ciasto kruche: - 440 g zimnego masła - 600 g mąki krupczatki - 240 g mąki ziemniaczanej - szklanka cukru - 4 łyżeczki cukru waniliowego - 2 szczypty soli - 2 jajka - 2-3 łyżki śmietany 18% * masa chałwowa: - 300 g chałwy sezamowej - 5 łyżek śmietany 30% *na wierzch: - 2 puszki masy kajmakowej - szczypta soli - kandyzowane cytrusy i płatki migdałów do ozdoby - pisaki lukrowe Przygotowanie: Składniki(...)Wstawić do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na 20 minut (do zrumienienia). Następnie odstawić do ostudzenia. Podobnie postąpić z drugim blatem. Chałwę pokruszyć i wrzucić do rondelka. Dodać śmietanę i postawić na średnim ogniu. Mieszać aż chałwa się rozpuści i stworzy ze śmietaną jednolitą masę. Gotową wylać na blat ciasta i rozprowadzić po nim równomiernie. Przykryć drugim blatem
W poszukiwaniu inspiracjispód: - 2 jajka - 2 łyżki (płaskie) cukru - 90g białej czekolady - 50g masła - 2,5 łyżki mąki pszennej * masa serowa: - 1kg sera twarogowa wielokrotnie zmielona - 250g sera mascarpone - 200g gęstej śmietany 22% - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - 4 jajka - 75 ml śmietany kremówki 30% - 200g białej czekolady - 3 łyżki budyniu śmietankowego - 2 szklanki jagód - 1 laska wanilii * sos jagodowy: - 1 szklanka(...)wyjdzie cienki spód ciasta). Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok 15 minut - do tzw."suchego patyczka". Odstawić do wystudzenia. Przygotowanie masy serowej: Ser twarogowy, mascarpone i śmietanę 22% zmiksować. Dodać mleko skondensowane i jajka. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na pół. Połowę przełożyć do drugiej miski. Dodać śmietanę kremówkę, ziarenka z wanilii i rozpuszczoną, w kąpieli wodnej, białą
CookYourselfPierwsza Wielkanoc, podczas której na naszym rodzinnym stole zagościła ta słodka, pochodząca ze Wschodu (Ukraina/Rosja) potrawa z twarogu, śmietany i bakalii. Zgadza się, nigdy w życiu, aż o tegorocznej Wielkiej Nocy, w moim domu nie znano smaku paschy. Ta słodka potrawa, którą przyrządza się z twarogu, śmietany, masła, cukru z olbrzymią ilością bakalii zawsze stanowiła coś odległego, nie wiedzieć właściwie(...)się zapewne nikomu fakt, by niedobre masło (lub w najgorszym przypadku margaryna, fuj), popsuło cały efekt. PASCHA WIELKANOCNA /współpraca z marką Winiary ;/ 500g półtłustego twarogu 150g kwaśnej, gęstej śmietany 150g miękkiego masła dobrej jakości 3 żółtka ugotowane na twardo 120g cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego Winiary 2/3 kieliszka rumu po 50g ulubionych bakalii, (np. suszone
W kuchni Karmel-itkijednak ma ten swój wyrazisty smak. Jest to ciekawa alternatywa dla żurku, zupy chrzanowej, czy barszczu, a bardzo smaczna. Składniki: – 80 dag surowej białej kiełbasy; – 250 ml śmietany 30%; – 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%; – 2 łyżeczki chrzanu tartego; – 1/4 szklanki mleka; – 4 kulki ziela angielskiego; – 2 listki laurowe: Wykonanie: Na lekko rozgrzaną patelnie(...)dodać kiełbasę, ziele angielskie i listki laurowe. Smażyć na małym ogniu aż kiełbasa będzie lekko złocista z każdej strony i woda z niej wypłynie i odparuje. W misce wymieszać śmietany, mleko oraz chrzan. Zalać kiełbasę sosem i doprowadzić do wrzenia, od razu podawać. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions
dom-agi.plbrązowy) i to odrzucamy, Około 1/3 ciasta z wierzchu odkrawamy ( może się zdarzyć, że po prostu zetniemy "górkę" ciasta) i kruszymy na talerz- zachowujemy Na pozostałe ciasto rozsmarowujemy śmietanę, posypujemy okruszkami z ciasta i dekorujemy ziarnami granatu, dociskając je delikatnie w okruszki. Na posmarowanie ciasta potrzebujemy 500 ml śmietany 36%. ubitej na sztywno z łyżkę lub dwiema - do smaku(...)cukru pudru. Jeżeli ciasto będziemy robili letnią porą, to dodajmy ewentualnie do śmietany np. śmietan
Proste Potrawygdzieś przemieszczamy. Tort powstawał więc na "wyjeździe". Do dyspozycji miałam chyba najgłośniejszy na świecie i bardzo retro mikser, o oszałamiającej mocy 140W. Przy ubijaniu białek prawie odleciał, a ubijanie śmietany skończyło się zapryskaniem wszystkiego dookoła. Piekarnika też nie mogłam wyczuć, przez co beza miejscami się porządnie zrumieniła. Zmieniło to nieco moją koncepcję, ale ostateczny efekt był... PRZE-PYSZ-NY! Porzeczki(...)przełamują słodycz bezy. Oczywiście można też pominąć bezę i zrobić tylko lody (wtedy dajcie troszkę więcej cukru). Lody są bardzo proste i nie wymagają maszynki. Ich bazę stanowi bita śmietana, mleko i owoce. Gorąco polecam! Składniki: Beza 5 dużych białek szczypta soli 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mielonych migdałów Piekarnik
Pełny talerzłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki zwykłego cukru 3-4 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki wody krem wiśniowy 500 g śmietany 30% 800 g wiśni* 9 łyżeczek żelatyny cukier puder do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki wrzącej wody ozdoby wiśnie w żelu: 100 g wiśni 1 łyżeczka żelatyny(...)pół łyżki mąki ziemniaczanej polewa czekoladowa: 125 g ciemnej czekolady 125 g śmietany 30% perełki cukrowe (kolorowe) 1. Na samym początku do rondelka wlać: olej, pół szklanki wody, zwykły cukier i kakao. Całość ze sobą połączyć, zagotować i ostudzić. W międzyczasie przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Do miski wlać białka, wsypać szczyptę soli i za pomocą miksera ubić
Ugotowaćmasa 2 tabliczki białej czekolady ( po 150g ) 1/2 litra śmietany 30% 2 opakowania śmietany śnieżki 250 g wiórków kokosowych biszkopt 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia przepis Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania wsypujemy cukier, żółtka a następnie(...)mąkę i proszek do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 st C. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół . Do garnka wlewamy śmietanę 30% dodajemy połamaną czekoladę i całość rozpuszczamy na małym ogniu cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu odstawiamy z ognia i wystudzamy. Do wystudzonej masy wsypujemy śmietanę śnieżkę i całość dokładnie miksujemy około
Smakowite DaniaMoja koleżanka z pracy znalazła w sieci świetny przepis na wiosenną sałatkę z szynką. Jej wykonanie nieco zmodyfikowałam, zastępując część majonezu śmietaną. Sałatkę bardzo polecam, szczególnie na Wielkanocne śniadanie. Składniki : 5 jajek 1 mały pęczek szczypiorku 150 g żółtego sera 250 g szynki puszka kukurydzy 1,5 pęczka rzodkiewki pół średniego słoika majonezu 1 mały kubek śmietany 12% sól, pieprz(...)smaku Wykonanie : Majonez wymieszać ze śmietaną. Jajka ugotować na twardo, a po przestudzeniu obrać. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wyłożyć do salaterki. Posmarować 1/3 porcji majonezu ze śmietaną. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. 2/3 szczypiorku wyłożyć do salaterki. Na to wyłożyć pokrojoną w niedużą kostkę szynkę a następnie 1/3 sosu. Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i położyć jako
Czerwień i błękitmnie wygrała wersja z prosciutto, suszonymi pomidorami i szpinakiem, który szalenie lubię ;) Składniki: Tarta: 100 g masła 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g szynki prosciutto ok. 10-12 pomidorów suszonych w zalewie, pokrojonych w kostkę ok. 300 g szpinaku sok z 1/2 cytryny pół kubka kwaśnej(...)śmietany 1 małe jajko 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz do doprawienia opcjonalnie : ser pleśniowy, np. Lazur lub ser żółty do posypania Tarta Mąkę mieszamy z łyżką soli. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić - można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kremowy sernik, rozpływające się w ustach jagody... Ach! :) Składniki: Kruchy spód i kratka: 2,5 szklanki mąki pszennej kostka masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa serowa: 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie 5 jaj 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 ml śmietany kremówki - 30 lub 36% 2 łyżki mąki(...)pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 700 g owoców: u mnie jagody Kruche ciasto: Mąkę posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!którym stworzyła świetne danie idealne na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z książki „Christmas with Gordon”. Składniki: (5 porcji) masło do wysmarowania formy 120ml pełnego mleka 120ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone 1 liść laurowy 400g selera 400g ziemniaków sól morska, świeżo mielony pieprz 1-2 łyżki oleju (np. oleju orzechowego – użyłam oleju sezamowego(...)sera Cheddar, starego na tartce Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180C. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Do rondelka wlej mleko, śmietanę. Dodaj liść laurowy i czosnek. Doprowadź do wrzenia. Kiedy mleko ze śmietaną się zagotują, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Ziemniaki i seler obierz, a następnie pokrój w jak najcieńsze plastry. Najlepiej skorzystać z tarki lub malaksera. Obrane warzywa
Moja Delicjaszklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500ml śmietany 36% 1,5 opakowania galaretki truskawkowej 1 łyżka cukru pudru dżem truskawkowy Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę, pod koniec(...)wylać ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Piec około 30min w 160C. Po upieczeniu zaraz wyciągnąć, przełożyć na ścierkę kuchenną i zwinąć w rulon. Galaretki rozpuścić w około 120ml gorącej wody. Śmietanę ubić z łyżka cukru pudru. Pomału dolewać do ubitej śmietany ostudzoną galaretkę. Wymieszać (ja zrobiłam to mikserem na małych obrotach) Okrągły biszkopt nasączyć (ja nasączyłam czarną herbatą z cukrem). Biszkopt
Amatorka kuchennajest dość elastyczny… i powiem szczerze, że przymierzam się do zrobienia go w innych smakach. Polecam jego wypróbowanie :) Składniki: 5 żółtek 250g cukru ¼ litra spirytusu 250ml mleka* + 250ml śmietany kremówki 30% (można zastąpić: ½ litra mleka, ½ litra słodkiej śmietanki lub ½ litra mleka skondensowanego)** 2 - 4 łyżeczki cukru waniliowego * Najlepiej użyć mleka z kartonu (UHT), używając świeżego mleka najlepiej wcześniej(...)przegotować i ostudzić. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, tak długo by cukier się rozpuścił. Następnie powoli wlewamy śmietanę i mleko, a na koniec stopniowo wlewamy spirytus. Ajerkoniak jest gotowy do picia praktycznie od razu po zrobieniu, jednak najlepiej odstawić go na kilka godzin, by dobrze wystygł i stężał. Likier uzyskuje najlepszy smak po kilku dniach. Gotowy likier najlepiej
Smakowy Rajszybkie w zrobieniu i przyjemne w zjedzeniu, a więc polecam :) Biszkopt: 3 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem: 500ml śmietany kremówki (30%) 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny *50ml ajerkoniaku Dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru do posypania rolady Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy(...)garnuszka z gorącą wodą i mieszamy do chwili aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Gdy żelatyna będzie płynna dodajemy do niej około 50 ml kremówki i jeszcze raz mieszamy. Pozostałą śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, tak by była lekko ubita, ale nie sztywna. Następnie dodajemy do niej rozmieszaną żelatynę, która musi mieć temperaturę pokojową, gdyż, gdy będzie za zimna, zrobią
Smakowy Raj