przepis na pyszną sezonową zupę. Przepis zaczerpnięty z gazetki Przepisy czytelników 6/2016. Polecam. Składniki: 1 pęczek szczawiu 1,5 litra rosołu 1 marchewka 1 pietruszka 6 ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki jajka 1/2 laski kiełbasy sól pieprz Warzywa obrać i razem z kiełbasą pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do gotującego się rosołu i gotować na małym ogniu(...)umyć i posiekać w cienkie paski. Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodać szczaw i przesmażoną kiełbasę. Gotować jeszcze około 15 minut. Jajka ugotować na twardo. Mąkę połączyć ze śmietaną i odrobiną wody. Dolać trochę zupy i zahartować śmietanę. Wlać do garnka. Chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami
Ewusiowe SmakiSkładniki: biszkopt jasny 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml/zimna, galaretka 1 opakowanie, truskawki 50 dag, skrobia ziemniaczana 1 opakowanie/tortenguss red, woda zimna 250 ml/z sokiem truskawkowym, listki mięty - ile potrzeba biszkopt gotowy przydaje się gdy na szybko potrzebny jest słodki deser, bo goście niespodziewani będą... tortenguss wymieszać w zimnej wodzie z sokiem truskawym i doprowadzić do zagotowania mieszając cały czas(...)zdjąć z ognia i wsypać pokrojone w plastry truskawki, delikatnie zamieszać i wystudzić zimną śmietanę 30% ubić mikserem w wysokim naczyniu i pod koniec wsypać galaretkę, ubić na sztywno ubitą śmietanę rozsmarować na biszkopcie, na wierzch wyłożyć truskawki, schować do lodówki na 2-3 godziny, lubię z listkiem mięty zjeść porcję - prawdziwy w sumie na szybko przysmak deserowy..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjajka (w temperaturze pokojowej) 100 g zmielonych migdałów 7 lekko czubatych łyżek cukru pudru 6 czubatych łyżek mąki pszennej szczypta soli Krem muślinowy: 350 ml mleka 100 ml kwaśnej śmietany 12-18% 3 żółtka laska wanilii 6 lekko czubatych łyżek cukru pudru 3 pełne (nie czubate) łyżki mąki pszennej 120 g masła (w temperaturze pokojowej) Poncz (nasączenie): 1 łyżka Amaretto(...)minut. Zdejmujemy obręcz tortownicy (uprzednio nożem należy odkroić ciasto od brzegów formy), usuwamy papier do pieczenia, a biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Krem muślinowy: Mleko wraz ze śmietaną przelewamy do garnka. Podgrzewamy je, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Żółtka ucieramy z ziarenkami wanilii oraz cukrem pudrem, na gładką masę. Dolewamy do masy jajecznej kilka łyżek ciepłego mleka i mieszamy
MyCookBook.pljeśli macie jakiś sprawdzony przepis, użyjcie swojego, dla mnie ten jest rewelacyjny) *krem: - gotowy krem cytrynowy w proszku - 200 ml mleka - 2 łyżki miękkiego masła *masa śmietanowa: - 200 ml śmietany 30% - 2 łyżeczki żelatyny - 50 ml gorącej wody - 2-3 łyżeczki cukru pudru - krem maślany - 80 g masła - pół szklanki drobnego cukru - 3 łyżeczki śmietany 30% *dodatkowo: - 4-5 owoców(...)które przykrywamy resztą kremu i drugim blatem ciasta. Drugą częścią kremu smarujemy wierzch tortu (tylko górę). Następnie robimy masę śmietanową: żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dostawiamy aż trochę przestygnie. Śmietanę miksujemy z cukrem i wciąż miksując łączymy z żelatyną. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i okrągłą końcówką wyciskamy "krople" kremu, każdą po kolei rozcierając w prawą stronę. Wierzch dekorujemy
W poszukiwaniu inspiracjiDziś od rana u mnie bardzo słodko. Banany, owocowe crunchy, ciasteczka, bita śmietana, karmel...Zasłodziłam się na cały dzień ! Składniki: 2 dojrzałe banany sok z cytryny śmietana kremówka- szklanka szklanka crunchy bananowo jabłkowych z ciasteczkami karmel na wierzch- ja użyłam ze sklepu CUKIETERIA Wykonanie: Banany kroimy w plastry, spryskujemy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Kremówkę ubijamy na sztywno(...)pucharka układamy plastry bananów, posypujemy crunchy, wykładamy bitą smietanę, na to znów banany, crunchy, bitą śmietanę, na sam wierzch układamy plastry bananów, posypujemy crunchy i polewamy karmelem
Z Majeczką w kuchniszklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej) 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 450g mrożonego szpinaku Masa: 400ml śmietany 36% pół opakowania Śnieżki 125g mascarpone cukier puder do smaku Dodatkowo: czerwona galaretka lub granat Mrożony szpinak rozmrażamy i dobrze odsączamy. Obie mąki przesiewamy i mieszamy z sodą(...)proszkiem. Mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 60-65 minut, do suchego patyczka. Studzimy. Śmietanę ubijamy ze śnieżką. Pamiętajcie, że przed ubiciem śmietana musi być schłodzona. Następnie dodajemy mascarpone, miksujemy, aż masa będzie gładka. Dosładzamy w razie potrzeby. Ja zazwyczaj dodaje około łyżkę cukru pudru
Czerwona Porzeczkażółtek łyżeczkę suszonego majeranku ½ łyżeczki soli łyżkę posiekanego świeżego oregano łyżeczkę proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki zmielonych otrąb owsianych 4 łyżki kwaśnej śmietany. Wszystkie składniki wsadziłam do miski i hakiem do ciasta z grubsza wyrobiłam. Zbiłam ciasto w zgrabną kulkę, owinęłam w folię i wsadziłam an 40 min do lodówki. Po tym czasie natłuściłam(...)stopniach. Grzanie góra-dół. Studzimy. Na farsz: pęczek zielonych szparagów buraczki z jednego pęczka botwiny dwie łyżki masła łyżkę miodu łyżkę octu jabłkowego 300 ml kwaśnej śmietany 3 jajka 3 łyżki ostrego sera, startego na drobnych oczkach ½ pęczka koperku jedna czerwona cebula pokrojona w piórka. Buraczki porządnie myjemy, przekrawamy na pół i wrzucamy do wrzącej wody doprawionej solą i cukrem
ladykitchenpokrojona w plasterki- u mnie zielona jalapeno 10-15 ml czerwonego wina- u mnie czerwone, porzeczkowe-domowe :)- pół wytrawne Dodatkowo: po 3 plasterki makaronu do lasagne po kleksie śmietany na każdą porcję po szczypcie świeżo mielonego pieprzu na każdą śmietanę blaszka/naczynie żaroodporne gałązki świeżego rozmarynu Przygotowanie: 1. Pomidory umyć dokładnie 2. Ustawiać w blaszce szypułka do góry- można(...)wierzch pomidorów. 7. Posypać wierzch pomidorów odrobinką pieprzu i solą Piec: Około: 1-2 godziny w temperaturze 180 stopni. Podawać na ciepło z makaronem lasagne i kleksem śmietany. Dekorować świeżą gałązką rozmarynu Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinyherbaty. Kto spróbuje, ten się zauroczy :) Składniki: ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła 1/3 szklanki drobnego cukru szczypta soli 3 płaskie łyżki kakao 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Mąkę przesiać razem z kakao, dodać zimne masło i sól. Posiekać całość dużym nożem, aż powstaną niewielki grudni masła. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać do reszty składników. Szybko(...)zmiksować do uzyskania aksamitnego kremu. Na upieczone ciasto wyłożyć ciepły jeszcze krem cytrynowy. Tartę podawać dobrze schłodzoną w lodówce. Lubicie tarty? Może spróbujecie także kokosowej tarty z bitą śmietaną i bezami ? A może waniliowej tarty z gruszkami lub kakaowej tarty z musem z rabarbaru i melona z bezą
Codzienna kuchnia niecodziennaCóreczki - z jej dużą pomocą, by miała przy okazji fajną zabawę, bo nie ma nic gorszego dla dziecka niż nuuudaaaaa...! Składniki: Ciasto: 4 szkl. mąki pszennej 1 margaryna 200g śmietany 18% Krem budyniowy: 1/2 litra mleka 1/2 szkl. cukru 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 2 pełne łyżki mąki pszennej 1 cukier wanilinowy Delecta 1 margaryna Dodatkowo: 1 białko mak niebieski(...)Delecty: posypka smak owocowy, maczek smak truskawkowy, maczek smak mango, płatki czekoladowe) polewa smak mlecznej czekolady Delecta Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kawałki margaryny i śmietanę, całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (gdyby nie chciało się połączyć dodajemy jeszcze odrobinę śmietany, tak około łyżkę, a jeśli zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki). Schładzamy
Kolorowy Przepisownikmojej kuchni. Chcąc jednak dogodzić mojej drugiej połówce zebrałam się w sobie i przygotowałam wersję kompromisową. Placki ziemniaczane z pysznym gulaszem z karkówką, papryką i pieczarkami, podane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Niebo w gębie! Są pyszne a jednocześnie łatwe w przygotowaniu, bo nie starłam ziemniaków tradycyjnie na tarce, a zmiksowałam je w blenderze:) Jeżeli zostanie Wam więcej gulaszu, polecam(...)łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki papryki słodkiej w proszku (najlepiej wędzonej) 2-3 łyżki oleju do smażenia sól i pieprz do smaku kwaśna śmietana do podania posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj 2 łyżki oleju, włóż pieczarki i smaż przez kilka minut aż odparuje z nich woda. Przełóż na talerz
karmelowyolej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami." (Wikipedia) (4 sztuki o średnicy 13-14 cm lub 5 mniejszych) Ciasto: 250g mąki + 1/2 łyżeczki soli 1 średni ziemniak (ugotowany(...)świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru (płaska) 180 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju Sos: 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1 szczypta soli Dodatkowo (*): 4 łyżki śmietany (czubate) 70g żółtego sera (startego) szczypior olej do smażenia (można dodać odrobinę masła klarowanego) W misce wymieszać drożdże z cukrem, odrobiną mleka i odstawić na 10-15 minut. Do drugiego
Di gotujeciasta podczas wałkowania) 90 g miękkiego masła 85 g cukru trzcinowego 2 żółtka Pascha 0,5 kg twarogu tłustego kilka łyżek kwaśnej śmietany 12%, do dodania, gdy twaróg będzie bardzo suchy 100 g masła 3 żółta jaj, ugotowanych na twardo 100 g cukru pudru 1 laska wanilii(...)około 20 minut). Upieczone ciasto studzimy, następnie wyjmujemy z foremek. Pascha Tw aróg mieli my (jeżeli twaróg będzie bardzo suchy, dodajemy do niego kilka łyżek kwaśnej śmietany), lub używamy twarogu sernikowego Ugotowane na twardo żółtka miksujemy z masłem, cukrem pudrem i nasionkami z laski wanilii. Całość łączymy ze zmielonym twarogiem. Do masy dodajemy pokrojone suszone
SzczyptaSmaQczosnku 1 mała cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru wywar mięsny lub rosół powstały po upieczeniu np. soczystego udźca z indyka pieprz i sól do smaku śmietana do zup (opcjonalnie według indywidualnych upodobań) Przygotowanie: Brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Do gotującej się wody dodać wywar z mięsa(...)najlepiej smakuje. Po rozdrobnieniu dodać imbir, pieprz i sól do smaku, chwilę jeszcze pogotować. Jeśli lubimy zupy bardziej zawiesiste i nie liczymy kalorii po wlaniu do talerza dodać nieco śmietany. Osoby, które są na diecie powinny krem przygotowywać bez wywaru mięsnego i śmietany, jednak należy dodać chociaż łyżkę masła lub oliwy, aby nasz organizm mógł przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Kuchcik gotujepolecamy wypróbowanie przepisu i sprawdzenie smaku na własnym podniebieniu :) Placek po węgiersku to po prostu chrupiący placek ziemniaczany (w wersji maxi) polany gulaszem, zazwyczaj podawany z kleksem z kwaśnej śmietany. Obiad bardzo pożywny, smaczny, może nie najlżejszy, ale zimową porą wręcz doskonały. Znakomicie syci i rozgrzewa :) Kiedy kilka lat temu chcąc zrobić go po raz pierwszy, szukałam przepisu idealnego(...)koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól Dodatkowo: kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany papryka słodka Wykonanie: Sos do placków: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (może być większa lub mniejsza, jak wolicie). Na patelni rozgrzewamy olej (lub oliwę) i obsmażamy kawałki mięsa z każdej
MyCookBook.pl