śmietanowie - 6000 przepisów (strona:34/400)

Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 145

brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ (WSZYSTKIE SCHŁODZONE) 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE: 130 ml likieru kawowego lub mocnej kawy 50 ml wody(...)SKŁADNIKI NA POLEWĘ KAKAOWĄ Z ŻELATYNĄ (błyszcząca i miękka, nawet wyjęta z lodówki): 4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 60 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao DODATKOWO: 1 słoiczek powideł śliwkowych 50 - 70 g mlecznej czekolady, startej na tarce, do oprószenia boków tortu PRZYGOTOWANIE BLATÓW CZEKOLADOWYCH Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao

Calzonella.com
Wiśniowa bajka 1105

smakiem będziecie zachwyceni…..prawdziwa słodka bajka! Składniki: Ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 szklanka śmietany kremówki 1 budyń śmietankowy  2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka 2 czubate łyżki cukru pudru Warstwa wiśniowa 1 słoik  wiśni drylowanych 30 dag cukru żelującego(...)trzcinowego 1 galaretka wiśniowa 2 łyżki soku z cytryny Poncz: ½ szklanki syropu z wiśni 50 ml wódki 1 łyżeczka cukru pudru Warstwa śmietanowa: ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki czubate cukru pudru 2 torebki śmietan fix Dodatkowo: 20 dag podłużnych biszkoptów 10 dag wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania: Ciasto: Białka oddzielamy od  żółtek, ubijamy na sztywną pianę uważając

Wanilia i Kardamon
Tarta gruszkowo-pomarańczowa 160

oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru pomarańczowego Cointreau (ale możecie go pominąć, jeśli go nie macie w barku :) ) Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej ziarenka z 1/2 laski wanilii (ziarenka(...)drugiej połowy zużyjemy w nadzieniu) 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko   Składniki nadzienia gruszkowo-pomarańczowego: 6 średnio dojrzałych gruszek (dojrzałe, ale lekko twarde) – ok. 1,1-1,2 kg 350 ml świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu) 50 g gorzkiej czekolady 1/2 laski

Moja Delicja
Tort czekoladowy z żurawiną 232

można zastąpić wiśniówką lub sokiem pomarańczowym) Dodatkowo: 250-260g żurawiny do mięs (ze słoiczka) zielony i czerwony marcepan (można użyć białego + barwniki) Wierzch i boki: 650-700g śmietany kremówki 30% lub 36% 4-5 łyżek cukru pudru 1 fix do śmietany 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub śmietankowego poszatkowane orzeszki do posypania     1. Suszoną żurawinę zalać brandy(...)Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Wierzch i boki: 13. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, fixem. Dodać aromat, wymieszać.       14. 2/3 śmietany posmarować wierzch i boki tortu, używam do tego długiej szpatułki. Do wygładzenia boków używam prostokątnej metalowej szpatułki-skrobak (jak na zdjęciu powyżej).       15. Pozostałą śmietanę przełożyć

Mała Cukierenka
MIĘKKIE NADZIEWANE PIERNICZKI 400

dotrwały do Świąt. Składniki na ok 100-120 szt: 1kg mąki 400 g miodu 1 przyprawa do piernika 250 g dobrej margaryny bądź masła 200 ml gęstej,kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru 3 białka 8 żółtek 3 łyżeczki sody 3 łyżki kakao gęste powidła śliwkowe bądź twarda marmolada  Miód zagotować z przyprawami,zdjąć z ognia i dodać masło- mieszać(...)się rozpuści.Sodę rozpuścić w śmietanie - należy to zrobić w większym naczyniu,gdyż śmietana zwiększy swoją objętość. Mąkę wymieszać z kakao,białka ubić na sztywno,dodając cukier,żółtka - ciągle ubijając.Przygotowaną masę jajeczną przelać do mąki,delikatnie mieszając łączyć składniki,wlać miód,na końcu śmietanę.Wyrabiać by ciasto miało jednolitą konsystencję.Ciasto wyjdzie kleiste i rzadkie..takie ma pozostać.Należy

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto Kapitańskie 1131

wilgotnym biszkopcie nasączonym mocną kawą znajduje się solidna warstwa kremu budyniowego z ajerkoniakiem i  biszkopcikami również naponczowanymi kawą. Wszystko przykryte delikatną chmurką z bitej śmietany. Jak dla mnie pyszne, alkohol jest w sam raz wyczuwalny - nie za dużo, nie za mało. Kawa i kakao przełamują słodycz. Polecam bardzo:) Przepis stąd. Lekko przeze mnie zmodyfikowany. Składniki(...)waniliowego 5 pełnych łyżek mąki pszennej 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 20dkg miękkiego masła 180 ml likieru "Adwokat" ( musi być bardzo gęsty) Krem z bitej śmietany 500 ml śmietanki 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy oraz: małe opakowanie okrągłych biszkopcików 2 łyżki kakao 200 ml bardzo mocnej kawy z 2 łyżeczkami cukru

Maślane ciasteczko
Kajmakowiec 210

wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 35-40 minut. Krem kajamakowy: 500 g serka mascarpone 200 g kajmaku ( resztę zostawiamy) 200 ml śmietany kremówki 1 śmietan-fix Dodatkowo : Słoik konfitury porzeczkowej Nasączenie: sok porzeczkowy Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone, następnie kajmak oraz śmietan-fix. Przestudzony biszkopt kroimy na pół, nasączamy

Słodka Kraina Wypieków
Gruszki w sosie 214

kuchni kremówki zamieniłam w pyszny, gęsty sos. Nadal jednak czegoś brakowało... Szybko więc upiekłam bezy z dodatkiem cynamonu (sezon na korzenne przyprawy bowiem w pełni), które zwieńczyłam chmurą bitej śmietany i gruszkami w sosie karmelowym. Jest słodko . Czego innego się spodziewaliście...? Ale jednocześnie tak pysznie, że nie można się od tego deseru oderwać. Połączenie chrupko-ciągnącej bezy, lekkiej bitej śmietany(...)porcje) bezy: 3 białka 165 g cukru 1 łyżeczka cynamonu gruszki w sosie karmelowym: 4 gruszki 110 g cukru 25 ml gorącej wody 25 g masła 90 ml śmietany kremówki (38%) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo: 300 ml śmietany kremówki (38%) Cukier wymieszać z cynamonem. Białka ubić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mamusina botwinka 101

ziarenek pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka jarzynki do zupy – przyprawa warzywna do potraw np. Vegeta ZUPA 1 pęczek botwinki 2 łyżki octu winnego 2 i ½ łyżki śmietany do zup 18% (100g) ½ łyżki mąki pszennej koperek – do posypania zupy na koniec gotowania lub na talerzu Wodę podgrzać w garnku. Gdy będzie ciepła, włożyć warzywa i mięso – mięsa nie należy wkładać(...)będą półmiękkie ok. 10 min. Dolać ocet winny i dalej jeszcze chwile pogotować.  Na zdjęciu zupa pod koniec gotowania - widać charakterystyczne "pyrkanie" od powolnego gotowania na małym ogniu. Śmietanę wymieszać w garnuszku z mąką, a następnie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy   - aby się nie zważyła przy dolewaniu do garnka . Mieszaninę śmietanowo-mączną wlewać do garnka powoli, jednocześnie energicznie

Grunt to przepis!
kruche ciasto z grzybami 161

składniki na ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 3 – 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Make przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy stopniowo śmietanę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na kształt koła i przekładamy do natłuszczonej foremki do tary. Nakłuwamy widelcem(...)zrumienienia. składniki na nadzienie: 400 g grzybów (w moim przypadku są to maślaki) 100 g żółtego sera 100 g żółtego sera wędzonego 1 cebula 1 jajko 200 g kwaśnej śmietany 2 – 3 ząbki czosnku sól, pieprz wykonanie: Grzyby oczyszczamy, obieramy i koimy w paski. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przekładamy na rozgrzaną z tłuszczem patelnię i podsmażamy. Dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą 788

gorącą (wrzącą) wodą. Odczekać kilka minut aż czekolada nabierze temperatury i wymieszać. Ciepłą czekoladę wlewać cienkim strumieniem do kremu i wszystko razem dobrze zmiksować. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 125 g  serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę i cukier puder ubić na sztywno za pomocą miksera, dodać serek mascarpone i jeszcze raz wszystko razem dobrze ubić(...)nasączyć ajerkoniakiem i wyłożyć na niego cały krem czekoladowy. 2. Całość przykryć drugim blatem, na który wyłożyć wiśnie w żelu i startą gorzką czekoladę. 3. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę (można sobie pomóc workiem cukierniczym). 4. Całość przykryć bezą, którą lekko docisnąć do śmietany. Ciasto przechowywać w lodówce

Trzeci talerz
Placek śliwkowo-kokosowy 163

moim blogu :) Składniki: Ciasto szklanka mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 120 g zimnego masła 3 łyżki wiórków kokosowych jajko 2 żółtka Masa kremowa 250 ml gęstej śmietany 100 ml cukru + 2 łyżki 150 g wiórków kokosowych cytryna 2 białka łyżka mąki ziemniaczanej ok. pół kilograma śliwek Śliwki umyć, przepołowić i usunąć z nich pestki. Do rondelka przełożyć śmietanę(...)dodać 100 ml cukru. Podgrzewać śmietanę z cukrem do momentu rozpuszczenia cukru. Mieszać. Wsypać wiórki do śmietany, wymieszać i zdjąć z palnika. Zetrzeć do masy skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Wymieszać i odstawić masę, by trochę ostygła. Wymieszać ze sobą suche składniki ciasta. Zetrzeć do nich masło, dodać żółtka i jajko. Zagnieść miękkie i dość luźne ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta z kurczakiem, dynią i serem pleśniowym 160

też kolację proponujemy Wam tartę na wytrawnie z kurczakiem, dynią i dodatkiem sera pleśniowego Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 350 g kurczaka - 1 cebula - 1 łyżka masła - 350 g obranej dyni - 50 g niebieskiego sera pleśniowego - 3 jajka - 300 g śmietany 18% - sól, pieprz(...)łyżeczki suszonego oregano - kilka listków świeżego oregano Forma na tarte 24 cm. Naszą tartę zaczynamy od ciasta. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko, śmietanę oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. Teraz robimy farsz do tarty. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula nam się

Kuchenne Wariacje
sposób wyrobu domowego toffi 1306

jest w przypadku prezentowanego dziś przepisu. Jest to jedna z wielu wersji słodkości, jakie wykonywane były samodzielnie w domach. Toffi można było zrobić o ile tylko, udało się zdobyć śmietanę dobrej jakości.  Jeżeli brakło śmietany, to do wyrobu podobnych wyrobów,  używano mleka i wychodziły pyszne, ciągnące się krówki, ale to już temat na oddzielną historię. Tak więc dziś(...)zajmijmy się wyrobem pysznych, delikatnie kruchych cukierków o wspaniałym, śmietankowym smaku. składniki 250 ml słodkiej śmietany 30% 100 g masła 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki cukru brązowego W przepisie pragnąc odtworzyć, dawny smak słodyczy, użyłem części cukru brązowego, ponieważ dawniej słodkie toffi w moim domu, wyrabiano z nie oczyszczonego cukru (mój wuj otrzymywał taki cukier

Miód i pieprz
Sos grzybowy z kawałkami kurczaka 137

wyprawę do lasu. No cóż, muszę przyznać ,że nie zaspokoiłam swoich pasji zbieracza. Kilka podgrzybków i na tym koniec. Dobrze ,że wystarczyło na sos. Sosik ze świeżych grzybków w śmietanie, to zrekompensowało niedosyt zbierania. SKŁADNIKI: kilka podgrzybków ( u mnie 5-6 ) 2 małe cebule 2 łyżki margaryny lub masła klarowanego 1/2 piersi z kurczaka sól, pieprz do smaku(...)śmietana ( 200 ml.) 1 liść laurowy WYKONANIE. Grzybki oczyszczamy, lekko płuczemy, kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, grzyby, liść laurowy.  Nakrywamy i dusimy na małym ogniu, ok 15 min. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub cienkie paski. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Grzyby i cebulka powinny ładnie zmięknąć.Doprawiamy

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania