kulinarnego laika. Sztuką przy robieniu pavlovej jest ubicie białek, cała reszta to zabawa w nianie i machanie klapą piekarnika. Jako, że sklepy pozamykane moja Pavlova będzie podana z bitą śmietaną i kremem, który zrobię z mrożonych truskawek, trawy cytrynowej i limonki. Na bezę potrzebne nam: 6 jajek (tych XL starczy nam 5) około 1 szklanki cukru (kryształ) łyżeczka soku(...)dłużej (maksymalnie 2 - 2,5 godziny). Następnie ją studzimy, najlepiej w otwartym piekarniku, jak będzie letnia może spocząć na stole gotowa do przybrania. Teraz pozostaje tylko ubić śmietanę bez cukru, wyłożyć ją na naszą wypieczoną bezę, delikatnie podgrzać mus, wylać stopniowo go na śmietanę, przybrać świeżą miętą. Jeżeli macie możliwość zakupu świeżych owoców posypcie nimi mus. Jeżeli pieczecie bezę
Kuba Gotujejajek 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150-200 g cukru (kryształ) 2 czubate łyżeczki kakao Na Krem potrzeba nam: 200 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3-6 kostek czekoaldy mlecznej łyżka masła okruchy z wnętrza biszkoptu Na Bezę potrzeba nam: 3 białka 200 g cukru kilka kropel soku z cytryny(...)kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy, roztopioną czekoladę studzimy żeby nie byłą gorąca, wlewamy ją do miski, dodajemy serek mascarpone, miksujemy to razem na gładka masę. W misce ubijamy śmietanę z około 1 łyżką cukru. Dodajemy śmietanę do serka z czekoladą, na koniec wsypujemy do miski okruchy z biszkopta. Delikatnie mieszamy na gładką masę i chłodzimy w lodówce. Ciasto można
Kuba Gotujecoś bagatelnie prostego, patrząc na składniki, lecz z drugiej strony niebiańsko pysznego. Roladki ze schabu z baby szpinakiem podane z kaszą kuskus i jabłkami na maśle w śmietanie i tymianku. Kolejny spontan w kuchni zakończony sukcesem. Do przygotowania dania potrzebne będą nam: 3 kotlety ze schabu (ok 1,5 cm grubości) 1op. baby szpinaku 3 ząbki czosnku szklana mleka(...)jabłek (winnych i twardych) garść suszonego tymianku 2 łyżeczki cukru 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka masła klarowanego 200 g kaszy kuskus szczypiorek lub zielona pietruszka Na starcie trzeba rozbić kotlety, do granic możliwości. Rozbite kotlety kładziemy na płasko i zalewamy mlekiem. Tak przygotowane mięso spokojnie może poleżeć zanim my przygotujemy resztę. Szpinak myjemy i wsypujemy na rozgrzaną
Kuba Gotujewieprzowe w sosie na bazie koniaku: 1 polędwiczka wieprzowa 2 duże cebule szalotki – pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku 60-80 ml koniaku lub brandy 125 ml śmietany kremówki 30% (pół szklanki) 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy (np. dijon lub angielskiej) 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka mąki do oprószenia(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 polędwiczka wieprzowa 2 duże cebule szalotki - pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku 60-80 ml koniaku lub brandy 125 ml śmietany kremówki 30% (pół szklanki) 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy (np. dijon lub angielskiej) 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka mąki do oprószenia
Poezja smakuCzary mary!? :) Składniki - odmierzane szklanką o pojemności 250ml - na kwadratową blaszkę o wymiarach 28x28cm: 1 kostka masła (200g) 1/2 szkl. mleka 2 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. kwaśnej śmietany 18% - ma być gęsta 2,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki pasty z wanilii - ewentualnie ekstrakt lub olejek waniliowy(...)piekarniku jeszcze "zadziałała". W oddzielnym naczyniu przesiać przez sito wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i resztę przypraw. W dużej misce roztrzepać jajka trzepaczką. Ciasta na śmietanie nie lubią jajek ubijanych mikserem tak jak jak na biszkopt, bo wtedy jest większe prawdopodobieństwo zakalca. Dołożyć pastę waniliową. Następnie dodawać stopniowo cukier oraz śmietanę i mieszać trzepaczką
Grunt to przepis!wyciskacza?zmiażdż ząbki nożem do smarowania chleba masłem) łyżeczka majeranku pieprz sposzkowany czarny ocet winny (ale bez wyrzutów sumienia po braku snu podczas nocy wiosenno-letniej;) Dodatki śmietana/jogurt naturalny koperek/szczypiorek Sposób gotowania: a) nie-wege 1.Umieścić kawałem mięcha w garnku.Mięso zalać zimną wodą. Doprowadzić do zagotowania na wolnym ogniu. 2.Zebrać szumowiny albo wylać wodę(...)kwaśności-dolać kilka łyżek soku z ogórków czy też odrobinę octu. 7.Gotować do miękkości warzyw(ech te ziemniaki...)TYLKO nie rozgotujcie warzyw! 8.Nakładać na talerz 9.Zabielając śmietaną czy jogurtem uważać by się nie zważyło czyli -zalewać ją średnio gorącą zupką -na talerz/do michy dodać śmietanę i kilka łyżek gorącej zupy,wymieszać,zalać resztą planowanej porcji Smacznego
Fiolka w kuchniBardzo sycąca i prosta do wykonania zapiekanka ziemniaczana. 1,5 kg ziemniaków ok. 200 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 średnie cebule 200 g śmietany 18% 200 g łagodnego żółtego sera sól i pieprz olej do smażenia cebuli i kiełbasy Nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym(...)oleju. Następnie na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Ostudzone ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem (do smaku). W naczyniu żaroodpornym układać po kolei ziemniaki, śmietanę, cebulę i kiełbasę. Ułożyć tak 3 warstwy. Na wierzchu ułożyć pokrojony w grube plastry ser. Piec w temperaturze 180°C około 25 minut
Bullioskładniki: 300 g świeżych pomidorów 150 g sera żółtego natka pietruszki lub selera majonez sól, pieprz opcjonalnie: śmietana wykonanie: Pomidory myjemy i dowolnie kroimy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę siekamy. W salaterce układamy warstwowo: pomidory, solimy i pieprzymy, ser, natkę, majonez (wymieszany opcjonalnie ze śmietaną) i ponawiamy warstwę: pomidory, sól, pieprz, ser, natka i majonez (wymieszany opcjonalnie(...)śmietaną). Całość schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniacoś potrafi zaskoczyć... Coś co dla nas jest oczywiste, dla innych okazuje się odkryciem. Tak było właśnie z surówką z ogórka i rzodkiewki. pęczek rzodkiewek, 4 ogórki średniej wielkości*, śmietana 22 %, sól, Ogórki umyć i obrać (można nie obierać, zależy od skórki ogórka), zetrzeć na tarce o dużych otworach. Oprószyć solą, wymieszać i odstawić na parę minut. Rzodkiewki umyć, osuszyć(...)zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ogórka odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać rzodkiewki. Doprawić solą. Polać śmietaną, wymieszać. Śmietany dodajemy, tyle ile uważamy za stosowne :) Jedni wola mniej inni więcej.... Zamiast ścierać na tarce, można ogórka i rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki. *tak naprawdę to proporcje, należy samemu dobrać wedle smaku zastawa
królestwo garówkokosowy, to moja propozycja na akcję Ciasto na niedzielę . Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Masa serowa: - 1 kg twarogu (u mnie domowy) - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie creme fraiche) - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 7 jaj - 3 budynie waniliowe bez cukru - puszka mleka kokosowego (puszka 400g) - 100g wiórków kokosowych - ananasy(...)polecam worek foliowy do pieczenia indyka. Twaróg domowy nie wymagał mielenia, więc go tylko zmiksowałam z serkiem mascarpone przy użyciu blendera „żyrafy”. Przekładamy twaróg do misy robota, dodajemy śmietanę, budynie i „ucieramy” na niskich obrotach (nie należy masy napowietrzać). Następnie dodajemy szczyptę soli waniliowej oraz porcjami cukier. Kolejno wbijamy, po jednym, całe jajka. Każde miksujemy ok. 30 sekund, przed dodaniem
mojewypiekiinietylkojajko - 1 sok ananasowy - 120 ml mleko kokosowe -120 ml ekstrakt z wanilii - 2 łyżeczki wiórki kokosowe 1/4 szklanki Statyści: Cukier trzcinowy Królewski śmietana kwaśna gęsta palmy wykonane z zielonej czekolady na paluszkach . ........ Wyjrzała przez uchylone okno pełna energii. Przywitał ją ciepły podmuch sierpniowego poranka. Stojąc tak zamknęła oczy i wyobraziła(...)będzie można je przechwycić. Każdemu z nich leciała ślinka na samą myśl o tych wspaniałych lekko już parujących dziełach sztuki. Wyjęła z lodówki przygotowane wcześniej palmy, kwaśną bardzo gęstą śmietanę i wysypała na talerzyk cukier trzcinowy Królewski. Każdą z babeczek brała w dłonie z wielką delikatnością. Gustaw leniwie przeciągał się na podłodze wodząc wzrokiem za każdym jej gestem. Nałożyła kleks
Malinowe Pocałunkiprzydatna podczas wałkowania. Trochę poczytałam w internecie i się dowiedziałam, że nie mogę nakładać masy cukrowej bezpośrednio na tort, ponieważ masa się rozpuści przy bezpośrednim kontakcie ze śmietaną. Trzeba przygotować tak zwany podkład z kremu maślanego. Wykonanie tortu jest dość pracochłonne. Jednak największą nagrodą był uśmiech i wielka radość na twarzach dzieci. Efekt końcowy pozostawia wiele(...)niego będziemy wycinać kółka. Masa truskawkowa . Truskawki myjemy i miksujemy na gładka masę. Serek mascarpone miksujemy z cukrem i musem truskawkowym. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy śmietanfixy. Ubitą śmietanę dodajemy do masy truskawkowej. Delikatnie miksujemy. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 4 łyżki masy i delikatnie mieszamy. Żelatynę z masą dodajemy
Pan i Pani Smith w kuchnijajka. Wszystko zależy od przepisu z jakiego korzystamy. Są takie, do których użyjemy nawet i 10 jajek ;). Jestem zdania, że im ich więcej tym lepiej, ponieważ mają działanie spulchniająca. ŚMIETANA Jej dodatek powoduję, że sernik jest bardziej kremowy i delikatny. Wybierajmy tą z dużą zawartością tłuszczu, tzw. kremówkę 30-36%. Jeśli jednak zależy nam, aby nasz sernik nie był "bombą(...)kaloryczną" śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym, greckim lub kwaśną śmietaną 12-18%. Sprawdzą się równie dobrze :D MĄKA Używajmy pszennej lub ziemniaczanej. To właśnie ona zagęszcza strukturę sernika i przedłuża jego świeżość. Jeśli lubisz maziste, aksamitne serniki to pomiń ten składnik. PROSZEK DO PIECZENIA Absolutnie mówimy mu NIE! Jego dodatek NIE spowoduję lepszego sernika. Zaśmieci go tylko swoim
Nastoletnie Wypiekanieczerwonego. Składniki: 500 g młodego bobu 6 młodych ziemniaków 2 marchewki kawałek selera kawałek pora pietruszka ok 2 l bulionu pęczek botwinki (najlepiej z dość dużymi burakami) 2 łyżki śmietany 18% zielenina (natka młodej pietruszki, liście selera, lubczyk) sól, pieprz Przygotowanie Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy go i chwilowo odstawiamy. Marchewkę, pietruszkę, buraki i selera obieramy(...)pokrojone łodyżki i liście buraków. Po jakiś pięciu minutach dodajemy por i zieleninę w całości. Gotujemy pod przykryciem jakieś 15 minut, pod koniec przyprawiamy, dodajemy bób i wyjmujemy zieleninę. Śmietanę rozrabiamy z chochelką zupy i wlewamy do garnka (dla pewności robię to przez sitko). Po rozmieszaniu śmietany, zupy więcej nie gotujemy
e-PrzepisyKulinarnenajlepsze od razu po upieczeniu. Szybko staje się suche. 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju Dodatkowo: bita śmietana (1/2 szklanki śmietany 36% zmiksowane na sztywną masę z 1 łyżeczką cukru pudru), owoce Sypkie składniki wymieszać dokładnie w kubku (najbezpieczniej użyć jak największego kubka, żeby ciasto nie wypłynęło(...)przez 2,5 minuty. Ciasto pod koniec pieczenia gwałtownie się unosi ale po wyłączeniu mikrofalówki opada. Można je wtedy bez problemu wyjąć z kubka. Podawać np. z bitą śmietaną lub owocami
Bullio