śmietanowie - 6000 przepisów (strona:21/400)

Makowe z wiśniami 2344

Biszkopt makowy: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku 2/3  szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pianka: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa galaretka: 400 g wiśni mrożonych 1 galaretka wiśniowa polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/3 szklanki płatków migdałowych(...)lodówki na noc najlepiej. Galaretkę wyjmuję ze szklanki podgrzewając szklankę w gorącej wodzie przez chwilę. Gwiazdki wycinam nożykiem w kształcie gwiazdki. Pianka: Galaretkę wiśniową rozpuszczam w 2/3 szklance wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na prawie sztywno. Galaretkę zimną i lekko tężejąca wlewam stopniowo do śmietany i miksuję. Wstawiam na chwilę do lodówki piankę. Na biszkopt dolny blat wylewam połowę pianki

wesoła kuchnia
DESER ZE ŚMIETANĄ, BRZOSKWINIAMI I SŁOMKĄ PTYSIOWĄ 154

Szybki i smaczny deser ze śmietaną, brzoskwiniami i pyszną słomką ptysiową cynamonową. Polecam takie szybkie desery, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego :) Do deseru wykorzystałam słomkę ptysiową z cynamonem  od firmy  Brześć . Składniki: * 200 ml śmietany kremówki 36% * 125 ml serka homogenizowanego o smaku brzoskwiniowym * cukier puder do smaku * brzoskwinie w puszce * słomki ptysiowe z cynamonem Wykonanie(...)Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder do smaku (według uznania), dodać serek brzoskwiniowy i wszystko razem chwilę miksować mikserem. Brzoskwinie odsączyć z syropu, zmiksować blenderem na mus. W miseczce na dnie ułożyć warstwę ubitej śmietany, na to warstwa musu brzoskwiniowego, kolejno połamane słomki ptysiowe. Na to znów warstwa śmietany, ozdobić na końcu słomkami ptysiowymi. Schłodzić

Zrób to smacznie
Panna cotta z białą czekoladą i sosem z czerwonej porzeczki 152

cottę z sosem z pestek granatu , a także jogurtową panna cottę z sosem rabarbarowym . W panna cottcie z białą czekoladą powróciłam do korzeni, tzn. zrobiłam ją na bazie tłustej śmietany. Z uwagi na niejedzenie mięsa, nie używam także żelatyny, dlatego panna cottę przygotowałam z wykorzystanie agaru - roślinnej substancji żelującej . Ponieważ nie lubię konsystencji mocno ściętej galaretki, jaką daje agar, dałam(...)możecie dodać więcej agaru lub też zamienić agar na żelatynę. Panna cotta z białą czekoladą i sosem z czerwonej porzeczki Składniki / na 8 porcji: na panna cottę: 600 ml śmietany 30% tłuszczu 150 ml mleka (roślinnego lub krowiego) 2 łyżki cukru (u mnie brązowy, możesz zastąpić innych słodzikiem, np. ksylitolem lub stewią) 1-2 łyżeczki agaru* 200 g białej czekolady

Chilli Czosnek i Oliwa
Ombre tort jagodowo- malinowy! 196

szklanki maki tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki octu - szczypta soli 2. MASA JAGODOWA: - 250 ml zmiksowanych jagód leśnych - 1 opakowanie serka Arla Apetina naturalny - 2 łyżki śmietany 36% - 2 łyżki cukru pudru - 8 g żelatyny w proszku - 50 ml gorącej wody 3. MASA MALINOWA: - 200 ml zmiksowanych malin - 1 opakowanie serka Arla Apetina naturalny - 4 łyżki śmietnay(...)blat biszkoptu. Na dolny blat biszkoptu (ułożonego w tortownicy), wylej masę jagodową, przykryj drugim blatem, wylej prawie tężejącą masę malinową. Wstaw do lodówki na dwie godziny. 4. KREM ŚMIETANOWY: Śmietanę ubij na sztywno (żeby Ci się dobrze ubiłam powinna być w lodówce co najmniej 12 godzin), dodaj cukier puder i rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Do kubeczka odłóż dwie łyżki bitej

SMYKWKUCHNI
Gofry z bitą śmietaną i sosem wiśniowym 159

Gofry lubi chyba każdy łasuch, szczególnie letnią porą, te upiekłam z mąki orkiszowej i podałam z bitą śmietaną, sosem wiśniowym oraz startą czekoladą. Moi domownicy stwierdzili że smakują obłędnie. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jaka 1 łyżka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fixu Dodatkowo: Sos do deserów wiśniowy Fanex 50 gram startej czekolady Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy, wlewamy mleko, olej, wodę gazowanej i dodajemy żółtka, całość dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy

Bajeczna Kuchnia
Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym 331

500g naturalnego jogurtu 4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 500g śmietanki kremówki 36% 1 fix do śmietany 6 łyżeczek żelatyny (około 18g) 10 łyżek wody Wierzch i boki: około 650g-700g śmietanki kremówki 30% lub 36% 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią(...)cukru wanilinowego 2 fixy do śmietany Do ozdoby: przepołowione truskawki plasterki banana skropione sokiem z cytryny miechunka     Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać

Mała Cukierenka
Mleczny przekładaniec 588

deser dostałam kiedyś od koleżanki i w sumie nie wiem jak się nazywa więc nazwalałam go mlecznym przekładańcem. Jest leciutki i w moim ulubionym połączeniu czyli masy krówkowej i śmietany :) Jeśli szukacie czegoś nie skomplikowanego na walentynki to polecam, na pewno się nie zawiedziecie. Składniki: 500 ml śmietany 36% 200g masy krówkowej 50 g czekolady gorzkiej 16-18 sztuk ciasteczek(...)petit beurre 16-18 sztuk krakersów 1czubata  łyżeczka cukru pudru 2 śmietan-fixy lu 2 łyżeczki żelatyny Spód tortownicy o wymiarach moja 24x24 wyłożyć folią aluminiową na to wyłożyć ciastka pettit brry. DO schłodzonej śmietany dodać z śmietan fixami i ubić pod koniec dodać łyżeczkę cukru pudru. Wyłożyć na herbatniki  wyrównać. Na to wyłożyć krakersy i posmarować masą

Delicious Titbits
Tropikalny Eton Mess 217

lemon curd. .. Poezja doznań smakowych! To jeden z najprostszych i najszybszych deserów świata - gotowy w dosłownie kilka minut! Efekt zachwyci każdego :-) Polecam! Składniki: Na 2 porcje: 300 g schłodzonej śmietany kremówki 36% * 1 duże dojrzałe mango 3 owoce kiwi 3 łyżki kremu lemon curd (np. z tego przepisu ) 4 - 5 średnich bez (gotowych lub z tego przepisu ) listki świeżej mięty(...)dekoracji  * W wersji "fit" połowę śmietany można zastąpić jogurtem greckim. Mango i owoce kiwi obrać, pokroić w kostkę. Śmietanę ubić na sztywno. Bezy połamać na mniejsze kawałki i dodać do śmietany. Delikatnie wymieszać. Układać w wysokich pucharkach warstwami w dowolnej kolejności śmietankę z bezami, kiwi, mango i lemon curd. Wierzch udekorować mango i świeżą miętą. Podawać. Lemon curd można

maniapieczenia
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 255

startą skórkę cytryny i dokładnie to wszystko razem mieszamy. Dodajemy do mąki masło pokrojone w kostkę i razem siekamy, jak do kruchego ciasta. Dodajemy całe jajko i dwa żółtka, śmietanę i zagniatamy. Jeśli po wyrobieniu ciasto wyszło za rzadkie i bardzo lepi się do rąk, dodajcie odrobinę mąki. Jeśli jest za suche – odrobinę śmietany i znowu wyróbcie. Ciasto formujemy(...)pieczenia i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu do podrośnięcia (lub w piekarniku rozgrzanym do 50⁰C). Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Struclę smarujemy z wierchu słodkim mlekiem lub śmietaną lub roztrzepanym jajkiem i pieczemy na środkowej półce przez 45-55minut. Jeśli za bardzo się rumieni- kładziemy luźno kawałek folii aluminiowej. Sprawdźcie patyczkiem czy ciasto już gotowe. DEKORACJA

Karo in the Kitchen
Sernik miętowy 167

wstawić ją do lodówki na co najmniej 30 min. Składniki na masę serową: 60 dag sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego 3 jajka + żółtko 2 łyżki soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki 36 % 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 ml likieru miętowego * 80 g listków i łodyżek świeżej mięty(...)torebki herbaty miętowej Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie : Listki i łodyżki mięty rozdrobnić, a śmietanę doprowadzić do wrzenia i wrzucić do niej miętę, przykryć, pozostawić do zaparzenia i wystudzenia Po tym czasie śmietanę przecedzić, a listki wycisnąć z mięty i je wyrzucić W mikserze wstępnie roztrzepać jajka, dodać cukier i dokładnie zmiksować, dodawać po łyżce sera i miksować

Proste Potrawy
Serniczki z białą czekoladą i bakaliami 375

herbatniki 15g masła 2-3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich 1/3 łyżeczki cynamonu MASA SEROWA 300g twarogu, dwukrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka (u mnie Piątnica) 50g śmietany 18% 50g białej czekolady 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko 2 łyżeczki (10g) mąki pszennej 60g bakalii (u mnie po równo suszone morele, daktyle, rodzynki, kandyzowane wiśnie, orzechy włoskie i migdały) FROSTING(...)godziny wcześniej z lodówki) - bakalie zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić, ostudzić - ostudzone bakalie pokroić na bardzo drobną kostkę, także rodzynki, oprószyć 1 łyżeczką mąki - do miski przełożyć twaróg, śmietanę, jajko, domowy cukier waniliowy oraz 1 łyżeczkę mąki, składniki krótko zmiksować lub wymieszać, np. ręczną trzepaczką - białą czekoladę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce - do masy serowej dodać oprószone

Smakołyki Bereniki
Szarlotka krucho-drozdzowa czyli Slodki Czwartek doc.92 212

Addio Pomidory . Szarlotka krucho-drożdżowa  ciasto: 450 g mąki tortowej + ok. trochę na podsypanie i do wałkowania 250 g masła szczypta soli 4 żółtka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki cukru 25 g drożdży nadzienie: 1,2 kg jabłek 5 łyżkami cukru 1 łyżka mąki 1 łyżeczka zmielonego cynamonu, szczypta kardamonu i mielonej wanilii 1/2 – 3/4 szkl(...)bułki tartej ( można zastąpić 6 łyżkami mielonych migdałów) lukier: 2 łyżki kwaśnej śmietany ok. 1 szkl. cukru pudru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy jabłka z 5cioma łyżkami cukru i przyprawami. Obsmażamy je krótko, do momentu, aż zaczną puszczać sok, krótko odparowujemy owoce a kiedy przestygną obsypujemy całość łyżką mąki, mieszamy. Drożdże

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto JAMAJKA 815

mnie do jego zrobienia i posmakowania. No i musze powiedzieć, że było warto. Smakiem przypomina słynny już Kopiec kreta, ale cytrynowa galaretka i poncz fajnie przełamują słodycz bitej śmietany. To takie orzeźwiające, słodko-kwaśne ciacho. Takie lubię:) Przepis zaczerpnęłam stąd. Biszkopt kakaowy (na blaszkę 25x35cm) 6 dużych jaj szczypta soli do białek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki(...)cukru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem straciatella: 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 50g posypki czekoladowej lub grubo startej czekolady gorzkiej 1 łyżka kopiata żelatyny +1/3 szklanki zimnej wody masa na wierzch: 250g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki

Maślane ciasteczko
Serniczki dyniowe na czekoladowo-orzechowym spodzie z orzechami i karmelem 234

mielonych orzechów laskowych Masa serowo-dyniowa: 125 g serka mascarpone 75 g serka typu philadelphia 100 g białej czekolady 1/2 szklanki puree z dyni  (przepis) 25 ml śmietany 30% 2 jajka 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru Karmel: 100 g cukru 1 łyżka wody 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła szczypta soli morskiej Dodatkowo: orzechy(...)foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Masa:  Białą czekoladę i śmietanę podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż czekolada się roztopi. Studzimy. Następnie do wystudzonej czekolady dajemy pozostałe składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej) i mieszamy do momentu aż się połączą. Masę serową

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik dyniowy 198

upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Dekoracja: 200 g śmietany kremówki 36% 1 czubata łyżeczka cukru pudru cynamon do oprószenia Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przełożyć ubitą śmietanę do worka cukierniczego zakończonego końcówką dużą gwiazdką. Schłodzony sernik udekorować śmietaną(...)wedle uznania. Oprószyć śmietanę lekko cynamonem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Pur é e z dyni - najprostsze!   Pumpkin Pie - amerykański placek dyniowy

maniapieczenia