duszone, zapiekane, z sosem przyrządzanym jednocześnie w jednym garnku lub całkiem osobno. Z drugiej jednak strony, większość przepisów jest do siebie jednak podobna. Większość oprócz tytułowych składników zawiera jeszcze śmietanę oraz dość podstawowe przyprawy. Zwykle też polędwica krojona jest na mniejsze części – paski, medaliony, itp. Przepis poniżej trzyma wprawdzie większość tego „standardu”, ale ma kilka nieco bardziej oryginalnych cech(...)jest również połączenie przypraw składające się z gałki muszkatołowej, estragonu i jałowca. Choć nie jest ono może szczególnie odkrywcze w potrawie zawierającej jednocześnie delikatne mięso, leśne grzyby oraz słodką śmietanę, to jednak nie jest też powszechnie stosowane w przypadku polędwiczek w sosie kurkowym. To stosunkowo łatwe do przygotowania danie, ale pamiętajmy o przynajmniej dwóch sprawach. Po pierwsze, jak niemal zawsze
Kulinarna Pokusazawsze zjem i to jeszcze nie raz z dokładką ;) Dzisiaj zaś chciałabym was zaprosić na kolejną odsłonę kremu - Krem z buraków! Żeby nie było nudno to warto dodać kleks śmietany i kiełki rzodkiewki ... powiem wam, że rozpływa się w ustach! Gęsta śmietana nadaje delikatności i aksamitnej konsystencji, a kiełki zaostrzają smak... wychodzi naprawdę pyszna zupka. Zresztą sami sprawdźcie :) Składniki(...)buraków 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, sok z cytryny, cukier Dodatkowo: gęsta kwaśna śmietana kiełki rzodkiewki (można zastąpić np kiełkami brokułu) Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy przygotowane warzywa i je podsmażamy (co chwila mieszamy i pilnujemy żeby się nie przypalały). Następnie zalewamy warzywa wodą
Jedzeniomaniakostkę i dodać do tężejącej galaretki. Masa z nutellą: 40 dag kremu Nutella 1 listek wafla Krem rozgrzać na parze wodnej,dodać pokruszony wafel.Wymieszać Masa z bitej śmietany: 1/2 l śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny na 1/3 szklanki wody(u mnie agrestowa galaretka rozpuszczona w 3/4szkl wody) Śmietanę ubić z cukrem,dodać letnią(...)tężejącą galaretkę. Przełożenie ciasta: Biszkopt jasny- masa z Nutellą- biszkopt różowy - masa budyniowa- ułożyć poprzek paski z ciemnego biszkoptu- wolną przestrzeń wypełnić masą z galaretką- masa z bitej śmietany- wierzch poprószyć kakao. Ciasto jest dość pracochłonne jak większość s Anastazji.Polecam jednak bardzo,szczególnie na wyjątkowe okazje.U mnie rozpłynęło się błyskawicznie.Mój mąż uwielbia zarówno galaretkę jak również
Niespełnione zdolności kulinarnetruskawkowa: ok 700 g truskawek(mogą być mrożone) 2 galaretki truskawkowe Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki,dobrze wymieszać i lekko zagotować. Masa śmietankowa: 1/2 l śmietany kremówki 1 galaretka truskawkowa lub 2 śmietan-fix 1-2 łyżki cukru pudru Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.Śmietanę ubić,dodać cukier i tężejącą galaretkę lub śmietan-fix. Dodatkowo
Niespełnione zdolności kulinarneselerowego puree, dla nas rewelacja. Duży nakład pracy w sensie synchronizacji, ale efekt wynagradza. Składniki 24 muszle Świętego Jakuba półtora kg selera korzeniowego 100 g masła 200 ml gęstej śmietany 4 cykorie 2 łyżeczki curry cukier Sos Beurre Blanc : 500 ml białego wina sok z cytryny 2 szalotki listek laurowy 100 ml śmietany 18 % 200 g masła 1 pęczek koperku(...)Przygotowanie Seler po obraniu pokroiłem na szóstki. Ugotowałem w osolonej wodzie, osączyłem a następnie zmiksowałem. Zagotowałem śmietanę z curry i wymieszałem z selerowym puree. Sos : zagotowałem wino z listkiem laurowym i szalotkami, podgrzewałem, aż ¾ wina odparowała. Połączyłem ze śmietaną, ponownie zredukowałem objętość sosu o ¾. Ciągle mieszając, dodawałem po kawałeczku zimnego masła. Następnie zmiksowałem posiekany koperek i połączyłem
R'n'G Kitchenwykonaniu i na dodatek baaardzo smaczny :) Polecam! Z podanych składników wychodzą 4 szklaneczki deseru. Deser bananowy – Składniki: crunchy bananowe (użyłam tego z Biedronki) 3 banany 1 szklanka śmietany 30% lub 36% 1 opak. cukru wanilinowego 1 budyń waniliowy (+ opcjonalnie 2 łyżki cukru) sos toffi odrobina soku ze świeżo wyciśniętej cytryny Deser bananowy – Wykonanie: Banany pokroić(...)plasterki. Skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jeśli jest to budyń bez cukru, to opcjonalnie można dodać 2 łyżki cukru do smaku. Śmietanę ubić na sztywno. Na koniec dodać cukier waniliowy i wymieszać. Na dno szklaneczek lub miseczek wysypać warstwę crunchy bananowego. Następnie układać kolejne warstwy: kilka łyżek budyniu, kilka plasterków banana, kilka
Kulinarne Przebojecukier - 1 łyżka · drożdże świeże- 3,5 dag · olej - 4 łyżki · cebula - 50 dag · cebula dymka - 1 pęczek · masło - 2 łyżki · jajko - 1 szt · sól · pieprz · kminek · śmietana gęsta · tłuszcz do formy Mąkę przesiać, wsypać do miski, pośrodku zrobić dołek. Do kubka wlać 150 ml ciepłej wody, wsypać cukier i wrzucić pokruszone drożdże, odstawić na chwilę(...)Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Do zaczynu dodać olej, pół płaskiej łyżeczki soli i wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. Śmietanę wymieszać z jajkiem. Ciasto rozwałkować na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką na prostokątnej blasze. Farsz z cebuli wyłożyć na spód ciasta, całość polać śmietaną wymieszaną z jajkiem. Wstawić do piekarnika
Camilla w kuchniświecą szukać cukierni, która piekłaby je tradycyjnie, żeby smakowała tak, jak niegdyś. Zwykle jest albo potwornie słodka, albo polana wyrobem czekoladopodobnym, albo przełożona czymś, co nigdy nawet obok śmietany nie leżało. Choć mamy jeszcze czwartą możliwość, smak idealny, pyszny i wymarzony, ale cena szalona i nikt normalny nie dałby tyle za ciastko ;) Co zatem pozostaje? Zabrać się za pieczenie(...)mąki pszennej 3/4 szkl. mąki krupczatki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. kakao 8 łyżek oleju 0,5l ciepłej herbaty rooibos sok z 1/3 cytryny 0,5l śmietany 30 lub 36% 4 łyżki syropu klonowego albo 3 łyżki cukru kokosowego 500g mascarpone bądź w chudszej wersji zwykłego kremowego łyżeczka soku z cytryny dobrej jakości marmolada albo domowy kwaśny
Przepysznik - BLW i nie tylkochcemy podawać na stół zwykłego ciasta. Wszystkie elementy można przygotować wcześniej. Naleśniki po węgiersku (z farszem orzechowym): naleśniki usmażone z ulubionego przepisu 150 g mielonych orzechów włoskich 125 ml śmietany 30% (pół szklanki) 80 g cukru pudru (pół szklanki) 2 łyżki masła 1 łyżeczka rumu lub koniaku (można pominąć) Sos: 50 g masła (1/4 kostki) 100 ml śmietany 30% (ciut(...)pół szklanki) 50 g cukru pudru (1/3 szklanki) 3 łyżki kakao listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Zaczynamy od przygotowania farszu. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy śmietanę, rum/koniak, przesiany cukier puder, a gdy się rozpuści – zmielone na pył orzechy włoskie. Mieszamy do połączenia, odstawiamy do ostudzenia, a następnie do lodówki – aby farsz zgęstniał. Smażymy naleśniki
Poezja smakuGofry kakaowe z bitą śmietaną i koktajlem owocowym Składniki: ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka wody - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - 1 łyżka kakao naturalnego - 1/3 szklanki oleju rzepakowego Rapso bita śmietana: - 200g śmietanka 30% - 1 płaska łyżka cukru pudru dodatki: - koktajl owocowy w soku owocowym Beach Flower (brzoskwinie, gruszki(...)gofrownicy, zamykam i przytrzymuję kilka sekund. Wyciągam, gdy się upieką i przekładam do ostudzenia na kratkę. W międzyczasie miksuję śmietankę z dodatkiem cukru pudru i odkładam gotową śmietanę do lodówki. Na ostudzone gofry nakładam łyżeczką bitą śmietanę, na niej nakładam owoce z koktajlu owocowego i posypuję cukrową posypką
Kuchnia co dniaokrągłych biszkoptów Składniki (na masę sernikową): 250 gramów sera Ricotta 50 gramów cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 jajko 1 żółtko 150 ml śmietany kremówki Do tego wybrane owoce - u mnie maliny i borówki, a Wy wybierzcie sami! Wykonanie: Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Jeśli chcesz zrobić spód z ciasteczek - rozpuść masło(...)rozpuszczonym masłem i wyłóż dno papilotek. Wstaw do lodówki. W przypadku, gdy robisz spód z biszkoptów - wystarczy ułożyć je po jednym na dnie papilotek. Podane składniki (oprócz śmietany) umieść w misce miksera i zmiksuj na gładką masę. W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę. Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 150 stopni (bez termoobiegu), program góra/dół. Wymieszaj
Garniec Magalietrzy części, odkrojone boki również na trzy części. Zdjęcie ze strony czas na male co nieco , ponieważ ja zapomniałam zrobić swojego :) Przełożenie : 250 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 3 łyżki likieru cytrynowego 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki krem. Dekoracja : 200 ml śmietany kremówki(...)mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać ser i zmiksować. Nasączenie: 100 ml wody 100 ml likieru cytrynowego Limoncello Składniki wymieszać. Dodatkowo: barwnik czerwony i czarny -spożywczy żółte i pomarańczowe M&M'sy Na paterze ułożyć pierwszy blat z większej części. Nasączyć ponczem i przełożyć połową kremu z czekoladą
Chocolate Muffin Blogwbija w fotel. Nie korzystałam z żadnego konkretnego przepisu - widziałam ich już całe mnóstwo, różniące się zaledwie szczegółami. Do rødgrød med fløde , czyli po prostu rzadkiego, czerwonego kisielu ze śmietaną, nadają się wszystkie czerwone lub czerwonawe owoce: truskawki, jagody, maliny, porzeczki czarne i czerwone, jeżyny, czereśnie, a także rabarbar. Zasada jest jedna - ze słodkimi koniecznie należy zestawić kwaśne, żeby deser(...)przywołany. Znowu. Chyba zaczynam przyzwyczajać go do dobrego... Duński kisiel, którego nazwę poprawnie wymówić potrafią tylko rodowici Duńczycy, zagościł również u Mirabelki , Panny Malwinny i Ani . Czerwony kisiel ze śmietaną Składniki: (na 4 porcje) 300 g rabarbaru 300 g truskawek 300 g czereśni 100 g poziomek 100 g cukru sok z 1 cytryny 200 ml wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pożeraczka, czyli raz adobrzekokosową. Krem z białą czekoladą. Składniki: Ciasto: 8 jajek 6 czubatych łyżek mąki kokosowej (można zastąpić pszenną lub migdałową) 1 szklanka cukru Krem 400 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 36% Dekoracja: 400 ml śmietany kremówki 36% 1,5 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 4 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: Krem: Smietanę zagotować w garnku. Czekoladę pokruszyć(...)koło i poprzyciskać palcami z każdej strony, aby ciasto nie wystawało poza brzeg Włożyć miskę z ciastem na 30 minut do lodówki. Dekoracja: W tym czasie przygotować dekoracje Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno z cukrem pudrem, Miskę obrócić do góry dnem na paterę i ciasto bardzo łatwo się wysunie. Całość obłożyć bitą śmietaną i posypać wiórkami kokosowymi
O kuchni z uczuciemkońca sezonu taką oto tartą. Niech zielona moc szparagów będzie z Wami! Ciasto kruche: 250 g razowej mąki orkiszowej 125 g zimnego masła 1 całe jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki soli Mąkę wsyp do dużej miski i wymieszaj z solą. Wbij jajko, dodaj posiekane masło i wlej śmietanę. Następnie zagnieć ciasto, aż do połączenia składników. Formę na tartę wysmaruj(...)fasolą. Piecz 15 minut , a następnie zdejmij papier razem z obciążeniem i piecz kolejne 10 minut . Spód wyjmij z piekarnika, nie wyłączając go. Nadzienie: 1 duży kubek kwaśnej śmietany 18% (około 300 g) 3 całe jajka 1 łyżka posiekanego drobno świeżego tymianku ½ łyżeczki białego pieprzu ½ łyżeczki soli 1 pęczek zielonych szparagów (im cieńsze, tym lepsze) 100 g wędzonego łososia
Food Square