śmietanowie - 6000 przepisów (strona:47/400)

Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami 175

bardzo mile mnie zaskoczyło, wyszło nadzwyczaj kruche i delikatne, wręcz rozpływało się w ustach, przypuszczam, że to zasługa użytego oleju. Dopełnieniem są sezonowe warzywa i kremowa masa z jajek, śmietany i sera. Mini tarty doskonale nadają się na przekąskę w ciągu dnia, lunch czy na elegancką przystawkę na przyjecie. Polecam!   Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami Składniki(...)krupczatki 6 łyżek oleju rzepakowego 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżka świeżych listków tymianku zwykłego lub cytrynowego sól Składniki na farsz: 3 średnie cukinie,3 średnie marchewki,200ml kwaśnej śmietany 50g sera edamskiego 1 jajko,1 łyżeczka listków tymiankusól, pieprz, czosnek.Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno byc elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby

Mia Cucina Sofieta
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 507

ciepłą, tuż po wyjęciu z piekarnika, rozpływającą się w ustach i pachnącą wanilią i cynamonem. Dla dodatkowej rozpusty można tu jeszcze zaszaleć z gałką lodów waniliowych lub szprycą bitej śmietany. Niebo w gębie!Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe: CIASTO: 600g mąki pszennej - używam tortowej 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona 25g smalcu - twardy(...)mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g cukru 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać 5  3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 4 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE: 2 słoiki po 500ml

Grunt to przepis!
Tort porzeczkowy - "Puszek" :) 198

śmietanki 30%,400 g serka waniliowego,250 ml konfitury porzeczkowej lub porzeczki z kompotu,2 galaretki porzeczkowe (rozpuszczamy w szklane 1 wody)2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix,Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem, dodajemy serek waniliowy po czym dodajemy wystudzoną, ale nie stężoną galaretkę (1/2 szklanki). Konfiturę porzeczkową blenderujemy i mieszamy(...)drugą połową galaretki. Połowę tej konfitury dodajemy do bitej śmietany delikatnie mieszając. Na pierwszy blat wykładamy połowę kremu,  na to nakładamy drugi blat i następnie drugą część kremu rozprowadzając go również na boki. Na wierzch wylewamy drugą część konfitury, a boki dekorujemy płatkami migdałowymi

Delicious Titbits
Tort truskawkowy 158

napęcznieje, a następnie zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia po czym wlewamy do musu. Całość odstawiamy do zgęstnienia.Warstwa śmietankowo-truskawkowy:400 ml śmietanki 30%,1 śmietan-fix,2 łyżeczki cukru pudru, 1 szklanka truskawkowego musu.Śmietanę ubijamy, a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan-fix. Do ubitej śmietany dodajemy  1 szklankę lekko zgęstniałego musu.Boki

Delicious Titbits
Gorąca czekolada karmelowo-kawowa z cynamonową śmietanką 188

przyjaciółką - wtedy wyrzuty sumienia będą mniejsze hehe :) Karmelowa czekolada idealnie komponuje się z kawową i cynamonową nutą. I wygląda jak duuuuży kielich alkoholu haha :D Składniki: 250 ml śmietany kremówki 150 ml mleka  70 g czekolady karmelowej 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka klasyczna 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru pudru 150 ml śmietany kremówki i mleko wlać do garnka(...)dodać do mleka. Podgrzewać na ogniu (nie gotować!) aż czekolada się rozpuści. Następnie dodać kawę Inkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W międzyczasie ubić 100 ml śmietany kremówki. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz cynamon. Gorącą czekoladę przelać do szklanki. Na wierzch nałożyć cynamonową śmietankę a wierzch posypać szczyptą cynamonu. Przepis dodaję do akcji

My simple kitchen
KAWA BROWNIE Z BITĄ ŚMIETANĄ I WIŚNIAMI NA GORĄCO 196

chce mi się piec, sięgam do kuchennej szafki i robię fanatyczną kawę o smaku tego ciacha. Dziś mam dla Was przepis na obłędną w smaku Kawę Brownie z bitą śmietaną i wiśniami na gorąco. Smakuje genialnie i jest świetnym pomysłem na deser w te zimne dni! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * kawa zbożowa INKA – 2 łyżeczki * czekoladowe herbatniki(...)łyżki * gorzka czekolada – ok. 10 kostek * kakao – 1 łyżeczka * mleko 3,2% – 200 ml * cukier – do smaku DODATKOWO: * wiśnie ( z kompotu ) , mleczna czekolada, śmietana 36% ( do ubicia ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy drobno posiekane herbatniki i masę krówkową – mieszamy. Całość wlewamy do szklanki. Mleko podgrzewamy, dodajemy kawę INKA i kakao, słodzimy

Ostra na Słodko
Mini ciasta czekoladowe ze słodką niespodzianką 179

ciasta. Ja wtedy robię takie mini ciasta czekoladowe ze słodką niespodzianką. Kilka składników, kilka machnięć łyżką i już tylko czekać, aż się upieką. Do tego słodka czapeczka z bitej śmietany i… no cóż niebo w ustach Spróbujcie i Wy. Składniki: (na 2-3 sztuki w zależności od użytej kokilki – u mnie 8,5 cm) 2 łyżki masła(...)łyżki nutelli 1/4 szklanki cukru 1 jajko M 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 2 czubate łyżeczki dżemu ananas z marakują Stovit bita śmietana i kakao do dekoracji Przygotowanie: W garnuszku rozpuszczamy masło z nutellą, mieszając. Studzimy, dolewamy mleko, mieszamy dokładnie. Następnie wbijamy całe jajko, dokładnie mieszamy. Dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia

Słodkie okruszki
Łososiowe rösti 263

Placki ziemniaczane w wydaniu szwajcarskim, ichnia potrawa narodowa. Składniki: ½ kg zwartych ziemniaków 300 g filetu z łososia 1 łyżka masła 200 ml śmietany 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku oliwa sól, pieprz cząstki cytryny Sposób przygotowania: Śmietanę łączymy z posiekanym czosnkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki, żeby się „przegryzło”. Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy(...)placuszki i smażymy je na mocno rozgrzanej oliwie ok. 2 minut z każdej strony. Podajemy z sosem śmietanowo – czosnkowym, skropione sokiem z cytryny. Kategoria: żarło powszednie Tagged: ziemniaki , łosoś , śmietana

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Zupa bryndzowa 314

potrzebujemy: 2,5 litra wywaru warzywnego (ugotowane na wolnym ogniu por, seler, pietruszka, marchewka, cebula, lubczyk świeży) 30 dkg boczku wędzonego 0,5 kg bryndzy owczej 400 ml kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek kilka pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków jedną pokrojoną marchewkę ugotowaną z ziemniakami. Podgrzewamy bardzo mocno bulion. Do gorącego bulionu dodajemy bryndzę. Bryndza się(...)szybko rozpuszcza. Zmniejszamy ogień i wrzucamy kolejno: przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę (boczek dodajemy razem z wytopionym tłuszczem), ugotowane ziemniaki i marchewkę. Do osobnej miski wlewamy śmietanę i hartujemy ją dodając gorącą zupę. Zahartowaną śmietanę dolewamy do zupy. Dodajemy wciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Z solą ostrożnie, bo bryndza już jest słona. Smacznego! A jak macie ochotę spróbować

ladykitchen
Sandacz z kurkami 218

sosu kurkowo-śmietanowego oraz masła. Doskonałym tego uzupełnieniem będą takie przyprawy jak kolendra i gorczyca, a także pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną . Skoro zaś mamy już kurki i śmietanę, to nie zaszkodzi dodać nieco świeżego koperku, dobrze komponującego się również z kwaśnymi smakami. Składników jest więc sporo, ale nie przesadnie, a całość tworzy bardzo atrakcyjną kompozycję – nie tylko(...)kurek 1/2 łyżeczki owoców kolendry (startych) 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy (startych) 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu sól (ok. 1 łyżeczki) 1 łyżka soku z cytryny 6-7 łyżek słodkiej śmietany 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanego koperku Do podania pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem Instrukcje Mięso z sandacza kroimy na kilka kawałków i nacieramy połową przypraw

Kulinarna Pokusa
Tort truskawkowy z kolorowym biszkoptem 193

śmietanki z cukrem (pół szklanki) i kwaskiem cytrynowym.  Truskawki kroję na małą kostkę.  Biszkopt kroję na 3 części. Spód nasączam słodka herbatą truskawkową, wykładam pół ubitej śmietany i układam na niej wszystkie truskawki. Przykrywam kolejną warstwą biszkoptu, nasączam go herbatą i smaruję dżemem tak aby powstała w miarę gruba warstwa,  na to wykładam pozostałą ubitą śmietanę. Przykrywam(...)wrzątku rozpuszczam dwie galaretki i bardzo dokładnie i długo je mieszam. Gdy galaretka będzie ciepła (nie gorąca ale też nie zimna) dodaję ją do ubitej śmietany i szybko miksuje. Po zmiksowaniu masa może być wodnista, wystarczy na chwilę wstawić do lodówki. Ostatnią warstwę biszkoptu smaruję tą masą. Równie dobrze  można przełożyć krem do rękawa cukierniczego i pięknie ozdobić tort

Kuchnia Viki
Bezy z lodami jagodowymi 166

Ośmielona sukcesem mojej pierwszej pavlovej postanowiłam jeszcze raz przymierzyć się od bezów. Tym razem w pysznej, letniej jagodowej wersji. Do dekoracji oprócz świeżych borówek i bitej śmietany wykorzystałam jagodowe lody Carte d’or i muszę Wam powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę! Połączenie delikatnej chrupiącej bezy i pysznych jagodowych lodów od razu kojarzy mi się z moim dzieciństwem(...)nabieraczką. Bezy możecie upiec poprzedniego wieczoru, żeby miały dużo czasu na przestygnięcie. Składniki: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny + 200 g śmietany kremówki, jagody lub borówki do dekoracji, lody – u mnie jagodowe Carte d’or Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie

Ciastkozercy
Truskawkowe tiramisu 254

letni upalny dzień. Dzisiaj pokażemy wam prosty przepis na truskawkowe tiramisu. Przepis Składniki: 3 płatki żelatyny (lub 3 łyżeczki) 5 jajek 100 g cukru 250 g mascarpone 100 g śmietany kremówki (lub ramy do ubicia) 500 g truskawek 5 łyżek białego wina 200 – 300g biszkoptów Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej jak macie sprawdzoną żelatynę(...)żelatyna jest już lekko wystudzona, ale nie ścięta, dodajemy dwie łyżki masy mascarpone którą przed chwilą przygotowaliśmy i mocno mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część masy i dokładnie razem mieszamy. Śmietanę i białka osobno ubić na sztywną pianę. Wszystko razem czyli ubitą śmietanę, ubite białka i masę mascarpone, delikatnie wymieszać. Umyć truskawki i pokroić w kostkę. Zmiksować razem z winem. Biszkopty

KasiaiKrzysiu.pl
Trójkolorowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami 414

łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka kakao Masa biała: 500 g serka twarogowego 125 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa: 500 g serka twarogowego 125 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki żelatyny(...)ciepłe, zdejmujemy papier i przekładamy z powrotem do formy. Możemy ciasto nasączyć delikatnie np słabą herbatą lub wodą wymieszaną z sokiem. Masa biała : Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i pozostawiamy do napęcznienia. Do ciepłej czekolady partiami dodajemy ser, a następnie ubitą kremówkę. Dosypujemy cukier puder. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy nad kąpielą

My simple kitchen
TORT CZEKOLADOWO-MIĘTOWY 337

czekolady, posiekanej (użyłam pół na pół z mleczną) 2/3 szklanki kakao 1 szklanka jasnego brązowego cukru 1/4 szklanki cukru (zwykłego) 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 400 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru (dałam 4,5 łyżki) 1-2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu(...)rozdzielania na żółtka i białka) ubij z cukrem na puszystszą masę, pod koniec dodaj ekstrakt z wanilii. Wlej cienkim strumieniem masę czekoladową i zmiksuj całość dokładnie. Zacznij dodawać śmietanę (w trzech częściach) naprzemiennie z mąką wymieszaną z sodą i proszkiem. Całość wymieszaj już tylko szpatułką do połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć geste. Ciasto przełóż do formy (lub form, jeśli

Słodko-Słony Świat Ilony