śmietanowie - 6000 przepisów (strona:48/400)

Na upalne dni chłodnik Babci Józi do picia 145

Znam wiele odmian chłodnika z zsiadłym mlekiem, kwaśną śmietaną, rzodkiewką, jajkiem.... Jednak najlepszy chłodnik jaki w życiu jadłam, a raczej piłam to chłodnik mojej babci. Trochę się różni od tradycyjnego ale moim skromnym zdaniem jest najlepszy  na upały :) Składniki na garnek 5 litrowy: 2 kg botwinki 2 łyżki octu jabłkowego ( może być zwykły) 6 ogórków gruntowych świeży koper duża(...)śmietana 30% sól Dodatek: Ziemniaki ze smażonymi skwareczkami  i cebulą :)  Przygotowanie: Do garnka z zimną woda wlewamy ocet. Buraczki dobrze myjemy, łodygi kroimy w drobną kostkę a korzenie tarkujemy na tarce z dużymi oczkami (do pracy z burakami najlepiej używać rękawiczek kuchennych). Umieszczamy w garnku z zimną wodą i zaczynamy gotować czas ok 1h (gotujemy bez przykrycia

Niezły Młynek
Botwinka z młodymi ziemniaczkami i dużą ilością pachnącego koperku 233

porcja dla 4 głodomorków) Będziemy potrzebować: pęczek młodych buraczków wraz z łodygami i liśćmi pęczek koperku 6 średnich ziemniaków 1,5 l domowego bulionu lub rosołu 200 ml kwaśnej śmietany 18% 1-2 łyżki soku z cytryny (do smaku) 1 łyżkę masła przyprawy: cukier, sól dodatkowo: 2 jajka ugotowane na twardo Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o boku(...)powinno to potrwać dłużej niż kilka min.). Do zupki dorzucamy ziemniaki oraz posiekany pęczek koperku (troszkę odkładamy do dekoracji) i po ok. 2 min. zdejmujemy z ognia. Botwinkę zabielamy śmietaną. Najpierw w oddzielnym naczyniu (np. w szklance) do niewielkiej ilości śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, całość dokładnie mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. Dopiero wtedy dodajemy resztę śmietany

Ratunku obiad
Zupa szczawiowa 156

część niewielkiego pora- 2 liście laurowe- kilka ziaren pieprzu- kilka ziaren ziela angielskiego- łyżeczka przyprawy typu "warzywko"- sól do smaku- szczaw w słoiczku lub świeży- łyżka masła- czubata łyżka śmietany- opcjonalnie: surowe żółtkoPrzygotowanie: 1. Do garnka wkładamy mięso i zalewamy wodą tak, aby było przykryte (około 1,5 litra). Warzywa obieramy, myjemy, dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy. Kiedy wywar(...)zupę ewentualnie doprawiamy do smaku solą. W między czasie przez kilka minut podsmażamy na maśle szczaw. Dodajemy porcjami do zupy. Kiedy uznamy, że jest już odpowiednio kwaśna zagęszczamy śmietaną (najpierw dodajemy gorącą zupę do śmietany i dokładnie mieszamy, dopiero w następnej kolejności wlewamy ją do zupy).3. Gotujemy zupę jeszcze 10 minut. W tym momencie, podobnym sposobem jak śmietanę, można

Kraina Tysiąca Smaków
Pulpety w sosie koperkowym 340

łyżki oleju - 1 jajko - pół małej czerstwej bułki (np. kajzerki) - odrobina mąki - sól, pieprz  - około 1 litra bulionu (można zastąpić wodą i kostką rosołową) - 3 łyżki gęstej śmietany 18% - 3 łyżki mąki - pęczek koperku Przygotowanie:  1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, odstawiamy do wystygnięcia. W garnku gotujemy bulion, powinno go być na tyle dużo, żeby przykrył(...)formujemy małe pulpety, każdego obtaczamy w mące i układamy na desce. Wkładamy je do wrzącego bulionu i gotujemy około 15 - 20 minut (w zależności od wielkości pulpetów).4. Zaprawiamy śmietaną, pamiętając o tym, że najpierw do zimnej śmietany dodajemy po kilka łyżek bulionu i mieszamy, a dopiero później całość wlewamy do garnka. 3 łyżki mąki mieszamy dokładnie z odrobiną zimnej

Kraina Tysiąca Smaków
Sernik nowojorski 287

Sernik nie popękał podczas pieczenia jak to lubią serniki i tylko delikatnie opadł. Nie jest za słodki, z delikatną nutą wanilii i kardamonu, na kruchym spodzie, wykończony warstwą słodkiej śmietany, czekolady i dla kontrastu oblany frużeliną jagodową. Ten sernik nowojorski zrobił furorę na wielkanocnym stole. Sernik po upieczeniu należy odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki. Musi(...)twarogowego z wiaderka typu Philadelphia 4 jajka 50 g  masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu 3/4 szklanki cukru białego 100 ml śmietany 30% Polewa na wierzch sernika: 1 szklanka* śmietany 18% ¼ szklanki* cukru 1 łyżeczka Domowy ekstrakt waniliowy Frużelina jagodowa do dekoracji płatki czekoladowe * szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie masy serowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
68. Przysmak na półkruchym spodzie: czyli wytrawna tarta z fasolką szparagową i dodatkami pod śmietanowo-jajeczną pierzynk 309

spód:  1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia) 1 żółtko z dużego jaja (lub 2 z mniejszych) 2 pełne łyżki stołowe śmietany 18% 130g zimnego masła pokrojonego w cienkie plasterki odrobina świeżo zmielonej soli lub ulubionych suszonych ziół mąka do podsypywania  dodatki: 300 g fasolki szparagowej 100g sera feta (pół kostki(...)sztuk pomidorków daktylowych lub koktajlowych garść świeżych listków kolendry śmietanowo-jajeczna pierzynka: 2 całe jaja 200g śmietany 18% 100ml śmietanki 30% 2 dość spore ząbki czosnku świeżo starta gałka muszkatołowa kurkuma, słodka papryka mielona, świeżo zmielona sól i pieprz do smaku listki kolendy do dekoracji przed podaniem Przygotowanie: Pierwszorzędną czynnością jest wykonanie ciasta półkruchego: mąkę z sodą oczyszczoną przesiewamy

Symfonia Smaków
Leśne wieżyczki 162

płatach, które po upieczeniu przełożymy dowolnym kremem i udekorujemy owocami, czekoladą lub kolorową posypką. Nie miałam zbyt wiele czasu, więc do przłożenia użyłam chyba najprostszego z kremów: ubitą śmietanę połączyłam z serkiem mascarpone i voilà. Deser ten można śmiało przygotować na pięc minut przed przyjściem gości, trzeba tylko mieć upieczone wcześniej krążki ciasta. Polecam bardzo. Pomysł z tej strony(...)dołączam do durszkalowych akcji: Jagodowo nam, Owoce lasu, Szybkie ciasta.Leśne wieżyczki Składniki na 9 wieżyczek 2 płaty gotowego ciasta francuskiego( już rozwałkowanego) Cukier kryształ (ile zabierze) 200 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 300 gr owoców leśnych  Płaty ciasta francuskiego obficie posypujemy cukrem, a jego nadmiar lekko wgniatamy w ciasto. Następnie z każdego

Mia Cucina Sofieta
Marchewkowiec 153

było wysokie, puszyste, z migdałami, bez grama tłuszczu- taki marchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki (MW). Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe(...)formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem, margaryną smarujemy boki, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce. Krem z serka mascarpone i śmietany:• 250 g serka mascarpone• 250 ml śmietany 36%• 3 łyżki cukru pudru Do lekko ubitej śmietany z cukrem, porcjami dodajemy mascarpone.Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Połową kremu przekładamy ciasto, resztę rozsmarowujemy

Mia Cucina Sofieta
Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami 132

bardzo mile mnie zaskoczyło, wyszło nadzwyczaj kruche i delikatne, wręcz rozpływało się w ustach, przypuszczam, że to zasługa użytego oleju. Dopełnieniem są sezonowe warzywa i kremowa masa z jajek, śmietany i sera. Mini tarty doskonale nadają się na przekąskę w ciągu dnia, lunch czy na elegancką przystawkę na przyjecie. Polecam!   Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami Składniki(...)krupczatki 6 łyżek oleju rzepakowego 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżka świeżych listków tymianku zwykłego lub cytrynowego sól Składniki na farsz: 3 średnie cukinie,3 średnie marchewki,200ml kwaśnej śmietany 50g sera edamskiego 1 jajko,1 łyżeczka listków tymiankusól, pieprz, czosnek.Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno byc elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby

Mia Cucina Sofieta
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 475

ciepłą, tuż po wyjęciu z piekarnika, rozpływającą się w ustach i pachnącą wanilią i cynamonem. Dla dodatkowej rozpusty można tu jeszcze zaszaleć z gałką lodów waniliowych lub szprycą bitej śmietany. Niebo w gębie!Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe: CIASTO: 600g mąki pszennej - używam tortowej 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona 25g smalcu - twardy(...)mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g cukru 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać 5  3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 4 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE: 2 słoiki po 500ml

Grunt to przepis!
Tort porzeczkowy - "Puszek" :) 160

śmietanki 30%,400 g serka waniliowego,250 ml konfitury porzeczkowej lub porzeczki z kompotu,2 galaretki porzeczkowe (rozpuszczamy w szklane 1 wody)2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix,Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem, dodajemy serek waniliowy po czym dodajemy wystudzoną, ale nie stężoną galaretkę (1/2 szklanki). Konfiturę porzeczkową blenderujemy i mieszamy(...)drugą połową galaretki. Połowę tej konfitury dodajemy do bitej śmietany delikatnie mieszając. Na pierwszy blat wykładamy połowę kremu,  na to nakładamy drugi blat i następnie drugą część kremu rozprowadzając go również na boki. Na wierzch wylewamy drugą część konfitury, a boki dekorujemy płatkami migdałowymi

Delicious Titbits
Tort truskawkowy 120

napęcznieje, a następnie zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia po czym wlewamy do musu. Całość odstawiamy do zgęstnienia.Warstwa śmietankowo-truskawkowy:400 ml śmietanki 30%,1 śmietan-fix,2 łyżeczki cukru pudru, 1 szklanka truskawkowego musu.Śmietanę ubijamy, a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan-fix. Do ubitej śmietany dodajemy  1 szklankę lekko zgęstniałego musu.Boki

Delicious Titbits
Gorąca czekolada karmelowo-kawowa z cynamonową śmietanką 148

przyjaciółką - wtedy wyrzuty sumienia będą mniejsze hehe :) Karmelowa czekolada idealnie komponuje się z kawową i cynamonową nutą. I wygląda jak duuuuży kielich alkoholu haha :D Składniki: 250 ml śmietany kremówki 150 ml mleka  70 g czekolady karmelowej 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka klasyczna 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru pudru 150 ml śmietany kremówki i mleko wlać do garnka(...)dodać do mleka. Podgrzewać na ogniu (nie gotować!) aż czekolada się rozpuści. Następnie dodać kawę Inkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W międzyczasie ubić 100 ml śmietany kremówki. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz cynamon. Gorącą czekoladę przelać do szklanki. Na wierzch nałożyć cynamonową śmietankę a wierzch posypać szczyptą cynamonu. Przepis dodaję do akcji

My simple kitchen
KAWA BROWNIE Z BITĄ ŚMIETANĄ I WIŚNIAMI NA GORĄCO 131

chce mi się piec, sięgam do kuchennej szafki i robię fanatyczną kawę o smaku tego ciacha. Dziś mam dla Was przepis na obłędną w smaku Kawę Brownie z bitą śmietaną i wiśniami na gorąco. Smakuje genialnie i jest świetnym pomysłem na deser w te zimne dni! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * kawa zbożowa INKA – 2 łyżeczki * czekoladowe herbatniki(...)łyżki * gorzka czekolada – ok. 10 kostek * kakao – 1 łyżeczka * mleko 3,2% – 200 ml * cukier – do smaku DODATKOWO: * wiśnie ( z kompotu ) , mleczna czekolada, śmietana 36% ( do ubicia ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy drobno posiekane herbatniki i masę krówkową – mieszamy. Całość wlewamy do szklanki. Mleko podgrzewamy, dodajemy kawę INKA i kakao, słodzimy

Ostra na Słodko