Takie ciasta lubię...zarówno jeść jak i piec. Szybkie, pyszne i bardzo efektowne. Szybkie, bo wymaga upieczenia tylko jednego biszkoptu a reszta to mieszanie, ubicie śmietany i przełożenie. Pyszne, gdyż połączenie słodkiego i słonego smaku daje taki właśnie efekt. Poza tym kto nie lubi bitej śmietany i karmelu??? I w końcu ciasto bardzo ładnie wygląda, jest lekkie(...)zapisuję je w kategorii ciast świątecznych:) Przepis znalazłam na blogu CYNAMONOWE SZCZĘŚCIE. Zamieniłam krem budyniowy na śmietanę kremówkę. Polecam bardzo. Biszkopt na blaszkę o wym. 33x25 cm: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki tortowej 1 łyża mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier
Maślane ciasteczkostartej na drobnych oczkach ¾ kostki margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 szklanki mąki Krem śmietankowy: 700ml śmietany kremówki 30% 4 ½ łyżeczki żelatyny 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego Warstwa pomarańczowa: Duży dżem pomarańczowy (400 – 500g) 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja: 150ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)stwardniała. Uwaga: nie układamy warstw jednej na drugą. Żelatynę przeznaczoną do kremu wkładamy do garnuszka z gorącą wodą, by się rozpuściła. Gdy będzie płynna dolewamy około 50 – 70 ml śmietany (z 700ml), jeszcze raz mieszamy, po czym pozostawiamy na chwilę kubek w wodzie. W tym czasie ubijamy resztę śmietany z cukrem waniliowym. Kubek z żelatyną wyjmujemy z wody. Gdy śmietana
Smakowy Rajmiele płatki migdałów gdyż są miększe, w tym celu wykorzystałam młynek do mielenia kawy :) 55 g cukru pudru 100 g zimnego masła lub margaryny 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem amaretto z białą czekoladą: 300 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 70 ml amaretto kilka kropli soku z cytryny Bita śmietana: 250 ml śmietany(...)Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać je nożem aż masło będzie już bardzo drobnymi kawałeczkami i zacznie łączyć się z mąką. 2. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, śmietanę i żółtko. 3. Zagnieć szybko ciasto. 4. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny bądź do zamrażalnika na około
KreatywnePinydzieła :) Składniki: 170g margaryny 170g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych migdałów 180g gorzkiej czekolady 1 litr śmietany kremówki 4 śmietan- fixy*, ( lub w wersji trudniejszej: 4 łyżeczki żelatyny + ok. 50ml mleka)** 1 duży słoik wydrenowanych wiśni (lub 2 małe) ew. ½ szklanki wódki lub 1 szklanka wiśniówki Dodatkowo: Łamana(...)kroimy na 3 warstwy. Kompot wiśniowy przecedzamy przez sito i odkładamy na bok tyle sztuk wiśni, ile chcemy mieć kawałków tortu. Z tej porcji śmiało wyjdzie 15 sporych kawałków. * Śmietan-fixy ubić z śmietaną wg przepisu na opakowaniu. **Wersja z żelatyną: Żelatynę zalewamy w szklance około 4 łyżkami wody, mieszamy i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie, naczynie
Smakowy RajFlamiche to potrawa słynna na pograniczu francusko-belgijskim, wg legendy jej powstanie związane jest z niefortunną wywrotką żony farmera podczas transportu produktów z farmy na ryneczek. Jajka, ser oraz śmietana w jej koszyku pomieszały się na skutek upadku, a w desperacji kobieta pobiegła do znajomej, która akurat przyrządzała ciasto na chleb. Pomieszane składniki połączono z ciastem i zapieczono. Belgijskie(...)drożdżowego, przez ciasto na brioszki, kruche, aż po francuskie) jak i farszu (najczęściej są żółtka, creme fraiche, ser, pory, i boczek). We Francji tradycyjnym nadzieniem są właśnie pory i śmietana, a wierzch potrawy często nakrywany jest drugą porcją ciasta. Z kolei w grze flamiche przedstawione jest bez wierzchniej warstwy ciasta i wygląda bardziej jak „biała pizza”. Z powodu tych różnic
Nerds Kitchenpaczki czy cukierek – to najszybsza opcja dla słodyczożerców. Ale jeśli szukacie czegoś odrobinę bardziej wyszukanego, warto smakiem ciastek wzbogacić domowe lody. Lody bez jajek, bez maszynki, kremowe i delikatne. Śmietanę i mleko słodzone schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo zimne. Śmietanę wlewamy do wysokiej miski lub misy robota planetarnego i ubijamy na średnio wysokiej mocy miksera do momentu(...)śmietana zacznie zachowywać się jak piana z białek i zacznie na wierzchołku ubijaczki tworzyć tzw. miękkie szczyty (‘soft peaks’). Na tym etapie warto pamiętać o tym, że nie da się odratować śmietany 36% po przebiciu – wyjdzie Wam z niej masło. Nie ubijajcie też śmietany na całkiem sztywno bo lody nie będą miękkie zaraz po wyjęciu i nie będą się dały
Karo in the KitchenZupa pomidorowa zabielana...Pomidorówka - niekwestionowana Królowa Polskich Zup.Znana i uwielbiana przez wszystkich.W tej wersji - na bazie koncentratu pomidorowego.Pysznie zabielona kwaśną, gęstą śmietaną.Zapraszam! Składniki:2 duże marchewki;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 średnia cebula;2 liście laurowe;4 ziarna ziela angielskiego;200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30%);200 g kwaśnej, gęstej śmietany(...)litrami zimnej wody. Całość gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 1,5 godziny.Po upływie tego czasu dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać zupę.Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Chwilę jeszcze razem pogotować i zestawić z ognia.Zupę doprawić solą i pieprzem.Natkę pietruszki
Gospodyni Miejskaświątecznej paczki. Przygotowałem chyba mój ulubiony deser - łatwą w przygotowaniu cudownie słodką, pachnącą wanilią śmietankową panna cottę z musem truskawkowo - czekoladowym. Do przygotowania panna cotty potrzebowałem: 250 ml kremowej śmietany 30%, 300 ml mleka pełnego (3,2%), 1 laski wanilii, 1 łyżki rumu malibu, 80 gram cukru trzcinowego, 3 łyżeczek żelatyny, 10 sztuk mrożonych truskawek, wody, masła, tabliczki mlecznej czekolady(...)niewielkiego rondla dodałem 250 ml kremowej śmietany 30% oraz taką samą ilość pełnego mleka (3,2%). Laskę wanilii przeciąłem nożem wzdłuż na pół, a następnie przy użyciu małego noża wyskrobałem z niej pestki do garnka, w którym znajdowała się śmietana połączona z mlekiem. Wydrążone połówki laski wanilii również dodałem do rondla. 3 łyżeczki żelatyny wsypałem do filiżanki i dodałem
Wyprawy kulinarneniszczeniu komórek nowotworowych- beta glukan i pleuran , dodatkowo boczniaki zawierają bardzo ważny przeciwutleniacz ergotioneinę, który nie ginie nawet podczas obróbki termicznej boczniaków. 1. Boczniaki a la śledzie w śmietanie (+przepis na wegańską śmietanę) Składniki : - 300 g boczniaków - 1 mały por - 2-3 ogórki kiszone - 1 łyżka musztardy - duży jogurt grecki i mały zwykły jogurt naturalny(...)wersji wegańskiej śmietana ryżowa (przepis poniżej) - pieprz, sól - przyprawy do boczniaków ( ja użyłam curry i sos sojowy) Śmietana ryżowa : - 1,5 szklanki płatków ryżowych - 1,5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego Przygotowanie : Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy, następnie miksujemy na gładko i doprawiamy musztardą i sokiem z cytryny Przygotowanie : Boczniaki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy
zdrowa vege kuchniajuż kolejny nasz przepis na perliczkę – coraz popularniejszy, delikatny w smaku gatunek drobiu. Tym razem mięso będzie duszone, z włoszczyzną, a ostatecznie podane z sosem z dodatkiem śmietany oraz puree z ziemniaków. To ostatnie, również z dodatkiem śmietany, a także masła, dość naturalnie komponuje się z tak delikatnym drobiowym mięsem. Na większą jednak uwagę zasługuje w tym wypadku sos, który(...)przygotowujemy przez proste zmieszanie wywaru, w którym dusiło się mięso i warzywa, ze śmietaną. Przy całej swej prostocie jest naprawdę wyjątkowo smaczny. Żeby jednak osiągnąć taki efekt, zapomnijmy o kostce rosołowej! Koniecznie przygotujcie tę potrawę z użyciem samodzielnie ugotowanego bulionu , najlepiej drobiowego. Perliczka w warzywach i śmietanie 2015-04-10 23:28:13 Delikatna perliczka uduszona w bulionie i włoszczyźnie
Kulinarna Pokusapołudniowego krańca do środka Badenii-Wirtembergii, na długości około 160 km. W większość obszar ten porośnięty jest lasem. Głównymi składnikami jest biszkopt czekoladowy aromatyzowany wiśniówką, z wiśniowym nadzieniem, ze śmietaną i ozdobiony wiórkami czekolady. Ciasto nawiązuje do tradycyjnego kobiecego stroju – bita śmietana jak biała bluzka, wiórki gorzkiej czekolady jak czarna sukienka, wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule(...)mąki, 50 g skrobi kukurydzianej, sól, 500 g wiśni (już bez pestek), 2 łyżki cukru, kawałek laski cynamonu, łyżka skrobi kukurydzianej, sok z wiśni, wiśniówka, 1 l śmietany kremówki – 30 – 36%, 2 opakowania śmietan-fix, 3 łyżki cukru pudru, 50 g gorzkiej czekolady, Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Białka ubić ze szczyptą
królestwo garówpozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać pianę z białek. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec ok 3 min na złoto-brązowy kolor. Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami. Przepis II GOFRY ŚMIETANKOWE (ok 8 sztuk) Składniki: 200 g miękkiego masła, 150 g cukru, 4 jajka, 250 g gęstej śmietany lub Creme fraiche(...)mąki, 100 g mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Gofrownicę rozgrzać.Miękkie masło ubić z cukrem. Dodać stopniowo jajka. Ubijać jeszcze chwilę. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać obie mąki. Wymieszać. Piec na złotobrązowy kolor. Przepis III GOFRY Z MAKIEM I AMARETTO Składniki: 150 g miękkiego masła, 250 g mąki, 100 g masy marcepanowej, 3 jajka, 40 g gotowej masy makowej
kulinarnajamka.blogspot.comrazem ciasto, które tylko z pozoru wydaje się łatwe, wymaga jednak czasu i cierpliwości. A dokładniej, śmietana musi odpowiednio stwardnieć, porzeczki trzeba ugotować, ostudzić i porządnie odsączyć, polewa czekoladowa musi być chłodna i gęsta, w przeciwnym razie spłynie z ciasta wraz z porzeczkami :-) Ale za to plusy też są mocne, bo smak ciasta jest niepowtarzalny. Słodycz miesza się ze smakiem(...)cukru trzcinowego (jeżeli nie macie akurat, to może być biały) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g mąki tortowej 2-3 łyżki kakao 2 łyżki wody Na bitą śmietanę 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowanie śmietan-fix Warstwa porzeczkowa + polewa 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona
Passions hobbies lifejuż następnym razem. spód: 120 g mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej 100 g zimnego masła 1 jajko 20 g startego żółtego sera 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soli ew. łyżeczka ulubionych ziół (używam zielonej czubricy) Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dosypujemy mąkę ryżową(...)jeśli jest zbyt sypkie i nie chce się zagnieść - dodajemy więcej śmietany. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 st. wypełnienie: 450 g mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz
bistro mamasuszonych grzybów na kolacji wigilijnej był w moim domu zawsze. Robiło się z najlepszej gęstej śmietany i dużej ilości grzybów. Nie wyobrażam sobie, aby mogło go zabraknąć :) Takim sosem polewaliśmy smażonego karpia i ziemniaki gotowane w mundurkach. W żadnym innym dniu zwykły ziemniak polany takim grzybowym sosem nie smakował tak, jak w Wigilię :)Składniki:2 spore garście najlepszych(...)suszonych grzybów,1 średnia cebula,500 ml dobrej kwaśnej śmietany,2 średnie liście laurowe,5-7 ziaren ziela angielskiego,sól, pieprz świeżo mielony do smaku,3-4 łyżki masła.Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Namoczone odcisnąć z wody (oczywiście wypłukując drobinki piasku czy liści), posiekać jak najdrobniej. Cebulę obrać i również
Codzienna kuchnia niecodziennaBROWNIE:3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki ciemnego kakao2 łyżeczki przyprawy piernikowej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli200 g masła1 szklanka brązowego cukru2 duże jajkaSKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:300 ml śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej)200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki ciemnego kakao2 pełne łyżeczki żelatyny2 łyżeczki gorącej wodySKŁADNIKI NA MUS POMARAŃCZOWY:200 ml śmietany kremówki (bardzo zimnej(...)białej czekolady3 średnie pomarańcze (około 700 g)3,5 łyżeczki żelatyny3 łyżeczki gorącej wody1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)SKŁADNIKI NA MUS WANILIOWY:100 ml śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej)150 g mascarpone2 łyżeczki żelatyny2 łyżeczki gorącej wodyziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z waniliiSKŁADNIKI NA GANACHE CZEKOLADOWE:50 g mlecznej czekolady4 łyżki śmietany kremówki
Słodko-Słony Świat Ilony