niszczeniu komórek nowotworowych- beta glukan i pleuran , dodatkowo boczniaki zawierają bardzo ważny przeciwutleniacz ergotioneinę, który nie ginie nawet podczas obróbki termicznej boczniaków. 1. Boczniaki a la śledzie w śmietanie (+przepis na wegańską śmietanę) Składniki : - 300 g boczniaków - 1 mały por - 2-3 ogórki kiszone - 1 łyżka musztardy - duży jogurt grecki i mały zwykły jogurt naturalny(...)wersji wegańskiej śmietana ryżowa (przepis poniżej) - pieprz, sól - przyprawy do boczniaków ( ja użyłam curry i sos sojowy) Śmietana ryżowa : - 1,5 szklanki płatków ryżowych - 1,5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego Przygotowanie : Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy, następnie miksujemy na gładko i doprawiamy musztardą i sokiem z cytryny Przygotowanie : Boczniaki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy
zdrowa vege kuchniajuż kolejny nasz przepis na perliczkę – coraz popularniejszy, delikatny w smaku gatunek drobiu. Tym razem mięso będzie duszone, z włoszczyzną, a ostatecznie podane z sosem z dodatkiem śmietany oraz puree z ziemniaków. To ostatnie, również z dodatkiem śmietany, a także masła, dość naturalnie komponuje się z tak delikatnym drobiowym mięsem. Na większą jednak uwagę zasługuje w tym wypadku sos, który(...)przygotowujemy przez proste zmieszanie wywaru, w którym dusiło się mięso i warzywa, ze śmietaną. Przy całej swej prostocie jest naprawdę wyjątkowo smaczny. Żeby jednak osiągnąć taki efekt, zapomnijmy o kostce rosołowej! Koniecznie przygotujcie tę potrawę z użyciem samodzielnie ugotowanego bulionu , najlepiej drobiowego. Perliczka w warzywach i śmietanie 2015-04-10 23:28:13 Delikatna perliczka uduszona w bulionie i włoszczyźnie
Kulinarna Pokusapołudniowego krańca do środka Badenii-Wirtembergii, na długości około 160 km. W większość obszar ten porośnięty jest lasem. Głównymi składnikami jest biszkopt czekoladowy aromatyzowany wiśniówką, z wiśniowym nadzieniem, ze śmietaną i ozdobiony wiórkami czekolady. Ciasto nawiązuje do tradycyjnego kobiecego stroju – bita śmietana jak biała bluzka, wiórki gorzkiej czekolady jak czarna sukienka, wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule(...)mąki, 50 g skrobi kukurydzianej, sól, 500 g wiśni (już bez pestek), 2 łyżki cukru, kawałek laski cynamonu, łyżka skrobi kukurydzianej, sok z wiśni, wiśniówka, 1 l śmietany kremówki – 30 – 36%, 2 opakowania śmietan-fix, 3 łyżki cukru pudru, 50 g gorzkiej czekolady, Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Białka ubić ze szczyptą
królestwo garówpozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać pianę z białek. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec ok 3 min na złoto-brązowy kolor. Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami. Przepis II GOFRY ŚMIETANKOWE (ok 8 sztuk) Składniki: 200 g miękkiego masła, 150 g cukru, 4 jajka, 250 g gęstej śmietany lub Creme fraiche(...)mąki, 100 g mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Gofrownicę rozgrzać.Miękkie masło ubić z cukrem. Dodać stopniowo jajka. Ubijać jeszcze chwilę. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać obie mąki. Wymieszać. Piec na złotobrązowy kolor. Przepis III GOFRY Z MAKIEM I AMARETTO Składniki: 150 g miękkiego masła, 250 g mąki, 100 g masy marcepanowej, 3 jajka, 40 g gotowej masy makowej
kulinarnajamka.blogspot.comrazem ciasto, które tylko z pozoru wydaje się łatwe, wymaga jednak czasu i cierpliwości. A dokładniej, śmietana musi odpowiednio stwardnieć, porzeczki trzeba ugotować, ostudzić i porządnie odsączyć, polewa czekoladowa musi być chłodna i gęsta, w przeciwnym razie spłynie z ciasta wraz z porzeczkami :-) Ale za to plusy też są mocne, bo smak ciasta jest niepowtarzalny. Słodycz miesza się ze smakiem(...)cukru trzcinowego (jeżeli nie macie akurat, to może być biały) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g mąki tortowej 2-3 łyżki kakao 2 łyżki wody Na bitą śmietanę 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowanie śmietan-fix Warstwa porzeczkowa + polewa 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona
Passions hobbies lifejuż następnym razem. spód: 120 g mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej 100 g zimnego masła 1 jajko 20 g startego żółtego sera 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soli ew. łyżeczka ulubionych ziół (używam zielonej czubricy) Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dosypujemy mąkę ryżową(...)jeśli jest zbyt sypkie i nie chce się zagnieść - dodajemy więcej śmietany. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 st. wypełnienie: 450 g mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz
bistro mamasuszonych grzybów na kolacji wigilijnej był w moim domu zawsze. Robiło się z najlepszej gęstej śmietany i dużej ilości grzybów. Nie wyobrażam sobie, aby mogło go zabraknąć :) Takim sosem polewaliśmy smażonego karpia i ziemniaki gotowane w mundurkach. W żadnym innym dniu zwykły ziemniak polany takim grzybowym sosem nie smakował tak, jak w Wigilię :)Składniki:2 spore garście najlepszych(...)suszonych grzybów,1 średnia cebula,500 ml dobrej kwaśnej śmietany,2 średnie liście laurowe,5-7 ziaren ziela angielskiego,sól, pieprz świeżo mielony do smaku,3-4 łyżki masła.Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Namoczone odcisnąć z wody (oczywiście wypłukując drobinki piasku czy liści), posiekać jak najdrobniej. Cebulę obrać i również
Codzienna kuchnia niecodziennaBROWNIE:3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki ciemnego kakao2 łyżeczki przyprawy piernikowej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli200 g masła1 szklanka brązowego cukru2 duże jajkaSKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:300 ml śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej)200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki ciemnego kakao2 pełne łyżeczki żelatyny2 łyżeczki gorącej wodySKŁADNIKI NA MUS POMARAŃCZOWY:200 ml śmietany kremówki (bardzo zimnej(...)białej czekolady3 średnie pomarańcze (około 700 g)3,5 łyżeczki żelatyny3 łyżeczki gorącej wody1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)SKŁADNIKI NA MUS WANILIOWY:100 ml śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej)150 g mascarpone2 łyżeczki żelatyny2 łyżeczki gorącej wodyziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z waniliiSKŁADNIKI NA GANACHE CZEKOLADOWE:50 g mlecznej czekolady4 łyżki śmietany kremówki
Słodko-Słony Świat Ilonywzór kawy latte macchiato czyli mocno mlecznej kawy o zaznaczonych trzech warstwach: mleka,kawy, i pianki z mleka. W serniku też wykonałem trzy warstwy: serowa, kawowa i z bitej śmietany do tego wykończyłem go sosem karmelowym. Propozycja dla ulubieńców kawy również w cieście. Przepis wykonałem na tortownicy o średnicy 25cm. Składniki 400 g serka homogenizowanego 200 ml śmietany słodkiej(...)paczka biszkoptów 2 łyżki żelatyny 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 5 łyżek cukru bita śmietana: 200 ml śmietany słodkiej 30% 3 łyżki cukru pudru sos karmelowy: 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 3 łyżki śmietany słodkiej 30% Przygotowanie 1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody. Kawę zalewamy dwoma łyżkami wrzątku. W tortownicy układamy ciasno biszkopty, jeśli powstaną zbyt duże szpary
zjem to blog kulinarnyTort szwarcwaldzki - Schwarzwälder Kirschtorte - niemiecki klasyk znany i wypiekany na całym świecie. Tort składa się z ciasta czekoladowego przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, ozdobiony kandyzowanymi owocami wiśni i wiórkami z czekolady. Tradycyjnie naponczowany Kirschwasser. Tort nie jest słodki, bardzo harmonijnie skomponowany. Mój tort wygląda identycznie (no prawie) jak ten z lady chłodniczej słynnej firmy Conditorei Coppenrath & Wiese. Dwa blaty(...)kompotu 250 ml kompotu z wiśni 20 g mączki ziemniaczanej 2 łyżki cukru lub ksylitolu 50 ml Kirchwasser + 50 ml lub wódki 1+1 op.cukru waniliowego 500 ml śmietany kremówki 2 listki żelatyny Dodatkowo: kandyzowane wiśnie - 16 sztuk wiórki czekoladowe 3 łyżki dżemu wiśniowego małe beziki około 12 sztuk Wykonanie: składniki na kruchy spód rozetrzeć między palcami, aż do otrzymania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczka proszku do pieczenia* szczypta solikrem z serka mascarpone* 250 g serka mascarpone* 120- 130 g mleka skondensowanego słodzonego (może być w tubie dowolny smak)krem z gotowanej śmietany* 400 ml śmietany kremówki* 4 łyżki cukru* 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny* 80 ml zimnej przegotowanej wodydo nasączenia* olejek migdałowy* zimna przegotowana woda* alkohol* barwniki spożywcze: niebieski, zielony, żółtySposób wykonaniabiszkopt (można(...)pojemnika i utrzeć mikserem, następnie dodawać mleko skondensowane i dalej ucierać, aż do uzyskania puszystego kremu.Powstałym kremem przełożyć biszkopt.Krem z gotowanej śmietanyŻelatynę namoczyć ok. 1 godzinę wcześniej.Śmietanę wlać do rondelka, zagotować, zestawić, wsypać cukier, wymieszać.Do żelatyny wlać 2-3 łyżki gorącej śmietany i rozpuścić, następnie wlać do śmietany i wymieszać. Zostawić do wystygnięcia (od czasu do czasu
Mix smakuZupa kalafiorowa z kukurydzą...Delikatna, lekko słodka zupa kalafiorowa.Z dodatkiem kukurydzy konserwowej.Zabielona kwaśną śmietaną.Oprószona koperkiem.Komu talerz? Zapraszam! Składniki:1 średni kalafior;1 duża marchewka;5 średnich ziemniaków;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu około 285 g);2 l bulionu drobiowego lub warywnego - u mnie 2 litry gorącej wody + 2 kostki rosołowe drobiowe;Pęczek koperku;Sól;Pieprz(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Sposób przygotowania:Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki.Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Koperek drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki i marchewkę i zalać 2 litrami bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa
Gospodyni Miejskateraz soczyste i dojrzałe i idealnie nadają się jako uzupełnienie masy serowej. Dzięki nim nabiera ona pięknego różowego koloru i świeżego kwaskowatego smaku. Sernik wzbogaciłam o polewę z kwaśnej śmietany, która współgra kolorystycznie z resztą wypieku, a także doskonale uzupełnia jego smak. Śmietana znajduje się też w składzie masy serowej, co wpływa na jego konsystencję, sernik jest delikatny i kremowy.Sernik(...)poniższego przepisu można przygotować w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik wiśniowySkładniki:ciasto100g mąki pszennej60g masło30g cukier puderszczypta soli1 żółtkomasa serowa500g twarogu dwukrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka100g kwaśnej śmietany 18%100g cukru3 jajka1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanejcukier waniliowy400g wydrylowanych wiśni2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejpolewa śmietanowa350g kwaśnej śmietany 18%1 łyżka cukru Wykonanie:CIASTO - mąkę przesiać
Smakołyki BerenikiRoman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Puszysty biszkopt, delikatny budyniowy krem, maliny i kopuła z bitej śmietany. Całość otula cienka warstwa marcepanu, której szczyt wieńczy urocza marcepanowa różyczka. Prinsesstårta występuje najczęściej w dwóch kolorach: zielonym i różowym choć pojawiają się również inne np. czerwony na święta(...)zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Przykryć wierzch kremu folią spożywczą, tak by folia dotykała kremu. Wystudzić krem. Schłodzić w lodówce. Krem można przygotować dzień wcześniej. oraz: 800 g schłodzonej śmietany kremówki 36 % 135 g świeżych malin 3 łyżki gęstego dżemu malinowego (bez pestek)* Dekoracja: 500 g gotowej masy marcepanowej różowy lub zielony barwnik spożywczy cukier puder do podsypania
maniapieczeniaTartaletki z jagodami i śmietaną, pychotka! I ta krucha gwiazdka... Polecam:) Składniki na około 14 tartaletek: Ciasto: 315 g mąki pszennej; 40 g cukru pudru; 3/4 łyżeczki soli; 225 g masła; około 120 ml bardzo zimnej wody*; Mąkę, cukier puder i sól przesiać przez sito, dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać wodę i zagnieść ciasto na jednolitą kulę(...)układamy po małym kawałeczku masła. Przygotowane tartaletki pieczemy w 180 st.C przez około 20-25 minut na lekko złoty kolor. Gwiazdki pieczemy około 10 minut. Upieczone tartaletki należy wystudzić. Śmietana: 300 ml śmietany 30%; 1 łyżka cukru pudru; 1 łyżka cukru waniliowego; 1 Śmietan-fix; Do zimnej śmietany dodać cukier, wymieszać. Następnie miksując dodać śmietan-fix i miksować do momentu
In my kitchenstronie Słodkich Fantazji ( tutaj) . Ciasto przygotowałam z troszkę innych proporcji. 7 paczek herbatników maślanych 460 g masy kajmakowej I masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany 36% 1 łyżka masy kajmakowej 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru 2 białe batony Lion (po 50 g) 2 czekoladowe batony Lion (po 50 g) II masa śmietanowa(...)śmietany 36% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Wierzch: Sypkie kakao Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x29 cm wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową delikatnie mieszamy widelcem, po to aby łatwiej rozsmarowała się na herbatnikach. W puszce pozostawiamy jedną łyżkę (potrzebną do masy śmietanowej). Masą dokładnie pokrywamy pierwszą warstwę herbatników, na niej układamy kolejną warstwę
VioletoweKucharzeniefarsz i lukier: 200 g mielonych orzechów laskowych (u mnie włoskie); 100 g cukru kryształu lub pudru; 2 krople olejku migdałowego; 2 jaja; 1 łyżka rumu; 4 łyżki śmietany; 150 g cukru pudru (dodatkowo); 8 g cukru waniliowego ( może być 16 g); Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito na stolnicę lub dużej miski, dodać pozostałe sypkie składniki przeznaczone do ciasta kruchego(...)ciasta utrzeć kremową jednolitą masę z orzechów (można je wcześniej uprażyć na patelni bez dodawania tłuszczu), 100 g cukru, olejku migdałowego, 1 całego jaja i 1 białka, 1 łyżki śmietany i rumu. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwiema warstwami folii spożywczej na możliwie najcieńszy prostokąt. Ciasto posmarować masą orzechową, pozostawić po jednej dłuższej stronie pasek o szerokości
In my kitchenkupnych kostek sklepowych! Składniki: (6 porcji) 1 litr bulionu warzywnego domowego * 1 kg zielonego groszku (świeży lub mrożony) 100 g masła + 50 g do przysmażenia jabłek 250 ml śmietany 36 % + 50 ml do bitej śmietany (dekoracja jabłek i zupy) 3 jabłka 1 pęczek mięty sól, pieprz, ew. cukier * Przepis na domowy bulion warzywny poniżej Przygotowanie: Do dużego rondla dodać(...)smażenia jabłek), gdy się rozpuści wsypać groszek. Wymieszać. Wlać litr gorącego bulionu warzywnego. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (około 15 minut). Zdjąć z ognia. 200 ml * śmietany przełożyć do kubka, wlać chochlę gorącej zupy, wymieszać i całość przelać do zupy (hartujemy śmietanę, aby uniknąć ewentualnego zważenia). Całą zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem
Moja Delicjadrobnych oczkach ¾ kostki margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 szklanki mąki Krem śmietankowy: 800ml śmietany kremówki 30% 4 ½ łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru waniliowego Warstwa pomarańczowa: Duży dżem pomarańczowy (400 – 500g) 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja: 1 łyżka gorzkiego kakao 1 łyżka słodkiego kakao Kawałek kandyzowanej(...)stwardniała. Uwaga: nie układamy warstw jednej na drugą. Żelatynę przeznaczoną do kremu wkładamy do garnuszka z gorącą wodą, by się rozpuściła. Gdy będzie płynna dolewamy około 50 – 70 ml śmietany (z 800ml), jeszcze raz mieszamy, po czym pozostawiamy na chwilę kubek w wodzie. W tym czasie ubijamy resztę śmietany z cukrem waniliowym. Kubek z żelatyną wyjmujemy z wody. Gdy śmietana
Smakowy RajKopę z ananasem zrobiłam niedawno. Zostało mi trochę biszkoptu, więc scaliłam wszystko razem i tak to powstało :) Polecam jeśli uwielbiacie ananasa, bakalie i bitą śmietanę :) Oczywiście możecie poza ananasem dodać też inne owoce, jakie w danej chwili macie :) Zobaczcie również Kopę Pszczyńską , która jest pierwowzorem kopy ananasowej :) Składniki: 200g biszkoptów (lub pokruszonego biszkoptu) 1 szklanka rumu(...)innego alkoholu np. wódki ½ szklanki rodzynek 1 szklanka różnych bakalii (orzechów, migdałów, fig, śliwek, moreli, etc.) 1 duża puszka ananasa 500ml śmietany kremówki 2 śmietan-fixy 1 łyżeczka cukru waniliowego Polewa: 40g czekolady 25ml mleka Rodzynki i pozostałe owoce kandyzowane parzymy i wkładamy do słoika, razem z posiekanymi migdałami i innymi orzechami. Całość zalewamy
Smakowy RajCzekoladowo, ja nie umiem się oprzeć czekoladzie, bitej śmietanie i mascarpone. Dla mnie to połączenie idealne. Ciasto to wykonałam na początek mam nadzieję przyszłych sukcesów. Już nie tylko zajmuję się domem i dziećmi, ale zaczynam rozwijać się zawodowo. Skończyłam studia z pasją i w tym kierunku się rozwijam. Założyłam firmę, projektowanie instalacji sanitarnych, a tu odnośnik do mojej firmy, jestem(...)mieszając. Gotową masę podzielić pomiędzy dwie tortownice o średnicy 20 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 – 40 minut. Masa śmietanowa: - 300 ml śmietany 36%; - 250 g serka mascarpone; - łyżka cukru pudru; Wszystkie składniki ułożyć w misie miksera i ubić do sztywności, masa wychodzi bardziej gęsta, niż sama bita śmietana. Polewa czekoladowa: - pół szklanki
dom-agi.plczas, to nic nam się nie stanie. Bo niby czemu mamy sobie odmawiać czegoś, skoro jest smaczne? :) Składniki na kotlety: 400 gramów filetów z dorsza 1 białko 7 łyżek śmietany 18% 4-5 płaskich łyżek mąki sól szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu ziołowego masło do smażenia Składniki na sos maślany: 1/4 szklanki octu winnego 4 łyżki soku z cytryny(...)posiekanej szalotki sól pieprz ziołowy 125 gramów masła pokrojonego w kostkę Pieczarki w śmietanie: 300 gramów drobno posiekanych pieczarek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 posiekana czerwona cebula 2 łyżki mąki 1/2 szklanki śmietany 18% sól pieprz Dorsza mielimy w malakserze, dodajemy przyprawy i białko - mieszamy Następnie dodajemy 2 łyżki śmietany - mieszamy i dodajemy kolejne 2 łyżki aż śmietana
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszkoły. Zaspokoi głód do mojego powrotu do domu. Zdarza mi się też gotować ją o 6.30 przed wyjściem do pracy:) Składniki: 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% ok. 1 1/2 litra wody 1 kostka rosołowa drobiowa (wiem, że to grzech :) ale ma być szybko) 1 woreczek ryżu lub makaron-świderki (moja wersja ma ryż) 1 łyżeczka(...)natki pietruszki do posypania Zrobić wywar na kostce rosołowej W oczekiwaniu na zagotowanie wywaru przygotować w kubeczku lub szklance koncentrat i śmietanę - bardzo dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką) Gdy wywar zacznie się gotować zmniejszyć ogień i wlać go trochę, bardzo powoli, do rozmieszanej śmietany z koncentratem. Ważne jest, żeby nie wlewać zimnego do gorącego tylko odwrotnie! Jeśli wlejemy zimną
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszklanka mąki pszennej 4 jajkaSkładniki na pianę białkową:6 białek 40 dag cukru 250 ml wody kwasek cytrynowy kilka kropli aromatu do smakuSkładniki na bitą śmietanę:1 l śmietany kremówki1/2 szklanki cukru2 opak. Śmietan-Fix-uDodatkowo:cukier puder do posypaniaOstatnio zachciało mi się jakiekoś zwykłego ciastka... takiego, które można dostać w cukierni - ale nie koniecznie przypomina(...)dzieciństwa. Padło na ptysie :) Przepis na ciasto wynalazłam na stronie mojewypieki.com - a super pyszny krem, taki który pamiętam z dzieciństwa - na blogu cincin.cc. Alternatywnie ptysie można przygotować z bitą śmietaną, na przygotowanie której również podaję przepis. W małym rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem lub margaryną. Mąkę przesiać i wsypać ją na gotującą wodę. Energicznie mieszać
Świat Ciastaudało, za co pragnę podziękować przyjaciółce, która dawała mi korepetycje na odległość (Sylwia słonko, wielkie dzięki Tobie i dzisiejszej technologii). W każdym razie wymarzyłam sobie kakaowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, muśnięty kremem truskawkowym i oczywiście w kształcie serca. Odpowiednie formy można dostać w dobrych sklepach z wyposażeniem kuchennym. Potrzebne nam:Na biszkopt(...)cytryna- 1,5 szklanki mąki tortowej -mocna słodka herbata- 5 łyżek kakaoNa kremy:- 1 litr śmietany 30%- opakowanie fixu do bitej śmietany- 4 łyżeczki cukru pudru- opakowanie fixu truskawkowego do bitej śmietany Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Mąkę przesiać razem z kakao i dodawać po trochu do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Gotową
W poszukiwaniu inspiracjiZupa buraczkowa...Gęsta i sycąca zupa o pięknym, mocno czerwonym kolorze.Mocno jarzynowa, pełna wiórków buraczanych.Zabielona kwaśną śmietaną.Z dodatkiem świeżego koperku.Pyszna!Składniki:3 duże buraki czerwone;1 średnia marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;6 średnich ziemniaków;3 litry zimnej wody;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany(...)Następnie dodać starte buraki, marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojonego pora i ziemnaki. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać ocet. Gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy. Wymieszać. Zestawić z ognia.Dodać koperek (odrobinę można zostawić do dekoracji talerzy z zupą), przyprawić solą
Gospodyni Miejskaproblem z wytworzeniem samemu foremki. Stanęło na sercu pewnie komuś ten kształt się przyda ale to dopiero na walentynki Składniki Masa serowa: 600 g serka waniliowego homogenizowanego 250 ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny paczka herbatników Masa truskawkowa: 450 g mrożonych truskawek 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Glazura(...)truskawkowa: 4 łyżki cukru 4 łyżki śmietany słodkiej 4 łyżki wody 80 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka czerwonego barwnika w żelu Dodatkowo: pojemnik plastikowy podobny do tego ze zdjęć. Przygotowanie 1. Truskawki rozmrozić, zblendować razem z cukrem, następnie 4 łyżki musu odstawić do glazury. Żelatynę roztopić w 6 łyżkach gorącej wody, po ostygnięciu dodać ją do musu
zjem to blog kulinarnyglazurą o jakimś ciekawszym kolorze, ale na to jeszcze przyjdzie czas. Zostaje wersja prostsza z glazurą czekoladową. Składniki 350 g serka waniliowego homogenizowanego 7 dużych biszkoptów 250 ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 1 puszka brzoskwiń w syropie 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Glazura czekoladowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany słodkiej 3 łyżki(...)kakao 60 gramów masła 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 7 filiżanek do kawy Przygotowanie 1.Rozpuszczamy w gorącej wodzie dwie łyżki żelatyny. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę, Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w kostkę i mieszamy je z masą serową. Napełniamy filiżanki masą sernikową, prawie do pełna
zjem to blog kulinarnyjajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Masa do przełożenia blatów biszkoptu ( przygotowanie kremu najlepiej rozpocząć dzień wcześniej) 6 batoników Milky Way 660ml śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny Masa na boki i wierzch tortu 300ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Duża puszka brzoskwiń (około 400g) Dzień wcześniej: Do garnuszka(...)wlewamy 660ml śmietany kremówki. Batoniki Milky Way kroimy w kostkę i dorzucamy do śmietany. Garnek stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, aż batoniki zaczną się rozpuszczać. Uważamy by śmietana nie zaczęła wrzeć. Kiedy batoniki w większości się rozpuszczą przelewamy masę przez sitko i pozostałości batoników przecieramy. Odstawiamy śmietanę do lodówki. W dniu pieczenia: Przygotowanie biszkoptu: Białka z 6 jajek oddzielamy
Kolizje Smaków