przepisu na ciasto wychodzi około 12-15 marchewek. Składniki:Kruche ciasto:1,5 szklanki mąki100 g masła1 jajko1 żółtko1 białko do posmarowania wierzchu marchewek1/2 łyżeczki soli1-2 łyżki gęstej śmietany 18%pieprz ziołowy, papryka słodka, curry Farsz:100-150g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego1/2 połówki piersi z kurczaka2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów (najlepiej takiej, żeby się nie zwarzyła(...)ząbki czosnkumasło do smażenia sól, pieprz czarny,czosnek granulowanyprzyprawa do kurczaka Dodatkowo:karbowana sałata do dekoracji Ciasto:Z mąki, masła, jajka, żółtka, soli i śmietany zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby się schłodziło.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko i kroimy na paski o szerokości około 2cm. Z każdego paska tworzymy wałeczek. Foremki do rurek smarujemy tłuszczem (olej
Czerwona Porzeczkałyżeczki powideł * 1 saszetka czekolady do picia (proszek)masy* 1 galaretka tropikalna* 2 galaretki morelowe* 1 galaretka gruszkowa* 1 galaretka leśna* 500 g serka homogenizowanego* 200 ml śmietany kremówki* 5 łyżeczek żelatyny* 4 łyżki cukru pudru* 3-5 łyżek cukru kryształu* 1 kg truskawek* 200 g jagód* 300 g czereśni* kilka gałązek porzeczek czerwonych* 3 moreleSposób wykonaniaHerbatniki pokruszyć, margarynę(...)tortownicy, dobrze docisnąć i odłożyć do lodówki do schłodzenia.Jeżeli posiadamy obręcz można po schłodzeniu spód herbatnikowy przełożyć na paterę i otoczyć go obręczą.Owoce umyć i osuszyć.Ubić śmietanę na sztywno i wstawić do lodówki.masa IGalaretkę tropikalną rozpuścić w 200 ml wody 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać
Mix smakuchcę złożyć najlepsze życzeniapogodnych, zdrowych i radosnych dnioraz szczęśliwego Nowego Roku. Galaretka szampańskaSkładniki (2 porcje):225 ml szampana lub półsłodkiego wina musującego2 łyżeczki żelatyny100 ml wrzątku200 ml śmietany 30%2 łyżki cukru pudruŻelatynę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę do napęcznienia i przestygnięcia. Żelatynę dodajemy do szampana lub wina musującego, dokładnie mieszamy i przelewamy do kieliszków(...)foremek. Odstawiamy do lodówki. Gdy zastygnie przygotowujemy bitą śmietanę. Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na galaretkę wykładamy bitą śmietanę. Najlepiej smakuje z truskawkami
Miksturownikdoprawić solą, dodać sporo pieprzu. Przestudzić. Można dodać jajko które zwiąże farsz, ale nie jest to konieczne. Przygotować ciasto. Drożdże rozmieszać z cukrem i 2 łyżkami śmietany. Odstawić na chwilę na bok - 2-3 minuty. Na stolnicy posiekać nożem, aby dobrze się złączyły mąkę, masło, drożdże wymieszane z cukrem i śmietaną, resztę śmietany, śmietany
Stare Garyszklanki drobnego cukru- 3 jajka- 230g jogurtu naturalnego- mała łyżeczka kakao- esencja waniliowa- barwnik czerwony- 2 łyżeczki octu- 1 i ½ łyżeczki sody- ½ łyżeczki soliSkładniki na masę:- 250ml śmietany kremówki- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudru- barwnik Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Szykujemy foremki, wykładamy papilotkami. Mąkę przesiewamy z kakao i solą. Rozcieramy robotem masło. Dodajemy partiami cukier(...)piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Gdy babeczki ostygną dekorujemy je masą przygotowaną ze śmietany i mascarpone. Składniki muszą być zimne (śmietana i mascarpone) Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, delikatnie mieszamy. Odkładamy trochę masy, dodajemy barwnik, mieszamy. Do worka cukierniczego wkładamy najpierw
mojewypiekiinietylkołyżki cukru pudru- 110g miękkiego masłaSkładniki na masę serową:- 500g twarogu- 500g serka mascarpone- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru- 4 duże jajka- 1/3 szklanki śmietany 30%- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii- 200g czekolady deserowej- oraz 2 szklanki wiśni bez pestek odsączonych z syropu (dałam 3 puszki po 425g – jak na zdjęciu)Składniki na polewę:- 150g(...)gorzkiej czekolady- ½ szklanki śmietany 30% Wszystkie składniki do sernika muszą być w temperaturze pokojowej (to ważne). Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba zabezpieczyć. Podczas pieczenia sernika zebra wpadłam na pomysł i użyłam worka do pieczenia indyka, i tak samo zrobiłam tym razem. Worek jest duży, więc tortownica idealnie się zmieściła. Odcięłam „spory zapas” i przewiązałam mocną nicią
mojewypiekiinietylkożyczę wesołych świąt!Składniki:(na dużą blachę)Ciasto:- 5 żółtek - 1 kostka masła - 2 szklanki mąki pszennej - 200g cukru pudru- 1 opakowanie cukru waniliowegoKrem(bita śmietana):- 0,5l śmietanki 36%- 2 łyżki cukru pudru - 1 opakowanie cukru waniliowego Reszta składników:- 200g pokruszonych orzechów włoskich - puszka masy kajmakowejSposób przygotowania:1. Kruche ciasto(...)blachą. Widelcem nakłuwamy ciasto. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika (170 C) i pieczemy przez ok 20 minut. Tą czynność wykonujemy z drugą częścią ciasta.3. Krem Do miski wlewamy śmietanę (schłodzoną) i wsypujemy cukier. Miksujemy do uzyskania konsystencji bitej śmietany. 4. Reszta: Na blaszkę (tylko już bez foli aluminiowej) kładziemy jedną warstwę ciasta kruchego. Wykładamy całą bita śmietanę
Gotuj Z Muzykążurawiny. Każdą pralinkę układałam w papierowych foremkach do pralinek i zapakowałam w ozdobne pudełko i prezent gotowy!Składniki:kokosanki o smaku rafaello:200 ml kwaśnej śmietany 18 % + 3 łyżki śmietanki kremówki do rozpuszczenia czekolady2 opakowania śnieżki200 g wiórek kokosowych + 50 g do obtoczenia50 gramów migdałów (można pominąć)1 tabliczka białej czekoladyKwaśną śmietanę ubijamy(...)wiórki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 3 łyżki śmietanki kremówki.(dno miseczki nie powinno dotykać powierzchni wrzącej wody). Dodajemy ostudzoną czekoladę do ubitej śmietany ze śnieżkami. Czekoladę dodajemy powoli by śmietana się nie zważyła. Gotowy krem wkładamy do lodówki na 20 minut do stężenia. Następnie formujemy w dłoniach małe kulki, wsadzamy do środka
Bon Appetit Małgorzatykarkówki lub mostka 125 ml octu 3%,200 g ryżu,40 g masła,1 średnia cebula,1 główka kapusty włoskiej lub cukrowej,500 ml rosołu,250 ml śmietany,1 łyżka mąki,sol, pieprz.przygotowanie Jeżeli mamy baraninę w kawałku to zgodnie z przepisem należy ją sparzyć wrzącym octem oczyścić, pokroić w kawałki(...)Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem.gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C ok 40 min.Śmietanę wymieszać z mąka, zalać potrawę. Zapiekać w piekarniku ogrzanym dotemp. 200 st C ok. 20 min. Dolme podawać w naczyniu, w którym się zapiekały. Smacznego!Uwagi: Nie miałam
Stare GaryPrzepis na słodką roladę pojawił się już na blogu (można ją zobaczyć tutaj), dziś czekoladowa rolada w wersji świątecznej ze śnieżynkami. Zamiast mandarynek przełożona jest bitą śmietaną z orzechami. Jeśli chcemy zaskoczyć nią gości w któryś ze świątecznych dni spokojnie można przygotować ją sobie wcześniej, przechować w lodówce szczelnie owiniętą folią i podać następnego dnia :)Składniki na białe ciasto(...)jajka + 2 żółtka, które zostaną z białej masy1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie)0,5 szklanki cukru1 szklanka mąki100 g masła1 łyżeczka cukru waniliowego3 łyżki kakaoSkładniki na krem:200 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone4 łyżki cukru1 łyżeczka żelatynyorzechy+ woda i domowy sok na poncz (u mnie agrestowy)Najpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie masło miksujemy na puszystą jasną masę
Ciastkozercyforemką wytnijcie pierniczki. W wersji bez nadzienia, też z pewnością będą pyszne.Składniki:500 g mąki pszennej4 żółtka2 białka1/2 szklanki cukru1,5 łyżki kakao100 ml gęstej śmietany 18%1,5 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika120 g masła200 g miodudżem truskawkowyDo dekoracji:200 g czekoladyłyżeczka olejuzłoty barwnik w sprayuPrzygotowanie:Dzień przed pieczeniem:Kakao mieszamy z mąką w dużej(...)misce i odstawiamy.Miód gotujemy z przyprawami korzennymi, po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści, a potem wystygnie.Śmietanę mieszamy z sodą, odstawiamy- śmietana zwiększy swoją objętość.Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodajemy żółtka i miksujemy. Ubitą masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Dodajemy miód
Smakowity Blog KulinarnyLekkie, niezbyt słodkie, pachnące malinami ciasto. Puszysty czekoladowy biszkopt fajnie komponuje się tutaj z malinową warstwą ubitej śmietany i z orzeźwiającym musem malinowym. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta spokojnie możecie dosłodzić obie warstwy cukrem pudrem. Dla mnie jednak takie nie przesłodzone ciasta to strzał w 10-tkę :))Biszkopt: (na tortownicę 22cm)7 jaj250 g cukru160 g mąki(...)drobinki w musie wcale mi nie przeszkadzają :). Galaretki rozpuszczamy w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Studzimy, kiedy zacznie się ściągać dodajemy do zblendowanych malin, mieszamy.Masa śmietanowa:500 ml śmietany 30%2 galaretki malinoweGalaretki rozpuszczamy w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Studzimy.Śmietanę ubijamy. Kiedy zacznie lekko gęstnieć dodajemy tężejącą galaretkę. Mieszamy całość dokładnie.Wykonanie ciasta: Na cienki, biszkoptowy blat
Walijskie PichcenieSernik na zimno jeżynowySkładniki:Spód:200 g ciasteczek digestive100 g gorzkiej czekolady75 g masłaMasa:600 g serka kremowego (typu Philadelphia)450 g jeżyn + 4 łyżki cukru3 łyżeczki żelatyny300 ml śmietany 30-36%2 łyżki cukru pudru1 galaretka o smaku owoców leśnych1. Ciasteczka rozdrobnić wałkiem lub robotem na drobno (zobacz np. https://ugotujmyto.pl/banoffee-pie/) Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej(...)dobrze rozpuścić, zostawić do przestygnięcia. Następnie dodać do przetartych jeżyn i dobrze wymieszać.4. Serek -w temperaturze pokojowej- zmiksować a następnie po trochu dodawać przetarte jeżyny z żelatyną. Schłodzoną śmietanę ubić mikserem a pod koniec miksowania dodać 2 łyżki cukru pudru. Do ubitej śmietany dodać 1-2 łyżki masy jeżynowej i delikatnie wymieszać a następnie po trochu tej śmietany dodawać
UgotujmyTo.plpietruszka1 duża cebula10 -12 ziarenek ziela angielskiego4 liście laurowe3-4 łyżki masła (opcjonalnie oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju)2 litry wodysólpieprz1,3 - 0,5 szklanki śmietany 18% do zupDODATKOWO:makaron "łazanki" lub inny ulubiony albo kluskiWYKONANIE:Grzyby suszone opłucz, wsyp do garnka i zalej 1 litrem zimnej wody. Pozostaw na 1-2 godziny do namoczenia (albo na całą(...)razu szuszone grzybki.Gdy warzywa z wywaru zmiękną dodaj do nich grzyby z cebulą, dołóż jeszcze1-2 łyżki masła, posól, popieprz. Gotuj zupę jeszcze jakieś 15 minut.Do szklanki wlej śmietanę, dodaj do niej 3 łyżki gorącej zupy, wymieszaj i rozrpowadź śmietanę w zupie, energicznie mieszając, by śmietana się nie zwarzyła.Zupę podawaj z makaronem (dla mnie najlepszy jest makaron "łazanki
Słodko-Słony Świat Ilony