warto!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 2/3 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 2 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa czekoladowa: 350 ml śmietany 30%, 200g serka mascarpone, 1 tabliczka czekolady Klasycznej Gorzkiej Goplana, 2 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: 50 ml wódki, truskawki i kiwi do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną(...)przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa czekoladowa : Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Chwilę studzę. Jeszcze płynną czekoladę łączę z serkiem mascarpone. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie łączę śmietanę z masą czekoladową. 3. Biszkopty nasączam wódką. Na jeden z biszkoptów wykładam połowę masy czekoladowej. Przykrywam drugim blatem biszkoptu. Pozostałą masą
Tradycyjna kuchnia KasiUwielbiam wszelkiego rodzaju makarony a tagliatelle w szczególności. Tym razem połączyłam go z pieczarkami i śmietaną. Wyszło rewelacyjne i syte danie! 300 g tagliatelle 2 cebule 200 g pieczarek 1 łyżeczka przyprawy do spaghetti z Firmy Rafex 2 ząbki czosnku Sól Pieprz 0,5 szklanki bulionu 3 łyżki śmietany 18% Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Cebulę kroimy w piórka(...)rozgrzanej patelni, dodajemy pieczarki. Po 5 minutach dokładamy makaron i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy przyprawą do spaghetti, solą i pieprzem. Na samym końcu podlewamy wszystko bulionem i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i czekamy aż sos ładnie się zredukuje i zgęstnieje. Zapraszam do sklepu RAFEX! Znajdziecie tam mnóstwo ciekawych przypraw! SKLEP RAFEX (klik
VioletoweKucharzeniedzisiaj przygotowałam zestawienie najlepszych, najszybszych i smacznych deserów dla dzieci. Owocowe, słodkie, wywołujące uśmiech na twarzy. A Wy jak spędzaliście Dzień Dziecka? Pamiętam słodkie desery z galaretką, śmietaną i owocami w dużych pucharkach oraz koktajle truskawkowe, który piłam pod tunelem, jakieś 25 lat temu, to były czasy ;) Na 3-go Maja w Katowicach ustawiała się najdłuższa kolejka w mieście(...)dzieciakami tak miło jak to tylko możliwe, a Moja smaczna kuchnia niech będzie Waszą inspiracją na deserowe pyszności! Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Koktajl bananowy z kiwi Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Koktajl
Moja smaczna kuchniaporcji) 200 g cielęciny z kością 1 średnia pietruszka 1/2 selera 1.5 l wody 800 g botwinki wraz z buraczkami 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 200 ml śmietany 18% 1 ząbek czosnku 100 ml koncentratu z buraków sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier koperek do dekoracji Przygotowanie zupy z botwinki: Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj(...)zwiń i posiekaj. Całość umieść w garnku. Wlej 0.5 litra wody. Dodaj połowę przewidzianego soku z cytryny. Zagotuj. Dodaj 1 łyżkę masła i gotuj pod przykryciem około 15 minut . Śmietanę przełóż do większego kubka. Dodaj sporą szczyptę soli, szczyptę cukru, wlej gorący wywar cielęcy, wymieszaj. Zahartowaną w ten sposób śmietanę wlej do wywaru i wymieszaj. Następnie całość przelej do ugotowanej
Moja DelicjaSkładniki: 450 g mrożonego szpinaku , 1 szklanki cukru 6 jaj 1 szklanki oleju 3 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy (zagęstnik do śmietany) cukier waniliowy + 2 łyżki cukru pudru 1 szt granatu do dekoracji *) można zastosować wersję z kremem z serkiem mascarpone Wykonanie: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody(...)piekarnika na 180 st. i piec 40-45 min góra/dół ( ja stosuję termoobieg, wówczas krócej piekę , najwyżej 30 min. Po ostudzeniu skroić wierzch ciasta odłożyć na bok. Śmietanę ubić z cukrem , dosypać zagęstnik, można zastosować żelatynę, ale ta wersja jest szybsza, wyłożyć na ciasto. Ściętą warstwę ciasta rozdrobnić, posypać po kremie, teraz wygląda jak mech, na wierzchu posypać
kgwjanczewopieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 350 ml Kubusia zielonego, 350 ml Kubusia czerwonego, 200 g masła, 2 łyżki cukru, masa śmietanowa: 330 ml śmietanki 30 %, 1 śmietan fix, 1 łyżka cukru, dodatkowo: ok. 20 herbatników, starta gorzka czekolada. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier(...)miękkiego masła i ucieramy. Najpierw wylewamy czerwoną masę. Układamy herbatniki i wylewamy masę zieloną. Ciasto chowamy do lodówki. masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc, bo najlepsze jest na drugi dzień
Aga w kuchnijest od rzeczy. Nawet większość kluczowych składników się zgadza! Nie mniej jednak sposób wykonania jest mimo wszystko inny, a takie dodatki jak skórka z cytryny, masło czy kwaśna śmietana przynoszą efekt w postaci zupełnie innej potrawy. Ściślej rzecz biorąc, poniżej prezentujemy moją interpretację przepisu, który już dość dawno temu znalazłem w książce Podróże kulinarne – kuchnia węgierska . I od tego czasu(...)ząbki czosnku kawałek skórki z cytryny 200 ml bulionu drobiowego (może być z kostki, ale lepszy będzie własny) 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pierzu 1 łyżka pszennej mąki (opcjonalnie) Do podania makaron wstążki natka pietruszki Instrukcje Mięso z kurczaka nacieramy
Kulinarna PokusaNajlepsze lody śmietankowo czekoladowe, domowej roboty. Przepis z jakiejś kolorowej ksiązki. Lody śmietankowo-czekoladowe Składniki Lody śmietankowe śmietana 36 % - 250 ml mleko - 0,5 l żółtka - 8 szt cukier - 120 g Lody czekoladowe śmietana 36% -250 ml mleko -0,5 l żółtka - 8 szt cukier - 50 g czekolada gorzka - 100 g DODATKOWO sos tiramisu gotowy do polania lodów Sposób(...)dodawać stopniowo mleko do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem, cały czas ucierać do zgęstnienia masy, zdjąć garnek z ognia i dalej ucierać, do ostudzenia . Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę, ubić na sztywno, dodać do masy żółtkowej, zmiksować. Wyłożyć masę do podłużnej miski, włożyć do zamrażalnika na 30 minut, po tym czasie wyjąć masę i znów zmiksować. Tą samą
Kuchnia Danusirozrobione (rozpuszczone) w półtorej szklanki wody. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stęzenia. Nasączenie: ok szklanki zimnej przegotowanej wody sok cytrynowy do smaku. Masa: ok 700 ml śmietany kremówki 30%-36% 500 g sera mascarpone cukier do smaku ok 2-3 łyżki cukier waniliowy Wykonanie tortu. Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto(...)dodać odrobinę mocnego trunku :) ). Następnie wylewamy większą część tężejącego musu truskawkowego i układamy drugi krążek biszkoptowy. Całość wstawiamy do lodówki na ok 20 min. Następnie mocno schłodzone 300 ml śmietany łączymy z 15 0 g sera mascarpone ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy do smaku. Wykładamy część masy na nasączony biszkopt i rozsmarowujemy po całości
Malinowe Pocałunkisezon, a ja będę używać ich do rozpieszczenia naszych podniebień. Placki korzenne, są bardzo prostym przepisem, a składniki zazwyczaj są w naszych domach. Jako świetnym uzupełnieniem jest bita śmietana i truskawki, jednak możecie użyć innych owoców np. borówek, malin, czy jeżyn. Składniki: 80 g mąki razowej 40 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 2 jajka 250 ml mleka dodatkowo 100 g świeżych truskawek 200 ml śmietany 36% 40 g cukru pudru Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Ciasto odstawić na 10 minut, następnie smażyć na delikatnie tłustej patelni
Niezły Młynekzimnego masła 1 żółtko 50 ml wody 1 łyżeczka smalcu szczypta soli Nadzienie : pęczek szparagów 200g pieczarek 1/2 cebuli 100g szynki garść startego żółtego sera 2 jajka 100ml śmietany szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki ciasta, posiekać nożem, następnie zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. W czasie, gdy ciasto leżakuje, kroimy cebulę, pieczarki(...)szparagów ucinamy, myjemy. Szparagi gotujemy przez około 10 minut w słonej wodzie z cukrem. Ugotowane szparagi odcedzamy i kroimy na kawałki około 2 cm. Jajko roztrzepujemy z przyprawami i śmietanę. Po przygotowaniu składników wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy tak by pasowało do formy, którą uprzednio smarujemy tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem - pieczemy w temp 180*C przez około 10-15 minut
Garnkowe fanaberiełyżka drobno pokrojonej cebuli 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka chrzanu z słoika 1 łyżka płaska musztarda kremska 5-6 łyżek majonezu * 1-2 łyżki gęstej słodkiej śmietany * sól, biały pieprz do smaku Przygotowanie: Podgrzybki, ogórki, cebulę, drobno pokrojone jajko, chrzan, musztardę, majonez i śmietanę wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem, wymieszać. Przykryć folią spożywczą i włożyć(...)godziny do lodówki by sos się schłodził a smaki się przegryzły. *W zależności jak gęsty chcemy sos regulujemy dodaniem majonezu i śmietany
Ala piecze i gotujeCiasto na orzeszki: 3 szklanki mąki pszennej; 200 g masła lub margaryny; 0,5 szklanki cukru pudru; 2 jajka; 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej; 4 łyżki kwaśnej śmietany; Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę i cukier puder przesiać przez sito, dodać masło lub margarynę i posiekać nożem. Dodać jajka, śmietanę z sodą i zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto
In my kitchenstopni. Składniki 100 g. masła 100 g. mąki 100 g. cukru 3 żółtka Masa na tarte : Żółtka mieszamy z cukrem i sokiem z limonki, a następnie zaparzamy gorącą śmietaną. Garnek stawiamy na mały gaz i cały czas mieszamy rózgą. Czekamy aż masa zgęstnieje. Składniki 150 ml. śmietany 100 g. cukru 3 żółtka Gdy dwie wcześniejsze fazy mamy gotowe to wykładamy(...)spód masę z żółtek i śmietany, a na to całe truskawki. Gdy truskawki są już na tarcie ma górę dajemy bezę 3 białka jaj miksujemy na sztywną masę z 200 g. cukru. Całość pieczemy jeszcze w temperaturze 140 stopni przez 40 minut
Full Smakuciastami obficie wysmarowanymi wszelakimi słodkimi masami, mogę śmiało powiedzieć, że należę do tych u których w gustach przeważają suche baby, makowce, czy serniki, uciekam od ucieranych kremów czy śmietan. Skubaniec jest jednym z ciast, które można zrobić zarówno latem , jak i zimą. Latem ze świeżymi aromatycznymi owocami, z kolei zimą z tzw. mrożonkami, dżemami, a z braku jakichkolwiek pomysłów(...)nadzienie, nawet z serkiem waniliowym, bądź budyniem, ja w poszukiwaniu miejsca w zamrażalce wykorzystałam mrożone truskawki. Składniki 7 jaj 65 dag mąki 1 kostka margaryny 1-2 szkl. śmietany lub 2 łyżki smalcu 5 łyżek cukru 1 proszek do pieczenia 2 łyżki kakao dżem lub świeże owoce Sposób Z mąki, cukru, śmietany (odlać 1 kieliszek), margaryny i proszku wyrobić
Kuchenne aromaty