mleka 100 g masła 2 jajka Nadzienie: 120 g masła orzechowego 150g masy kajmakowej 150g kremu czekoladowego Polewa: 200 g czekolady mlecznej 50 g masła 50 g śmietany kremówki Masło roztopić i wystudzić. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać roztwór o gęstości śmietany. Przygotowany(...)uzyskania rumianego koloru. Rogaliki układać w pewnych odległościach od siebie, ponieważ na pewno urosną podczas pieczenia. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do tego masło i śmietanę kremówkę. Masę mieszać co jakiś czas. Należy jedynie uważać, żeby polewy nie przegrzać, ponieważ może to skutkować tym, że czekolada zrobi się bardzo gęsta lub rozwarstwi się. Rogaliki ułożyć na kratce
Świat Ciastaposmakowało to połączenie. Doskonały wypiek na różne okazje w tym na świąteczny czas. Składniki: Ciasto kruche: 35 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% 3 żółtka ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 szklanka powideł śliwkowych Kokosowa beza: 3 białka 100 g wiórek kokosowych szczypta soli 100 g cukru pudru Krem kakaowy(...)śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Karmelizowane lub zwykłe wiórki do posypania Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło, mieszadłem do ciasta kruchego lub ręką zagnieść jednolite kruche ciasto, uformować w kulę, owinąć
Wanilia i Kardamonpierwszy kilka lat temu, podczas wigilii w pracy. Każdy z nas przyniósł coś do jedzenia, koleżanka przyniosła śledzie z chrzanem, a ja po prostu oszalałam na ich punkcie. Śmietana, chrzan, drobno posiekana cebulka i sporo drobno pokrojonego jabłka stanowi świetne tło dla słonych kawałków śledzi. Polecam wszystkim, którzy lubią śledzie na ostro. 5 filetów śledziowych typu matjas 1 cebula(...)duże jabłko 1 czubata łyżka chrzanu 1 szklanka śmietany sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, można dłużej, zależy jak słone lubimy. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłko również pokroić w kostkę. Chrzan, śmietanę, pieprz i szczyptę soli wymieszać, do tego wrzucić pokrojone cebulę i jabłko oraz śledzie. Wszystko dokładnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek 500g(...)mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany'; document.write(" "); Mąkę mieszamy z dwoma łyżkami cukru pudru, dwoma łyżkami cukru waniliowego i proszkiem do pieczenia. Siekamy razem z masłem za pomocą dużego noża, a następnie dodajmy żółtka i śmietanę
Poezja smakuJeżeli w święta pozostaną Wam kawałki smażonego karpia to zachęcam do przygotowania ryby w wersji zapiekanej wraz z dodatkiem pieczarek i śmietany. Karp w tym wydaniu będzie naprawdę smaczny - miękki, soczysty i idealny w smaku :) Zachęcam do wypróbowania! Składniki na porcje dla 4 osób: 1 płat z karpia (wagowo co najmniej 0,5 kg) 150 g pieczarek 1 mała cebula(...)łyżek śmietany 30% sól, pieprz sok z cytryny olej do smażenia mąka do obtoczenia posiekana, zielona pietruszka Karpia umyć, osuszyć, pozbawić łusek i pokroić go na 4 części. Rybę przyprawić z obu stron solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno pokroić
UgotowaćZapraszam na smaczne ciasto z kremem dyniowym. Biszkopt, krem serowy i krem z korzennymi przyprawami. Całość wieńczy bita śmietana posypana cynamonem i uprażonymi orzechami, bardzo aromatycznie. Ciasto ciekawie się prezentuje i łączy w sobie smaki typowo jesienne. Lubię taki zestawienia, polecam… (przepis autorki) Ciasto z kremem dyniowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 120g mąki(...)pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 łyżeczka cynamonu po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany (można pominąć lub usztywnić śmietanę żelatyną) 150g orzechów włoskich cynamon do posypania Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg
Mała Cukierenka900g tłustego twarogu 1 szklanka cukru 5 całych jajek 3 żółtka 3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 500ml śmietany 18% cukier waniliowy Przygotowanie: Herbatniki kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Wyrabiamy na w miarę jednolitą masę i wykładamy nią dno natłuszczonej tortownicy. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)twarogu w wiaderku. Upewnijmy się jednak najpierw, że w swoim składzie zawiera on jedynie twaróg a nie dodatki jak skrobia, guma guar czy stabilizatory. Do twarogu dodajemy 250ml kwaśnej śmietany oraz skórkę z cytryny i miksujemy na średnich obrotach. Następnie dodajemy rozkłócone jajka wraz z trzema żółtkami oraz cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz pszenną i ziemniaczaną. Całość ubijamy krótko
Jacob Tastesspód: 120 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 500 g serka kremowego 250 g serka mascarpone 100 g cukru 1 łyżeczka kardamonu 4 jajka 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 100 g konfitury różanej wierzch: 400 g świeżych fig 50 g cukru 2 łyżki wody 50 ml śmietany kremówki (38%) Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać(...)papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastka, dokładnie ugnieść. Schłodzić w lodówce 15 minut. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut. Przestudzić. Serek kremowy i mascarpone, cukier, kardamon, jajka i śmietanę zmiksować tylko do połączenia składników. Na podpieczonym spodzie rozsmarować konfiturę, na wierzch wyło¿yć masę serową. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeEkspresowe mocno jagodowe ciasto Składniki • 1 l jagód • 2 budynie • 5 łyżek cukru • 1 opakowanie 330 ml śmietany 30 % • 2 galaretki malinowe • 2 łyżki żelatyny • 16 ciastek czekoladowych kwadratowych Sposób przygotowania 1. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 600 ml wody. Dno blachy10/30cm wyłożyć warstwę ciastek. 1/2 l jagód przełożyć do rondla zalać 1/2 l wody dodać 4 łyżki cukru(...)gotujące się jagody, mieszać do zagotowania, powstały budyń wlać na blachę. Ułożyć drugą warstwę ciastek zostawić wszystko do ostudzenia 2. Gdy galaretka zacznie tężeć ubić śmietaną z 1 łyżką cukru. Do ubitej śmietany wlewać powoli 1/2 galaretki i na koniec ubijania dodać połowę z pozostałych jagód, przemieszać delikatnie i wyłożyć na blachę Na górę ciasta
W królestwie smaków Beatyszkl. cukru 4 łyżki gorzkiego kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia aromat waniliowy szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADOWY: 500ml.śmietany kremówki 36% 160g. białej czekolady DO OZDOBY: 250 g. żelków Wykonanie Tortu: MURZYNEK : W garnuszku podgrzewamy, do całkowitego rozpuszczenia – mleko, cukier oraz kakao. Z otrzymanej masy odlewamy 3/4 szklanki. Oddzielamy żółtka(...)szklanki (powinna mieć ona płynną konsystencję. Jeżeli jest zbyt gęsta – należy ją troszeczke podgrzać). Odstawiamy ciasto do przestygnięcia, następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. KREM: Śmietanę (dobrze schłodzoną) wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną czekoladę i podgrzewamy, cały czas mieszając. W momencie gdy cała czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy z kuchenki
Domowe Tortypodobny do żurku (*) i gotuję go niezależnie od pory roku. Zupa jest niezwykle pyszna oraz sycąca - dzięki dodatkowi jajek i białej kiełbasy. Obowiązkowo musi być w niej dużo majeranku, śmietany i czasami - chrzan. Bywa, że samodzielnie robię zakwas, ale z reguły moje dania są spontanicznie i na ich pomysł wpadam w ostatniej chwili, więc w tym przypadku idealnie sprawdza się(...)ziemniaków (średnich) 1 duża marchew 1 pietruszka 1 cebula (mała) kawałek selera 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki majeranku sól, pieprz 150 ml śmietany 1 łyżka chrzanu (ze słoika; opcjonalnie) 1/2 buteleczki zakwasu (wg smaku, u mnie od Piskorka ) Dodatkowo: 2 białe kiełbaski (lub wg gustu) jajka olej do podsmażenia cebuli Ugotować wywar mięsny
Di gotujewtedy to już Mąż był, ale potem pokaże Wam inne ;)) i przy okazji Zuzia, która tak niosła miskę do zlewu, że wszystkie paluszki spróbowały masy lodowej :) Składniki: 400 ml śmietany 36% deserowej 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej drobno zmielonej, ale może być też granulowana) 1 puszka (460g) masy krówkowej o smaku tiramisu (może być też zwykły kajmak) Sposób przygotowania: Mocno(...)schłodzoną śmietanę przelewamy do miski ubijamy na sztywno wraz z kawą rozpuszczalną (dzięki temu kawa od razu się rozpuści). Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce, masę kajmakową (ja dałam o smaku tiramisu, która już lekki akcent kawy ma, ale z klasyczną też lody wyjdą pyszne!). Po każdym dodaniu kajmaku całość dokładnie miksujemy do połączenia składników. Gotową masę przelewamy
Kolorowy Przepisownikgórę nakrywam drugim arkuszem papieru, nakładam kratkę z piekarnika i całość odwracam. Zdejmuję blaszkę, następnie delikatnie odrywam papier i odstawiam bezę do odparowania. W tym czasie ubijam na sztywno śmietanę z dodatkiem łyżki pudru. Ubitą śmietanę wykładam na bezę, na niej układam owoce i przy użyciu papieru delikatnie roluję całość (zwijam ciasno roladę). Przekładam na talerz i odstawiam do schłodzenia(...)dnia, ale na drugi, gdy odstawimy ją do lodówki bez przykrycia, również jest super. Smacznego :-) Polecam także torty bezowe: Wiosenna Pavlova: Tort bezowy z kremem kawowym: Tort bezowy ze śmietaną i owocami: Tort dacquoise z orzechami: beza Pavlovej
Smaczne Zdrowecisza i spokój na jakiś czas się skończą Przepis zaczerpnęłam z bloga Julianny Obiad gotowy - polecam jest na nim całe mnóstwo niezawodnych przepisów! Zmieniłam jedynie drobne składniki tzn zamiast śmietany użyłam jogurtu greckiego, oleju użyłam słonecznikowego oraz dołożyłam skórkę z cytryny i odrobinę soku. Julianna pisze, że ciasto można upiec z każdymi owocami wiec w przyszłym tygodniu może(...)czarnymi jagodami 300 g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2/3 szklanki cukru 2 jajka 200 ml jogurtu greckiego (można użyć naturalnego lub śmietany) 100 ml oleju słonecznikowego (Julianna używa kokosowego) 1,5 szklanki jagód Kruszonka: 80 g masła 80 g cukru 2/3 szklanki mąki Ciasto przygotowujemy na takiej samej zasadzie jak muffiny. Mieszamy
sierotka maRysia w kuchnikurczaka (opcjonalnie pierś) 1 cebula duży pęczek koperku 250ml wody 90g cukru (można dać nieco mniej) 100ml białego octu 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 żółtko 120ml śmietany 750 bulionu z kurczaka sól, pieprz oliwa/masło do smażenia Przygotowanie : Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni aż się zeszkli. Dodać pokrojonego na kawałki wielkości kęsa kurczaka(...)bulionem. Dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki, gdy sos będzie się powoli gotował dodać do niego kurczaka, chwilę gotować, aby mięso się zagrzało. W niedużej miseczce wymieszać śmietanę z żółtkiem. Do sosu dodać koperek wymieszać, a pod sam koniec gotowania, najlepiej gdy sos już nie będzie się gotował, można zdjąć z ognia wlać śmietanę z żółtkiem, dokładnie wymieszać
Codzienne Gotowanie