śmietanowie - 6000 przepisów (strona:13/400)

Zupa jarzynowa z burakiem 193

Zupa jarzynowa z burakiem...Bogactwo jarzyn: marchewki, pietruszki, selera i pora.A do tego dodatek czerwonego buraka.Całość posypana pietruszką i zabielona śmietaną.Pyszny początek obiadu! Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;1 duży, czerwony burak;4 średnie ziemniaki;Natka pietruszki;2,5 litra zimnej wody;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe - opcjonalnie(...)łyżki octu spirytusowego;250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, selera i pokrojonego pora i zalać

Gospodyni Miejska
Zupa ogórkowa na skwarkach 198

Zupa ogórkowa na skwarkach...Lekko kwaśna, zabielona śmietaną, mocno koperkowa.O wyrazistym smaku kiszonych ogórków.Z dodatkiem złocistych skwarek.Prosta i szybka w wykonaniu.Pychota!Składniki:7 średnich ziemniaków;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;150 g wędzonego boczku;2 liście laurowe;5 ziaren ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety(...)średnich ogórków kiszonych;250 ml soku z kiszonych ogórków;2,5 litra zimnej wody;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz;Pęczek koperku.Sposób przygotowania:Marchewkę, piertuszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę pokroić w słupki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić

Gospodyni Miejska
Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem 265

Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem...Tradycyjna zupa ogórkowa nieco odmieniona.Wiórki kiszonych ogórków w towarzystwie ziemniaków i ryżu.Całość zabielona kwaśną, gęstą śmietaną.Pycha! Składniki:4 duże kiszone ogórki;125 ml soku z kiszonych ogórków;5 średnich ziemniaków;100 g ryżu;1 ząbek czosnku;1 średnia marchewka;1 pietruszka;Biała część pora;1/4 selera;1 łyżka ulubionej przyprawy(...)vegety;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek natki pietruszki;Sól;Pieprz;2 litry zimnej wody;Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w plastreki.Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć ręką/nożem

Gospodyni Miejska
Miętowo- truskawkowe ptasie mleczko 171

głównego tematu na osłodę przed grudniowym szaleństwem zakupowym mam pyszne ptasie mleczko dla miętowych smakoszy. Składniki: na tortownicę  o średnicy 24 cm 2 galaretki truskawkowe 400 ml śmietany 30% 50 ml likieru miętowego  4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek cukru pudru owoce do dekoracji Wykonanie: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i czekamy aż lekko zacznie tężeć wtedy(...)możemy przystąpić do robienia ptasiego mleczka. Śmietana powinna być schłodzona w lodówce  wtedy szybciej będzie się nam ubijać. Taką śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec ubijania gdy będziemy widzieć, że śmietana gęstnieje dodajemy cukier puder i dalej ubijamy. Gdy śmietana jest już całkowicie sztywna dzielimy ją na dwie części. Do pierwszej wlewamy (bardzo delikatnie) likier miętowy, można również

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort Marcinek/ Tort Tysiąca warstw- Roczek Bloga! 468

Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem (27.576 wyświetleń) Dziękuje serdecznie! :) Tort Marcinek z masą kajmakową i orzechami Składniki: ciasto: 500g mąki pszennej 125g masła (temp. pokojowa) 1/2 szklanki śmietany 18% 50g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko i 1 żółtko (temp. pokojowa) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  masa krówkowa: 450g masy krówkowej (u mnie kajmak o smaku orzechowym(...)jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 500ml mleka 500ml śmietany 30% (zimna) 2 śmietan fix 2 łyżeczki cukru pudru dodatkowo: orzechy (drobno posiekane)  Przygotowanie:  Ciasto: Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę. Dodajemy jajko i żółtko, następnie powoli dodajemy większą część śmietany, ciągle miksując. W pozostałej śmietanie rozpuszczamy sodę i dodajemy do masy. Wszystko

Tagebuch po polsku
sernikowy tort z wiśniami i bitą śmietaną 120

Tort sernikowy z bitą śmietaną Każdy z nas lubi torty i mam cichą nadzieję że jego lżejsze  wersje z owocami bitą śmietaną, oraz kakao przypadną do waszego gustu. składniki biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka masła masa tortowa 1 kg twarogu z wiaderka 3/4 szklanki cukru 5 płaskich(...)łyżek żelatyny 1 szklanka wody 600 g wiśni ( o tej porze roku mrożonych) 400 ml śmietany 36 procent 4 łyżki cukru pudru 4-5 ziaren kakaowca, lub dwa paski gorzkiej czekolady dodatkowo do wiśniowej galaretki 2 łyżki żelatyny 1.5 szklanki wody 3 łyżki cukru oraz tortownica  o średnicy 28 cm pergamin sposób przygotowania Rozbijamy jaja oddzielając białka od żółtek

Miód i pieprz
Tort kokosowy ala Raffaello 354

Pulchniutki, migdałowy biszkopt- przełożony konfiturą wiśniową i pysznym kokosowym kremem-na bazie z białej czekolady. Wszystko w delikatnej, kokosowo-migdałowej oprawie- a w elemencie ozdoby kuleczki Raffaello i bita śmietana. Tort jest pyszny, podzielny i smakuje nie tylko wielbicielom Raffaello! Zapraszam do przepisu i życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT MIGDAŁOWY: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)szklanka cukru zapach migdałowy (10 ml.) lub 2 łyżki likieru amaretto łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY: 500 ml. śmietany kremówki 36 % 160 g. białej czekolady 5 łyżek wiórek kokosowych DODATKOWO: konfitura wiśniowa 480 g. 2 łyżki wiórek kokosowych 8 łyżek płatków migdałowych 200 ml. śmietany kremówki 8-10 kuleczek Raffaello DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Uwaga

Domowe Torty
,,Spacer po lesie’’ -ciasto szpinakowe z jeżynami 435

wypiek szpinakowy. Zapraszam! Składniki: CIASTO: 450 g szpinaku mrożonego szklanka cukru 4 jaja 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA JEŻYNOWA: 250 ml śmietany kremowej 30% 100 g świeżych jeżyn, jagód, aroni 1 śnieżka MASA ŚMIETANOWA: 250 ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan-fixu 3 łyżki cukru pudru Około 100 g świeżych owoców(...)wystudzeniu przekrawamy na dwie części, obcinamy nożem wierzch ciasta i kruszymy je na talerzyku. MASA JEŻYNOWA: Owoce miksujemy i przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek. Ubijamy śmietanę ze śnieżką a następnie dodajemy puree z jeżyn. Miksujemy aż składniki się połączą. Ubitą kremówkę jeżynową przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Na masę dodatkowo możemy poukładać całe owoce. MASA ŚMIETANOWA: Ubijamy śmietanę

Podróż w kulinaria
Seromakowiec ze śliwkami 103

śliwka cieszy podniebienie i oczy!  Składniki: Ciasto na kruchy spód: 450 g mąki, 300 g masła, 150 g cukru pudru, 3 żółtka, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, ½ torebki cukru waniliowego, szczypta soli, 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Masa makowa( można użyć również około 900 g gotowej masy makowej): 500 g maku, 1 szklanka cukru, 3 jajka, kopiasta łyżeczka cynamonu(...)rodzynki, orzechy skórka kandyzowana pomarańczowa, migdały itp.), 3 – 4 łyżki bułki tartej Masa serowa: 600 g dwukrotnie zmielonego twarogu ( najlepiej półtłustego) lub gotowego z wiaderka, 3 jajka, 80 ml śmietany kremówki, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, 70 g miękkiego masła, 100 g cukru pudru, sok z ½ cytryny, starta skórka z 1 cytryny Ponadto

Nie tylko w kuchni
Tort śmietanowy 334

Lekki, śmietanowy tort jest dobry na każdą okazję i stanowi doskonałą bazę do wymyślania niezliczonych wersji i modyfikacji. Między warstwy biszkoptu i śmietany można włożyć owoce, kajmak, galaretkę czy konfitury... Na pierwsze urodziny Asi zrobiłam wersję z truskawkami. Wilgotny, nasączony syropem biszkopt, dobrze ubita śmietanka i duuużo pokrojonych truskawek. To się nie mogło nie udać! Na wierzch dekoracja(...)łyżeczki wody 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 litr śmietanki 36% 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 śmietan fixy truskawki, wiórki kokosowe, barwnik spożywczy lub sok z truskawek Syrop do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Do rondelka wsypać

Kulinarne Inspiracje
Lody cztery smaki 183

lody kiwi + banan i truskawka + mięta. Składniki:          Lody kiwi + banan 3 średnie kiwi (dojrzałe, obrać ze skóry) 1 średni banan (dojrzały) 100 ml słodkiej śmietany 30% 2 - 3 łyżki cukru pudru lub trzcinowego 1 łyżka alkoholu 1 łyżka soku z cytryny           Lody truskawka + mięta 1/2 kg dojrzałych truskawek 1/2 szklanki(...)listków świeżej mięty 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego 100 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżka alkoholu 1 łyżka soku z cytryny Lody truskawka + śmietana 1/2 kg dojrzałych truskawek 200 ml słodkiej śmietany 30% 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego 1 łyżka alkoholu 1 łyżka soku z cytryny Lody jabłko + pomarańcza 2 duże jabłka (obrać ze skóry

Kuchcik gotuje
Pianka truskawkowa (na śmietanie kremówce) 132

Pomysł na szybki i bardzo smaczny deser - pianka truskawkowa na bazie śmietany kremówki ♥ Poniższy deser jest łatwy do przygotowania i sycący. Prawie rok temu pokazałam Wam przepis na piankę z użyciem jogurtu naturalnego i galaretki ( klik ), a dzisiaj postanowiłam przygotować deser na bazie śmietany kremówki i zmiksowanych truskawek.    Składniki na 4 porcje: 1 małe opakowanie śmietany(...)truskawek (waga z szypułkami) 1/2 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki wrzącej wody 4 łyżeczki żelatyny do dekoracji: kolorowa posypka cukrowa bita śmietana kilka sztuk truskawek Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wody. Odstawić do ostygnięcia, W międzyczasie truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze części. Truskawki wsypać do blendera (kilka sztuk odłożyć na bok i pozostawić do dekoracji), dodać cukier

Ugotować
Maślano - kremowe purée ziemniaczane z szybkowaru 141

Uwielbiam purée ziemniaczane za jego maślano - kremowy smak. Robię je tak często, że nawet nie zastanawiam się nad proporcjami. Dodaję masło i śmietanę kremówkę (lub mleko) tak długo, aż uzyskam oczekiwaną konsystencję i smak. Nie ma w tym żadnej filozofii - kochani, każdy z Was poradzi sobie z jego przygotowaniem. Wersja mniej kaloryczna: użyj gorącej wody zamiast(...)śmietany (lub mleka) i dodaj mniejszą ilość masła. Ziemniaki w kawałkach Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 4 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: Wedle uznania JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki Na 5 ziemniaków użyj około 2 łyżki masła i ok. 50 ml śmietany lub mleka. ziemniaki, ilość dowolna masło - poporcje jak powyżej śmietana kremówka

Szybko Szybkowar
Leśny mech - ciasto ze szpinakiem 324

razów?   pierwszy raz kupiłam granata (ochodziłam się sporo, a tu akrat w osiedlowym sklepiku był.. za 6 zł, zdzierstwo, wiecej nie kupię ;D) pierwszy raz robiłam bitą śmietanę pierwszy raz cięłam ciasto nitką pierwszy raz widziałam w ogóle szpinak i stwierdzam że dobrowolnie na surowo nawet bym się do niego nie zbliżyła nie pamiętam żebym kiedykolwiek miała(...)ulżylo mi ;D) Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przeciąć ciasto na ok. 2/3 wysokości i pokruszyć wierzch. Ciasto jest strasznie miękkie i puszyste, uwaga przy podnoszeniu ;) Masa: 500 ml 36% śmietany (300ml 30% w oryginale) 2 śmietan fixy cukier waniliowy łyżka cukru pudru Ubić śmietanę, na końcu dodając śmietan-fixy i cukry. Myślę że warto dodać jakieś kwaskowatej galaretki, widziałam

W kuchni bez szafek
Król Julian, tort pomarańczowo - ananasowy na kolorowym biszkoptowym cieście 154

pieczenia 2 łyżki kakao Czerwony barwnik spożywczy + 1 szklanka soku (np. pozostałego z ananasa) lub alkoholu Krem ananasowo – pomarańczowy: 1 średnia puszka ananasa 1 duży dżem pomarańczowy 1 ½ litra śmietany kremówki 9 łyżeczek żelatyny Twarz Juliana: 750 ml śmietany kremówki 4 ½ łyżeczki żelatyny Barwniki spożywcze: czerwony, zielony, żółty i czarny Białka oddzielmy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę(...)kroi. Żelatynę wsypujemy do kubka, zalewamy ok. 1/3 zimnej (przegotowanej lub mineralnej) wody i pozostawiamy na kilka minut, by się namoczyła. Z 1 ½ litra kremówki odlewamy około 100ml, resztę śmietany miksujemy, tak długo, aż będzie ubita, ale nie sztywna. Kubek z namoczoną żelatyną wkładamy do garnuszka z gorącą wodą i mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Dolewamy do niej

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania