki
dom-agi.plczas, to nic nam się nie stanie. Bo niby czemu mamy sobie odmawiać czegoś, skoro jest smaczne? :) Składniki na kotlety: 400 gramów filetów z dorsza 1 białko 7 łyżek śmietany 18% 4-5 płaskich łyżek mąki sól szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu ziołowego masło do smażenia Składniki na sos maślany: 1/4 szklanki octu winnego 4 łyżki soku z cytryny(...)posiekanej szalotki sól pieprz ziołowy 125 gramów masła pokrojonego w kostkę Pieczarki w śmietanie: 300 gramów drobno posiekanych pieczarek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 posiekana czerwona cebula 2 łyżki mąki 1/2 szklanki śmietany 18% sól pieprz Dorsza mielimy w malakserze, dodajemy przyprawy i białko - mieszamy Następnie dodajemy 2 łyżki śmietany - mieszamy i dodajemy kolejne 2 łyżki aż śmietana
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszkoły. Zaspokoi głód do mojego powrotu do domu. Zdarza mi się też gotować ją o 6.30 przed wyjściem do pracy:) Składniki: 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% ok. 1 1/2 litra wody 1 kostka rosołowa drobiowa (wiem, że to grzech :) ale ma być szybko) 1 woreczek ryżu lub makaron-świderki (moja wersja ma ryż) 1 łyżeczka(...)natki pietruszki do posypania Zrobić wywar na kostce rosołowej W oczekiwaniu na zagotowanie wywaru przygotować w kubeczku lub szklance koncentrat i śmietanę - bardzo dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką) Gdy wywar zacznie się gotować zmniejszyć ogień i wlać go trochę, bardzo powoli, do rozmieszanej śmietany z koncentratem. Ważne jest, żeby nie wlewać zimnego do gorącego tylko odwrotnie! Jeśli wlejemy zimną
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszklanka mąki pszennej 4 jajkaSkładniki na pianę białkową:6 białek 40 dag cukru 250 ml wody kwasek cytrynowy kilka kropli aromatu do smakuSkładniki na bitą śmietanę:1 l śmietany kremówki1/2 szklanki cukru2 opak. Śmietan-Fix-uDodatkowo:cukier puder do posypaniaOstatnio zachciało mi się jakiekoś zwykłego ciastka... takiego, które można dostać w cukierni - ale nie koniecznie przypomina(...)dzieciństwa. Padło na ptysie :) Przepis na ciasto wynalazłam na stronie mojewypieki.com - a super pyszny krem, taki który pamiętam z dzieciństwa - na blogu cincin.cc. Alternatywnie ptysie można przygotować z bitą śmietaną, na przygotowanie której również podaję przepis. W małym rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem lub margaryną. Mąkę przesiać i wsypać ją na gotującą wodę. Energicznie mieszać
Świat Ciastaudało, za co pragnę podziękować przyjaciółce, która dawała mi korepetycje na odległość (Sylwia słonko, wielkie dzięki Tobie i dzisiejszej technologii). W każdym razie wymarzyłam sobie kakaowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, muśnięty kremem truskawkowym i oczywiście w kształcie serca. Odpowiednie formy można dostać w dobrych sklepach z wyposażeniem kuchennym. Potrzebne nam:Na biszkopt(...)cytryna- 1,5 szklanki mąki tortowej -mocna słodka herbata- 5 łyżek kakaoNa kremy:- 1 litr śmietany 30%- opakowanie fixu do bitej śmietany- 4 łyżeczki cukru pudru- opakowanie fixu truskawkowego do bitej śmietany Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Mąkę przesiać razem z kakao i dodawać po trochu do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Gotową
W poszukiwaniu inspiracjiZupa buraczkowa...Gęsta i sycąca zupa o pięknym, mocno czerwonym kolorze.Mocno jarzynowa, pełna wiórków buraczanych.Zabielona kwaśną śmietaną.Z dodatkiem świeżego koperku.Pyszna!Składniki:3 duże buraki czerwone;1 średnia marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;6 średnich ziemniaków;3 litry zimnej wody;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany(...)Następnie dodać starte buraki, marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojonego pora i ziemnaki. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać ocet. Gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy. Wymieszać. Zestawić z ognia.Dodać koperek (odrobinę można zostawić do dekoracji talerzy z zupą), przyprawić solą
Gospodyni Miejskaproblem z wytworzeniem samemu foremki. Stanęło na sercu pewnie komuś ten kształt się przyda ale to dopiero na walentynki Składniki Masa serowa: 600 g serka waniliowego homogenizowanego 250 ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny paczka herbatników Masa truskawkowa: 450 g mrożonych truskawek 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Glazura(...)truskawkowa: 4 łyżki cukru 4 łyżki śmietany słodkiej 4 łyżki wody 80 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka czerwonego barwnika w żelu Dodatkowo: pojemnik plastikowy podobny do tego ze zdjęć. Przygotowanie 1. Truskawki rozmrozić, zblendować razem z cukrem, następnie 4 łyżki musu odstawić do glazury. Żelatynę roztopić w 6 łyżkach gorącej wody, po ostygnięciu dodać ją do musu
zjem to blog kulinarnyglazurą o jakimś ciekawszym kolorze, ale na to jeszcze przyjdzie czas. Zostaje wersja prostsza z glazurą czekoladową. Składniki 350 g serka waniliowego homogenizowanego 7 dużych biszkoptów 250 ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 1 puszka brzoskwiń w syropie 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Glazura czekoladowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany słodkiej 3 łyżki(...)kakao 60 gramów masła 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 7 filiżanek do kawy Przygotowanie 1.Rozpuszczamy w gorącej wodzie dwie łyżki żelatyny. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę, Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w kostkę i mieszamy je z masą serową. Napełniamy filiżanki masą sernikową, prawie do pełna
zjem to blog kulinarnyjajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Masa do przełożenia blatów biszkoptu ( przygotowanie kremu najlepiej rozpocząć dzień wcześniej) 6 batoników Milky Way 660ml śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny Masa na boki i wierzch tortu 300ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Duża puszka brzoskwiń (około 400g) Dzień wcześniej: Do garnuszka(...)wlewamy 660ml śmietany kremówki. Batoniki Milky Way kroimy w kostkę i dorzucamy do śmietany. Garnek stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, aż batoniki zaczną się rozpuszczać. Uważamy by śmietana nie zaczęła wrzeć. Kiedy batoniki w większości się rozpuszczą przelewamy masę przez sitko i pozostałości batoników przecieramy. Odstawiamy śmietanę do lodówki. W dniu pieczenia: Przygotowanie biszkoptu: Białka z 6 jajek oddzielamy
Kolizje Smakówbannoffee będzie nawet super szybki ;) Szybki deser bannoffee to po prostu inna odmiana ciasta bannoffee (bannoffee pie) – jednego z klasycznych angielskich deserów – połączenia bananów, kremu (z bitej śmietany) i toffi (w postaci dulce de leche – przepis poniżej, lub ugotowanego skondensowanego mleka). Bazą są albo kruszone ciasteczka, najlepiej zbożowe, albo ciasto półkruche. Toffi w bannoffee może występować jako(...)krówkowa (zwykle bardzo gęsta). Osobiście najbardziej lubię szybki deser bannoffee z dulce de leche, które po prostu przygotowuję co jakiś czas i przechowuję w lodówce. Składniki: 500 ml śmietany kremówki 36% 1-2 łyżki cukru ok. 150 g ciasteczek graham lub zbożowych (kruchych) 3 banany 350g dulce de leche*/ masy kajmakowej** ok. 80 g czekolady, najlepiej gorzkiej *dulce de leche
Pociąg Do Kuchnichmurka, pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach, nigdy nie ma się jej dość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka. Kruche ciasto, wypełnione truskawkowym budyniem, do tego bita śmietana i bezy. Czego można chcieć więcej ? ;-). Po prostu nieziemska, dla fanów mniej słodkich wypieków idealna. Przepis autorski. Składniki na formę o średnicy 26 cm Spód: 200 g mąki pszennej(...)truskawkowego dodać pastę, mieszając doprowadzić do zagotowania. Od momentu zagotowania, gotować 2 minuty, cały czas powoli mieszając. Gorący budyń wylać na upieczony kruchy spód. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana: 250 g śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 10-15 bezików kilka truskawek do dekoracji Śmietanę przelać do misy miksera, ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Śmietanę wyłożyć
moj przepis naPtysie to nic innego jak ciastka z ciasta parzonego, które po upieczeniu najczęściej przecina się wzdłuż i nadziewa, np. bitą śmietaną. Dziś zapraszam na tradycyjny przepis, który jest po prostu niezawodny! Ptysie pięknie pęcznieją podczas pieczenia, są lekkie, bardzo delikatne, a słodka bita śmietana kusi jak nikt inny! Polecam ;) Składniki: (na około 15 sztuk) Ciasto ptysiowe: 4 średnie jajka(...)temperaturze pokojowej 1 szkl mąki pszennej 120 g masła szczypta soli 2 łyżeczki cukru 250 ml wody Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru kilka kropel ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny odrobina gorącej wody Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: 1. Ciasto ptysiowe: Masło, wodę i cukier umieścić w garnuszku i zagotować (masło powinno się
Nastoletnie Wypiekaniezrobiłam sama a jak chcecie zrobić ciasto z biszkoptem to polecam zaglądnąć na blog z cukrem pudrem Składniki: Ciasto: 200 g mąki 100 g cukru 3 łyżki śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 jajka 250 g masła Masa kakaowa: 0,5 l śmietany 30% 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki żelatyny(...)Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany 30% 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: dwie galaretki cytrynowe paczka delicji Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puch. gdy połącza się składniki dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy po łyżce śmietany. Gdy wszystkie składniki będą połączone wsypujemy pozostałe sypkie składniki i wszystko razem mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy
ciastkarnia na kruchym spodzieWuzetka Nasączony kakaowy biszkopt, odrobina konfitury wiśniowej, polewa czekoladowa przypieczętowana obowiązkowym zawijasem z bitej śmietany. To właśnie wuzetka. Najlepsza pod słońcem z pyszną kawą z pianką. Opis przygotowania jest trochę długi, ale tak naprawdę W-Z, to proste ciasto. I za to między innymi ją bardzo lubię. Bo smaku chyba zachwalać nikomu nie muszę? Nie biję się co prawda(...)równe części. Do nasączenia ½ szklanki nalewki wiśniowej ½ szklanki zimnej herbaty, kawy lub przegotowanej wody Wymieszać razem. Odstawić. Masa do przełożenia 350 g konfitury wiśniowej 850 g mocno schłodzonej śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 5 łyżek zimnej wody Żelatynę wsypać do miseczki, zalać 3 łyżkami zimnej wody, odstawić na 10 minut. Dodać jeszcze 1-2 łyżki wody
Pełny talerzroku. W sumie mamy dopiero marzec ale ocena wcale nie jest na wyrost. Ciasto jest bardzo smaczne, łączny w sobie słodycz czekolady, cierpkość śliwek i delikatny smak śmietany połączony z gorzkim kakaem. Myślę, że zachęcę was tym do wypróbowania przepisu. W mojej wersji ciasto upiekłam na spodzie z ciasta ucieranego. Jeżeli wolicie "lżejsze rozwiązanie" to polecam blog rudasłodycz(...)jest na biszkopcie. Składniki na blaszkę 30 na 35 cm ciasto: 2 szklanki mąki kostka margaryny szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 jajka 3 łyżki śmietany 18% Krem czekoladowy: 0,5 l mleka 2 budynie czekoladowe 1/2 kostki masła 3 łyżki cukru Krem śmietanowy: 500 ml śmietany 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru
ciastkarnia na kruchym spodziebiszkopt 4 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki (pół mąki pszennej i pół ziemniaczanej) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa do tortu 3 śmietany kremówki cukier puder 2 opakowania utrwalacza do śmietany śmietan-fix maliny mrożone około 300 g 2 galaretki malinowe wykonanie: Przygotowujemy galaretkę według przepisu. Odstawiamy na bok. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek(...)Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczony. Gdy biszkopt całkiem wystygnie przecinamy go na dwa równe krążki. 2 kremówki ubijamy z cukrem pudrem i usztywniaczem do śmietany. Ubitą śmietanę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy 100 g zmiksowanych malin. Jeden blat biszkoptu układamy na paterze i spinamy obręczą.Na biszkopt wykładamy śmietanę połączoną z malinami. Przykrywamy drugim
Przysmaki Karolkikakao. Ja przedstawiam Wam swoją wersję Devil’s Food Cake, które podbiło nasze podniebienia, jest diabelnie dobre:) Składniki: - 55 g czekolady gorzkiej; - 55 g czekolady mlecznej; - 1/2 szklanki śmietany 18%; - 100 g cukru trzcinowego; - 300 g mąki pszennej tortowej; - 3 łyżki kakao; - szczypta soli; - 1 łyżeczka sody; - 1/2 pół łyżeczki proszku do pieczenia; - 120 g masła w temp. pokojowej(...)szklanki wody; - 1/2 szklanki cukru białego; - 2 jajka (osobno białka od żółtek) Wykonanie: W rondelku roztopić czekoladę ze śmietaną i cukrem trzcinowym ciągle mieszając, żeby nie przypalić. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i kakao, wymieszać. Masło utrzeć na kremową masę, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać mąkę na zmianę z wodą
dom-agi.plZupa jarzynowa z burakiem...Bogactwo jarzyn: marchewki, pietruszki, selera i pora.A do tego dodatek czerwonego buraka.Całość posypana pietruszką i zabielona śmietaną.Pyszny początek obiadu! Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;1 duży, czerwony burak;4 średnie ziemniaki;Natka pietruszki;2,5 litra zimnej wody;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe - opcjonalnie(...)łyżki octu spirytusowego;250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, selera i pokrojonego pora i zalać
Gospodyni MiejskaZupa ogórkowa na skwarkach...Lekko kwaśna, zabielona śmietaną, mocno koperkowa.O wyrazistym smaku kiszonych ogórków.Z dodatkiem złocistych skwarek.Prosta i szybka w wykonaniu.Pychota!Składniki:7 średnich ziemniaków;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;150 g wędzonego boczku;2 liście laurowe;5 ziaren ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety(...)średnich ogórków kiszonych;250 ml soku z kiszonych ogórków;2,5 litra zimnej wody;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz;Pęczek koperku.Sposób przygotowania:Marchewkę, piertuszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę pokroić w słupki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić
Gospodyni MiejskaZupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem...Tradycyjna zupa ogórkowa nieco odmieniona.Wiórki kiszonych ogórków w towarzystwie ziemniaków i ryżu.Całość zabielona kwaśną, gęstą śmietaną.Pycha! Składniki:4 duże kiszone ogórki;125 ml soku z kiszonych ogórków;5 średnich ziemniaków;100 g ryżu;1 ząbek czosnku;1 średnia marchewka;1 pietruszka;Biała część pora;1/4 selera;1 łyżka ulubionej przyprawy(...)vegety;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek natki pietruszki;Sól;Pieprz;2 litry zimnej wody;Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w plastreki.Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć ręką/nożem
Gospodyni Miejskagłównego tematu na osłodę przed grudniowym szaleństwem zakupowym mam pyszne ptasie mleczko dla miętowych smakoszy. Składniki: na tortownicę o średnicy 24 cm 2 galaretki truskawkowe 400 ml śmietany 30% 50 ml likieru miętowego 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek cukru pudru owoce do dekoracji Wykonanie: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i czekamy aż lekko zacznie tężeć wtedy(...)możemy przystąpić do robienia ptasiego mleczka. Śmietana powinna być schłodzona w lodówce wtedy szybciej będzie się nam ubijać. Taką śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec ubijania gdy będziemy widzieć, że śmietana gęstnieje dodajemy cukier puder i dalej ubijamy. Gdy śmietana jest już całkowicie sztywna dzielimy ją na dwie części. Do pierwszej wlewamy (bardzo delikatnie) likier miętowy, można również
ciastkarnia na kruchym spodzie