śmietanowie - 6000 przepisów (strona:36/400)

Naleśniki po węgiersku 193

chcemy podawać na stół zwykłego ciasta. Wszystkie elementy można przygotować wcześniej. Naleśniki po węgiersku (z farszem orzechowym): naleśniki usmażone z ulubionego przepisu 150 g mielonych orzechów włoskich 125 ml śmietany 30% (pół szklanki) 80 g cukru pudru (pół szklanki) 2 łyżki masła 1 łyżeczka rumu lub koniaku (można pominąć) Sos: 50 g masła (1/4 kostki) 100 ml śmietany 30% (ciut(...)pół szklanki) 50 g cukru pudru (1/3 szklanki) 3 łyżki kakao listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Zaczynamy od przygotowania farszu. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy śmietanę, rum/koniak, przesiany cukier puder, a gdy się rozpuści – zmielone na pył orzechy włoskie. Mieszamy do połączenia, odstawiamy do ostudzenia, a następnie do lodówki – aby farsz zgęstniał. Smażymy naleśniki

Poezja smaku
Gofry kakaowe z bitą śmietaną i koktajlem owocowym 157

Gofry kakaowe z bitą śmietaną i koktajlem owocowym Składniki: ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka wody - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - 1 łyżka kakao naturalnego - 1/3 szklanki oleju rzepakowego Rapso bita śmietana: - 200g śmietanka 30% - 1 płaska łyżka cukru pudru dodatki: - koktajl owocowy w soku owocowym Beach Flower (brzoskwinie, gruszki(...)gofrownicy, zamykam i przytrzymuję kilka sekund. Wyciągam, gdy się upieką i przekładam do ostudzenia na kratkę.  W międzyczasie miksuję śmietankę z dodatkiem cukru pudru i odkładam gotową śmietanę do lodówki.  Na ostudzone gofry nakładam łyżeczką bitą śmietanę, na niej nakładam owoce z koktajlu owocowego i posypuję cukrową posypką

Kuchnia co dnia
Wielka mini przyjemność 149

okrągłych biszkoptów Składniki (na masę sernikową): 250 gramów sera Ricotta 50 gramów cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 jajko 1 żółtko 150 ml śmietany kremówki Do tego wybrane owoce - u mnie maliny i borówki, a Wy wybierzcie sami! Wykonanie: Formę do muffinek wyłóż papilotkami.  Jeśli chcesz zrobić spód z ciasteczek - rozpuść masło(...)rozpuszczonym masłem i wyłóż dno papilotek. Wstaw do lodówki. W przypadku, gdy robisz spód z biszkoptów - wystarczy ułożyć je po jednym na dnie papilotek.  Podane składniki (oprócz śmietany) umieść w misce miksera i zmiksuj na gładką masę. W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę.  Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 150 stopni (bez termoobiegu), program góra/dół.  Wymieszaj

Garniec Magalie
Tort samochodzik z białą czekoladą i likierem cytrynowym 220

trzy części, odkrojone boki również na trzy części.    Zdjęcie ze strony czas na male co nieco , ponieważ ja zapomniałam zrobić swojego :) Przełożenie : 250 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 3 łyżki likieru cytrynowego 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki krem. Dekoracja : 200 ml śmietany kremówki(...)mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać ser i zmiksować. Nasączenie: 100 ml wody 100 ml likieru cytrynowego Limoncello  Składniki wymieszać.    Dodatkowo: barwnik czerwony i czarny -spożywczy  żółte i pomarańczowe M&M'sy Na paterze ułożyć pierwszy blat z większej części. Nasączyć ponczem i przełożyć połową kremu z czekoladą

Chocolate Muffin Blog
Rólgrólmeflól, czyli zapach mojego duńskiego domu, z duńskim deserem w tle 181

wbija w fotel. Nie korzystałam z żadnego konkretnego przepisu - widziałam ich już całe mnóstwo, różniące się zaledwie szczegółami. Do rødgrød med fløde , czyli po prostu rzadkiego, czerwonego kisielu ze śmietaną, nadają się wszystkie czerwone lub czerwonawe owoce: truskawki, jagody, maliny, porzeczki czarne i czerwone, jeżyny, czereśnie, a także rabarbar. Zasada jest jedna - ze słodkimi koniecznie należy zestawić kwaśne, żeby deser(...)przywołany. Znowu. Chyba zaczynam przyzwyczajać go do dobrego... Duński kisiel, którego nazwę poprawnie wymówić potrafią tylko rodowici Duńczycy, zagościł również u Mirabelki , Panny Malwinny i Ani . Czerwony kisiel ze śmietaną Składniki: (na 4 porcje) 300 g rabarbaru 300 g truskawek 300 g czereśni 100 g poziomek 100 g cukru sok z 1 cytryny 200 ml wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rafaello na biszkopcie 509

kokosową. Krem z białą czekoladą. Składniki: Ciasto: 8 jajek 6 czubatych łyżek mąki kokosowej (można zastąpić pszenną lub migdałową) 1 szklanka cukru Krem 400 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 36% Dekoracja: 400 ml śmietany kremówki 36% 1,5 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 4 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: Krem: Smietanę zagotować w garnku. Czekoladę pokruszyć(...)koło i  poprzyciskać palcami z każdej strony, aby ciasto nie wystawało poza brzeg Włożyć miskę z ciastem na 30 minut do lodówki. Dekoracja: W tym czasie przygotować dekoracje Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno z cukrem pudrem, Miskę obrócić  do góry dnem na paterę i ciasto bardzo łatwo się wysunie. Całość obłożyć bitą śmietaną i posypać wiórkami kokosowymi

O kuchni z uczuciem
Quiche ze szparagami i wędzonym łososiem 171

końca sezonu taką oto tartą. Niech zielona moc szparagów będzie z Wami! Ciasto kruche: 250 g razowej mąki orkiszowej 125 g zimnego masła 1 całe jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki soli Mąkę wsyp do dużej miski i wymieszaj z solą. Wbij jajko, dodaj posiekane masło i wlej śmietanę. Następnie zagnieć ciasto, aż do połączenia składników. Formę na tartę wysmaruj(...)fasolą. Piecz 15 minut , a następnie zdejmij papier razem z obciążeniem i piecz kolejne 10 minut . Spód wyjmij z piekarnika, nie wyłączając go. Nadzienie: 1 duży kubek kwaśnej śmietany 18% (około 300 g) 3 całe jajka 1 łyżka posiekanego drobno świeżego tymianku ½ łyżeczki białego pieprzu ½ łyżeczki soli 1 pęczek zielonych szparagów (im cieńsze, tym lepsze) 100 g wędzonego łososia

Food Square
SERNIK Z COCA-COLĄ 218

SERNIK Z COCA-COLĄ Składniki: - 1 litr coca-coli - 200g herbatników - 1 opakowanie biszkoptów - 150g masła - 4 łyżki cukru pudru - 200g sera śmietankowego - 400ml śmietany 36% - fix do ubijania śmietany - 250ml jogurtu greckiego (gęstego) - 150g serka homogenizowanego waniliowego - 500g sera twarogowego sernikowego - czarny barwnik spożywczy - 2 szklanki cukru pudru - 50g żelatyny spożywczej Sposób przygotowania: W misce drobno rozkruszamy herbatniki(...)formy wykładamy biszkopty na które wykładamy przygotowaną masę herbatnikową. Formę umieszczamy w lodówce. Do garnka wsypujemy 25g żelatyny, którą zalewamy 2 szklankami coca-coli. W miseczce ubijamy 400ml śmietany 36% razem z fixem do ubijania śmietany. Dodajemy jogurt grecki, ser śmietankowy, serek homogenizowany i dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 szklanki cukru pudru oraz ser twarogowy sernikowy. Całość dokładnie mieszamy dodając czarny

Mentor Smaku
Deser malinowo-waniliowy 158

pomiędzy czerwoną maliną a jeżyną, ale smaczne i słodkie Składniki: - 2 serki homogenizowane waniliowe - 3 łyżki żelatyny - 300 ml wody gorącej - 3/4 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1 bita śmietana waniliowa - 1 pudełeczko śmietany 36% - 1 pudełko czarnych malin (poj. 1,5l) Najpierw przygotowujemy żelatynę – 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia(...)międzyczasie robimy masę. Serki homogenizowane waniliowe miksujemy z cukrem a następnie dodajemy śmietanę. Bitą śmietanę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy i miksujemy. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i mieszamy. Gotową masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy maliny, miksujemy i wykładamy do pucharków. Na masę malinową dajemy masę waniliową i dekorujemy malinami. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Tarta z czarnymi malinami 166

roku to mamy dla Was kolejną tartę z czarnymi malinami Składniki na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 100 g masła - 80 g cukru pudru - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - kilka czarnych malin do koloru Składniki na masę: - 2 serki homogenizowane waniliowe - 80 g cukru pudru - 200 g śmietany 30% - 200 ml gorącej wody - 2 łyżki żelatyny Dekoracja: - 250g malin - cukier(...)puder Zaczynamy od ciasta. Do robota wrzucamy mąkę, cukier, jajko, śmietanę i mieszamy. Następnie dorzucamy maliny – ilość malin zależy od tego jaki kolor ciasta chcemy osiągnąć. Na końcu dodajemy masło i wyrabiamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu cista z lodówki wałkujemy go i wykładamy nim formę do tarty. Wkładamy do nagrzanego

Kuchenne Wariacje
Deser - truskawkowa palisada 147

Szybki deser truskawkowy, najbardziej ucieszy chyba dzieci. W letni upalny dzień  niezła frajda wyjadać rurką zimną bitą śmietanę z pysznym musem truskawkowym. Składniki: 300 g dojrzałych truskawek 100 ml śmietany 30 % (schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 2 -3 łyżki cukru trzcinowego lub innego 1 łyżka soku z cytryny 50 g czekolady + 1 łyżka mleka rurki puste w środku Przygotowanie(...)szypułek. Włożyć do blendera, dodać sok z cytryny i cukier trzcinowy (ilość dostosować do słodyczy posiadanych truskawek), rozdrobnić na jednolitą masę. Masę wstawić do lodówki by się schłodziła. Do śmietany dodać cukier puder, ubić na sztywną pianę (nie przebić, gdyż powstaną grudki masła). Roztopić czekoladę z mlekiem (w kąpieli wodnej). Szklanki lub pucharki o szerokim i prostym dnie napełnić

Kuchcik gotuje
Kawa mrozona z bita smietana lub lodami 183

Znalazłam resztkę śmietany kremówki w lodówce, było upalne popołudnie. Przyszła więc pora na pyszna kawkę :) Kawa mrożona z bita śmietaną ulubiona kawa zaparzona w połowie ilości wody (bez fusów!!!) ew. słodzidło do smaku pół szkl. zimnego mleka 4 kostki lodu 2 łyżki śmietany ubitej na sztywno (możemy ja zstąpić gałka lodów) Kawę wlewamy do szklanki, ew. słodzimy, wlewamy mleko, wrzucamy(...)kostki lodu, mieszamy. Przed podaniem dekorujemy kleksem bitej śmietany

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lody truskawkowe na śmietanie, bez maszynki 110

Lody truskawkowe, na bazie śmietany i owoców. Słodkie i mocno owocowe. Nie potrzebujecie maszynki do robienia lodów by zrobić samemu pyszne lody. Potrzebna jest za to cierpliwość i odrobina zaangażowania! Do dzieła!  Składniki: (na 2 porcje) 300 g truskawek 200 g śmietany 18% 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1. Truskawki zamrozić na 1 do 6 godzin, co około(...)minut mieszając masę 2. Zamrożone truskawki blendujemy 3. Śmietanę mieszamy z cukrem 4. Do śmietany dodajemy zamrożone, zblendowane truskawki. 5. Mrozimy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji- uważając by nie wytworzyły się kryształki lodu. Co około 30 minut wyjmujemy i miksujemy mikserem przez moment. Mrozić od 1 do 6 godzin. 3. Nakładamy za pomocą łyżki do lodów Smacznego

KreatywnePiny
Deser z musem rabarbarowym i bitą śmietaną 198

Zapraszam na pyszny deser z musem rabarbarowym. Każdemu będzie smakować. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 25 dag rabarbaru 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym 4 łyżki cukru 1 szklanka śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 10 sztuk herbatników 2 kostki mlecznej czekolady truskawki i listki melisy do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka. Podlewam(...)odrobiną wody i duszę na małym ogniu do momentu, aż się rozpadnie. Do gorącego musu wsypuję cukier oraz galaretkę. Dokładnie mieszam. Odstawiam do przestudzenia. 2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. 3. Herbatniki kruszę i wsypuję na dno pucharków. Następnie nakładam porcję gęstego musu rabarbarowego. Na to porcję ubitej śmietany. Znów nakładam mus i śmietanę. Wierzch oprószam startą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Polewa czekoladowa- prosty przepis 99

twarde, kruche i trudne w krojeniu. Poniżej przedstawiam łatwy sposób na przygotowanie własnej, domowej i co najważniejsze elastycznej polewy. Składniki: ½ kostki margaryny 3 łyżki cukru 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 1 łyżka kakao Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, margarynę roztapiamy z resztą składników, dodajemy dobrze wymieszaną żelatynę, razem zagotowujemy i jeszcze raz dokładnie mieszamy(...)inny przepis z wykorzystaniem gotowych czekolad: Składniki: 1 szklanka cukru, ½ szklanki śmietany, 1 cukier waniliowy, ½ tabliczki czekolady, 1 łyżka spirytusu. Wykonanie: Gotować cukier ze śmietaną i cukrem waniliowym przez osiem minut. Czekoladę rozpuścić na parze, połączyć ze śmietaną, a gdy masa zacznie gęstnieć polać zimny placek

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania