składniki na ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 3 – 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Make przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy stopniowo śmietanę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na kształt koła i przekładamy do natłuszczonej foremki do tary. Nakłuwamy widelcem(...)zrumienienia. składniki na nadzienie: 400 g grzybów (w moim przypadku są to maślaki) 100 g żółtego sera 100 g żółtego sera wędzonego 1 cebula 1 jajko 200 g kwaśnej śmietany 2 – 3 ząbki czosnku sól, pieprz wykonanie: Grzyby oczyszczamy, obieramy i koimy w paski. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przekładamy na rozgrzaną z tłuszczem patelnię i podsmażamy. Dodajemy
Domowy Smak Jedzeniagorącą (wrzącą) wodą. Odczekać kilka minut aż czekolada nabierze temperatury i wymieszać. Ciepłą czekoladę wlewać cienkim strumieniem do kremu i wszystko razem dobrze zmiksować. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 125 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę i cukier puder ubić na sztywno za pomocą miksera, dodać serek mascarpone i jeszcze raz wszystko razem dobrze ubić(...)nasączyć ajerkoniakiem i wyłożyć na niego cały krem czekoladowy. 2. Całość przykryć drugim blatem, na który wyłożyć wiśnie w żelu i startą gorzką czekoladę. 3. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę (można sobie pomóc workiem cukierniczym). 4. Całość przykryć bezą, którą lekko docisnąć do śmietany. Ciasto przechowywać w lodówce
Trzeci talerzmoim blogu :) Składniki: Ciasto szklanka mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 120 g zimnego masła 3 łyżki wiórków kokosowych jajko 2 żółtka Masa kremowa 250 ml gęstej śmietany 100 ml cukru + 2 łyżki 150 g wiórków kokosowych cytryna 2 białka łyżka mąki ziemniaczanej ok. pół kilograma śliwek Śliwki umyć, przepołowić i usunąć z nich pestki. Do rondelka przełożyć śmietanę(...)dodać 100 ml cukru. Podgrzewać śmietanę z cukrem do momentu rozpuszczenia cukru. Mieszać. Wsypać wiórki do śmietany, wymieszać i zdjąć z palnika. Zetrzeć do masy skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Wymieszać i odstawić masę, by trochę ostygła. Wymieszać ze sobą suche składniki ciasta. Zetrzeć do nich masło, dodać żółtka i jajko. Zagnieść miękkie i dość luźne ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieteż kolację proponujemy Wam tartę na wytrawnie z kurczakiem, dynią i dodatkiem sera pleśniowego Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 350 g kurczaka - 1 cebula - 1 łyżka masła - 350 g obranej dyni - 50 g niebieskiego sera pleśniowego - 3 jajka - 300 g śmietany 18% - sól, pieprz(...)łyżeczki suszonego oregano - kilka listków świeżego oregano Forma na tarte 24 cm. Naszą tartę zaczynamy od ciasta. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko, śmietanę oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. Teraz robimy farsz do tarty. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula nam się
Kuchenne Wariacjejest w przypadku prezentowanego dziś przepisu. Jest to jedna z wielu wersji słodkości, jakie wykonywane były samodzielnie w domach. Toffi można było zrobić o ile tylko, udało się zdobyć śmietanę dobrej jakości. Jeżeli brakło śmietany, to do wyrobu podobnych wyrobów, używano mleka i wychodziły pyszne, ciągnące się krówki, ale to już temat na oddzielną historię. Tak więc dziś(...)zajmijmy się wyrobem pysznych, delikatnie kruchych cukierków o wspaniałym, śmietankowym smaku. składniki 250 ml słodkiej śmietany 30% 100 g masła 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki cukru brązowego W przepisie pragnąc odtworzyć, dawny smak słodyczy, użyłem części cukru brązowego, ponieważ dawniej słodkie toffi w moim domu, wyrabiano z nie oczyszczonego cukru (mój wuj otrzymywał taki cukier
Miód i pieprzwyprawę do lasu. No cóż, muszę przyznać ,że nie zaspokoiłam swoich pasji zbieracza. Kilka podgrzybków i na tym koniec. Dobrze ,że wystarczyło na sos. Sosik ze świeżych grzybków w śmietanie, to zrekompensowało niedosyt zbierania. SKŁADNIKI: kilka podgrzybków ( u mnie 5-6 ) 2 małe cebule 2 łyżki margaryny lub masła klarowanego 1/2 piersi z kurczaka sól, pieprz do smaku(...)śmietana ( 200 ml.) 1 liść laurowy WYKONANIE. Grzybki oczyszczamy, lekko płuczemy, kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, grzyby, liść laurowy. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu, ok 15 min. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub cienkie paski. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Grzyby i cebulka powinny ładnie zmięknąć.Doprawiamy
W kuchennym oknie Ewyzaczynamy! CIASTO forma 20x30 cm: 5 jajek 250 g cukru trzcinowego 75 g gorzkiej czekolady 150 g masła 50 g kakao 60 ml mocnego naparu kawy 100 g kwaśnej śmietany 3 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W pierwszej kolejności(...)gazu, włożyłam czekoladę połamaną na kosteczki , odczekałam chwilkę i energicznie wymieszałam, aby czekolada połączyła się z rozpuszczonym masłem. Odstawiłam do lekkiego wystudzenia. W jednej miseczce wymieszałam razem kakao, śmietanę, mleko i kawę do połączenia się składników i tak aby nie było grudek. Pomagam sobie mikserem ręcznym. Do drugiej miski przesiałam mąkę, proszek do pieczenia i sodę. I teraz do dużej
Blondynka Gotujeprzepisach. Pierwszym z nich będzie zupa krem z dyni. Zapraszam ! Składniki pół średniej dyni ( ja miałam taką kilogramową ) 3-4 małe ziemniaczki 1/2 małej cebulki 3-4 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz świeżo zmielony pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki 1. Dynie kroimy w kosteczkę razem z ziemniakami. 2. Podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy dynie(...)przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym lub mięsnym. Gotujemy pod przykryciem około 30 min. 4. Następnie całość blendujemy i doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy zahartowaną śmietanę ( śmietanę mieszamy najpierw z gorącym bulionem, następnie po zmiksowaniu zupy, wlewamy śmietanę i już nie gotujemy ) Jeszcze raz sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze delikatnie doprawiamy. Smacznego
Gotowanie...to proste !menu głównym Sos grzybowy Składniki : 30 dag mięsa wieprzowego 3 średniej wielkości cebule pół miseczki grzybów (prawdziwki) 3 łyżki mąki 1,5 szklanki wrzątku 2 łyżki śmietany (proponuje śmietanę do zup) sól i pieprz Vegeta olej(smalec) Przygotowanie: Na początku kroimy mięso w kostkę(...)zależności od jakości mięsa. Po tym czasie zagęszczam sos dodając równocześnie wodę i mąkę(mąkę przesiać przez sitko). Mieszamy do zagotowania. Ściągamy z palnika i dodajemy 2-3 łyżki śmietany, mieszam i wkładam z powrotem na palnik. Należy spróbować całość i doprawić do smaku. Sos zjadamy z ziemniaczkami lub z plackami ziemniaczanym przepis można znaleźć pod linkiem http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com
Sprawdzone przepisy kulinarnesię ich smakiem! Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej pół kostki margaryny 1 jajko i 1 żółtko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 ml aromatu pomarańczowego 5 łyżek śmietany 3/4 szklanki cukru Kisiel jabłkowy: Karmelizowane jabłka - przepis znajdziecie tu: KLIK Cynamon 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej Dekoracja: Skórka z pomarańczy i cytryny Gruszki Cukier trzcinowy i puder Bita śmietana(...)lody Sposób przygotowania: Cukier utrzeć z margaryną. Dodać aromat pomarańczowy,jajka i śmietanę. Dalej wyrabiać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo, aż powstanie jednolita masa. Chłodzić w lodówce minimum godzinę. Wyłożyć ciasto do tortownicy. Nałożyć przestudzony kisiel jabłkowy (Karmelizowane jabłka podgrzać z cynamonem i mąką ziemniaczaną). Gruszkę obrać i ułożyć na górze w dowolnej formie. Posypać świeżo
Karczma Honoriettytylko. W tak upalne dni jak teraz nie wyobrażam sobie popołudniowej kawki w wersji innej niż mocno schłodzona. Z dodatekiem gałki ulubionych lodów lub kleksem bitej śmietany śmiało może pełnić rolę deseru np. dla niespodziewanego gościa. Polecam. Składniki na dużą kawę: 200ml mleka schłodzonego 50ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki kostek lodu cukier jeśli ktoś(...)słodzi (ja nie słodzę;) opcjonalnie gałka ulubionych lodów lub bita śmietana Kostki lodu wrzucić do szklanki a resztę składników (oprócz lodów i śmietany) do "szejkera". Potrząsać aż kawa się rozpuści i utworzy się pianka. Wlać do szklanki z lodem. Udekorować lodami lub bitą śmietaną
Maślane ciasteczkosera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego, 25 dag serka mascarpone, 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu, 2 łyżki mąki pszennej, ½ cukru waniliowego, 1/3 szklanki śmietany kremówki 36 %, 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy, Na spód: 5 dag czekolady deserowej, 5 dag masła o temperaturze pokojowej, 4 dag cukru, 4 dag mąki pszennej, 1 czubata(...)łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1 jajko Na polewę: 20 dag kwaśnej śmietany 18 %, 1/3 szklanki śmietany kremówki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka wrzątku, Sposób wykonania: Przygotować spód. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty
Nie tylko w kuchnijajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka Coca-Coli 1 kieliszek wiśniówki (można zastąpić syropem z wiśni) +wiśnie do dekoracji, wiśnie ze słoika Składniki na krem śmietankowy: 200 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Wszystkie suche składniki na babeczki mieszamy w misce. Dodajemy colę, olej, jajko, wiśniówkę i dokładnie mieszamy. Do blaszki(...)stopni. Upieczone babeczki nie powinny mieć w środku surowego ciasta (można sprawdzić to drewnianym patyczkiem do szaszłyków). Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Śmietanę wkładamy do zamrażarki na 10 minut przed ubijaniem. Żelatynę zalewamy w miseczce wodą i zostawiamy do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Miseczkę z żelatyną wkładamy do gotującej
Ciastkozercyduszone, zapiekane, z sosem przyrządzanym jednocześnie w jednym garnku lub całkiem osobno. Z drugiej jednak strony, większość przepisów jest do siebie jednak podobna. Większość oprócz tytułowych składników zawiera jeszcze śmietanę oraz dość podstawowe przyprawy. Zwykle też polędwica krojona jest na mniejsze części – paski, medaliony, itp. Przepis poniżej trzyma wprawdzie większość tego „standardu”, ale ma kilka nieco bardziej oryginalnych cech(...)jest również połączenie przypraw składające się z gałki muszkatołowej, estragonu i jałowca. Choć nie jest ono może szczególnie odkrywcze w potrawie zawierającej jednocześnie delikatne mięso, leśne grzyby oraz słodką śmietanę, to jednak nie jest też powszechnie stosowane w przypadku polędwiczek w sosie kurkowym. To stosunkowo łatwe do przygotowania danie, ale pamiętajmy o przynajmniej dwóch sprawach. Po pierwsze, jak niemal zawsze
Kulinarna Pokusazawsze zjem i to jeszcze nie raz z dokładką ;) Dzisiaj zaś chciałabym was zaprosić na kolejną odsłonę kremu - Krem z buraków! Żeby nie było nudno to warto dodać kleks śmietany i kiełki rzodkiewki ... powiem wam, że rozpływa się w ustach! Gęsta śmietana nadaje delikatności i aksamitnej konsystencji, a kiełki zaostrzają smak... wychodzi naprawdę pyszna zupka. Zresztą sami sprawdźcie :) Składniki(...)buraków 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, sok z cytryny, cukier Dodatkowo: gęsta kwaśna śmietana kiełki rzodkiewki (można zastąpić np kiełkami brokułu) Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy przygotowane warzywa i je podsmażamy (co chwila mieszamy i pilnujemy żeby się nie przypalały). Następnie zalewamy warzywa wodą
Jedzeniomania