Sałatka z tuńczykiem i chipsami paprykowymi...Smakowite kawałki tuńczyka.Ziarna kukurydzy i kosteczki białej cebuli.Otulone śmietaną i majonezem.A na dnie, wenątrz i na wierzchu chrupiące chipsy.Pychota! Składniki:2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (waga netto 1 opakowania, po odsączeniu130 g);Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);1 mała cebula;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany(...)tuńczyka z kukurydzą. Wymieszać.Chipsy delikatnie pokruszyć. Podzielić na 3 równe części, po 50 g każda. Jedną część dodać do tuńczyka z kukurydzą i cebulą. Wymieszać.Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać. Sałatkę przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać.Na dno salaterki wysypać jedną część pokruszonych chipsów (około 50 g).Na chipsy wyłożyć sałatkę.Wierzch sałatki oprószyć
Gospodyni MiejskaSzybka botwinka...Delikatnie kwaśna, smacznie buraczana.Zabielona śmietaną. Oprószona koperkiem.Prosta i szybka w wykonaniu.Po prostu pyszna!Składniki:2 pęczki botwinki;Pęczek koperku;1 płaska łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 łyżki octu jabłkowego;2 łyżki białego cukru;1,5 litra zimnej wody;1 ząbek czosnku;Sól;Pieprz;Jajka ugotowane(...)przyprawę do zup, zmiażdżony ząbek czosnku i cukier. Gotować na małym ogniu przez 20 minut.Po upływie tego czasu dodać ocet i gotować kolejne 10 minut. Zupę zdjąć z ognia.Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Botwinkę przyprawić solą i pieprzem. Dodać drobno posiekany koperek i wymieszać.Zupę
Gospodyni MiejskaŻurek z białym serem...Lekko kwaśny, z dużą ilość majeranku.Z delikatną nutą czosnku i chrzanu.Zabielony kwaśną śmietaną.Podany z jajkiem i białym serem.Polecam!Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;1 ząbek czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek(...)czubate łyżki chrzanu ze słoiczka;1 torebka żurku Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody lub 500 ml domowego zakwasu na żurek; 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czubata łyżka majeranku;1 średnia cebula;250 g półtłustego, białego sera;250 g dobrej jakości kiełbasy (np. śląskiej); 1 łyżka oleju;Sól;Pieprz;Jajka
Gospodyni MiejskaChłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami...Plasterki różowej, wyrazistej w smaku rzodkiewki.Kwaśne ogórki kiszone, pokrojone w drobną kosteczkę.Drobno posiekane i aromatyczne: koperek i szczypiorek.Zalane kwaśną śmietaną i kefirem.Podane na ziemniakach z dodatkiem połówek jaj.Idealny na upały!Polecam! Składniki:Pęczek rzodkiewek;6 małych ogórków kiszonych;Pęczek koperku;Peczek szczypiorku;500 ml kefiru;375 ml kwaśnej, gęstej śmietany(...)drobną kostkę. Dodać do rzodkiewek.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek i ogórków. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek, ogórków i koperku.Do pokrojonych warzyw dodać śmietanę i kefir. Wymieszać.Chłodnik przyprawić octem, solą i pieprzem. Wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 1 h.Na dno talerzy układać zimne, pokrojone ziemniaki. Zalać chłodnikiem. Na wierzch ułożyć połówki
Gospodyni MiejskaKremowa zupa dyniowa...Aksamitna, delikatnie pachnąca imbirem.Z dyni, z dodatkiem marchewki i ziemniaka.Zabielona kwaśną śmietaną i serkiem topionym.Pyszna, jesienna, domowa.Polecam! Składniki:1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek);1 duża marchewka;1 średni ziemniak;1 kostka bulionowa;1 cm kawałek korzenia imbiru;2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;100 g serka topionego(...)minut.Po tym czasie dodać pokorojoną dynię i gotować do miękkości warzyw, uważając aby nie rozgotować dyni.Ugotowaną zupę zestawić z ognia i zblendować na aksamitny krem.Do miseczki wlać śmietanę, dodać starty imbir i chochlę zupy. Dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać.Następnie do miseczki pokruszyć serek topiony, zalać chochlą zupy i dobrze wymieszać
Gospodyni MiejskaSałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem...Drobne łezki makaronu w kształcie ryżu.Żółte ziarna słodkiej kukurydzy i kosteczki jajek.Dużo prażonego, chrupiącego słoneczniku.A całość połączona majonezem i śmietaną.Chrupiąca przyjemność!Składniki:100 g makaronu w kształcie ryżu;150 g ziaren słonecznika;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);4 jaja;4 łyżki majonezu;2 łyżki kwaśnej(...)gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do makaronu.Słonecznik uprażyć na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki (niewielką ilość można zostawić do oprószenia po wierzchu). Wymieszać.Kukurydzę odsączyć
Gospodyni MiejskaCiasto naleśnikowe:• ½ szkl. mąki pszennej,• 2 czubate łyżki kakao,• 1 szkl. Prosecco,• 1łyżka oleju kokosowego,• 2 łyżeczki cukru,• Szczypta soli.Nadzienie i zabajone:• 150 g śmietankowego serka Almette,• 400 ml śmietany 30%,• 3 łyżki miodu akacjowego,• 20 ml wody,• Sok i skórka otarta z jednej cytryny,• 4 płatki żelatyny,• 2 żółtka,• 2 łyżki cukru,• 1 szkl. owoców jagodowych,• 10 kwiatów lawendy(...)szklanki Prosecco.Wykonanie:Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 5 minutach podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić. Serek utrzeć z miodem, skórką z cytryny i 2 łyżkami soku. Połowę śmietany ubić, wymieszać z serkiem i żelatyną, odstawić do zamrażarki. Wymieszać składniki ciasta naleśnikowego, usmażyć, wystudzić, wyciąć małe krążki. Placuszki układać warstwami przekładając na wpół ściętą śmietaną, całość schłodzić w zamrażarce. Pozostałą śmietanę podgrzewać
SzczyptaSmaQekspresowa zupa z serkiem Almette, który nadaje jej wyjątkowy smak i gładkość. Efekt finalny to gorący, pikantny krem pachnący rozmarynem, dietetyczne spaghetti z cukinii Al Dente, kwaskowo-limonowa śmietana wolno rozpływająca się w zupie oraz chrupiące pistacje.Smacznej jesieni :)Składniki:150 g serka śmietankowego Almette,100 ml śmietany 30%,1 l bulionu,2 małe dynie Hokkaido,1 zielona cukinia(...)ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, gotować 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać serek Almette, zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem.Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wrzątku, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać sok i skórkę otartą z jednej limonki oraz żelatynę, wymieszać, schłodzić w zamrażarce (5 minut). Pistacje posiekać, ze śmietany uformować 2 kulki przy pomocy łyżki
SzczyptaSmaQpewności sprawdź ciasto suchym patyczkiem przed końcem pieczenia i w razie potrzeby wydłuż pieczenie o 5 minut.Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy już ciacho jest zimne zrób krem :- 400-500 g śmietany kremówki- trochę więcej niż pół szklanki cukru pudru- 1 cukier wanilinowy- 1 śmietan fix opcjonalnie , jeżeli ciasto ma postać kilka dni.Śmietanę z cukrem i cukrem wanilinowym(+ śmietan fix)ubij(...)sztywno, bardzo sztywno.Ciasto przekrój wzdłuż na pół i przełóż kremem. Po czym przykryj i obłóż całe ubitą śmietaną.Wykrój kawałek i delektuj się delikatnością czekoladowo - śmietanową.Przechowuj w lodówce.SMACZNEGO.CMOK
Pasje Jolkikupiłam od Pani na bazarku 7 zł za litr :-) Prawie darmo. Do dzieła...Składniki: ciasto2 szklanki mąki1/2 kostki margaryny + 1 łyżka do wysmarowania formy1 żółtko1/2 szklanki cukrułyżka śmietany 12 %szczypta soliDo miski wrzucamy wszystkie składniki do ciasta – mieszamy, gnieciemy :-) po wyrobieniu kulki zwijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minOczywiście możemy ciasto zagnieść tradycyjnie na stolnicy(...)tarty należy wysmarować margaryną .Spód i boki wylepiamy cienką warstwą ciasta. Następnie należy nakłuć widelcem i piec ok. 30 min w temperaturze 200 st. C.masa350 g sera mascarpone200 ml śmietany kremówkiskórka starta z cytryny350 g jagód30 g ( 3 łyżki) cukru pudru Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem ( wsypujemy stopniowo). Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy serek mascarpone
pieprzny smaczekSkładniki: 500 g mąki 2 jajka 100 g masła 4 łyżki miodu płynnego 2 łyżeczki sody 300 g cukru pudru (dałam 250) do 10 łyżek kwaśnej śmietany (dałam 2) masa budyniowa: 1 szklanka mleka 100 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek(...)galaretka owocowa (dałam cytrynową) polewa czekoladowa: 130 g masła 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny 5 łyżek kwaśnej śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta (poza śmietaną) posiekać i zagnieść. Jeżeli ciasto jest twarde należy dodawać stopniowo śmietanę. Ciasto podzielić na 3 równe części. Formę o wymiarach 23x38
Sto kolorów kuchnisię przepyszne. Biszkopt kakaowy jest wręcz czekoladowy i dzięki dodatkowi oleju jest wilgotny i mięciutki , pyszny. Co do kremu też jestem bardzo mile zaskoczona , połączenie budyniu z bitą śmietaną smakiem bardzo przypomina puszyste i delikatne ptasie mleczko. Połączenie ciasta biszkoptowego i kremu daje razem pyszne, ciekawe zarówno w smaku jak i wyglądzie nie przesłodzone ciasto a w dodatku dość(...)mąki pszennej6 jajek3/4 szk cukru 5 łyżek wody9 łyżek oleju3 łyżki kakao1 cukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem0,5 l mleka1 budyń waniliowy6 łyżeczek żelatyny0,5 l śmietany kremówki ( ubiłam zwykłą 18 % ze śnieżką light)3 łyżki cukru pudrukakao do posypania ( starłam dodatkowo czekoladę mleczną)4 krople aromatu śmietankowegoBiałka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodać żółtka, wodę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamąki ziemniaczanej1 i 1/2 szkl cukru1 łyżeczka octu1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem bananowy :500 ml nektaru bananowegoopakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego4 łyżki cukru250 g masłaKrem Milky Way:400 ml śmietany 30 lub 36%4 batoniki Milky Wayśmietan-fixNasączenie :1 szkl wodykopiasta łyżka cukruaromat śmietankowyDodatkowo:herbatniki1 tabliczka mlecznej czekolady400 ml bitej śmietany2-3 bananygalaretka cytrynowa przygotowana wg instrukcji z tyłuPrzygotowanie :Biszkopt(...)Gotowy odstawiamy do wystudzenia.Masło ucieramy mikserem ok 5 min, a następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu i ucieramy masę.Krem Milky Way: Batoniki siekamy na małe kawałeczki. Śmietanę wlewamy do garnuszka, wrzucamy batoniki i mieszamy do czasu rozpuszczenia się Milky Wayów (nie możemy dopuścić do zagotowania ! Jeżeli zostaną jakieś kawałki batonów to je rozcieramy). Odstawiamy w bardzo chłodne
charlotte gotujeodgrywa tutaj najważniejszą rolę, może być przygotowany z różnych owoców - np. z owoców, które mamy aktualnie dostępne lub te, które uwielbiamy. Połączenie takich smaków - biszkopt, mus owocowy i bita śmietana - uważam za cudowny :) Typowy smak ciepłego lata.Wszystkim życzę smacznego! :)SKŁADNIKI:CIASTO:1/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej3 jajka 1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta(...)soliMUS:850 g wiśni3 łyżki cukru pudru2 galaretki wiśniowe1/4 szklanki wodyPONCZ:1/4 szklanki gorącej wodyłyżeczka cukrułyżka soku z cytrynyBITA ŚMIETANA:650 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%2 łyżki cukru pudru1,5 łyżeczki żelatyny3 łyżki gorącej wody+ kilka borówek amerykańskich do dekoracji.WYKONANIE:Na samym początku najlepiej przygotować mus wiśniowy. Wiśnie należy wypestkować i zmiksować bardzo drobno. Następnie dodać cukier puder
Serce zamknięte w formie pysznościnazwą nie ma swojego własnego szlagierowego deseru. Tak więc powstał ten przepis. Uwierzcie mi robione całkowicie w ciemno. Ale efekt końcowy zdumiewający. Ciasto fenomenalne, połączenie czekolady, musu truskawkowego, bitej śmietany i malin.... Koniecznie musicie wypróbować! Składniki na spód sufletowy: 4 jajka 150 g cukru pudru 45 g kakao Wszystkie składniki, których używamy powinny być w temperaturze pokojowej. Mikserem(...)przygotowania musu truskawkowego potrzebujemy: 400g truskawek (świeżych lub mrożonych) 1/3 szklani cukru sok z połowy cytryny lub więcej zależy od upodobań 3 łyżki żelatyny 300 ml śmietany 30%zimnej. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odstawić. W garnku umieścić truskawki, cukier, sok z cytryny. Podgrzać, wymieszać, zagotować. Zmiksować blenderem na puree. Zdjąć z palnika. Do gorącego
Malinowe Pocałunki