dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt. Inspiracja na krem Moje Wypieki. Składniki na tort(...)całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki biszkoptu od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty, po około 2 cm grubości. Czekoladowy karmel: 50 g wody 75 g cukru 40 ml śmietany 30% 40 g gorzkiej czekolady W małym garnuszku z grubym dnem umieścić cukier i wodę, wymieszać, umieścić termometr cukierniczy, doprowadzić do wrzenia, następnie gotować do momentu, aż cukier stanie się
moj przepis najabłkowego 1 jajko +czerwony barwnik spożywczy w żelu lub proszku, świeży sok jabłkowy na poncz, truskawki do dekoracji Składniki na krem: 300 g białego sera na sernik 250 ml śmietany kremówki 1 bita śmietana w proszku 3-4 łyżki cukru pudru Suche składniki na ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy olej, sok jabłkowy, jajko, ocet i mieszamy do połączenia się(...)papierem do pieczenia blaszek. Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać do przygotowania kremu – mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i bitą śmietaną w proszku (ma za zadanie ustabilizować krem, można zamiast niej użyć Śmietan Fixu lub żelatyny). W osobnej misce krótko miksujemy
Ciastkozercyjabłkami. Ale to moja opinia na ten temat. Fakt – jabłecznik może być szarlotką, ale nie każda szarlotka może być jabłecznikiem (tylko ta z jabłkami). Szarlotka z lodami i bitą śmietaną. Składniki na ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)też uwzględnić dodanie galaretek. Ja dałam 3 łyżki) - sok z cytryny - 2 galaretki (cytrynowe lub z limonki) - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia - lody waniliowe (kupiłam) - bita śmietana (ubiłam z odrobiną czerwonego barwnika) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem szarlotki. Ja zawsze zagniatam z 1 kg mąki, zużywam połowę, a drugą zamrażam i wykorzystuję do następnego wypieku. Suche składniki
mojewypiekiinietylkotrafiłam w końcu na ciasto czekoladowe z kremem porzeczkowym, które mnie urzekło swoją prostą, a jednocześnie bardzo efektowną dekoracją. Czym prędzej więc wybrałam się na zakupy, bo kilograma kwaśnej śmietany na składzie nie mam na co dzień... Upiekłam więc ciasto, przygotowałam zaskakujący krem, oblałam polewą i udekorowałam koralami porzeczek. Dumna jak paw, podziwiałam swoje dzieło (choć nad oblewaniem zdecydowanie muszę(...)porzeczkowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 28 cm) ciasto czekoladowe: 200 g masła 200 ml mocnej kawy, ostudzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 95 g kakao 145 g kwaśnej śmietany 2 jajka 200 g cukru 325 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej krem porzeczkowy: 300 g czerwonej porzeczki 150 g cukru sok z 1/2 pomarańczy 6 żółtek
Pożeraczka, czyli raz adobrzearomatem wanilii, migdałów i skórki pomarańczowej. To najbardziej tradycyjny deser wielkanocny – szkoda, by o nim zapomnieć. Paschę można przygotowywać z twarogu sernikowego, a następnie utrzeć go z żółtkami, śmietaną, cukrem pudrem i masłem. Jednak taka tradycyjna, prawdziwa pascha przygotowywana jest z mleka, na którym robi się własny twaróg – i taką wersję przedstawiam. Bo smakuje obłędnie – jest delikatna(...)świeżego, tłustego mleka 3,2% – najlepiej takiego z lodówki, nie UHT 1,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub cukier + ziarenka z połowy laski) 500 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny 5 dużych jaj 250 g miękkiego masła dobrej jakości 1 niepełna szklanka cukru pudru bakalie: domowa skórka pomarańczowa, migdały, rodzynki, suszone owoce lub orzechy
Poezja smakuwięc solenizant dostał tort z dwoma misiami ( pomysł podrzuciła partnerka solenizanta). Biszkopt orzechowy przełożony pyszną frużeliną wiśniową z wyraźnie wyczuwalną nutką cynamonu i dużą ilością lekkiej jak piórko bitej śmietany. Całość skomponowała się idealnie, tort nie był ani za słodki ani za kwaśny. Poniżej jak się prezentował;) Składniki: 6 jajek 6 łyżek orzechów 3 łyżki mąki łyżeczka(...)masy owocowej, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Podczas stygnięcia masa będzie gęstniała, gotowa będzie dość zbita. Składniki: 1 litr śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie: Dobrze schłodzoną kremówkę przelać do misy miksera, dodać cukier puder i całość ubić na sztywną masę. W miseczce rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny, delikatnie
Krakowskie smaki Animasę serową: 1 kg sera 5 jajek 1 szklanka pudru ,lub drobnego 6 i 1/ 2 lyżki kawy rozpuszczalnej 1 budyń czekoladowy 2 łyżki irlandzkiej whiskey 1 łyżka śmietany WYKONANIE Do miksera włożyć jajka z cukrem i zmiksować składniki. Następnie dodać budyń czekoladowy Zmiksować do połączenia nie długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem(...)opadnie. Łyżkę śmietany wymieszać z kawą rozpuszczalną na jednolita masę i dodać do masy serowej. Wymieszać wszystko łyżką ,dodając whiskey Tak przygotowaną masę wlać na ciasteczkowy spód... Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 50-60 minut w kąpieli wodnej Upieczony sernik ,który powinien być rowny jak stół,pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiami . Potem wyjąć, ostudzić całkiem. Włożyć
w mojej kuchnibiałek* 1/2 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 budynie śmietankowe* 1/2 szklanki mielonych migdałów* 1/3 szklanki olejumasa śmietanowo-migdałowa* 500 ml śmietany kremówki* 5 łyżek cukru* 3 łyżeczki żelatyny* 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody* 100 g płatków migdałowychkrem budyniowy* 400 ml mleka* 1 budyń śmietankowy* 1 łyżeczka mąki pszennej* 1 łyżeczka mąki(...)formie do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjąć z formy i wystudzić.Zimne ciasto przekroić w poziomie 2 razy, aby otrzymać 3 blaty.masa śmietanowo-migdałowaŻelatynę namoczyć ok. 1 godzinę wcześniej.Śmietanę wlać do rondelka, zagotować, zestawić, wsypać cukier, wymieszać.Do żelatyny wlać 2-3 łyżki gorącej śmietany i rozpuścić, następnie wlać do śmietany i wymieszać. Zostawić do wystygnięcia (od czasu
Mix smakuBISZKOPT : * jajko – 5 szt * mąka krupczatka – 5 łyżek * kakao – 1 czubata łyżka * cukier – 5 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczyptaMASA : * śmietana 36 % – 750 ml * cukier puder – 2 łyżki * cukier waniliowy – 1 op * żelatyna – 3 łyżeczkiDODATKOWO : * wiśnie w kompocie ( np. Harvin z Lidla ) – 1 słoik * dżem wiśniowy(...)odsączamy z kompotu ( absolutnie nie wylewamy kompotu! ).Ok. 15 sztuk odkładamy do dekoracji , a resztę dzielimy na 2 części.Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dokładnie mieszamy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno , dodając pod koniec cukier waniliowy , cukier puder i rozpuszczoną ( ale nie zimną ) żelatynę – dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ :Pierwszy blat biszkoptowy układamy na spodzie z tortownicy.Obficie nasączamy
Ostra na SłodkoZupa ogórkowa na maśle...Kremowa, lekko kwaśna zupa z duszonych na maśle ogórków kiszonych.Niezwykle intensywna i aromatyczna w smaku.Zabielna śmietaną, oprószona natką pietruszki.Taka jak u babci...Komu talerz?Życzę smacznego!Składniki:Biała część pora;1/4 korzenia selera;1 średnia pietruszka;2 średnie marchewki;5 średnich ogórków kiszonych + sok z kiszenia ogórków;5 średnich ziemniaków; 2 łyżki masła;1 średni(...)liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;125 ml kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;1 łyżka mąki pszennej;1/2 natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Seler, marchewkę, por i pietruszkę umyć i osuszyć. Seler obrać. Pietruszkę i marchewkę obrać i pokroić w słupki.Jarzyny włożyć do garnka i zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy
Gospodyni Miejskaśmietanowo-koperkowym...Makaron oblepiony lekko kwaśnym sosem z posiekanym koperkiem.Z dodatkiem kawałków tuńczyka i groszku.Szybkie i pyszne danie.Zapraszam!Składniki:250 g makaronu (u mnie świderki);330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 puszki groszku konserwowego;Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju;Pęczek koperku;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Tuńczyka(...)odsączyć z oleju i rozdrobnić.Groszek odsączyć z zalewy.Koperek drobno posiekać.Na patelnię wlać śmietanę, dodać odsączonego tuńczyka, groszek i posiekany koperek. Całość wymieszać, podgrzać i doprawić solą i pieprzem.Ugotowany makaron wymieszać z ciepłym sosem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym
Gospodyni Miejskalepiej jest przygotować dzień lub dwa dni wcześniej wtedy idealnie zmięknie chociaż i pierwszego dnia jest bardzo smaczne :)Ciasto składa się z trzech placków przełożonych kwaśnym dżemem i gotowaną śmietaną z której powstaje gładka i aksamitna masa. Wierzch posypany orzechami włoskimi dopełnia ciasto, u mnie tym razem posypałam rodzynkami i prażonymi migdałami . Zrobienie go w całości zajęło mi godzinkę , wiec(...)polecam wypróbować .Ciasto:3,5 - 4 szkl mąki5 żółtek0,5 szkl śmietany3/4 kostki margaryny1/2 szkl cukru pojedynczy proszek do pieczeniacukier waniliowyMasa:1/2 l śmietany ( zawsze używam wiejskiej ale 18 % ze sklepu też się nada)3/4 szkl cukru3 łyżki mąki pszennej1/4 kostki margarynycukier waniliowyDodatkowo:orzechy włoskie - pokrojone , ewentualnie rodzynki, migdałydżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty)Ciasto:Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMega orzeźwiające ciasto, przyrządzone na bazie ulubionego soku, ja użyłam soku z limonki z nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe(...)jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku (ja użyłam limonkowego) Masa śmietanowa 400 ml śmietany 36% 1 galaretka cytrynowa Opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru. Według własnego smaku Ponadto 2 galaretki morelowe Sposób przygotowania: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać
RAROSSAwarto, niebo w gębie:) Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: 5 jajek 3/4szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia dwie łyżki kakao masa: 500 ml śmietany 30% 50 ml wiśniówki litr wiśni z alkoholu np. z nalewki (można też kupić w sklepie specjalne do dekoracji i do ciast) 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru(...)nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Gdy biszkopt zacznie odchodzić od brzegów to znaczy, że mamy gotowe ciasto. Wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy cukier puder. W małym garnuszku rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody i dodajemy ją do śmietany. Gdy ciasto jest już zimne rozcinamy je na trzy krążki
ciastkarnia na kruchym spodziegotowych mas kajmakowych i krówkowych ma niepotrzebne dodatki – zwracajmy na to uwagę. Samo ciasto robi się bardzo prosto – kupujemy mleko skondensowane (ugotowane lub nie), furę herbatników, masło, śmietanę kremówkę, budynie i składamy w całość! W zamian otrzymujemy dużą blachę bardzo słodkiej przyjemności. Ciasto 3-bit bez pieczenia: 4 opakowania herbatników po 200 g (razem(...)puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (520 g) 2 budynie waniliowe bez cukru 600 ml mleka 500 ml śmietany 30% 200 g masła 2-3 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 2 śmietan-fixy lub 1 łyżka żelatyny 30 g ciemnej czekolady Jeśli kupiliśmy słodzone mleko skondensowane gotujemy całą puszkę przez 2,5 – 3 godziny na małym ogniu
Poezja smakudostałam go jako dzisiejszą urodzinową niespodziankę od mamy. Jaki jest tort egipski? Zamiast biszkoptu – lekka białkowo-orzechowa pianka przełożona szlachetną masą z budyniu na dziesięciu żółtkach oraz bitą śmietaną. W środku chrupiące kryształki karmelu, które są kwintesencją tego tortu. Wbrew pozorom tort egipski nie jest bardzo słodki, wszystko w nim współgra idealnie. Niestety jest pracochłonny, dlatego blaty i karmel(...)płaskich łyżek cukru 5 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 małe opakowanie cukru waniliowego 340 ml mleka (nieco mniej niż 1,5 szklanki) 170 g masła Masa z bitej śmietany: 340 g śmietany kremówki (ciut mniej niż 1,5 szklanki) 1 szklanka + 2 płaskie łyżki cukru 100 g orzechów laskowych lub płatków migdałów Blat białkowo-orzechowy: Trzy białka ubijamy
Poezja smakuciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i truskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka(...)kształt sypkiej kruszonki. 250 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) Dodać płaską łyżkę śmietany, krótko zmiksować w malakserze (tylko do rozmieszania śmietany), a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę (nie wolno wyrabiać lub dodawać więcej śmietany lub wody, gdyż wówczas otrzymamy twarde ciasto
Moja Delicjasmutne... składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g margaryny 100 g cukru pudru 2 łyżki jogurtu greckiego 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem jasny: 400 ml śmietany kremówki 15 g cukru waniliowego łyżka żelatyny krem ciemny: 400 ml śmietany kremówki 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów orzechy(...)łyżki cukru płaska łyżeczka margaryny szczypta sody ok 60 g orzeszków ziemnych duża szczypta soli morskiej ponadto: 100 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka Przygotowanie kremów śmietanowych: Ważne! Śmietanę należy przygotować dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta. Jasny: Żelatynę namoczyć w 100g zimnej wody. Śmietankę wlać do rondla i zagotować cukrem wanilinowym (pamiętając o mieszaniu). Kilka łyżek gorącej śmietany wlać
6niebocukru 1 łyżka miodu Pralina orzechowa: 30 g masła 80 g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmiet. 18% 40 g biszkopcików chrupiące orzechy z powyższego przepisu Mus czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Galaretka z granatu: owoce małego granatu 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody 1 łyżka cukru Poncz(...)szkl wody+1/4 szkl soku z granatu Polewa: 60 g mlecznej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 36% Dodatkowo: 1/2 owoców z granatu do dekoracji Przygotowanie: Ciasto czekoladowo-orzechowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło, kakao, cukier i czekoladę podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia
Nastoletnie WypiekanieChałwowy! Trzy warstwy kakaowego biszkoptu- przełożonego konfiturą wiśniową, czekoladą i wyjątkowym kremem chałwowym- całość pod pyszną pierzynką z czekolady i wiórków kokosowych, a w elemencie ozdoby wisienki i bita śmietana.Czujecie już ten pyszny smak?! Tort Chałwowy to mój ulubiony tort-i jestem pewna,że już pierwsza łyżeczka tej pyszności podbije również Wasze serca i kubki smakowe Tort praktycznie(...)KAKAOWY: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szklanka cukru zapach waniliowy 15ml. łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM CHAŁWOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 300 g. chałwy naturalnej lub waniliowej DODATKOWO: konfitura wiśniowa 480 g. tabliczka mlecznej czekolady 4 łyżki wódki 2 łyżki wiórków kokosowych DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko
Domowe Tortymielony ,ale ja posiadam tylko kremowe typu President .Nie ma to większego znaczenia, ważne ,żeby ser był wypróbowany ,nie wodnistej konsystencji a wyjdzie na pewno.Wierzch ciasta pokrywa bita śmietana ,karmel i sól morska w płatkach. Prawdziwe sernikowe niebo !.Tylko nie przesadźcie z solą. Składniki: okrągła foremka o średnicy 22 cm z odpinanym brzegiem. Ciasto: 270 g kruchych herbatników,dałam czekoladowe(...)serowa: 700 g sera twarogowego z wiaderka,może być kremowy President 150 g cukru 4 jajka 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego Masa śmietankowa: 300 g zimnej śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Sos karmelowy: 125 ml śmietany 30 % 0,5 szklanki cukru trzcinowego 30 g masła Dodatkowo: sól morska w płatkach Kruchy spód: Herbatniki rozdrobnić przy użyciu
Ladylaura.pieprz, 1 łyżka ziela angielskiego, 6 liści laurowych, 5 l wody Składniki na zupę: 0,5 kg suszonych grzybów, 5l bulionu warzywnego lub mięsnego, 4 łyżeczki śmietany 18%, 1 cebula ( większa), Składniki na kluski ziemniaczane: 3 kg ziemniaków, 2 łyżeczki soli, mąka pszenna (nie podaję ilości ponieważ daję na” oko”, zależy to od rodzaju(...)zalewamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy je i dodajemy do bulionu. Gotujemy aż grzyby będą miękkie. Jeżeli potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem. Jak już zupa będzie gotowa zabielamy ją śmietaną. Przed wlaniem śmietany do zupy trzeba ją zahartować tzn. łyżkę śmietany zalać gorącą zupą, wymieszać potem dodać kolejną łyżkę śmietany i wymieszać zupę. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Następnie
Passion of CookingHarynki w cebulowej zołzie to kawałki słonego śledzia pod pierzynką cebulowego sosu z dodatkiem śmietany. Są potrawą postną i tanią. Tradycja mówi, że harynki były najtańszą i codzienną potrawą spożywaną przez ubogich robotników sezonowych, których zarobki były tak niskie, że czasami mawiano: „Nie zarobis na słónego harynka!”. Po II wojnie światowej czasami jeden śledź musiał(...)mazowiecką ;) HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (moja wersja) Składniki: 1 kg śledzi solonych (matyjasy) 1/2 l mleka 1 l wody 2 - 3 cebule 4 łyżki octu 250 ml śmietany 18 % 2 liście laurowe 4 kuli ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól i cukier do smaku ziemniaki ugotowane w mundurkach Cebulę kroimy w piórka i gotujemy w litrze
Bon Appetit MałgorzatyEklerki z bitą śmietaną . Moje pierwsze, więc taką otrzymały nazwę. Przepis okazał się bardzo prosty, także w wykonaniu. I bez proszku do pieczenia, a i tak pięknie wyrosły. Składniki: ciasto: - 1/2 margaryny (125g) - 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 szklanka wody - 4 jajka masa: - śmietanka 30% - cukier puder do smaku - śmietan-fix dodatki: - cukier puder do posypania(...)Można nadać im wzór przy pomocy widelca. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 190-200 °C (u mnie 190 °C) Czas pieczenia: 25 minut W tym czasie przygotowuję bitą śmietanę. Ubijam śmietanę mikserem wraz cukrem pudrem na gęstą masę. Pod koniec dodaję śmietan-fix. Odkładam masę do lodówki. Gotowe ciastka przekrawam wzdłuż na pół jeszcze ciepłe, odstawiam do ostygnięcia. Dopiero
Kuchnia co dniapieprz, 1 łyżka ziela angielskiego, 6 liści laurowych, 5 l wody Składniki na zupę: 0,4 kg suszonych grzybów, 5l bulionu warzywnego lub mięsnego, 4 łyżeczki śmietany 18%, 1 cebula ( większa), 4 łyżki octu Składniki na kluski ziemniaczane: 3 kg ziemniaków, 2 łyżeczki soli, mąka pszenna (nie podaję ilości ponieważ daję na” oko”, zależy(...)zalewamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy je i dodajemy do bulionu. Gotujemy aż grzyby będą miękkie. Jeżeli potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem. Jak już zupa będzie gotowa zabielamy ją śmietaną. Przed wlaniem śmietany do zupy trzeba ją zahartować tzn. łyżkę śmietany zalać gorącą zupą, wymieszać potem dodać kolejną łyżkę śmietany i wymieszać zupę. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Następnie
Passion of Cookingbiszkopty ciemne to "niebo" wyszło pochmurne. Ciacho składa się z dwóch kakaowych biszkoptów pieczonych z płatkami migdałów i przełożonych kremem budyniowo- śmietankowym, na które wyłożyłam krem z bitej śmietany z niebieską galaretką i niebieską galaretkę na samą górę. Wyszło bardzo pyszne i fajnie wyglądające ciacho:) Na blaszkę o wym. 33x25cm Biszkopt kakaowy z migdałami(...)ścięła. Masło ucierać i dodawać po łyżce budyń. Utrzeć na gładką konsystencję. Schłodzić. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Odstawić na chwilę żeby napęczniała. 200 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki ubić na sztywno. 50 ml zostawić do zahartowania żelatyny. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej (uważać żeby się nie zagotowała!). Dolać 50 ml kremówki, wymieszać i od razu
Maślane ciasteczkożółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki kremu typu nutella, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru, 200 g masła Na jagodową bitą śmietanę: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%, 2 śmietany fix, 3 łyżki cukru pudru, ¼ szklanki soku jagodowego, 1 czubata łyżka żelatyny Dodatkowo: słoik dżemu jagodowego (najlepiej niskosłodzonego), 16 – 18 herbatników maślanych(...)mogą powstać grudki). Budyń wystudzić. Miękkie masło i budyń utrzeć na puszysty krem. Pod koniec ucierania dodać nutellę oraz kawę rozpuszczalną – ucierać do czasu połączenia się składników. Przygotować bitą śmietanę: Sok podgrzać ale nie zagotowywać. W gorącym soku rozpuścić żelatynę i przestudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z cukrem pudrem i śmietanami fix . Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w soku
Nie tylko w kuchnidekoracjami, głównie dla dzieci. Są torty w stylu angielskim, dekorowane tylko masą cukrową, są też torty z dekoracją łączoną: krem maślany i masa cukrowa. Inne torty dekorowałam bitą śmietaną bawioną, a jeszcze inne bitą śmietaną i owocami. UWAGA: wpis zawiera obrazki 18+ ;) Tort Monster High - Draculaura ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort Minie ( śmietana barwiona ) Tort Minie ( krem maślany(...)masa cukrowa ) Tort Rybka MiniMini ( barwiona bita śmietana ) Tort Ślubny/Weselny ( masa cukrowa i lukier ) Tort My Little Pony/ Pinki Pie ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort dla piłkarza ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort dla chłopca ( masa cukrowa ) Tort Kot ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort Minionek ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort okolicznościowy ( bita śmietana i owoce ) Tort
kolorowotorcikowonimi . Mamy koniec sierpnia jagód brak w lesie za to w zamrażalce są. Dlatego powstał sernik na zimno. Składniki na sernik: serek danio waniliowy 600 g śmietana 30% 400 ml żelatyna 2.1/2 łyżki ( rozpuszczamy w 150 ml wody) Dodatkowo : galaretka truskawkowa 1 szt ( rozpuszczamy ją w 400 ml wody) jagody 300 g Spód kruchy: 400 g mąki(...)pszennej 4 jajka śmietana 18% 2 łyżki cukier 150 g Wykonanie ciasta kruchego : Do misy wsypujemy przesiana mąkę . Dodajemy pokrojoną margarynę oraz cukier . Wbijamy jajka i dodajemy śmietanę. Wyrabiamy ciasto i zawijamy je w folia aluminiową wkładamy do lodówki na godzinkę . Wałkujemy ciasto i przekładamy do formy ceramicznej widelcem robimy dziurki by powietrze dochodziło. Pieczemy
Różowa kuchniaktoś, kto wyręczy mnie od stania nad patelnią. To ciasto rośnie wysoko i jest bardzo puszyste. A mak przyjemnie wzbogaca jego teksturę, konsystencję i przede wszystkim smak. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (ja użyłam Łaciatej 30%) ubijamy nieomal do konsystencji masła. Powinna być bardzo gęsta i bardzo sztywna, i powinna się od niej zacząć oddzielać serwatka – przebita śmietana będzie widocznie podchodzić(...)niemalże przeźroczystym płynem. Rozkładamy samą śmietanę, odlewając serwatkę, do dwóch małych miseczek. Owoc mango rozcinamy na trzy części, w środkowej zachowując dużą pestkę. Miąższ nacinamy w kratkę bądź oddzielamy od skórki łyżką. Kroimy na drobne kawałki, rozdzielamy na dwie porcje do miseczek z przebitą śmietaną, schładzamy w czasie przygotowywania placuszków. Mąkę mieszamy z makiem, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka
Karo in the Kitchenżłobku jest doświadczonym zawodnikiem jak żołnierz po poligonie i żadnej łezki mały twardziel nie uroni :) Składniki: 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 200 g śmietany kremówki (36 %) 3-4 łyżki cukru pudru 250 g kremu lemon curd + ok. 50 g dodatkowo Przygotowanie: Mleko skondensowane przelewamy do miski i ubijamy mikserem, aż uzyskamy puszystą pianę. W osobnej misce ubijamy kremówkę(...)koniec ubijania dodajemy cukier puder. Pianę z mleka skondensowanego i ubitą śmietanę łączymy, delikatnie mieszając szpatułką. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy lemon curd i delikatnie łączymy. Do pojemnika nakładamy naprzemiennie trochę warstwy śmietankowej, trochę cytrynowej (np. po 2-3 łyżki). Na wierzch wykładamy za pomocą łyżeczki wąskie strużki pozostałego kremu lemon curd . Całość lekko mieszamy łyżką
bistro mamawychodzą jej delikatne i puszyste. Na wierzchu zawsze umieszcza kokos – to daje im charakterystyczną nutę. Zdradziła mi ich sekret – masa serowa musi być rozrzedzona mlekiem i śmietaną tak, żeby sernik przed pieczeniem był płynny. Jeśli robię sernik w tradycyjnym stylu, zawsze stosuję się do tych rad. Wychodzą wspaniale. Moja dzisiejsza wersja sernika z brzoskwiniami pachnie intensywnie wanilią(...)muszą być w temperaturze pokojowej. Kruchy spód : 250 g mąki (2 szklanki) 150 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy) 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik z brzoskwiniami : 1 kg półtłustego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 2 całe jajka 4 żółtka (białka zostawiamy do bezy) ½ szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka
Poezja smakuKlasyk wśród ciast ze świeżymi owocami. Puszysty biszkopt, bita śmietana, truskawki oraz galaretka-połączenie idealne:) SKŁADNIKI Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki(...)końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min . Upieczony biszkopt wystudzić. Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania stale miksując dodać cukier puder oraz przestudzoną żelatynę. Biszkopt posmarować bitą śmietaną
RAROSSAbłyskawicznie. Save Print sernik na zimno z brzoskwiniami Autor: zjemto Czas przygotowania: 20 minuty Czas gotowania: Całkowity czas: 20 minuty Do tegoracji użyłem bitej śmietany zzmiksowanej z 100 ml śmietany kremówki i 2 łyżek cukru pudru Składniki 1 puszka brzoskwiń w syropie 600g serka homogenizowanego 250ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny 2 galaretki brzoskwiniowe(...)litra gorącej wody, można to już zrobić z 2 godziny przed resztą etapów, bo galaretka długo stygnie. Zagotowujemy ⅓ szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny. Śmietanę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy serki i razem miksujemy. Następnie stale miksując na wolnych obrotach dolewamy jeszcze ciepłą żelatynę. Przygotowujemy tortownice o minimalnej szerokości 28 centymetrów. Wykładamy dół
zjem to blog kulinarnyŚmietanowiec z galaretkami na upalne dni, śmietanę możemy zastąpić jogurtem greckim. Można dodać również owoce Śmietanowiec z galaretkami Składniki: MASA ŚMIETANOWA śmietana 18 % - 3 opak po 400 ml bita śmietana - 1 opak galaretka cytrynowa - 2 opak cukier puder - 0,5 szkl DODATKOWO herbatniki - 1 opak galaretka pomarańczowa - 1 opak galaretka wiśniowa 1 opak galaretka cytrynowa - 1 opak Sposób(...)wiśniową i cytrynową rozpuścić każdą oddzielnie w 400 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Rozmieszać dwie galaretki cytrynowe w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i bitą śmietaną. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce tężejącej galaretki cytrynowej. Masę śmietanową podzielić na 3 części. Pierwszą część masy wylać
Kuchnia DanusiWilgotne ciasto bez dodatku mąki pszennej. Ciasto owsiane o wyrazistym smaku cytryny, beza makowa i bita śmietana okraszona wiórkami czekolady deserowej. Same pyszności. Składniki: (na blachę o wymiarach: 12 na 36 cm) Ciasto owsiane: 220 g płatków owsianych zmielonych na mączkę- ja użyłam młynka do kawy 80 ml oleju słonecznikowego sok z jednej całej cytryny skórka z połowy cytryny(...)makowa: 3 białka z dużych jaj- jeśli są małe bądź średnie użyć 4 100 g cukru łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej pół szklanki maku czarnego Bita śmietana: 200 ml śmietany 36% 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja: miąższ z połowy cytryny 3-4 łyżki powideł śliwkowych odrobina startej skórki z cytryny Grubo posiekana bądź grubo starta
KreatywnePinybiała pavlova z truskawkami i borówką amerykańską' Składniki: - 4 białka (rozm.L - 150ml) - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej - 1 łyżeczka octu winnego - 125g mascarpone mocno schłodzonego - 125g śmietany kremówki 30% (np.Łaciata) mocno schłodzonej - 1 laska wanilii - truskawki - borówki amerykańskie Białka ubić ze szczyptą soli na średnio-sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru i dokładnie miksować(...)suszenie bezy w niskiej temperaturze spowoduje, że beza będzie z wierzchu blada i chrupiąca a w środku miękka. Po upieczeniu z bezy zdjąć delikatnie papier i wystudzić. Mascarpone i śmietanę umieścić w misce miksera, dodać ziarna z laski wanilii i ubić na sztywno. Uważać, żeby śmietana się nie zważyła. Ubitą śmietanę przechowywać w lodówce do czasu podania pavlovej. Truskawki umyć
CookYourselfsłoika, by wyostrzyć smak zupy), ma ona w sobie to coś, co sprawia, że można ją jeść i jeść... I jeszcze jedna cenna uwaga, nie polecam zamieniać śmietany na jogurt, śmietana nadaje zupie lepszego smaku (ja częściowo dałam jogurt z braku śmietany, niestety popsuł jej trochę smak, na drugi dzień naprawiłam już wszystko dodatkiem kwaśnej śmietany). Inspiracją był przepis(...)szynki ) - 300g dobrej białej kiełbasy (u mnie wyrób własny ) - 2 korzenie chrzanu (lub zamiennie słoik dobrego, ostrego chrzanu) - sól - pieprz - natka pietruszki - 1 łyżka majeranku - 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany - szczypta ksylitolu lub cukru (ew.więcej) - dobry, ostry chrzan w słoiku (gdy lubimy konkretne smaki) - olej kokosowy, masło klarowane lub oliwa (do podsmażenia cebul i czosnku) - po 1-2 jajek
Smaczne Zdrowedawna zbierałam się do zrobienia czegoś podobnego, ale dopiero Marcowe Wyzwanie sprawiło, że udało się :) Deser do zasłodzenia, ale nie przesłodzenia. Czekoladowy, ale z nutką mięty, odrobiną bitej śmietany (specjalnie bez cukru) i truskawką. Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu Ewa Kuchennie - będzie mi bardzo miło :) Składniki (na 6-7 sztuk): Miseczki czekoladowe: 1 tabliczka czekolady łyżka masła(...)czekoladowy: tabliczka gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru 150 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej 1 białko jajka łyżeczka likieru miętowego pokrojone drobno liście mięty Dodatkowo: śmietana kremówka na bitą śmietanę i owoce - u mnie truskawki Miseczki czekoladowe Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej. Studzimy, po czym zanurzamy w czekoladzie coś, co nada kształt naszemu koszyczkowi. Ja nałożyłam na silikonowe
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wersji bezalkoholowej, wystarczy śliwki zamoczyć w wodzie na 2 – 3 minuty, a reszta już jak w przepisie :) Składniki: 400 – 500g suszonych śliwek 250ml alkoholu (rumu, spirytusu lub wódki) 500ml śmietany kremówki (30%) 2 śmietan fixy 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem: 1 średni słoik nutelli 200g miękkiego masła Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki(...)biszkopt przekrawamy poziomo na dwie równe części, a następnie dolną warstwę lekko nasączamy alkoholem pozostałym ze śliwek, smarujemy kremem ze śliwkami, przykrywamy kolejnym biszkoptem, który smarujemy kremem bez śliwek. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan fixem, a następnie ozdabiamy nią ciasto. W wersji szybszej wystarczy rozsmarować ubitą śmietanę po cieście, a w wersji bardziej czasochłonnej, ale może lepiej wyglądającej
Smakowy Rajszybką babkę . Ciasto babkowe: 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oliwy 2 łyżeczki sody 400ml kefiru 150ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki Krem: 500ml śmietany kremówki 30% 2 galaretki cytrynowe (lub inne) 500ml wody (wrzątku) 2 płaskie łyżeczki żelatyny (w sezonie letnim czubate) 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: 250ml śmietany kremówki 30% 1 śmietan(...)duży cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: Kolorowe perełki 1 łyżka nutelli, by zmienić kolor śmietany Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem trzepaczką, przy czym kakao i mąkę dodajemy na końcu. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy Ø26cm, z wysmarowanym tłuszczem spodem. Jeśli macie niezbyt szczelną tortownicę, dobrze jest położyć kawałek pergaminu lub folii aluminiowej pod tortownicę, by ciasto
Smakowy Rajmigdałów masa serowo - kawowa 3 banany 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 op żelatyny do ciast 0,5 szklanki wody 250 g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru 500 ml śmietany 30 % krem 300 ml śmietany 30% 1 śmietan fix 3 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki dostaniecie tutaj Przygotowanie: spód Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Herbatniki(...)masa serowo - kawowa Kawę rozpuszczamy z gorącej wodzie i łączymy z żelatyną, odstawiamy do ostygnięcia. Banany blendujemy, mieszamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywna pianę i mączymy z mieszanką serową, cały czas mieszając dodajemy mieszankę kawową. Jak krem zacznie powoli tężeć wykładamy na spód ciasta, wyrównując. krem Czekoladę rozpuszczamy
Niezły Młynekzrobić nowy, specjalnie dla Was. Tymczasem, niech ten tort bedzie dla Was wizualną inspiracją. Jest przepyszny. Biszkopty są mocno nasączone ponczem truskawkowym a krem na bazie mascarpone i bitej śmietany nadaje całości lekkości i puszystości. Jedna warstwa biszkoptu przełożona jest frużeliną truskawką, dzięki czemu tort nabiera wyrazistości w smaku. Jeśli macie ochotę polecam przełożyć dwie warstwy biszkoptu frużeliną(...)minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyłączamy piekarnik, uchylamy i zostawiamy biszkopt do całkowitego ostygniecia. Następnie wyciągamy z formy i przekrawamy wzdłuż, uzyskując 3 blaty. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek ucieramy z cukrem. Do utartego serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy do połączenia się
Made By Mom And Sonmocno czekoladowy, mazisty i nie zawiera mąki – smakuje jak brownie. Kremy są lekkie i świetnie uzupełniają smak ciasta. Torcik prezentuje się bardzo elegancko, pamiętajmy tylko o nabyciu dobrej śmietany – to od niej w dużej mierze zależy sukces tortu. Tort jest zmodyfikowaną wersją ciasta kukułka z Moich Wypieków . Ciasto czekoladowe (spód): 70 g masła 170 g gorzkiej czekolady, posiekanej(...)duże jajka 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków szczypta soli Krem kawowo – czekoladowy: 300 ml śmietany kremówki 36% 170 g mlecznej czekolady 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku (nie granulowanej) Warstwa biszkoptowa: podłużne biszkopty 1/3 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej 3 łyżki whisky, rumu lub wódki Krem Kukułka: 300 ml śmietany kremówki 36% 120 g cukierków ‘Kukułki
Poezja smakuPiątek, a zatem u Nas w domu coś bezmięsnego...dzisiaj proponuję pyszne placuszki ziemniaczane z kwaśną śmietaną. Dodajcie jej koniecznie do masy, wtedy wyjdą rumiane i chrupiące...polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku(...)olej do smażenia Dodatkowo: gęsta kwaśna śmietana kilka gałązek świeżego tymianku opcjonalnie cukier Sposób przygotowania: Obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, roztrzepanymi jajkami, śmietaną i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietana w masie na placki powoduje, że te nie ciemnieją, zachowując estetyczny
Gosia gotujeWąsate babeczki robiłam z okazji Dnia Dziadka. Chrupiące czekoladowe muffinki, krem śmietankowy i czekoladowa dekoracja były kombinacją idealną :) W przepisie na proste babeczki czekoladowe część mleka zastąpiłam śmietaną kremówką i to był strzał w dziesiątkę! Babeczki są cięższe dlatego nie rosną tak bardzo jak w oryginalnym przepisie, ale za to są idealnie miękkie w środku i kruche na zewnątrz. Składniki(...)szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanka mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 opakowanie bitej śmietany w proszku +czekolada do rozpuszczenia, patyczki do szaszłyków, foliowa koszulka, woreczek strunowy
Ciastkozercy30gr proszku budyniowego szczypta soli ok 2kg jabłek 1,5 opakowania galaretki truskawkowej 500 ml śmietany kremówki 30% 2 śmietan-fixy 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Białka ubić ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukry(...)Następnie dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Biszkopt przekroić na pół i wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim biszkoptem (pozostawić w tortownicy). Wstawić do lodówki do schłodzenia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Cały torcik pokryć śmietaną. Ja do 3 łyżek śmietany dodałam kakao i zrobiłam ala pajęczynkę
Amatorka kuchennasłodko. Wolę omlety, bo się łatwiej smaży:) Nie trzeba uważać, przy odwracaniu na drugą stronę, żeby się "nie porwały":) Są grubsze, a tym samym bardziej treściwe. Z dodatkiem bitej śmietany lub cukru pudru są jak deser, ale jeśli ktoś lubi drugie dania na słodko to również polecam:) Świetne danie dla dzieci. U mnie dodatkowo z łyżką przerobionych owoców z kompotu(...)czereśnie z jabłkiem. Składniki: 3 jajka 2 budynie waniliowe 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 0,5 - 1 szkl. mąki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody Oddzielamy białka od żółtek, u bijamy białka na sztywną pianę. Potem dodajemy cukier puder i chwilkę miksujemy Następnie miksujemy żółtka. Do żółtek dodajemy oba budynie, śmietanę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBrytyjski klasyk, popularny niezmiennie od XIX wieku. Niezawodny, przepyszny deser gotowy w niecałe 15 minut! Eton mess czyli bałagan z Eton to genialne połączenie bitej śmietany, słodkiej, kruchej bezy i soczystych, lekko kwaskowych truskawek. Deser na szybko, wrażenie na znacznie dłużej! Uda się każdemu :) Polecam! Składniki na 2 wysokie pucharki: 500 g truskawek 300 g schłodzonej śmietany(...)łyżeczki cukru pudru * W wersji "fit" połowę śmietany można zastąpić jogurtem greckim. 250 g truskawek lekko rozgnieść widelcem, wymieszać z 1 łyżeczką cukru. Śmietanę ubić, pod koniec dodać 1 łyżeczkę cukru. Bezy połamać na mniejsze kawałki i dodać do śmietany. Delikatnie wymieszać. Na dno każdego z pucharków włożyć trochę rozgniecionych truskawek. Resztę truskawek dodać do śmietany i wymieszać. Powstały krem
maniapieczeniapierwszy zapadła mi w pamięć najbardziej. Sos był aksamitny i delikatny, a jednocześnie pełen smaku. To mój niedościgniony ideał. Z tego też powodu w przepisie, który Wam prezentuję dodaję śmietanę i cukier, a nie tylko jogurt. Tam musiała być śmietana.Korma oznacza dusić i faktycznie warto dać mięsu czas, żeby odpowiednio doszło. Polecam szybkowar, który przyspiesza gotowanie. Dodatkowo wszystkie przyprawy(...)buzują w nim uwalniając swój pełen czar. Jeśli zdecydujecie się go użyć, kolendrę, migdały, chilli i śmietanę dodajcie już po jego otwarciu, kiedy mięso jest miękkie. Ostatnie słowo dla osób, które nie lubią świeżej kolendry. Ja też jej nie lubię. Nie pomijajcie jej jednak w tym przepisie. Dodana ilość jest symboliczna i delikatnie zmienia smak dania. Nie zostawia wyraźnego
W kuchni wieczorempysznym kremem i orzechem w środku. Moja mam na wyjątkowe okazje zawsze robiła ciasto "Raffaello". Mimo, że jest kaloryczne.. Nie ma co oszukiwać krem składa się z śmietany 36% i białej czekolady, ale czasem można pozwolić sobie na odrobinę rozpusty.Składniki:*Biszkopt:4 jajka1 szklanka mąki1 szklanka cukrupół łyżki octu1 łyżka wody2 łyżeczki proszku do pieczenia*Masa kokosowa(...)opakowania śnieżki na mleko0,5 l śmietany 36%2 opakowania wiórek kokosowych2 sztuki dobrej jakości białej czekolady*Dodatkowo:paczka płatków migdałowychWykonanie:Robimy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy po każdym z nich. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wodę i ocet. Mieszamy delikatnie! łyżką. Gotową masę
Piekę, bo lubięJest to jedno z pierwszych ciast jakie nauczyła mnie robić mama. Moje ulubione jest wtedy gdy masy jabłecznej jest więcej niż biszkoptu. Na wierzchu ciasta koniecznie musi być bita śmietana :). Yakie ciasto zawsze się obroni. Zdjęcia wykonałam w pięknych, jesiennych promykach słońca :)Składniki na ciasto na blachę 30x40cm:4 jajka1 szklanka cukru1 cukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczeniaPół kostki margaryny(...)czyli 125 g2 szklanki mąki – mała blacha, na dużą blachę 2,5 szklanki mąki100 ml śmietany 18 %Składniki na masę jabłkową:ok. 10 sztuk jabłekPół szklanki cukru1 galaretka brzoskwiniowa albo pomarańczowadodatkowo:bita śmietana albo cukier puder do dekoracjiCiasto: Bardzo dokładnie miksujemy jajka z cukrem i z cukrem waniliowym, następnie dodajemy pół miękkiej margaryny i wciąż miksujemy. Przesiewamy mąkę i dodajemy
Bon Appetit Małgorzatyszklanki wody2 łyżeczki cukru pudru1 łyżeczka soku z cytrynykilka kropel aromatu śmietankowego2 łyżeczki kawy (w wersji dla dorosłych)SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO NA WIERZCH I DO DEKORACJI:600 ml śmietany kremówki 36%3 łyżki cukru pudru3 łyżki cappuccino w proszku3 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)DODATKOWO:15 dag jeżyn (do dekoracji)WYKONANIE:BISZKOPT:Wszystkie składniki na biszkopt muszą być(...)wodzie rozpuść cukier puder, dodaj sok z cytryny i aromat śmietankowy (opcjonalnie rozpuszczalną kawę - ja nie dodałam ze względu na Dzieci). Ostudź.KREM CAPPUCCINO NA WIERZCH I DO DEKORACJI:Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder, śmietan-fixy i cappuccino.SKŁADANIE TORTU:Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części.Pierwszy blat nasącz 1/3 ilości ponczu. Posmaruj
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na ciasto:5 jajeksok z 1 cytryny125 g cukru pudru100 g mąki pszennej25 g mąki ziemniaczanejszczypta proszku do pieczeniaSkładniki na krem śmietanowy:500 ml śmietany kremówki 30%75 g cukru pudru2 opakowania Śmietan-Fix400 g truskawek50 g wiórków kokosowychDodatkowo:kilka truskawek w całościkokosowe kulki (np. Rafaello)łyżka cukru Tym razem zaproponuje połączenie dwóch smaków - truskawkowego z kokosowym. Muszę(...)piekarnika (fot.2). Piec około 15 minut w temp. 180ºC.Jeszcze gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem kryształem. Usunąć papier i zwinąć je wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką (fot.3).Śmietanę ubić z 75 g cukru pudru oraz Śmietan-Fixem. Dodać 50 g wiórków kokosowych.Ciasto rozwinąć, posmarować 3/4 ubitej śmietany. Ułożyć pokrojone truskawki (fot.4) i zrolować. Wierch posmarować resztą śmietany, udekorować
Świat Ciastaherbata 0,5l - 3 łyżki cukru- sok z połowy cytrynyKrem:- 1/4 szklanki cukru -opakowanie budyniu bananowego lub śmietankowego- 2 szklanki mleka- 150g masła- 3-4 banany Dekoracja/wierzch:- 500 g śmietany 36%- 3 łyżki cukru- 2 wagoniki gorzkiej czekolady- posypka czekoladowa (pałeczki) Sposób przygotowania:1.Biszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po jednej łyżce dodawać cukier oraz cukier waniliowy . Potem dodawać(...)dwie części i jedną z nich wykładamy na biszkopt. Następnie układamy pokrojonego banana w każde wolne miejsce. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, nasączamy i robimy to samo co wcześniej. 4.Bita śmietana:Do miski wlewamy śmietanę 36%. Dodajemy cukier i miksujemy przez 3-4 minuty do uzyskania bitej śmietany. Śmietana musi być schłodzona! 5.Górę tortu i boki smarujemy bitą śmietaną. Boki
Gotuj Z Muzykąjest wiele. Każda gospodyni ma pewnie swój. Głównym składnikiem zupy są oczywiście grzyby. Najlepiej żeby były świeże, przyniesione z lasu borowiki, kozaki, prawdziwki... Zupa grzybowa powinna być zabielona, najlepiej śmietaną 12 proc. do zup i sosów. Należy pamiętać, że nigdy nie dodajemy śmietany bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą. Najlepiej wlać kilka łyżek zupy do kubka, potem kilka łyżek(...)śmietany i wymieszać. Całość wlać do garnka. Wtedy śmietana się nie zetnie, a gładko rozprowadzi. Składniki:500g leśnych grzybów1 litr bulionu wołowego2 średnie cebule2 łyżki masłasól, pieprzśmietanamakaron łazanki ugotowany al dentenatka pietruszki Przygotowanie:Grzyby czyścimy, myjemy, suszymy i następnie kroimy.Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby i smażymy około
Smakowity Blog Kulinarnynitki makaronu.Śmietanowy, lekko kwaśny, gęsty sos.Pływające kawałki tuńczyka.Pycha! Składniki:250 g makaronu spaghetti;1 duża cebula;2 puszki tuńczyka w oleju;330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę(...)rozgrzać olej z obu puszek z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać tuńczyka, wymieszać. Całość podsmażać przez około 5 - 8 minut.Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.Makaron wymieszać z sosem i podawać do zjedzenia.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.Śmietanę
Gospodyni MiejskaBotwinka...Świeże, młode liście buraków.Buraki i marchewka pokrojona w kosteczkę.Całość zabielona śmietaną.Posypana koperkiem.Pycha!Składniki:1 duża marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 selera;2 litry zimnej wody;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe/ (opcjonalnie);2 pęczki botwniki z małymi buraczkami;4 średnie ziemniaki;330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka mąki(...)będą już miękkie dodać posiakną botwinkę z buraczkami. Gotować, aż buraczki zmiękną.Następnie doprawić cukrem, octem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze chwilę i zdjąć z ognia.W małej miseczce wymieszać śmietanę z łyżką mąki, dodać chochlę ciepłej zupy i dokładnie wymieszać. Całość dodać do zupy i wymieszać.Koperek drobno posiekać i dodać do zupy.Zupę podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.SMACZNEGO
Gospodyni Miejskabiałej części pora;2 litry zimnej wody;1 ząbek czosnku;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku;1 łyżka majeranku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kiełbasę pokroić w kostkę (ja tym razem zrobiłam bez kiełbasy).Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć(...)łyżkę ulubionej przyprawy do zupy, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.Następnie wlać zakwas na żurek i pogotować przez kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy. Wymieszać.Zalewajkę przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać koperek i wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu
Gospodyni Miejskabrokuł (o wadze około 500 g);Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto po odsączeniu 130 g);1 cebula;50 g łuskanych ziaren słonecznika,200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Podzielić(...)patelni rozgrzać olej z puszki z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać tuńczyka, wymieszać. Całość podsmażać przez około 5 - 8 minut.Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodać ugotowane różyczki brokuła, uprażony słonecznik oraz sos śmietanowy z tuńczykiem. Dokładnie wymieszać. Podawać zaraz po ugotowaniu.SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni Miejskasosie.I oprószone drobno startym parmezanem.Smacznego! Składniki:300 g makaronu spaghetti;1 mała cukinia (waga około 500 g);500 g pomidorów;1 duża, czerwona cebula;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 pęczka natki pietruszki;1 łyżeczka majeranku;1/2 łyżeczki słodkiej papryki;1 czubata łyżka masła;3 łyżki startego parmezanu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie(...)przez około 5 minut.Następnie dodać pokrojone pomidory i dusić wszystko razem, aż cukinia będzie miękka a pomidory lekko się rozpadną. Zdjąć przykrywkę, aby trochę soku odparowało. Dodać śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.Sos przyprawić papryką i majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia.Gotowy sos wymieszać z odcedzonym makaronem
Gospodyni Miejskamakaronu spaghetti;500 g pieczarek;1 średnia cebula;1 ząbek czosnku;Puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach (waga netto, po odcedzeniu 130 g);200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 pęczka natki pietruszki;1 czubata łyżka masła;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.Cebulę obrać(...)zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki i dusić na śrdenim ogniu, aż cała woda z pieczarek odparuje.Następnie dodać odsączonego tuńczyka i chwilę razem podsmażać.Do sosu wlać śmietanę, dokładnie wymieszać i chwilę gotować, aż delikatnie zgęstnieje.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Odcedzony, gorący makaron wymieszać z sosem.Makaron podawać oprószony natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka
Gospodyni Miejskaciasto i jak na ten pierwszy raz to najgorzej mi chyba nie wyszedł :) Wygląd jak wygląd, ale w smaku był boski ! :) Następnym razem dam więcej śmietany, bo jednak wyszło jej według mnie za mało :) No i oto on ! :)Składniki:2 budynie śmietankowe1/2 l. mleka3 łyżeczki żelatyny1 galaretka cytrynowamleko skondensowane albo masa krówkowa7 paczek herbatników1 margaryna1(...)szkl. cukru1/2 l. śmietany 30% Masa budyniowa :Ugotować 2 budynie na mleku z 1/3 cukru cukru (pół szklanki cukru do budyniu a jedna szklanka do śmietany). Do ugotowanego, gorącego budyniu wsypać suchą galaretkę. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń będzie już zimny, ukręcić go z margaryną.Śmietana :Ubić śmietanę ze szklanką cukru i dodać rozpuszczoną żelatynę
charlotte gotujeSERNIK LATTE MACCHIATOSkładniki:- 1 spód biszkoptowy- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej- 4 łyżki gorącej wody- 600g twarogu- 500g śmietany 36%- 2 fixy do ubijania śmiatany- 6 łyżki cukru pudru- 2 łyżeczki cukru waniliowego- 4 łyżeczki żelatyny- 4 łyżki wody- posypka czekoladowaSposób przygotowania:Na początek przygotowujemy napar z 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej oraz 4 łyżek gorącej wody. W tortownicy umieszczamy spód(...)biszkoptowy, który namaczamy naparem z kawy. W miseczce rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny w 3 łyżkach wody i czekamy do napęcznienia. Twaróg miksujemy z 5 łyżkami cukru pudru. 250g śmietany 36% ubijamy z jednym fixem i dodajemy do twarogu - mieszając do dokładnego połączenia się składników. Do przygotowanej masy dodajemy naszą żelatynę i miksujemy. Naszą masę dzielimy na dwie równe części
Mentor SmakuSkładniki: Udziec z indyka 250 ml. śmietana kremówka 36% 3 łyżeczki żelatyny Sól Biały pieprz Udziec z indyka, doprawiamy tylko solą i pieprzem. Pieczemy w całości w folii aluminiowej w piekarniku. Folię lekko natłuścić olejem. Czas pieczenia około 90 min. temp.180 oC Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy go jeszcze 10 minut zawiniętego w folię, a następnie zdejmujemy(...)niego skórę. Po całkowitym ostudzeniu polewamy go kilkakrotnie słodką śmietaną wymieszaną z żelatyną. Podajemy z dużym widelcem i ostrym nożem. Każdy kroi sobie taki kawałek na jaki ma ochotę. Może to być również pierś z kurczaka. Co położymy i czy położymy dookoła to już nasza sprawa. Żelatynę należy rozpuścić w gorącej śmietanie. Po wyjęciu z pieca udziec schłodzić , polać śmietaną
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki na placki: 6 dużych ziemniaków 1 jajko 4 łyżki mąki ½ cebuli. 1 łyżeczkę śmietany kwaśnej Sól Olej do smażenia 0,5 l. kwaśnej gęstej śmietany 0,5 kg łosoś wędzony Koperek i cytryna do dekoracji Ziemniaki, jajka, mąkę, cebulę, śmietanę i sól wkładam do malaksera i miksuję. Jak ciasto jest za rzadkie dosypuję trochę mąki. Oczywiście, można(...)zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę. Jak kto woli i lubi. Dodanie śmietany do ciasta czyni placki bardziej puszyste. Z przygotowanej masy smażymy, malutkie placuszki ziemniaczane. Na usmażone i zimne placki nakładamy łyżką śmietanę i rulonik z łososia. Jeżeli śmietana jest za rzadka można dodać odrobinę żelatyny. Dekorujemy koperkiem i cytryną
Kulinarny karnet Christopheraswój przepis zrobiłem na 6 szklanek, ale serniczki były zbyt wysokie na 8 szklanek powinno być super. Składniki 500 g twarogu sernikowego z wiaderka 8 dużych biszkoptów 250 ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 2 łyżki żelatyny 2 łyżki rozpuszczalnego kakao 3 łyżki cukru 300 g masy kajmakowej Dodatkowo: 8 szklanek do herbaty 8 kieliszków(...)Przygotowanie 1.Rozpuszczamy w gorącej wodzie jedną łyżkę żelatyny. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę, masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej części masy serowej dodajemy dwie łyżki rozpuszczalnego kakao, żelatynę i miksujemy na małych obrotach. Całość nakładamy łyżką do szklanek, wychodzi około po trzy łyżki masy
zjem to blog kulinarnyZiemniaki nadają zupie kremowej konsystencji i nieco więcej treści, niż gdybyśmy mieli jeść same liście szczawiu. Prezentowana niżej wersja została odchudzona względem tradycyjnej receptury, tzn. mamy w niej mniej śmietany i nie dodajemy jajek.Zupę przygotowuje się w kilka minut, pod warunkiem, że macie w zanadrzu trochę bulionu. Taka zupa-krem świetnie smakuje z grzankami z chleba, ale jeżeli(...)posilić się zupą szczawiową, czy sałatką od czasu do czasu, bo przecież nie zjecie tego całego wiadra:) Warzywa zawierające szczawiany poleca się łączyć z produktami bogatymi w wapń (mleko, śmietana, jogurt, sery, jajka), aby od razu uzupełnić wapń wiązany w jelitach przez szczawiany. Stąd do zupy szczawiowej wskazany jest jednak choć mały dodatek śmietany, mleka czy jajka. Francuska zupa
Chilli Czosnek i Oliwatosty francuskie z pieczonym rabarbarem. Tosty francuskie w swojej najprostszej formie to po prostu czerstwe pieczywo namoczone w jajkach i mleku i usmażone na maśle. Z dodatkiem owoców i śmietany będą stanowić pyszne, dekadenckie śniadanie lub fantastyczny deser. Na pewno usatysfakcjonują wszystkich łasuchów:)Jak przeczytałam na Wiki, Francuzi nie nazywają swoich tostów francuskimi (podobnie Grecy nie znają sałatki greckiej;)), lecz(...)zagubionym chlebem" - pain perdu (ang. lost bread), ponieważ potrawa służy właśnie wykorzystaniu czerstwego, "zagubionego" gdzieś w kuchni chleba, który zmiękcza się z pomocą mieszaniny jajek i mleka lub śmietany. Zatem tosty francuskie to bardzo proste danie, niby nic wyszukanego, choć uważam, że moczenie i smażenie magicznie przemienia suchy chleb w pyszny deser.Do mieszaniny jajeczno-mlecznej możecie dodać składniki smakowe
Chilli Czosnek i Oliwaimieniny. Wiec beza jak znalazł. Ten deser przygotowywałam już kilka razy, degustatorów nigdy wtedy nie brakowało, jak dla mnie jest za słodki i sycący. Beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami, bardzo smakuje Piotrowi, zdarza się, że potrafi zjeść bezę sam. Ja zawsze jem śmietanę / krem i owoce z bezy. Bezę Pavlova podaję z różnymi owocami, najczęściej ułożonymi na bitej(...)śmietanie. My bardzo lubimy pavlovą z truskawkami, i listkami mięty. Tym razem postanowiłam przygotować ją w wersji mini, z kremem na bazie bitej śmietany i konfitury truskawkowo-rabarbarowej, taka mini beza jest poręczna i odpada jej krojenie, bo każdy ma swoją. Beza Pavlova jest krucha, a w środku miękka, lekko ciągnąca. Używam zawsze schłodzonych białek , których nadmiar zawsze zamrażam. Zwykłego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto prezentuje się bardzo efektownie i idealnie nadaje się na świąteczny stół lub jako uzupełnienie do niedzielnej kawki :) Składniki - 2 szklanki maki - ½ szklanki ( 200 g ) śmietany 18% - 2 szklanki ( 600 g ) śmietanki 36% - 1,5 szklanki cukru - 10 dag masła - ¼ łyżeczki sody oczyszczonej - 1 opakowanie mrożonych wiśni - 1 puszka brzoskwiń w zalewie - starta czekolada do dekoracji Drogi internauto - jeżeli przepisy(...)zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Z przesianej mąki, sody, masła, śmietany 18% i połowy cukru zagnieść ciasto. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ( ciasto będzie odchodzić od palców ) schłodzić 30 minut w lodówce. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę
Świat Smaku