śmietanowie - 6000 przepisów (strona:16/400)

Tarta z porzeczkami i truskawkami 168

ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%   Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i truskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka(...)kształt sypkiej kruszonki. 250 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) Dodać płaską łyżkę śmietany, krótko zmiksować w malakserze (tylko do rozmieszania śmietany), a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę (nie wolno wyrabiać lub dodawać więcej śmietany lub wody, gdyż wówczas otrzymamy twarde ciasto

Moja Delicja
snikers 173

smutne... składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g margaryny 100 g cukru pudru 2 łyżki jogurtu greckiego 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem jasny: 400 ml śmietany kremówki 15 g cukru waniliowego łyżka żelatyny krem ciemny: 400 ml śmietany kremówki 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów orzechy(...)łyżki cukru płaska łyżeczka margaryny szczypta sody ok 60 g orzeszków ziemnych duża szczypta soli morskiej ponadto: 100 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka Przygotowanie kremów śmietanowych: Ważne! Śmietanę należy przygotować dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta. Jasny: Żelatynę namoczyć w 100g zimnej wody. Śmietankę wlać do rondla i zagotować cukrem wanilinowym (pamiętając o mieszaniu). Kilka łyżek gorącej śmietany wlać

6niebo
Tort Chałwowy 410

Chałwowy! Trzy warstwy kakaowego biszkoptu- przełożonego konfiturą wiśniową, czekoladą i wyjątkowym kremem chałwowym- całość pod pyszną pierzynką z czekolady i wiórków kokosowych, a w elemencie ozdoby wisienki i bita śmietana.Czujecie już ten pyszny smak?! Tort Chałwowy to mój ulubiony tort-i jestem pewna,że już pierwsza łyżeczka tej pyszności podbije również Wasze serca i kubki smakowe Tort praktycznie(...)KAKAOWY: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szklanka cukru zapach waniliowy 15ml. łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM CHAŁWOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 300 g. chałwy naturalnej lub waniliowej DODATKOWO: konfitura wiśniowa 480 g. tabliczka mlecznej czekolady 4 łyżki wódki 2 łyżki wiórków kokosowych DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko

Domowe Torty
Sernik waniliowy z solonym karmelem. 257

mielony ,ale ja posiadam tylko kremowe typu President .Nie ma to większego znaczenia, ważne ,żeby ser był wypróbowany ,nie wodnistej konsystencji a wyjdzie na pewno.Wierzch ciasta pokrywa bita śmietana ,karmel i sól morska w płatkach. Prawdziwe sernikowe niebo !.Tylko nie przesadźcie z solą. Składniki: okrągła foremka o średnicy 22 cm z odpinanym brzegiem. Ciasto: 270 g kruchych herbatników,dałam czekoladowe(...)serowa: 700 g sera twarogowego z wiaderka,może być kremowy President 150 g cukru 4 jajka 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego Masa śmietankowa: 300 g zimnej śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Sos karmelowy: 125 ml śmietany 30 % 0,5 szklanki cukru trzcinowego 30 g masła Dodatkowo: sól morska w płatkach Kruchy spód: Herbatniki rozdrobnić przy użyciu

Ladylaura.
Wigilijna zupa grzybowa 124

pieprz, 1 łyżka ziela angielskiego, 6 liści laurowych, 5 l wody     Składniki na zupę:   0,5 kg suszonych grzybów, 5l bulionu warzywnego lub mięsnego, 4 łyżeczki śmietany 18%, 1 cebula ( większa),   Składniki na kluski ziemniaczane:   3 kg ziemniaków, 2 łyżeczki soli,   mąka pszenna (nie podaję ilości ponieważ daję na” oko”, zależy to od rodzaju(...)zalewamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy je i dodajemy do bulionu. Gotujemy aż grzyby będą miękkie. Jeżeli potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem. Jak już zupa będzie gotowa zabielamy ją śmietaną. Przed wlaniem śmietany do zupy trzeba ją zahartować tzn. łyżkę śmietany zalać gorącą zupą, wymieszać potem dodać kolejną łyżkę śmietany i   wymieszać zupę. Czynność powtórzyć jeszcze raz.   Następnie

Passion of Cooking
HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (2 wersje) 719

Harynki w cebulowej zołzie to kawałki słonego śledzia pod pierzynką cebulowego sosu z  dodatkiem śmietany. Są potrawą postną i tanią. Tradycja mówi, że harynki były najtańszą i  codzienną potrawą spożywaną przez ubogich robotników sezonowych, których zarobki były tak niskie, że czasami mawiano: „Nie zarobis na słónego harynka!”. Po II wojnie światowej czasami jeden śledź musiał(...)mazowiecką ;) HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (moja wersja) Składniki: 1 kg śledzi solonych (matyjasy) 1/2 l mleka  1 l wody 2 - 3 cebule 4 łyżki octu 250 ml śmietany 18 % 2 liście laurowe 4 kuli ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól i cukier do smaku ziemniaki ugotowane w mundurkach  Cebulę kroimy w piórka i gotujemy w litrze

Bon Appetit Małgorzaty
Pierwsze eklerki z bitą śmietaną 160

Eklerki z bitą śmietaną . Moje pierwsze, więc taką otrzymały nazwę. Przepis okazał się bardzo prosty, także w wykonaniu. I bez proszku do pieczenia, a i tak pięknie wyrosły. Składniki: ciasto: - 1/2 margaryny (125g) - 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 szklanka wody - 4 jajka masa: - śmietanka 30% - cukier puder do smaku - śmietan-fix dodatki: - cukier puder do posypania(...)Można nadać im wzór przy pomocy widelca. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 190-200 °C (u mnie 190 °C) Czas pieczenia: 25 minut W tym czasie przygotowuję bitą śmietanę. Ubijam śmietanę mikserem wraz cukrem pudrem na gęstą masę. Pod koniec dodaję śmietan-fix. Odkładam masę do lodówki. Gotowe ciastka przekrawam wzdłuż na pół jeszcze ciepłe, odstawiam do ostygnięcia. Dopiero

Kuchnia co dnia
Zupa grzybowa 126

pieprz, 1 łyżka ziela angielskiego, 6 liści laurowych, 5 l wody     Składniki na zupę:   0,4 kg suszonych grzybów, 5l bulionu warzywnego lub mięsnego, 4 łyżeczki śmietany 18%, 1 cebula ( większa), 4 łyżki octu   Składniki na kluski ziemniaczane:   3 kg ziemniaków, 2 łyżeczki soli, mąka pszenna (nie podaję ilości ponieważ daję na” oko”, zależy(...)zalewamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy je i dodajemy do bulionu. Gotujemy aż grzyby będą miękkie. Jeżeli potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem. Jak już zupa będzie gotowa zabielamy ją śmietaną. Przed wlaniem śmietany do zupy trzeba ją zahartować tzn. łyżkę śmietany zalać gorącą zupą, wymieszać potem dodać kolejną łyżkę śmietany i   wymieszać zupę. Czynność powtórzyć jeszcze raz.   Następnie

Passion of Cooking
Ciasto "Pochmurne niebo" 536

biszkopty ciemne to "niebo" wyszło pochmurne. Ciacho składa się z dwóch kakaowych biszkoptów pieczonych z płatkami migdałów i przełożonych kremem budyniowo- śmietankowym, na które wyłożyłam krem z bitej śmietany z niebieską galaretką i niebieską galaretkę na samą górę. Wyszło bardzo pyszne i fajnie wyglądające ciacho:)           Na blaszkę o wym. 33x25cm   Biszkopt kakaowy z migdałami(...)ścięła. Masło ucierać i dodawać po łyżce budyń. Utrzeć na gładką konsystencję. Schłodzić. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Odstawić na chwilę żeby napęczniała. 200 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki ubić na sztywno. 50 ml zostawić do zahartowania żelatyny. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej (uważać żeby się nie zagotowała!). Dolać 50 ml kremówki, wymieszać i od razu

Maślane ciasteczko
Jagodowa kubanka 165

żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki kremu typu nutella, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru, 200 g masła  Na jagodową bitą śmietanę: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%, 2 śmietany fix, 3 łyżki cukru pudru, ¼ szklanki soku jagodowego, 1 czubata łyżka żelatyny Dodatkowo: słoik dżemu jagodowego (najlepiej niskosłodzonego), 16 – 18 herbatników maślanych(...)mogą powstać grudki). Budyń wystudzić. Miękkie masło i budyń utrzeć na puszysty krem. Pod koniec ucierania dodać nutellę oraz kawę rozpuszczalną – ucierać do czasu połączenia się składników. Przygotować bitą śmietanę: Sok podgrzać ale nie zagotowywać. W gorącym soku rozpuścić żelatynę i przestudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z cukrem pudrem i śmietanami fix . Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w soku

Nie tylko w kuchni
Przegląd tortów - dekoracje 3 338

dekoracjami, głównie dla dzieci. Są torty  w stylu angielskim, dekorowane tylko masą cukrową, są też torty z dekoracją łączoną: krem maślany i masa cukrowa. Inne torty dekorowałam bitą śmietaną bawioną, a jeszcze inne bitą śmietaną i owocami. UWAGA: wpis zawiera obrazki 18+ ;) Tort Monster High - Draculaura ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort Minie ( śmietana barwiona ) Tort Minie ( krem maślany(...)masa cukrowa ) Tort Rybka MiniMini ( barwiona bita śmietana ) Tort Ślubny/Weselny ( masa cukrowa i lukier ) Tort My Little Pony/ Pinki Pie ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort dla piłkarza ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort dla chłopca ( masa cukrowa ) Tort Kot ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort Minionek ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort okolicznościowy ( bita śmietana i owoce ) Tort

kolorowotorcikowo
Tarta z serkiem na zimno i jagodami 146

nimi . Mamy koniec sierpnia jagód brak w lesie za to w zamrażalce są. Dlatego powstał  sernik na zimno. Składniki na sernik: serek danio waniliowy 600 g śmietana 30% 400 ml żelatyna 2.1/2 łyżki ( rozpuszczamy w 150 ml wody) Dodatkowo : galaretka truskawkowa 1 szt ( rozpuszczamy ją w 400 ml wody) jagody 300 g Spód kruchy: 400 g mąki(...)pszennej 4 jajka śmietana  18% 2 łyżki cukier 150 g    Wykonanie ciasta kruchego :   Do misy wsypujemy przesiana mąkę . Dodajemy pokrojoną margarynę oraz cukier . Wbijamy jajka i dodajemy śmietanę. Wyrabiamy ciasto i zawijamy je w folia aluminiową wkładamy do lodówki na godzinkę .  Wałkujemy ciasto i przekładamy do formy ceramicznej widelcem robimy dziurki by powietrze dochodziło. Pieczemy

Różowa kuchnia
Pancakes z makiem i masłem o smaku mango – bardzo puszyste 141

ktoś, kto wyręczy mnie od stania nad patelnią. To ciasto rośnie wysoko i jest bardzo puszyste. A mak przyjemnie wzbogaca jego teksturę, konsystencję i przede wszystkim smak. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (ja użyłam Łaciatej 30%) ubijamy nieomal do konsystencji masła. Powinna być bardzo gęsta i bardzo sztywna, i powinna się od niej zacząć oddzielać serwatka – przebita śmietana będzie widocznie podchodzić(...)niemalże przeźroczystym płynem. Rozkładamy samą śmietanę, odlewając serwatkę, do dwóch małych miseczek. Owoc mango rozcinamy na trzy części, w środkowej zachowując dużą pestkę. Miąższ nacinamy w kratkę bądź oddzielamy od skórki łyżką. Kroimy na drobne kawałki, rozdzielamy na dwie porcje do miseczek z przebitą śmietaną, schładzamy w czasie przygotowywania placuszków. Mąkę mieszamy z makiem, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka

Karo in the Kitchen
Delikatne lody śmietankowo-cytrynowe (bez maszyny) 164

żłobku jest doświadczonym zawodnikiem jak żołnierz po poligonie i żadnej łezki mały twardziel nie uroni :)    Składniki: 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 200 g śmietany kremówki (36 %) 3-4 łyżki cukru pudru 250 g kremu lemon curd + ok. 50 g dodatkowo Przygotowanie: Mleko skondensowane przelewamy do miski i ubijamy mikserem, aż uzyskamy puszystą pianę. W osobnej misce ubijamy kremówkę(...)koniec ubijania dodajemy cukier puder.  Pianę z mleka skondensowanego i ubitą śmietanę łączymy, delikatnie mieszając szpatułką. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy lemon curd i delikatnie łączymy. Do pojemnika nakładamy naprzemiennie trochę warstwy śmietankowej, trochę cytrynowej (np. po 2-3 łyżki). Na wierzch wykładamy za pomocą łyżeczki wąskie strużki pozostałego kremu lemon curd . Całość lekko mieszamy łyżką

bistro mama
Sernik z brzoskwiniami 388

wychodzą jej delikatne i puszyste. Na wierzchu zawsze umieszcza kokos – to daje im charakterystyczną nutę. Zdradziła mi ich sekret – masa serowa musi być rozrzedzona mlekiem i śmietaną tak, żeby sernik przed pieczeniem był płynny. Jeśli robię sernik w tradycyjnym stylu, zawsze stosuję się do tych rad. Wychodzą wspaniale. Moja dzisiejsza wersja sernika z brzoskwiniami pachnie intensywnie wanilią(...)muszą być w temperaturze pokojowej. Kruchy spód : 250 g mąki (2 szklanki) 150 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy) 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik z brzoskwiniami : 1 kg półtłustego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 2 całe jajka 4 żółtka (białka zostawiamy do bezy) ½ szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania