śmietanowie - 6000 przepisów (strona:46/400)

Racuszki ziemniaczane 384

propozycję co zrobić z ziemniaków które zostały  z obiadu .Proponuję przygotowanie takich oto pysznych racuszków ziemniaczanych :) Można podawać je z dowolnym sosem , ketchupem lub kwaśną śmietaną .Placuszki są mięciutkie rozpływające się w ustach(...)śmietany1 płaska łyżeczka przyprawy pikantny kurczak Skworcu szczypta zielonego pieprzu Skworcu sól do smaku szczypta proszku do pieczenia Wykonanie :Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .Dodać żółtka , śmietanę, szczyptę proszku z mąką   i przyprawić do smaku . Wszystko wymieszać mikserem.Białka ubić ze szczyptą soli , dodać do masy ziemniaczanej i delikatnie wymieszać łyżką .Na rozgrzaną oliwę kłaść

Sama słodycz i szczypta chili
Tort Jagodowy 197

mrożonych jagódsok z połowy cytryny1/2 szklanki brązowego cukru2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach chłodnej wody2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ok. 4 łyżkach wodyok. 500 ml śmietany kremówki 30% DOBRZE SCHŁODZONA2 łyżki cukru pudru (można więcej/mniej, według upodobań)250 g serka MascarponePrzygotowanie masy do przełożenia i obłożenia tortu:Jagody wraz ze sokiem przelewamy do garnuszka. Dodajemy(...)się cukru. Następnie dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i mieszamy całość. Powoli dodajemy rozpuszczoną żelatynę.Zdejmujemy z ognia/palnika i odstawiamy do przestygnięcia.W osobnej misce (najlepiej metalowej lub porcelanowej) ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i pod koniec na niższych obrotach dodajemy cukier puder. Ubitą śmietanę wkładamy na chwilę do lodówki.W tym czasie umieszczamy w kolejnej misce przestudzoną masę jagodową

Eat Shrimps
Szarlotka na kruchym cieście. 169

pracy, aby zrobić pyszne ciasto np. dla całej rodzinki i znajomych :)SKŁADNIKI:2 kg jabłek4 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 kostki margaryny3 żółtka1 szklanka cukru3 łyżki kwaśnej śmietany 1 tabliczkę czekolady deserowej4 łyżki śmietany 18 %+ 2 łyżki cukru i 1 łyżka cynamonuWYKONANIE:Na samym początku można przygotować formę. najlepiej wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą.Obieramy(...)mieszamy dokładnie.Kroimy margarynę w większą kostkę i dodajemy do mąki z proszkiem do pieczenia - wszystko razem dokładnie łączymy.W osobnej miseczce łączymy ze sobą żółtka, cukier i śmietanę, a następnie przekładamy do mąki i wszystko razem ugniatamy, aż ciasto będzie jednolicie wyrobione.Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Należy rozwałkować jedną część stosownie do wymiarów formy (ja miałam formę

Serce zamknięte w formie pyszności
ŚWINKI W BŁOTKU 193

ŚWINKI W BŁOTKUSkładniki:- 3 jasne spody biszkoptowe (24cm)- 3 opakowania rurek waflowych- 500ml śmietany 36%- 2 fixy do ubijania śmietany- 250g serka mascarpone- 50g czekolady- 300g dżemu malinowego- 4 łyżki cukru pudru- 150g różowego lukru plastycznego- 5g klej spożywczy CMC- 20g niebieskiego maczku cukrowego- 9 kwiatuszków cukrowych- 10g zielonej posypki waflowej- 400g czekoladowo-orzechowego kremu "Kremuś"- 250ml malinowej(...)100ml wody i 3 łyżki cukru - tak przygotowanym ponczem nasączamy spód biszkoptowy. Rozpoczynamy przygotowanie kremów: Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli i odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy na sztywno śmietanę połączoną z dwoma fixami oraz cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy do całkowitego połączenia. Połowę kremu śmietanowego odkładamy do lodówki, pozostałą połowę miksujemy z roztopioną czekoladą

Mentor Smaku
Sernik z sosem karmelowym 149

jest po prostu boski. Delikatny, wilgotny, lekki. Chyba już mój ulubiony ;). Dodatek karmelu czyni go nr 1. Sos karmelowy. szklanka cukru 4 łyżki wody 50 g masła 180 ml śmietany kremówki 30% Składniki: 1kg twarogu sernikowego w wiaderku 6 jajek 100g cukru lub więcej  nasiona z 1 laski wanilii lub zapach 50 g masła/margaryny 150 ml śmietany kremówki(...)Blaszkę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy nasiona z laski wanilii. Następnie dodajemy roztopione przestudzone masło/margarynę, ser, śmietanę, mąkę i mieszamy do połączenia się składników.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy całość na wcześniej przygotowaną formę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Malinowe Pocałunki
Pulpety opiekane z suszoną śliwką w sosie curry 158

Meatballs baked with dried plums in curry sauce Składniki na pulpety: 0,5 kg łopatki wieprzowej0,5 kg szynki wieprzowej2 cebule1 bułka namoczona w mleku1 jajko1 łyżka  kwaśnej śmietany 18%sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka maggi w płynie 1 łyżeczka majeranku roztartego w dłoniach śliwki suszone olej do smażenia Sos curry: 2 cebule 5 ząbków czosnku(...)starty świeży imbir 2 łyżeczki curry tandori masala garam masala sól 100 ml bulion z drobiu 100 ml śmietana 36% 400 ml mleko kokosowe Sposób wykonania : Pulpety obsmażane.Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka odcisnąć , przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. W trakcie mielenia mięs, zmielić również bułkę

Kulinarny karnet Christophera
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 177

chrupią i nadają charakter miękkiemu farszowi tarty. Zapraszamy, oglądajcie i próbujcie... Składniki na półkruchy spód 100 g mąki krupczatki150 g mąki pszennejodrobina soliłyżeczka cukruok. 130 g zimnego masła1 łyżka śmietany 18%1 żółtko jajaCiasto "zagniatamy" najlepiej w malakserze. Wrzucamy wszystkie składniki i na dużych obrotach szybko ukręci nam się ciasto bez pomocy naszych rąk. Jeśli chcemy zagnieść ręcznie, na początku(...)kroimy masło z mąką na drobne kawałki dodajemy soli i cukru, dodajemy żółtko i śmietanę i dalej gnieciemy nożem, lub łyżką drewnianą, a następnie zagniatamy jak najkrócej rękami aby ciasto było gładkie, elastyczne i jednolite. Odkładamy w folii do lodówki. Składniki na farsz ok. 300 g obranej dyni ok.150 g białego sera solankowego, sera feta lub innego ulubionego, słonego

Symfonia Smaków
mini babeczki gruszkowe...foremki silikonowe dobrej jakości... 173

olej rzepakowy, 1 sztuka jajka, 3/4 szklanki maślanka, 1/4 szklanki cukier, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki soda, 2 duże gruszki, 1/2 szklanki śmietana tortowa, - ile potrzeba posypka kolorowa jajko, olej, maślankę, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać mąkę, proszek sodę i byle jak wymieszać na dość gęste ciasto - wyszło 8 sztuk na koniec dodać(...)pokrojone w kostkę i bez skórki gruszki, delikatnie łyżką wymieszać ciasto nałożyć do pełna do silikonowych foremek piec w 200C około 25 minut - do suchego patyczka babeczki wyjąć ostudzone śmietanę 30% zimną ubić na bitą śmietanę wystudzone babeczki ozdobić szprycką z bitą śmietaną i posypać posypką kolorową........SMACZNEGO!!! silikon jest bardzo dobrej jakości, wymiary: całość 17 x 17 cm - średnica

W Mojej Kuchni Lubię
zapiekany makaron muszle ze szpinakiem... 199

makaron muszle Royal Brand 10 sztuk, szynka wędzona 20 dag, olej rzepakowy 2 łyżki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny 1 łyżeczka, ząbek czosnku 2 sztuki, szpinak świeży 300 gram, śmietana 1/2 szklanki, ser żółty 15 dag, kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, śmietana 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki użyłam makaron muszle z mieszanki "makaron po seczuańsku" - pozostały makaron wykorzystam np. do gulaszu(...)szynkę wędzoną lub ogonówkę pokroić na kostkę i na oleju rzepakowym usmażyć do rondla dodać opłukane listki szpinaku i podsmażać z 2 minuty mieszając do szpinaku dodać 1/2 szklanki śmietany 18% i zagotować mieszając do naczynia żaroodpornego układać ciasno muszle nadziane szpinakiem na muszlach ułożyć plastry sera żółtego - użyłam ser morski śmietanę 1/2 szklanki dobrze wymieszać z jajkami i polać

W Mojej Kuchni Lubię
maślankowe galaretki z porzeczkami... 149

Składniki: biszkopty okrągłe 150 gram, maślanka zimna 1/2 litra, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, porzeczki 50 dag, bita śmietana - w opisie galaretkę agrestową wymieszać w szklance gorącej wody i jak przestygnie /letnia/ wymieszać z 250 ml zimnej maślanki truskawkowej tortownica 20 cm - blaszkę wyłożyć folią i poukładać biszkopty na biszkopty rozsypać obrane porzeczki(...)gorącej wody i wystudzić do lekkiego stężenia porzeczki rozsypać i wlać tężejącą galaretkę, schować do lodówki do stężenia na kilka godzin, przed podaniem na talerz usunąć folię BITA ŚMIETANA: zimną śmietanę 30% /200 ml/ ubić z łyżką cukru pudru, szprycką bitą śmietanę nanieść na galaretkę, przybrać można porzeczkami ciacho-deser jest smaczny, orzeżwiający zwłaszcza w upalne dni..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto "Zemsta teściowej" (inaczej) - dla gości 9013

żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka ponad 0,5 szklanki cukru (110 g)  płatki migdałowe (tyle co do posypania po wierzchu) Śmietana: 300 ml śmietany 30% 1,5 fixa 1 łyżka cukru pudru (10 g) Środek: 1 konfitura wiśniowa niskosłodzona (tu: Łowicz 240 g) Przygotowanie: 1. Składniki na ciasto łączymy i wygniatamy. Dzielimy na pół(...)piekarnik do 160 stopni). 4. Gdy obie części się upieką - czekamy aż ostygną, na samo ciasto wykładamy konfiturę wiśniową, wkładamy do lodówki. 5. Gdy ciasto się schłodzi ubijamy bitą śmietanę i wykładamy ją na warstwę konfitury. 6. Część ciasta z bezą wyjmujemy z keksówki i przykrywamy nią warstwę bitej śmietany. 7. Teraz niech się ściśnie w lodówce (ja zostawiłam

Malowane smakiem
Ogórkowe ragout z pulpecikami z metki. 165

ragout with meatballs. To danie dedykuję szczególnie zapracowanym. Jest smaczne, oryginalne i gotowe w kilkanaście minut. Składniki na 2 osoby. 30 dag kiełbasy metki wieprzowej 2 ogórki  100ml śmietany kremówki 100ml bulionu instant 2 cebule 1 łyżka oleju 1/2 łyżki mąki sól. pieprz koperek lub pietruszka 0,5 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany kwaśnej Gotujemy ziemniaki(...)robimy puree z masłem i śmietaną kwaśną. Kiedy gotują się ziemniaki przygotowujemy pulpeciki z metki i ragout ogórkowe. Metkę kroimy na talarki o grubości 0,5-1 cm i smażymy na rozgrzanym oleju około 8 minut. Obrane ogórki przekroić wzdłuż ,usunąć nasiona i miąższ pokroić na 4-ro centymetrowe słupki. Cebule obrać i posiekać. Pulpeciki zdjąć z patelni

Kulinarny karnet Christophera
Pulpety z suszoną śliwką w sosie curry. 176

Meatballs with dried plums. Składniki: 1,5 kg  kurczak świeży 1 bułka 12 śliwek suszonych 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól, pieprz 2 cebule 1 ząbek czosnku 0,5 l bulion z kurczaka 150 ml śmietana kremówka 1,5 łyżeczki pasta curry bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka(...)wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać  namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar mleka odcisnąć), jajko, 1 łyżeczkę śmietany, 1 łyżeczkę curry w proszku. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Masę dobrze wyrobić, podzielić na 12 części, uformować kulki, do każdej włożyć  1 suszoną śliwkę. Kulki obtoczyć w małej ilości bułki tartej. Smażyć na złoty kolor we frytkownicy, albo

Kulinarny karnet Christophera
Rolada bezowa z czarną porzeczką. 207

Meringue with black currant. Składniki. 6 białek 300 g cukru pudru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól 500 ml śmietany 36% 2 torebki śmietan-fix 1 łyżeczka cukru pudru 1,5 szklanki porzeczki czarnej Wykonanie. Blaszkę o wymiarach 35 x 32 cm wyłożyć papierem i natłuścić oliwą. Białka ubić z solą, dodając ocet i mąkę ziemniaczaną. Ubitą(...)rozsmarować na papierze. Piec 15 min w temp. 140 stop. i 20 min w obniżonej do 100 stopni. Pozostawić przy włączonym nawiewie jeszcze 5 minut. W tym czasie ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru, śmietan-fixem i garścią porzeczki. Wyjąć z piekarnika, trochę odczekać i wyłożyć bezę na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę spodem do góry. Beza nie spadnie, bo trzyma

Kulinarny karnet Christophera
Zraz zawijany z mielonego. 181

Rolls of minced meat. Składniki. 50 dag mięso mielone 1 cebula 0,5 bułki namoczonej w mleku 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony majeranek maggi 4 plastry szynki wędzonej 1 ogórek kiszony 1 cebula Sos. 3 dag grzyby suszone 1 kostka bulion grzybowy 100 ml. śmietana kremówka 36% pieprz mąka ziemniaczana Wykonanie. Sos. Grzyby zalać(...)mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Najlepsze będzie mięso samodzielnie zmielone np. łopatka wieprzowa. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Odstawić na 0,5 godziny do lodówki, będzie bardziej zwarte. Ogórek pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Mięso podzielić na 4 części. Teraz

Kulinarny karnet Christophera