łyżka wody szczypta soli Na krem ajerkoniakowy: 300 g masła (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka ajerkoniaku Pozostałe: 3-4 łyżeczki cappuccino 500 ml śmietany 36% 1 torebka cukru waniliowego 2 opakowania śmietan fix 1 łyżeczka cukru do dekoracji: 1 łyżeczka kakao WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury(...)bardzo lekko oba placki. Krem ajerkoniakowy: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać ajerkoniak i zmiksować do połączenia składników. Odstawić do lodówki na minimum 10 minut. Bita śmietana: Zimną śmietanę przelać do miski i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy śmietana będzie już puszysta dodać śmietan-fix i zmiksować do połączenia składników. Na dolnym placku rozsmarować
Passions hobbies lifeKiedyś miałam problem z tym jak zrobić bitą śmietanę, żeby była naprawdę smaczna, niezważona, bez grudek i - jak dla mnie - nieprzesłodzona. Znalazłam sposób metodą prób i błędów. Ważne jest, żeby nie mieszać śmietany różnych firm i nie mieszać procentów. Mają być 30%. Dzisiaj zrobiłam z truskawkami:) Składniki: 300 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka(...)kopką cukru pudru Do malaksera przelać śmietanę i dodać łyżeczkę cukru waniliowego wraz z łyżeczką cukru pudru Włączyć malakser na najwyższe obroty i mieszać nieustannie obserwując czy śmietana zaczyna gęstnieć Jeśli śmietana zaczyna gęstnieć należy zmniejszyć obroty i mieszać do momentu, aż będzie naprawdę gęsta. Ja od czasu do czasu przerywałam miksowanie i sprawdzałam konsystencję łyżeczką (trzykrotnie). Gdy już miałam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzwykle zabielona śmietaną. Po prostu lubię takie zupy. Uwielbiam śmietanę, nic na to nie poradzę:) Co z tego, że tłusta?:) Zupę robi się szybko. Wszystkie składniki się kroi i zalewa wodą. Gotuje do miękkości i dodaje ugotowany makaron (można z niego zrezygnować). Ot, cała filozofia:) Składniki: 30 dag pieczarek 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pietruszka kawałek pora(...)Wedle uznania 2 garści makaronu muszelki przyprawy wedle uznania (u mnie sól, pieprz) 1 kostka rosołowa drobiowa 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% - do zabielenia zupy Wstawić wodę na makaron. Gdy woda zacznie się gotować - wsypać makaron i gotować ok. 12-15 minut (w zależności od firmy - posłużyć się informacją na opakowaniu). Po ugotowaniu odcedzić i odstawić na bok Pieczarki umyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commarchew 2 małe pietruszki lub jedna duża kawałek selera 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka kurkumy sól, 3 ziarenka pieprzu 4 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka śmietany 18% do zabielenia zupy - opcjonalnie (ja zabieliłam, lubię) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo robimy z marchewką - przekładamy go garnka Pietruszkę i seler obieramy, myjemy i przekładamy(...)połamane - końcówka opakowania po prostu Wstawiamy na duży ogień, przykrywamy, a gdy zupa zacznie się gotować wówczas ogień zmniejszamy i gotujemy pod przykryciem 30 minut Zupę można zabielić śmietaną. Ja to zrobiłam, bo lubię, ale nie jest to konieczne. Dla mnie zupa ze śmietaną jest taka wykończona :) Pamiętajmy, że przy zabielaniu zupy należy najpierw śmietanę zahartować. Sposób hartowania śmietany opisywałam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMurzynek sam w sobie jest jednym z moich ulubionych ciast, a jeszcze z dodatkiem bitej śmietany to już zupełnie rozpływa się w ustach. I tak twierdzę że najlepszego murzynka piecze moja mama i w tym jej nie dorównam. Tym bardziej, że odmierza składniki "na oko" i przygotowuje go błyskawicznie a zawsze wychodzi rewelacyjny. Dla mnie to jeden ze smaków kojarzących(...)ciepłe wspomnienia. I ten właśnie został upieczony z tradycyjnego przepisu mojej mamy choć już nie na oko a z dokładnymi miarami składników. Dla małego urozmaicenia przełożyłam murzynka bitą śmietaną i zrobiłam pajęczynową dekorację z polewy czekoladowej. Murzynek z bitą śmietaną SKŁADNIKI: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżeczek kakao 250 g margaryny 4 jajka sól
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZrobiłam rurki z większych i mniejszych foremek. Wzięłam kiedyś przepis z TEJ strony. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 150 g kwaśnej śmietany 250 g masła lub margaryny Szczypta soli Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki 30% - 36 % 1 opakowanie śmietany śnieżki w proszku ( jeżeli śmietana będzie zbyt rzadka) 2 – 3 łyżki(...)cukru do obtaczania rurek A oto foremki do rurek, jak ktoś nie wie jak wyglądają. Nawet nie dawno były do kupienia w sklepach sieci Biedronka. Sposób wykonania: Z mąki, śmietany, margaryny i szczypty soli zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić minimum 3 godziny w lodówce u mnie leżało sobie całą dobę. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić
Na słodko lub wytrawnieCZEKOLADOWO-KAWOWY 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru pudru 250 g masła 2 łyżki kakao kieliszek wódki (około 35 ml) 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej POZOSTAŁE 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru 1-2 opakowania śmietan-fix 120 g orzechów włoskich 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej pół kieliszka wódki dodatkowo: trochę kakao i kawy rozpuszczalnej(...)zmielonymi orzechami i tak uzyskaną masą wyłożyć dolny oblat. Następnie nałożyć cienką warstwę kremu czekoladowego i nałożyć na to górny oblat. Wysmarować kremem górę i boki tortu. Bita śmietana: Do miski wlać śmietanę, dodać łyżeczkę cukru, cukier waniliowy i ubić. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. W małym garnuszku wymieszać trochę kakao i kawy rozpuszczalnej. Na wierzchu tortu rozsmarować równomiernie
Passions hobbies lifenoworocznej diecie, lepiej niech tego nie czytają...). Jak ja je lubię! Kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, gdy Rodzice kupowali nam po gofrze skąpanym w bitej śmietanie (w spreju oczywiście), z sosem lub owocami. Śmietana ściekała po rękach, Mama się denerwowała, a ja rozkoszowałam się tym boskim smakiem... Dla mnie gofry są synonimem słońca, wakacji, spacerów w popołudniowym upale(...)idealne - chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, trochę słodkie, ale nie za bardzo - świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami. Faworytem C. są takie z lodami, mi smakowały z bitą śmietaną i ciepłym sosem malinowym. Prawdziwą furorę jednak zrobiły te z karmelizowany figami - obłędnie pyszne i rozpustne. Figi w lepkim sosie karmelowym same w sobie smakują bajecznie, a ułożone na gofrach
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżka chrzanu ze słoiczka;1 torebka barszczu białego Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody lub 300 ml domowego zakwasu na barszcz biały;200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czubata łyżeczka majeranku;Pęczek natki pietruszki;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy;700 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam(...)minut.Po upływie tego czasu wlać zakwas na barszcz lub barszcz biały z torbki rozrobiony w 200 ml wody oraz sok z kiszonych ogórków, wymieszać i gotować kolejne 10 minut.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać.Ugotowaną zupę zestawić z ognia dodać rozrobioną śmietanę i pokrojoną w plasterki, ugotowaną białą kiełbasę /opcjonalnie/ i wymieszać.Zupę przyprawić
Gospodyni MiejskaZupa z fasolką szparagową...Delikatna w smaku i pełna warzyw zupa.Z kawałkami zielonej fasolki szparagowej.Oprószona koperkiem, zabielona śmietaną.Bogactwo warzyw przez cały rok.Zapraszam!Składniki:450 g fasolki szparagowej (u mnie zielona, mrożona);2 duże marchewki;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;6 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;4 ziarna pieprzu;1 łyżka(...)ulubionej przyprawy do zup np. vegety;2,5 litra zimnej wody;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Fasolkę szparagową, jeśli jest świeża, umyć, osuszyć, oczyścić z łyka, pokroić w kawałki.Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki pokroić w plasterki, pietruszkę w słupki.Ziemniaki
Gospodyni Miejskaczęści pora;2 litry zimnej wody + 125 ml wody do wymieszania z mąką; 1 łyżka mąki pszennej;1 czubata łyżeczka masła;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć(...)już półtwardy dodać ziemniaki i posiekany koperek i gotować do miękkości warzyw.Łyżkę mąki wymieszać z 125 ml zimnej wody i stale mieszając zupę, powoli dolewać do ugotowanej zupy.Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy, wymieszać i zestawić z ognia.Zupę przyprawić solą i pieprzem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników
Gospodyni Miejskaczekoladowy, znakomity dodatek do deserów, owoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego rodzaju czekolady i aromatyzować innymi dodatkami: przyprawami, ziołami, alkoholem, syropami smakowymi, pikantną papryczką, skórkami cytrusów itp.Czas przygotowania:15 minut Ciemny sos czekoladowy:100 g gorzkiej czekolady,150 ml śmietany kremówki,1/2 laski wanilii(...)czubata łyżeczka miodu,szczypta soli.Przygotowanie ciemnego sosu:Śmietanę wlać do garnka, dodać miód i szczyptę soli. Wanilię przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka, włożyć do śmietany razem ze skórką, zagotować.Zdjąć z ognia, usunąć strąk wanilii. Do śmietany dodać połamaną czekoladę, mieszać tak długo aż czekolada się całkowicie rozpuści a sos będzie gładki. Biały sos czekoladowy:100 g białej
SzczyptaSmaQmoją propozycją jest właśnie szybki w wykonaniu galaretkowiec, galaretki można oczywiście zrobić poprzedniego dnia co nie zabierze nam zbyt dużo czasu po za zagotowaniem wody i rozmieszaniu galaretek. Bita śmietana, galaretki i biszkopt - polecam.Biszkopt:3 jajka3łyżki cukru4 łyzki mąki pszennej2 łyżki budyniu waniliowego ( sypki)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyzka octu1 łyzka wody Białka ubić z cukrem(...)proszek - delikatnie wymieszać. Piec w 170 stopniach przez ok 30 minut.Warstwa śmietanowo - galaretkowa3 galaretki ( u mnie 2 pomarańczowe, 1 truskawkowa)3 razy po 400 ml gorącej wody2 szkl śmietanybita śmietana w proszku3 łyżki cukru3 łyżeczki żelatynytroszkę wody do rozpuszczenia żelatynyGalaretki rozpuszczamy w 3 naczyniach, każdą w 400 ml gorącej wody. Dwie z nich po zastygnięciu kroimy w kostkę, pozostałą delikatnie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamąki 15 dag masła 12 i 1/2 dag cukru kryształu 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia amoniak - na czubek łyżeczki 2- 3 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie : Na stolnicę wysypać mąkę. Zmieszać z proszkiem i amoniakiem Dodać masło i posiekać jak najszybciej nożem Cukier utrzeć z żółtakami (w misce) i dodać do mąki - połączyć rękoma Dodać do tego(...)śmietanę i mokrymi rękoma zarobić lekko ciasto Ciasto rozwałkować według okrągłej formy i przełożyć do pieczenia Piec w temp. 200 - 220 stopni C przez około 20 min Moje kruche piekłam w prodiżu około 30 min - do lekkiego zarumienienia Można wokół ciasta kruchego wycisnąć wąski pasek ciasta ptysiowego, brzeg ciasta będzie wyższy, ale według mnie nie jest to konieczne. Jako
Proste PotrawyMOŻE SIĘ NIE UDAĆ - nawet jeśli w pieczeniu ciast dopiero "raczkujesz". Jedyna okazja, żeby coś odwalić to przygotowanie kremów. Trzeba pamiętać o kilku rzeczach: galaretki muszą być całkiem zimne, śmietana prosto z lodówki. Przed ubijaniem drugiej porcji śmietany myjemy i suszymy "łapki" miksera, bierzemy też czysty garnuszek. Galaretkę dodajemy do śmietany powoli i miksujemy tylko chwilę, żeby składniki się połączyły(...)pieczenia + do pierwszego spodu: 1/2 szklanki orzechów włoskich+ do drugiego spodu: 1/2 szklanki maku+ do trzeciego spodu: 1/2 szklanki wiórków kokosowych Składniki na wszystkie warstwy kremu:- 2 duże opakowania śmietany 30% lub 36%- 2 różne galaretki owocowe*- wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciastaDodatkowo: - sok wyciśnięty z jednej cytryny- łyżeczka cukru- szklanka ciepłej, przegotowanej wodyPrzygotowanie: 1. Do białek dodajemy
Kraina Tysiąca Smaków