śmietanowie - 6000 przepisów (strona:15/400)

Prosty tort Red Velvet 431

jabłkowego 1 jajko +czerwony barwnik spożywczy w żelu lub proszku, świeży sok jabłkowy na poncz, truskawki do dekoracji Składniki na krem: 300 g białego sera na sernik 250 ml śmietany kremówki 1 bita śmietana w proszku 3-4 łyżki cukru pudru Suche składniki na ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy olej, sok jabłkowy, jajko, ocet i mieszamy do połączenia się(...)papierem do pieczenia blaszek. Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać do przygotowania kremu – mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i bitą śmietaną w proszku (ma za zadanie ustabilizować krem, można zamiast niej użyć Śmietan Fixu lub żelatyny). W osobnej misce krótko miksujemy

Ciastkozercy
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 221

jabłkami. Ale to moja opinia na ten temat. Fakt – jabłecznik może być szarlotką, ale nie każda szarlotka może być jabłecznikiem (tylko ta z jabłkami). Szarlotka z lodami i bitą śmietaną. Składniki na ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)też uwzględnić dodanie galaretek. Ja dałam 3 łyżki) - sok z cytryny - 2 galaretki (cytrynowe lub z limonki) - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia - lody waniliowe (kupiłam) - bita śmietana (ubiłam z odrobiną czerwonego barwnika) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem szarlotki. Ja zawsze zagniatam z 1 kg mąki, zużywam połowę, a drugą zamrażam i wykorzystuję do następnego wypieku. Suche składniki

mojewypiekiinietylko
Tajemnice imion i imieninowe ciasto z porzeczkami 214

trafiłam w końcu na ciasto czekoladowe z kremem porzeczkowym, które mnie urzekło swoją prostą, a jednocześnie bardzo efektowną dekoracją. Czym prędzej więc wybrałam się na zakupy, bo kilograma kwaśnej śmietany na składzie nie mam na co dzień... Upiekłam więc ciasto, przygotowałam zaskakujący krem, oblałam polewą i udekorowałam koralami porzeczek. Dumna jak paw, podziwiałam swoje dzieło (choć nad oblewaniem zdecydowanie muszę(...)porzeczkowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 28 cm) ciasto czekoladowe: 200 g masła 200 ml mocnej kawy, ostudzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 95 g kakao 145 g kwaśnej śmietany 2 jajka 200 g cukru 325 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej krem porzeczkowy: 300 g czerwonej porzeczki 150 g cukru sok z 1/2 pomarańczy 6 żółtek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pascha wielkanocna 367

aromatem wanilii, migdałów i skórki pomarańczowej. To najbardziej tradycyjny deser wielkanocny – szkoda, by o nim zapomnieć. Paschę można przygotowywać z twarogu sernikowego, a następnie utrzeć go z żółtkami, śmietaną, cukrem pudrem i masłem. Jednak taka tradycyjna, prawdziwa pascha przygotowywana jest z mleka, na którym robi się własny twaróg – i taką wersję przedstawiam. Bo smakuje obłędnie – jest delikatna(...)świeżego, tłustego mleka 3,2% – najlepiej takiego z lodówki, nie UHT 1,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub cukier + ziarenka z połowy laski) 500 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny 5 dużych jaj 250 g miękkiego masła dobrej jakości 1 niepełna szklanka cukru pudru bakalie: domowa skórka pomarańczowa, migdały, rodzynki, suszone owoce lub orzechy

Poezja smaku
Tort wiśniowo- śmietankowy z nutką cynamonową 237

więc solenizant dostał tort z dwoma misiami ( pomysł podrzuciła partnerka solenizanta). Biszkopt orzechowy przełożony pyszną frużeliną wiśniową z wyraźnie wyczuwalną nutką cynamonu i dużą ilością lekkiej jak piórko bitej śmietany. Całość skomponowała się idealnie, tort nie był ani za słodki ani za kwaśny.  Poniżej jak się prezentował;)  Składniki: 6 jajek 6 łyżek orzechów 3 łyżki mąki  łyżeczka(...)masy owocowej, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Podczas stygnięcia masa będzie gęstniała, gotowa będzie dość zbita.  Składniki: 1 litr śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru  Wykonanie: Dobrze schłodzoną kremówkę przelać do misy miksera, dodać cukier puder i całość ubić na sztywną masę. W miseczce rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny, delikatnie

Krakowskie smaki Ani
SERNIK z irlandzkiej whiskey --- CHEESECAKE Irish whiskey 187

masę serową: 1 kg sera 5 jajek 1 szklanka pudru ,lub drobnego 6 i 1/ 2 lyżki kawy rozpuszczalnej 1 budyń czekoladowy 2 łyżki irlandzkiej whiskey 1 łyżka śmietany WYKONANIE Do miksera włożyć jajka z cukrem i zmiksować składniki. Następnie dodać budyń czekoladowy Zmiksować do połączenia nie długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem(...)opadnie. Łyżkę śmietany wymieszać z kawą rozpuszczalną na jednolita masę i dodać do masy serowej. Wymieszać wszystko łyżką ,dodając whiskey Tak przygotowaną masę wlać na ciasteczkowy spód... Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 50-60 minut w kąpieli wodnej Upieczony sernik ,który powinien być rowny jak stół,pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiami . Potem wyjąć, ostudzić całkiem. Włożyć

w mojej kuchni
Tort migdałowy 177

białek* 1/2 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 budynie śmietankowe* 1/2 szklanki mielonych migdałów* 1/3 szklanki olejumasa śmietanowo-migdałowa* 500 ml śmietany kremówki* 5 łyżek cukru* 3 łyżeczki żelatyny* 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody* 100 g płatków migdałowychkrem budyniowy* 400 ml mleka* 1 budyń śmietankowy* 1 łyżeczka mąki pszennej* 1 łyżeczka mąki(...)formie do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjąć z formy i wystudzić.Zimne ciasto przekroić w poziomie 2 razy, aby otrzymać 3 blaty.masa śmietanowo-migdałowaŻelatynę namoczyć ok. 1 godzinę wcześniej.Śmietanę wlać do rondelka, zagotować, zestawić, wsypać cukier, wymieszać.Do żelatyny wlać 2-3 łyżki gorącej śmietany i rozpuścić, następnie wlać do śmietany i wymieszać. Zostawić do wystygnięcia (od czasu

Mix smaku
TORT SZWARCWADZKI / CZARNY LAS ( BEZ ALKOHOLU ) 535

BISZKOPT : * jajko – 5 szt * mąka krupczatka – 5 łyżek * kakao – 1 czubata łyżka * cukier – 5 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczyptaMASA : * śmietana 36 % – 750 ml * cukier puder – 2 łyżki * cukier waniliowy – 1 op * żelatyna – 3 łyżeczkiDODATKOWO : * wiśnie w kompocie ( np. Harvin z Lidla ) – 1 słoik * dżem wiśniowy(...)odsączamy z kompotu ( absolutnie nie wylewamy kompotu! ).Ok. 15 sztuk odkładamy do dekoracji , a resztę dzielimy na 2 części.Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dokładnie mieszamy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno , dodając pod koniec cukier waniliowy , cukier puder i rozpuszczoną  ( ale nie zimną ) żelatynę – dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ :Pierwszy blat biszkoptowy układamy na spodzie z tortownicy.Obficie nasączamy

Ostra na Słodko
Zupa ogórkowa na maśle 254

Zupa ogórkowa na maśle...Kremowa, lekko kwaśna zupa z duszonych na maśle ogórków kiszonych.Niezwykle intensywna i aromatyczna w smaku.Zabielna śmietaną, oprószona natką pietruszki.Taka jak u babci...Komu talerz?Życzę smacznego!Składniki:Biała część pora;1/4 korzenia selera;1 średnia pietruszka;2 średnie marchewki;5 średnich ogórków kiszonych + sok z kiszenia ogórków;5 średnich ziemniaków; 2 łyżki masła;1 średni(...)liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;125 ml kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;1 łyżka mąki pszennej;1/2 natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Seler, marchewkę, por i pietruszkę umyć i osuszyć. Seler obrać. Pietruszkę i marchewkę obrać i pokroić w słupki.Jarzyny włożyć do garnka i zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy

Gospodyni Miejska
Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym 304

śmietanowo-koperkowym...Makaron oblepiony lekko kwaśnym sosem z posiekanym koperkiem.Z dodatkiem kawałków tuńczyka i groszku.Szybkie i pyszne danie.Zapraszam!Składniki:250 g makaronu (u mnie świderki);330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 puszki groszku konserwowego;Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju;Pęczek koperku;Sól;Pieprz.  Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Tuńczyka(...)odsączyć z oleju i rozdrobnić.Groszek odsączyć z zalewy.Koperek drobno posiekać.Na patelnię wlać śmietanę, dodać odsączonego tuńczyka, groszek i posiekany koperek. Całość wymieszać, podgrzać i doprawić solą i pieprzem.Ugotowany makaron wymieszać z ciepłym sosem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym

Gospodyni Miejska
Placek Iłowiecki 480

lepiej jest przygotować dzień lub dwa dni wcześniej wtedy idealnie zmięknie chociaż i pierwszego dnia jest bardzo smaczne :)Ciasto składa się z trzech placków przełożonych kwaśnym dżemem i gotowaną śmietaną z której powstaje gładka i aksamitna masa. Wierzch posypany orzechami włoskimi dopełnia ciasto, u mnie tym razem posypałam rodzynkami i prażonymi migdałami . Zrobienie go w całości zajęło mi godzinkę , wiec(...)polecam wypróbować .Ciasto:3,5 - 4 szkl mąki5 żółtek0,5 szkl śmietany3/4 kostki margaryny1/2 szkl cukru pojedynczy proszek do pieczeniacukier waniliowyMasa:1/2 l śmietany ( zawsze używam wiejskiej ale 18 % ze sklepu też się nada)3/4 szkl cukru3 łyżki mąki pszennej1/4 kostki margarynycukier waniliowyDodatkowo:orzechy włoskie - pokrojone , ewentualnie rodzynki, migdałydżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty)Ciasto:Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
CIASTO KUBUŚ 207

Mega orzeźwiające ciasto, przyrządzone na bazie ulubionego soku, ja użyłam soku z limonki z nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe(...)jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku (ja użyłam limonkowego) Masa śmietanowa 400 ml śmietany 36% 1 galaretka cytrynowa Opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru. Według własnego smaku Ponadto 2 galaretki morelowe Sposób przygotowania: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać

RAROSSA
Tort szwarcwaldzki czyli trudne wyzwania 215

warto, niebo w gębie:) Składniki  na tortownicę o średnicy 24 cm: 5 jajek 3/4szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia dwie łyżki kakao masa: 500 ml śmietany 30% 50 ml wiśniówki litr wiśni z alkoholu np. z nalewki  (można też kupić w sklepie specjalne do dekoracji i do ciast) 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru(...)nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Gdy biszkopt zacznie odchodzić od brzegów to znaczy, że mamy gotowe ciasto. Wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. W  tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy cukier puder. W małym garnuszku rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody i dodajemy ją do śmietany. Gdy ciasto jest już zimne rozcinamy je na trzy krążki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto 3-bit bez pieczenia 3020

gotowych mas kajmakowych i krówkowych ma niepotrzebne dodatki – zwracajmy na to uwagę. Samo ciasto robi się bardzo prosto – kupujemy mleko skondensowane (ugotowane lub nie), furę herbatników, masło, śmietanę kremówkę, budynie i składamy w całość! W zamian otrzymujemy dużą blachę bardzo słodkiej przyjemności. Ciasto 3-bit bez pieczenia: 4 opakowania herbatników po 200 g (razem(...)puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (520 g) 2 budynie waniliowe bez cukru 600 ml mleka 500 ml śmietany 30% 200 g masła 2-3 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 2 śmietan-fixy lub 1 łyżka żelatyny 30 g ciemnej czekolady Jeśli kupiliśmy słodzone mleko skondensowane gotujemy całą puszkę przez 2,5 – 3 godziny na małym ogniu

Poezja smaku
Tort egipski 11204

dostałam go jako dzisiejszą urodzinową niespodziankę od mamy. Jaki jest tort egipski? Zamiast biszkoptu – lekka białkowo-orzechowa pianka przełożona szlachetną masą z budyniu na dziesięciu żółtkach oraz bitą śmietaną. W środku chrupiące kryształki karmelu, które są kwintesencją tego tortu. Wbrew pozorom tort egipski nie jest bardzo słodki, wszystko w nim współgra idealnie. Niestety jest pracochłonny, dlatego blaty i karmel(...)płaskich łyżek cukru 5 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 małe opakowanie cukru waniliowego 340 ml mleka (nieco mniej niż 1,5 szklanki) 170 g masła Masa z bitej śmietany: 340 g śmietany kremówki (ciut mniej niż 1,5 szklanki) 1 szklanka + 2 płaskie łyżki cukru 100 g orzechów laskowych lub płatków migdałów Blat białkowo-orzechowy: Trzy białka ubijamy

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania