śmietanowie - 6000 przepisów (strona:44/400)

Torcik bananowo-kokosowy 133

biszkopt:3 jajka 1/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąkiSkładniki na masę bananową:2 dojrzałe banany 1 l soku bananowego 3 słodzone budynie kokosowe Składniki na masę śmietanową:500 ml śmietany kremówki 30% 1/4 szklanki cukru1/4 szklanki wiorków kokosowych wiórki czekoladowe do posypania Któż z prawdziwych wielbicieli ciast, oprze się zestawieniu kokosa i bananów....? Oj, chyba niewielu :) Przepis z takim właśnie zestawieniem(...)plasterki. Ułożyć je na biszkopcie, blisko obok siebie (fot.2). Budynie ugotować na soku bananowym. Gorący jeszcze budyń wylać na biszkopt z bananami (fot.3) i odstawić całość do wystudzenia.Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, Śmietan-Fixy i wiórki kokosowe.Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać i posypać wiórkami czekoladowymi (fot.4).Wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej

Świat Ciasta
Tort urodzinowy 240

szklanka mąki tortowej- szklanka cukru -pół szklanki mąki ziemniaczanej- cukier waniliowy - 3 łyżki oliwyKremy: - 2 opakowania kremu do tortów wg. uznania (Ajerkoniak/Czekolada/Wanilia)- opakowanie bitej śmietany (ŚNIEŻKA)Dekoracja:- owoce: ananas/brzoskwinia z puszki-kiwi , winogrona , truskawki itp.- posypka (kawałki czekolady) - sos czekoladowy (lub inny , jaki chcesz)Sposób przygotowania:1.Biszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po jednej(...)część biszkoptu , nasączamy i kładziemy krem , i tak dalej , aż nie położymy ostatniej części biszkoptu. Wtedy powinna zostać jedna część kremu , która przyda nam się na boki tortu.5.Robimy bitą śmietanę wg. instrukcji.Kroimy wszystkie owoce w paski, w kostkę, kto jak chce.Na ostatnią warstwę biszkoptu wylewamy bitą śmietanę i wygładzamy.Pozostały krem do tortu , delikatnie płaską łyżką, łopatką rozsmarowujemy po bokach

Gotuj Z Muzyką
CIASTO CYTRYNOWE Z NUTELLĄ 434

mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaKRUCHE CIASTO : *margaryna – 100 g * mąka – 170 g * cukier – 80 g * śmietana kwaśna – 1 łyżka * żółtko – 1 sztKREM CYTRYNOWY : * budyń śmietankowy – 2 łyżki * mleko – 350 ml * mascarpone – 160 g * cytryna – 2 szt * żelatyna – 1 łyżeczka(...)woda – 1/4 szkl * cukier – ok. 3 łyżkiKREM CZEKOLADOWY : * mascarpone – 170 g * śmietana 36% – 100 ml * nutella – 60 gDODATKOWO : * marmolada truskawkowa – 100 g  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Białka ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.Delikatnie mieszamy

Ostra na Słodko
TORT SEROWY Z MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ 830

wiecie jestem ogromną wielbicielką kawy!Latte … z karmelem … z bitą śmietaną … kokosowa z lodami … taka z malibu i oprószona czekoladą – ajj – już na samą myśl cieknie ślinka!Swoje zamiłowanie do kawy postanowiłam wykorzystać również podczas sobotnich wypieków – to był strzał w 10!Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo – czekoladowym(...)ładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.Studzimy.PONCZ:Mieszamy rozpuszczalną kawę z ciepłym mlekiem , lekko studzimy i nasączamy upieczony biszkopt.LIKIER:Będzie nam potrzebny do masy serowej.* śmietana 36% – 125 ml* czekolada deserowa – 2 kostki* kawa rozpuszczalna – 1 płaska łyżeczka* mleko skondensowane słodzone – 2 łyżki* masa krówkowa – 2 łyżki* alkohol ( whiskey

Ostra na Słodko
Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy 447

pasztet z majerankiem.Pasztet drobiowy – pierwsza warstwa:500 g piersi z kurczaka (1 duża, podwójna pierś)1 cebula1 ząbek czosnku2 łyżki masła1 liść laurowy70 ml białego, wytrawnego wina100 ml śmietany 18%1 jajko1 namoczona w mleku bułka kajzerkasól morska, świeżo mielony pieprzPasztet drobiowy – druga warstwa:400 g wątróbek drobionych (użyłam indyczych)2 łyżki oleju1 cebula100 ml białego, wytrawnego wina50(...)koniaku100 ml śmietany kremówki 30%1 łyżeczka suszonego majeranku2 łyżki posiekanej natki pietruszkisól morska świeżo mielony pieprzdodatkowo: garść pistacji, wędzony boczek do obłożenia pasztetu (ok. 150-200 g) Pierwsza warstwa: Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie solimy i pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy wyciśnięty

Poezja smaku
Tort brzoskwiniowy z mango. 271

zabawy napojami sunquick. Masa z jego dodatkiem wyszła boska.Składniki:5 jajek1 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej1/4 szkl mai ziemniaczanejpuszka brzoskwiń2 galaretki brzoskwiniowesok z cytryny do smaku 800ml śmietany kremówki 30% 500 g sera mascarponenapój sunquick o smaku mango 2 łyżki cukru pudruczereśnie w syropie do dekoracjiwiórki kokosowe ( do obsypania boków)2 łyżeczki żelatyny spożywczejcukier waniliowy Wykonanie(...)brzoskwiniowy i delikatnie układamy kolejny biszkoptowy blat.Całość wstawiamy na ok 20 min do lodówki. łyżeczkę żelatyny zalewamy łyżą zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na kilka min. 400 ml śmietany ubijamy na sztywno, żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej/mikrofali i dokładnie mieszamy z 250 g sera mascarpone i kilkoma łyżkami ok 4-6 napoju sunquick. Wymieszany ser dodajemy do bitej śmietany

Malinowe Pocałunki
Różowy Tort Malinowy 218

różowy barwnik w proszku (według uznania)Masa:        300 g malin (mogą być mrożone)                  500 ml śmietany kremówki                  ok. 5 łyżek cukru pudru                  fix do ubijania śmietanyRóżowy Tort Malinowy - Sposób(...)Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".Masa:Świeże maliny rozgniatamy za pomocą widelca. Jeżeli korzystamy z chłodzonych, należy je wcześniej rozmrozić i pozbyć się nadmiaru soku.Śmietanę ubijamy na sztywną masę (nie za długo, w przeciwnym razie powstanie nam masło). Następnie dodajemy fix, cukier puder oraz maliny i chwile razem miksujemy.Ostudzony biszkopt przecinamy na dwie lub trzy

Słodka Strona
Mini Torciki Szwarcwaldzkie 129

osobno żółtka i białka)9 łyżek cukru1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakaocukier waniliowy ok. 150 g konfitury wiśniowejok. 330 ml śmietany kremówki 30%2 łyżki cukru pudufix do śmietanysłoik wisienek koktajlowychok. 50 g tartej gorzkiej czekolady*w wersji dla dorosłych biszkopty można dodatkowo nasączyć likierem wiśniowymMini Torciki Szwarcwaldzkie - Sposób przygotowania(...)temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".Z gotowego biszkoptu wykrawamy krążki za pomocą kieliszka/szklanki (wielkość dowolna, w zależności jakiego rozmiaru chcemy aby były nasze torciki).Śmietanę ubijamy,* pod koniec dodajemy fix oraz cukier puder.Biszkopciki smarujemy konfiturą wiśniową, wykładamy (najlepiej za pomocą szprycy) krem i przykrywamy drugim biszkoptem. Górę ciastka dekorujemy śmietaną, kładziemy wisienkę, a całość oprószamy

Słodka Strona
Wuzetka 398

Wuzetka jest bardzo popularnym, polskim ciastkiem składającym się z kakaowego biszkoptu, bitej śmietany, konfitury i polewy czekoladowej. Klasyka, genialna w swojej prostocie. W-Z-ka znana jest z tradycyjnie podanego deseru w formie kostki, jednak dlaczego nie zrobić jej w formie tortu. W takim właśnie kształcie gości u mnie w domu i myślę, że w ten sposób nie traci(...)swojej atrakcyjności. Wuzetka - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru1/2 szklanki mąki tortowej1,5 łyżki mąki ziemniaczanej2/3 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao50 g startej czekoladycukier waniliowyMasa:600 ml śmietany kremówki fix do ubijania śmietany3 łyżki cukru pudruPolewa czekoladowa:60 g czekolady (lub na pół z mleczną)40 g masłakonfitura wiśniowa (ewentualnie dżem)mleko do naponczowania (w wersji

Słodka Strona
Karpatka Królewska 379

wódkiMasy:500 ml mlekabudyń śmietankowyłyżka mąki pszennej1/3 szklanki cukru (lub więcej)2 żółtkacukier waniliowyok. 100 g miękkiego masłaziarenka z laski wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią)łyżka kakao400 ml śmietany kremówki 30%Polewa czekoladowa:75 ml śmietany kremówki 30%75 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)łyżeczka wódki cukier puderKarpatka Królewska - Sposób przygotowania:Ciasto:Wodę zagotowujemy z masłem, a następnie(...)gładkiej konsystencji.W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną kremówkę (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Krem dzielimy na dwie równe części.Połowę ubitej śmietany stopniowo dodajemy do masy budyniowo-kakaowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na dno formy (tej w której piekliśmy ciasta) wykładamy jeden ze spodów. Na niego wykładamy masę budyniową, następnie

Słodka Strona
Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) 1678

mleka2/3 szklanki cukrucukier waniliowy2 budynie śmietankowe2 łyżki mąki ziemniaczanejok. 200 g masłaok. 40 g kawy cappuccino (proszku) Masa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej kremówki 30%2 fixy do ubijania śmietany ok. 300-350 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g)kakao do posypaniawiórki gorzkiej czekolady do posypania (opcjonalnie) Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Sposób przygotowania:Masa Budyniowa:Do miski odlewamy ok. szklankę(...)ubijamy na jasną, puszystą masę razem z cappuccino i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Masa Śmietanowa:Kremówkę ubijamy, a  pod koniec dodajemy fix do ubijania śmietany (pamiętajmy, że śmietany nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Blaszkę ok. 20 x 30 cm wyścielamy pergaminem, a następnie na jej dnie układamy herbatniki. Następnie wykładamy: połowę

Słodka Strona
Domowy kebab (z proziakowych placków) 192

mięso będzie miękkie.Nasze chlebki:W czasie dy mięso będzie leżało w lodówce zrobić chlebki.Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sodę, cukier i sól i mieszamy. Ja kupiłam śmietanę i była trochę za gęsta więc rozrzedziłam ją mlekiem, (jeżeli śmietana będzie rzadka to nie trzeba dodawać mleka). Następnie dodać ją do mąki i dokładnie zagniatać ręką, aż ciasto będzie jednolite(...)chlebki można zagnieść wcześniej i nakryć je ściereczką, aby nie obsychały, a smażyć je jak mięso już będzie prawie gotowe. Wtedy będą cieplutkie. *Do sałatki można dodać np. śmietany bądź majonez lub zrobić ulubiony sos. Ja nie lubię takich rzeczy więc jem bez tego.Surówka nr. 2, którą jadła reszta rodzinki:Kapustę pekińską kroimy w paseczki, dodajemy do tego

Moje pyszne gotowanie
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 1377

Składniki na ciasto:25 dag mąki12 dag masła (bądź margaryny)1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1 jajko3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki. W tym czasie możemy przygotować farsz. Składniki na farsz:opakowanie szpinaku w liściach1 cebula2 ząbki czosnku4 łyżki(...)kwaśniej śmietany 12% lub 18%3 jajkaser żółty do starciasól, pieprzfilet z piersi kurczakaNa początek kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, a następnie smażymy na oliwie. Na drugiej patelni smażymy na oliwie cebulę pokrojoną w drobną kostkę, potem podajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilkę, by czosnek się nie spalił, bo farsz będzie gorzki, a następnie dodajemy szpinak

upichcic
Zapiekanka z gotowanego indyka i marchewki, czyli kolejny pomysł na wykorzystanie pozostałości z rosołu 197

wywaru i zrobić na przykład pomidorową z mięsem. Postanowiłam jednak zrobić zapiekankę. I to był dobry pomysł :)Składniki:chude mięso z rosołu, ugotowana marchewka,jajko,gęsta kwaśna śmietana,masło do wysmarowania kokilek,sól i pieprz do smaku.Kokilki do zapiekania wysmarować masłem. Do połowy wysokości napełnić je rozdrobnionym mięsem - wielkość kawałków według uznania. Na wierzch wysypać warstwę pokrojonej w kostkę(...)marchewki. Jajko roztrzepać ze śmietaną w proporcjach: 1 jajko + 3-4 łyżki śmietany. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zalać tym mięso i marchew w kokilkach. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 15 minut. Jajko ze śmietaną powinno ściąć się i wyraźnie oddzielić od ścianek kokilek.Podawać z ulubionym sosem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami 274

MojeWypieki.com)niepełna szklanka mąki pszennej,5 łyżek cukru pudru,1 łyżka drobnego cukru waniliowego,pół kostki zimnego masła,1 żółtko,1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany,szczypta soli.Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Najlepiej użyć malaksera, żeby masło nie rozpuściło się od ciepła rąk. Jeśli jednak nie mamy malaksera, wtedy można przesiekać dokładnie wszystko dużym(...)zrezygnować z dociążania ciasta w pierwszej fazie pieczenia, lecz trzeba liczyć się z tym że podczas pieczenia będzie lekko wyrastać.Upieczone ciasto schłodzić przed wyłożeniem kremu.Krem:300 ml śmietany kremówki,2 tabliczki białej czekolady.Dodatkowo:konfitury - użyłam gruszkowo-borówkowych,świeże borówki.Czekoladę roztopić. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, nie będzie ryzyka, ze coś się przypali

Codzienna kuchnia niecodzienna