książce z kawą inka i po prostu odpocząć. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i trzymajcie kciuki za udział w konkursie. :) Przepis: Składniki: na lody: 500 ml śmietany kremówki 36% 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki Kawy inka o smaku karmelowym dodatkowo: na jedną porcję kawy: 200 ml wody 5 łyżeczek Kawy inka(...)smaku czekoladowym 2 łyżeczki sosu wiśniowego do deseru Wykonanie: 1. Zaczynamy od lodów. Najlepiej wykonać je rano, żeby wieczorem móc już się rozkoszować pysznymi lodami z kawą. Śmietanę ubijamy na sztywno, mleko skondensowane również lekko ubijmy, żeby było lekko spienione. Powoli dodajemy mleko skondensowane do ubitej śmietany i dosypujemy 2 łyżki kawy inka o smaku karmelowym. Całość delikatnie
Mój pomysł naOdbiegając trochę od świątecznych wypieków dziś prezentuję ciasto w słonecznym klimacie. Blaty mają konsystencję cytrynowego ciasta babkowego a w środku bita śmietana, galaretka i cytrynowe ptasie mleczko. Nie jest może zbyt wykwintne ale amatorom cytrynowych smaków na pewno przypadnie do gustu. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 jajek 1/2 szklanki oleju(...)blaty. Galaretki rozpuścić razem w 3 szklankach wody i odstawić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i zmiksować z bitą śmietaną. Wyłożyć na dolny blat ciasta. Na bitej śmietanie ułożyć ptasie mleczko i zalać tężejącą galaretką, przykryć drugą częścią ciasta. Czekoladę połamać, zalać śmietanką i rozpuścić nad parą, polać ciasto. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamnie warunki :) Dokładny sposób przygotowania TUTAJ A pokrótce: Składniki : opakowanie ciasta francuskiego pół opakowania mrożonego szpinaku pół kostki sera typu feta 1 cebula, 2 ząbki czosnku pieprz łyżka śmietany filet z łososia, świeży - około 200-250 g cytryna Przygotowanie : Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać szpinak. Gdy się roztopi. dodać pokrojoną w kostkę fetę. Przyprawić pieprzem(...)łyżką śmietany. Z łososia zerwać skórę, pokroić w kostkę. Ciasto francuskie pokroić na małe kwadraciki, na 24 kawałki (na 4 części wzdłuż, na 6 części w poprzek). Na każdy kwadracik nakładamy łyżeczkę farszu szpinakowego i kilka kawałków łososia. Zbieramy rogi kwadracików z ciasta do góry i zlepiamy. Pieczemy około 20 minut w 210 stopniach. Podajemy z plasterkiem cytryny. I gotowe
dobra gospodyni dom wesołym czyniChłodzenie: 2 godz. Dla 6-8 osób Składniki na biszkopt : ● 4 jajka ● 90 g cukru ● 90 g mąki pszennej Składniki na krem: ● 30 cl śmietany kremówki ● 500 g serka mascarpone ● 50 g cukru pudru ● kilka kropli ekstraktu migdałowego Składniki na karmel: 125 g cukru 10 cl wody Do dekoracji: ● ok. 15 całych, nieobranych migdałów ● srebrne(...)lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia. Przygotowanie kremu: Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder*. Mascarpone ubij trzepaczką**, połącz je z bitą śmietaną, domieszaj ekstrakt migdałowy. Całość ubijaj aż do uzyskania jednolitego kremu. Wstaw
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCiasto na naleśniki: 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 2 szklanki mleka, szczypta soli, 2 łyżki oleju. Sos majonezowo czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 12%, sól ( można pominąć ), pieprz, 3 ząbki czosnku. Sos koperkowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 12%, posiekany koperek, sól ( można pominąć ), pieprz. Sos musztardowo miodowy: 2 łyżki majonezu(...)łyżka śmietany 12%, 1/2 łyżeczki miodu, 2 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikilekko odchudzone. Składniki: 10 sztuk, średniej wielkości 500 g mąki 350 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Sól ,pieprz Olej do głębokiego smażenia Dodatkowo: Kwaśna śmietana 18% Żółty ser, tarty Papryka Czerwona cebula Ser feta Ewentualnie coś zupełnie innego, co lubicie ,ale śmietana i ser musi być – tak jest w oryginale. Drożdże z cukrem(...)ępnie odrywać małe kawałki ciasta, rozpłaszczać w dłoniach i smażyć na rozgrzanym oleju , z każdej strony na złoty kolor. odkładać na papierowy ręcznik .Jeść z powyższymi dodatkami gorące.Najpierw śmietana , potem ser i dowolne dodatki
Ladylaura.pachnie zimą i lasem, a to dlatego, że jest w niej jałowiec , uwielbiany przeze mnie kardamon, szczypta imbiru, cynamonu a dopełnieniem jej smaku jest kawowy likier i bita śmietana, choineczki z białej czekolady tylko dodają jej uroku…. Choć wersja jej podania od tamtych lat zmieniła się nie do poznania, smakuje nadal kawą . A jak rozgrzewa(...)suszonego jałowca Duża szczypta mielonego kardamonu 60 ml likieru kawowego Choinki z białej czekolady: 2 paski białej czekolady Patyczki do lizaków lub szaszłyków Posypka cukrowa Choineczki z opłatka Bita śmietana do dekoracji Jak przygotować ? Choinki z białej czekolady: Czekoladę łamiemy na kawałki rozpuszczamy na płynną w kąpieli wodnej, z pergaminu robimy rożek ucinamy małą dziurkę z brzegu, patyczki
Wanilia i KardamonBoże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Powoli zaczynamy przygotowywać świąteczne menu. Dziś proponuję Wam przepis na pysznego karpia duszonego w śmietanie z pieczarkami i makaronem. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 1 cebula, 250g pieczarek, 200g makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem ITALIAMO(...)Lidl Polska , ½ pęczka koperku, 250ml śmietany 30%, 100g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedzam. 2. Karpia dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Rybę oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Cebulę kroję w półplasterki
Tradycyjna kuchnia Kasimleka 100 g masła 2 jajka Nadzienie: 120 g masła orzechowego 150g masy kajmakowej 150g kremu czekoladowego Polewa: 200 g czekolady mlecznej 50 g masła 50 g śmietany kremówki Masło roztopić i wystudzić. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać roztwór o gęstości śmietany. Przygotowany(...)uzyskania rumianego koloru. Rogaliki układać w pewnych odległościach od siebie, ponieważ na pewno urosną podczas pieczenia. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do tego masło i śmietanę kremówkę. Masę mieszać co jakiś czas. Należy jedynie uważać, żeby polewy nie przegrzać, ponieważ może to skutkować tym, że czekolada zrobi się bardzo gęsta lub rozwarstwi się. Rogaliki ułożyć na kratce
Świat Ciastaposmakowało to połączenie. Doskonały wypiek na różne okazje w tym na świąteczny czas. Składniki: Ciasto kruche: 35 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% 3 żółtka ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 szklanka powideł śliwkowych Kokosowa beza: 3 białka 100 g wiórek kokosowych szczypta soli 100 g cukru pudru Krem kakaowy(...)śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Karmelizowane lub zwykłe wiórki do posypania Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło, mieszadłem do ciasta kruchego lub ręką zagnieść jednolite kruche ciasto, uformować w kulę, owinąć
Wanilia i Kardamonpierwszy kilka lat temu, podczas wigilii w pracy. Każdy z nas przyniósł coś do jedzenia, koleżanka przyniosła śledzie z chrzanem, a ja po prostu oszalałam na ich punkcie. Śmietana, chrzan, drobno posiekana cebulka i sporo drobno pokrojonego jabłka stanowi świetne tło dla słonych kawałków śledzi. Polecam wszystkim, którzy lubią śledzie na ostro. 5 filetów śledziowych typu matjas 1 cebula(...)duże jabłko 1 czubata łyżka chrzanu 1 szklanka śmietany sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, można dłużej, zależy jak słone lubimy. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłko również pokroić w kostkę. Chrzan, śmietanę, pieprz i szczyptę soli wymieszać, do tego wrzucić pokrojone cebulę i jabłko oraz śledzie. Wszystko dokładnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek 500g(...)mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany'; document.write(" "); Mąkę mieszamy z dwoma łyżkami cukru pudru, dwoma łyżkami cukru waniliowego i proszkiem do pieczenia. Siekamy razem z masłem za pomocą dużego noża, a następnie dodajmy żółtka i śmietanę
Poezja smakuJeżeli w święta pozostaną Wam kawałki smażonego karpia to zachęcam do przygotowania ryby w wersji zapiekanej wraz z dodatkiem pieczarek i śmietany. Karp w tym wydaniu będzie naprawdę smaczny - miękki, soczysty i idealny w smaku :) Zachęcam do wypróbowania! Składniki na porcje dla 4 osób: 1 płat z karpia (wagowo co najmniej 0,5 kg) 150 g pieczarek 1 mała cebula(...)łyżek śmietany 30% sól, pieprz sok z cytryny olej do smażenia mąka do obtoczenia posiekana, zielona pietruszka Karpia umyć, osuszyć, pozbawić łusek i pokroić go na 4 części. Rybę przyprawić z obu stron solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno pokroić
UgotowaćZapraszam na smaczne ciasto z kremem dyniowym. Biszkopt, krem serowy i krem z korzennymi przyprawami. Całość wieńczy bita śmietana posypana cynamonem i uprażonymi orzechami, bardzo aromatycznie. Ciasto ciekawie się prezentuje i łączy w sobie smaki typowo jesienne. Lubię taki zestawienia, polecam… (przepis autorki) Ciasto z kremem dyniowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 120g mąki(...)pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 łyżeczka cynamonu po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany (można pominąć lub usztywnić śmietanę żelatyną) 150g orzechów włoskich cynamon do posypania Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg
Mała Cukierenka900g tłustego twarogu 1 szklanka cukru 5 całych jajek 3 żółtka 3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 500ml śmietany 18% cukier waniliowy Przygotowanie: Herbatniki kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Wyrabiamy na w miarę jednolitą masę i wykładamy nią dno natłuszczonej tortownicy. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)twarogu w wiaderku. Upewnijmy się jednak najpierw, że w swoim składzie zawiera on jedynie twaróg a nie dodatki jak skrobia, guma guar czy stabilizatory. Do twarogu dodajemy 250ml kwaśnej śmietany oraz skórkę z cytryny i miksujemy na średnich obrotach. Następnie dodajemy rozkłócone jajka wraz z trzema żółtkami oraz cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz pszenną i ziemniaczaną. Całość ubijamy krótko
Jacob Tastes